Фарма

Идеи за градинарска патека

Голема е задоволството да се прошета убаво низ градината и да се чувствуваме поблизу до природата. Размислете за градината патека како елемент за дизајн.

Кон крајот на есента, кога лисјата паѓаат, можете да видите сè што криеше. Овој пат честопати се нарекува „период на едноставност“, што дава одлична можност да се процени структурата на пејзажот. Камените идови, огради, жива ограда и патеки го дефинираат слободниот простор и ја ограничуваат територијата на градината.

Како да изберете место за патеката

Доколку има добро негувана патека низ градината, тогаш е неопходна потребата од инсталирање на целосна патека по оваа траса.

Обрнете внимание на тоа како децата и кучињата обично поминуваат низ вашата страница. Така ќе разберете каде е најпосакувано да се постави патот. Ова е обично права линија, најкратката патека помеѓу две точки. Честопати, тие дури и не одат по патеките што би ги направиле според вашиот план.

Овозможете им на вашите гости удобен начин

Јасните линии на права патека ќе ги водат посетителите во точно потребната насока, бидејќи тие постојано ќе ја видат дестинацијата до која патеката директно води. Поставете редовни пешачки камења на тревникот. Така, ќе го намалите абењето на почвата и ќе спречите појава на валкана трска патека каде луѓето најчесто одат. Можете исто така да го насочите нивното внимание на кој било интересен предмет и да го направите дестинација. Патеката за ликвидација, како што беше, ги поканува гостите да истражуваат за да откријат што се крие секоја кривина.

Песните треба да бидат доволно широки

Ширината на патот е одредена од густината на движењето по неа. Одлучете дали таа ќе биде наменета за две лица рамо до рамо, за шетач, или ќе туркате количка над неа. Размислете и за важни безбедносни точки:

 • површината треба да биде мазна и рамномерна, а нејзиниот зафат е сигурен;
 • добра дренажа;
 • висококвалитетно осветлување ако патеката се користи во темница.

Избегнувајте стрмни спуштања

Ако патеката поминува низ различни нивоа на терен, можете да изградите чекори. Во исто време, направете ги исти: не дозволувајте високите и тесните да одат измешани со ниското и широкото, и обидете се да ги задржите да скалаат со околината.

Постојат многу одлични материјали за избор, со цел да се создаде посакуваниот дизајн на градина:

 1. Каменот е најпопуларен природен слој. Запомнете дека мазните камења, како што се камен-темелник или чеша, можат да бидат лизгави кога се влажни или во зима поради мраз.
 2. Тули е лесно да се постават независно. Тој е силен, издржлив и добар за големи гужви. Инсталирајте блокови на основа од камена прашина или песок.
 3. Поплочен камен е поскап од тула, но има голем број варијации.
 4. Мешаните материјали можат да се состојат од кој било комплет компоненти, кои според вашето мислење се добро прилагодени во одреден случај. Плочки од плоштад од камен, исечени тули, блокови опкружени со чакал или поплочување камења - сето ова оди добро со креативни насади.
 1. Кршен камен или чакал ќе изгледа како камена река (или суво корито) што тече низ вашиот двор. На камењата им се потребни сигурни граници што ќе ги спречат да не се менуваат (во спротивно, тие неизбежно ќе се тркалаат кон креветите и цветните леи кога ќе ја исчистите патеката од снег со лопата).
 2. Водата може да тече слободно низ mидањето, што е одлично решение за влажна почва. Камените можат да направат бучава и да крцкаат под нозете, а со тоа да ве предупредуваат за пристигнување на друштво на пријатели.
 3. Прекривка од кората е лесно достапна, лесна за употреба и пријатна за нозете, а водата поминува низ неа без пречки и ги храни корените на околните растенија. Оваа обвивка е идеална за селска градина и засадени области. Не треба да се избриша, а ако горниот слој се влоши, нема ништо полесно од истурање нов на врвот.
 4. Обликувањето со трева изгледа на прв поглед едноставна работа за која не се потребни многу напори. Напротив, таа треба постојана грижа (градинарски, исхрана и наводнување) ако сакате зелените да имаат бујна и здрава појава во услови на голем сообраќај на патеката.

Обидете се да изберете материјали што се исти во боја или структура

Одење по вакви патеки е големо задоволство! Патеките можат да бидат убави и, во исто време, функционални, поврзувајќи различни области на вашата страница. Без оглед на тоа дали ќе изберете елегантни плочки, традиционални тули или тротоари, патот треба да биде елемент на пејзажот и да ги поврзете деловите од градината едни на други. Не брзајте, поминете доволно време да ги проучите сите детали и да одлучите како ќе се одвива идната патека.

Погледнете го видеото: БЪЛГАРСКАТА ГРАДИНАРСКА ТРАДИЦИЯ част 36 (Април 2020).