Растенија

Нефролепис - филтер за воздух

Широко се верува дека нефролеписот игра улога на еден вид жив „филтер за воздух“. Особено, се верува дека ова растение е способно да апсорбира и неутрализира пареи на такви штетни материи како што се ксилен, толуен и формалдехид. Ги неутрализира ова растение и супстанциите што влегуваат во затворена просторија заедно со воздухот што го издишува луѓето.

Покрај тоа, се верува дека нефролеписот ја намалува концентрацијата на микробите во воздухот што може да се транспортира со воздушни капки. Како резултат, просторијата во која се наоѓа нефролеписот е многу полесно да се дише. Локалното население во Гвајана користи лисја со дволичен нефролепис за лекување на рани и исекотини.

Нефролеписот е покачен. © Пиотрус

Нефролепис се смета за една од најубавите папрати. Подобро е да го поставите само во просторија. Ако нефролеписот е во близок контакт со други растенија или мебел, може да се оштетат кревки лисја на папрат.

Нефролепис (Нефролепис) е род на папрати од семејството Ломариопис, но во некои класификации е вклучен во семејството Давалиев. Името на родот потекнува од грчките зборови nephros (νεφρός) - „бубрег“ и лепис (λεπίς) - „вага“, во форма на тремот.

Родот Нефролепсија вклучува околу 30 видови, од кои некои растат на отворени места и затоа добро ја толерираат сончевата светлина. Нефролепис расте во тропските области во Америка, Африка, Југоисточна Азија и Австралија. Надвор од тропските предели, нефролепсата се наоѓа во Јапонија и Нов Зеланд.

Скратените стебла на растението даваат тенки хоризонтални пука на кои се развиваат нови розови лисја. Цирус остава, одржувајќи апикален раст неколку години и достигнува должина од 3 m или повеќе. Сорусите на нефролепис се наоѓаат на краевите на вените. Тие се или заоблени или издолжени по должината на работ, како кај гениталниот нефролепис. Брак со заоблени или издолжени, фиксирани во еден момент или прикачени по должината на основата. Спорадинг на нозете со различна возраст во истиот сор. Спорите се мали, со повеќе или помалку јасно разграничен пердув.

Нефролепис е срдечна. © Форест и Ким Стар

Покрај вообичаената репродукција со употреба на спори, нефролеписот лесно се шири вегетативно. На нивните ризоми, се формираат бессајни лисја, лушпести покриени со пукање на корен, слични на мустаќи од јагода. Ова е многу ефикасна алатка за размножување. За една година, една фабрика може да формира над стотина нови. Некои видови од овој род се репродуцираат со помош на клубени, кои се формираат во изобилство на подземни пука - украдени украси.

Карактеристики

Температура: Нефролепис припаѓа на огнени огради; температурата во лето е околу 20-22 ° C, а во зима не е пониска од 13-15 ° C. Не толерира нацрти.

Осветлување: Местото за нефролепис треба да биде прилично светло, но со засенчување од директна сончева светлина, прифатлива е лесна делумна сенка. Нефролепис може да расте на прилично темни места, но грмушката ќе биде течна и грда.

Наводнување: Наводнување само со дестилирана вода без вар. Наводнување во пролет - обилно во лето, умерено во зима, но почвата треба да биде влажна цело време. Коренскиот врат испакнува од тенџерето со текот на времето, што го отежнува водата, во овој случај, се препорачува наводнување од палетата.

Ѓубриво: Врвно облекување со течно ѓубриво за затворен украсен лиснат растенија од мај до август на секои две недели. Или неделно разредено ѓубриво.

Влажност на воздухот: Нефролепис, и покрај неговата издржливост, не толерира добро сув воздух, и затоа бара чести прскање. Идеалната влажност е околу 50-55%. Неопходно е да се постави растението подалеку од радијатори и батерии.

Xiphoid нефролепис. © Моки

Трансплантација: Трансплантацијата се спроведува во пролет, само кога корените го полнат целиот тенџере. Почвата треба да има малку кисела реакција. Почва - 1 дел лесна тревка, 1 дел лиснато, 1 дел тресет, 1 дел хумус и 1 дел песок.

Одгледување: Репродукција главно со поделба или положување.

Нега

Нефролепис претпочита дифузна светлина, без директна сончева светлина.

Најдоброто место за поставување е прозорците со западна или источна ориентација. На прозорците со јужна ориентација, нефролеписот се сместува подалеку од прозорецот или се создава расфрлана светлина со проucирна ткаенина или хартија (газа, тул, хартија за трага).

Во топлите летни денови, може да се изнесе на отворено (балкон, градина), но треба да се заштити од сончева светлина, од дожд и од нацрт. Ако немате можност да ставите растенија на отворено во текот на летото, тогаш редовно треба да ја проветрувате просторијата.

Во зима, нефролепсијата обезбедува добро осветлување. Можете да создадете дополнително осветлување со помош на флуоресцентни светилки за оваа намена, поставувајќи ги над растението на растојание од 50-60 см најмалку 8 часа на ден. Во есен-зимскиот период, исто така е неопходно да се вентилира просторијата, но треба да се избегнуваат нацрти.

За успешен раст и благосостојба на нефролеписот во пролет и лето, оптималната температура е околу 20 ° C, на температура над 24 ° C, треба да има висока влажност, бидејќи слабо се толерира со високите температури.

Во есен-зима, оптималната температура е во опсег од 14-15 ° C, можеби 3 ° C пониска, но во овој случај, наводнувањето се намалува и се напои внимателно и во мала количина. Претерано топол воздух му штети на растението, па затоа е препорачливо да не го ставате во близина на батерии за централно греење. Треба да се избегнуваат нацрти.

Нефролеписот е покачен. © Kor! An

Во пролет-лето период, нефролеписот се напои обилно откако горниот слој на подлогата се суши. Во зима, наводнување е умерено, по еден или два дена, откако горниот слој на подлогата се суши. Подлогата не треба да биде претерано навлажнета, почвата треба секогаш да биде малку влажна. Нефролепис не е толку чувствителен на случајно сушење на земјена кома како и другите папрати, но сепак се препорачува да не се дозволи тоа. Младите ваија можат да се исушат од ова.

Како и сите папрати, нефролеписот претпочита висока влажност. За него, прскањето е корисно во текот на целата година. Спреј со добро поставена или филтрирана вода. За нефролепис, неопходно е да се избере место со максимална влажност. Со сув воздух во затворен простор, прскањето е потребно барем еднаш, а идеално двапати на ден. За да се зголеми влагата, растението може да се постави на палетата со влажно мов, проширена глина или камчиња. Во овој случај, на дното на тенџерето не треба да се допира водата.

Периодично, нефролеписот може да се мие во туш. Оваа постапка ја чисти прашината на растението, дополнително навлажнувајќи ја нејзината ваја, за време на миењето, затворете го садот со торба, така што водата не влегува во подлогата.

Нефролепис се храни во текот на периодот на раст секоја недела со разредено ѓубриво (1/4 - 1/5 од нормата) за листопадни растенија. Во есен и зима тие не се хранат - хранењето во овој период може да доведе до сериозна болест на растението.

Младите папрати се пресадуваат еднаш годишно во пролет, а возрасни растенија по 2-3 години. Препорачливо е да ја пресадите папрат во пластични садови кои ја задржуваат влажноста на почвата подобро од глина. Во овој случај, садовите треба да бидат широки и ниски, бидејќи коренскиот систем на папрат расте во ширина.

Кога тенџерето станува очигледно мало за растението, нејзината боја згаснува, а младите лисја не растат добро, ваите се исушат. Кога се одгледува во тенџере со дијаметар од 12 см, должината на листовите на нефролепис обично достигнува 45-50 см. Најдени се и поголеми примероци, со должина на лисја до 75 см. Во текот на една година, растението расте многу.

Xiphoid нефролепис. © Моки

Подлогата (pH вредност 5-6,5) треба да биде лесна и да се состои од еднакви делови на тресет, зимзелена и стаклена градина земја со додавање на коскено јадење (5 грама на 1 кг смеса). Може да се одгледува на чист тресет дебелина од 20 см, како и во мешавина од 4 дела листопадна земја, еден дел тресет и песок. Корисно е да додадете јаглен во земјата - ова е добро средство за бактерицидно средство. Потребна е добра дренажа - нефролепис сака влажна почва, но е крајно болно за стагнација на вода и закиселување на почвата. За време на трансплантацијата, не го покривајте вратот на папрат со земја - оставете го врвот на ризомот на земја. Веднаш по трансплантацијата, обилно напојувајте го растението и следете ја влагата на подлогата за една недела, така што долните лисја не се исушат.

Одгледување

Нефролеписот се размножува со спори (ретко), искоренување на пуберцентни пука без лисја, поделба на ризом (грмушка), некои видови со столони (клубени).

На одгледување растенија од спориформирани на долната површина на листовите, тие се посеани во рана пролет, најдобро од сите во расадник, загреана одоздола, каде што температурата се одржува на 21 ° С.

Исечете лист од растението и извалкајте ги спорите на хартија. Истурете во расадник слој од дренажа и дезинфицирана почва за сеење семе. Добро наводнете ја почвата и распрснете ги спорите што е можно рамномерно. Покријте ја расадникот со чаша и ставете го на темно, топло место. Секој ден, не отстранувајте ја чашата за вентилација долго време, но не дозволувајте земјата да се исуши. Расадник треба да се чува во темница додека не се појават растенијата (ова ќе се случи по 4-12 недели). Потоа пренесете ја на светло место и извадете ја чашата. Кога растенијата растат, тенки ги, оставајќи ги најсилните на растојание од 2,5 см едни од други. Младите примероци кои се развиваат добро по слабеењето можат да се пресадат во саксии со тресетлива почва - по 2-3 растенија.

Покрај лисјата, нефролеписот формира земја пуберцентни пука без лисјакои се лесно вкоренети. Неколку пука (трепки) се притискаат на површината на земја од друг тенџере со столпчиња или парчиња жица. Наводнување на сечињата треба да биде така што подлогата во тенџерето е постојано влажна. Кога слојот расте и тие имаат нови ваија, тие внимателно се одделени од мајчиното растение.

Кога трансплантирате нефролепис кај возрасни во февруари-март, можете да бидете внимателни подели ризом, но само така што секој поделен дел има точка на раст. Ако има една точка на раст или тие се малку на број, тогаш не можете да го поделите растението, ова може да доведе до смрт. Младите растенија по поделбата не веднаш почнуваат да растат. Секој поделен дел е засаден во посебен тенџере, покриен со про transparentирна пластична кеса, се става на светло топло место (без директна сончева светлина) и редовно напои и попрскано, периодично емитувано.

Нефролепис срдечна се размножува успешно клубени (украдени). Најголем од нив достигнува должина од 2-2,5 м. Младите клубени се бели или сребрени, поради бројните снегулки што ја покриваат нивната површина. Кога се одделени, клубени можат да ртат веднаш без период на одмор. Обично, едно растение расте од еден клубенот. Секогаш има нормални лисја, исто како и лисјата на мајчиното растение.

Нефролепис е срдечна. © Поцо Поцо

Можни тешкотии

Многу мала влажност во просторијата, што доведува до сушење на врвовите на ваи и нивно слегнување, а исто така придонесува за инфекција со пајак Мите.

Директната сончева светлина предизвикува изгореници на растенија.

Не користете подготовки за да дадете сјај на лисјата.

Не го оплодувајте го растението во есен-зимскиот период, ова доведува до болест на нефролепис.

За успешен раст на папрат, мора да се користат лесни подлоги. Во тешките растенија растат лошо и можат да умрат - супите на почвата и корените не растат.

Видови

Нефролепис покачен (Nephrolepis exaltata)

Татковина - тропските предели на Југоисточна Азија. Земјиште или епифитско тревни растенија со краток вертикален ризом кој носи розета од големи, долги до 70 см, некогашни пердуви лисја на врвот. Листовите во преглед се ланколатни, светло зелени, краткорочни. Сегменти („пердуви“) се лансирани, дл. 5 см или повеќе, по должината на работ на нејасен сератски град. Со стареењето, листот станува жолт и паѓа надвор. На долната страна на сегментите, поблиску до работ, има заоблени сорти - во два реда од двете страни на средната вена. На ризомот, се формираат земјата без лисја, лушпеста покривка на корен (трепки), со што се создаваат нови растенија. Сорусите се заоблени, наредени во два реда од двете страни на средната вена, поблиску до работ.

Во културата има многу градинарски форми, кои се разликуваат во степенот на сегментација на сегментите.

  • Bostoniensis - оваа сорта брзо се здоби со популарност од обете страни на Атлантикот, така што денес веќе постојат десетици сорти на папрат од Бостон, на пример, Рузвелти (големи, со брановидни лисја), Мааси (компактен, со брановидни лисја) и Скоти (компактен, со извртени рабовите на листовите).

Постојат сорти со лисја со двојни пини, во кои секој лист е за возврат pinnate. Постојат форми со три и четири пати кружни дисецирани лисја, така што целото растение изгледа нежно. Овие се меки рафли (двапати лисја од циркус), вајтман (три пати лисја на циркус) и smithii (четири пати лисја на циркус).

Нефролеписот е покачен. © Јержи Опиола

Нефролепис на срцето (Nephrolepis cordifolia)

Татковина - тропски и суптропски шуми на обете хемисфери. Се разликува од претходните видови по туберозни отоци формирани на подземни пука (столони), како и лисја насочени скоро вертикално нагоре (во случај на висока N. листовите се закривени) и со погусто уредување на сегменти, честопати преклопувајќи се едни на други, во форма на плочки. Во културата од 1841 година

Xiphoid Nephrolepis (Nephrolepis biserrata)

Татковина - Централна Америка, Флорида, тропски острови на Атлантикот. Листовите се големи, имаат должина повеќе од еден метар, понекогаш и до 2,5 метри. Нема клубени. Овој вид е посоодветен за одгледување стаклена градина отколку за простории.

Нефролепис изгледа добро како ампелско растение и може да се смести и во редовно тенџере и во корпа за висење. Добро прилагодено за одгледување во хали и на скалила, и во бањи, ако има прозорец. Не користете хемикалии за да дадете сјај на лисјата.

Погледнете го видеото: ТОП-5 кімнатних рослин для очищення повітря в квартирі (Март 2020).