Растенија

Лунарен календар. Април 2010 година

Општите информации за фазите на месечината можете да најдете во јануарската статија.

Ве потсетуваме дека календарот само покажува приближни препорачани и не-препорачани работи.

Овој календар го означува времето според московското време, така што тие мора да се споредат со локалното време.

Лунарните календари предизвикуваат многу контроверзии, затоа, пред сè, ве советуваме да ги почитуваат препорачаните рокови за наука и верификација за вежбање за работата, земајќи ги предвид временските услови, состојбата на почвата, локацијата на локацијата. Датумите наведени во лунарниот календар се помошна референца.

Лунарен календар.

1 април, 2 / четврток, петок

Месечева месечина на Вангинг (фаза 3).

Засадете слатко семе и брокула на отворен саден материјал на отворено. Поволно е да водите дрвја и грмушките, цвеќињата во затворен простор и балконот, да се направи анти-стареење градинарски дрвја и грмушки.
Неповолно е да се сечат суви гранки во близина на дрвјата и грмушките, да се сечат дрвјата. Кората буба ги напаѓа дрвјата исфрлени на овој ден.

Кутијата со пука од пиперка мора да се сврти од другата страна кон стаклото и да се прелива пука со поставена вода 25-28 ° C. Време е да се пресадат садници од домати во големи садови со големина од 15 × 15 см, една грмушка по тенџере. Обидете се да не го закопате растението. Истурете го секој тенџере со топла вода (22 ° C), добро навлажнувајќи ја почвата.

3 април, 4 / сабота, недела

Месечева месечина на Вангинг (фаза 3)

Дојде време да се поклониме од раните луковични цвеќиња. Неопходно е да се осигураме дека топената вода не ги поплавува лалињата и другите есенски насади. Ако снегот сè уште не се стопи насекаде, тогаш е време да го ослободиме киселицата и кромидот од него. Можете да посипете уреа и калиум хлорид околу растенијата на локацијата.
Неповолно е да се нарушат домашните цвеќиња со деликатни пука.
Одгледувањето садници од домати продолжува на температура на воздухот од 20-22 ° C во текот на денот, 16-18 ° C ноќе и одгледување на садници од пиперки на лесна прозорец, каде што паѓаат сончевите зраци, на температура од 23-25 ​​° C.

Денес треба да ја одгледувате почвата во креветите, да ја оплоди земјата под дрвјата и грмушките. Поволно е да се борите против месните штетници и да се соберат огревно дрво. Можете да испрскате грмушки рибизли и огрозд со врела вода.

Неповолно е да се третираат растенија на кои е видлива штета.

5 април, 6 / понеделник, вторник

Месечева месечина на Вангинг (3-4-та фаза), III четврт 12.38

Ние ја шириме кутијата со пука од бибер од другата страна до стаклото. Дојде време да се засадат рани клубени од компири за ртење. Ги загреваме клубени од компири избрани за садење на температура од 24-25 ° C за 2-3 дена. Наводнете ги садниците со населена вода 25-28 ° C.
Внимавајте водата да се стопи не стагнира во околината. Дупчете неколку бунари за да го свртите на земја.

Време е да сееме рани моркови. На многу места, времето веќе дозволува искоренување, оцрнување на растенија, жива ограда, орање и олабавување на земјата. Добро е да ги поставите плочите на патеките, да ги надополнувате со чакал.

Неповолно е да се трансплантираат цвеќиња.

Време е да сее грашок, како и да сее доцна зелка во садници или веднаш во стаклена градина. Можете да засадите годишни цвеќиња, да посеете семе од карфиол за садници.
Во деновите на минување на Месечината, Јарецот се пропагира со пука, се засадуваат и се сејат растенија и светилки, се применуваат ѓубрива под дрвја и грмушки, а засадени се штетници што ја населуваат земјата. Добро е да се искорени, да се искорени растенија, шумски рабови, жива ограда, градинарски гранки и пука од овошни дрвја, да ора и олабави земјата. Можете да го посеете семето од магдонос, целер, копар, киселица во почвата под филмот.

7 април, 8 / среда, четврток

Вандинг полумесечина, Водолија полумесечина од Вандинг (четврта фаза)

До 16,52 часот е време да сееме рани моркови.

По 16,52 садници се неповолно засадени, тие не даваат корени, тие се болни и умираат. Нема потреба да водите растенија, дури и затворените растенија. Корените можат да бидат скапани денес. Нема потреба да сее семе, тие не 'ртат.

Нема потреба да садат дрвја денес, тие растат несмасно.

Запомнете дека по 7 април остануваат 40 студени матинки, затоа подгответе однапред филм и материјал за покривање.

8 април, не треба да засадувате и да посеете ништо. Ора и култивирајте ја земјата, исечете ги дрвјата и грмушките, поставете огради.

Поволно е да се сечат дрва за изградба на куќа или за правење столарија. Дрвото срушено денес не е засилено.

Неповолно е да се засадат садници, тие не даваат корени, тие се болни и умираат. Нема потреба да водите растенија, дури и затворените растенија. Нивните корени можат да изгниет.

Нема потреба да сее семе, тие не 'ртат.

9 април, 10 / петок, сабота

Месечева месечина на Вангинг во Водолија (4-та фаза). Месечева месечина на метежот во Риби (4-та фаза).

Неопходно е да се направи чистење на селска куќа и да се подготви за пролет и лето. Време е да се постават зимски рамки, да се мијат прозорците, да се вентилира куќата по зимата.

Не заборавајте дека Водолија е најстариот неплоден знак. Летните жители на овој ден најдобро е да се одморат од сите видови на работа на страницата. Rителите на руралните средини исто така можат да се релаксираат, но можете да направите подготовка на кревети за пролетен лук, орање и одгледување.
Неопходно е да се прскаат клубени од компири подготвени за садење со калиум хумат. Клубени за семе од компир може да се распаднат за вернализација во текот на следните 30-35 дена на светло на 16 ° C.

Време е да пресечете удели долги 1,5 метри за претстојното садење јаболкници. Неопходно е да се подготват јами за садење овошни дрвја. Можете да градите овошни дрвја и бери грмушки.

Неповолно е да се напојат растенијата, нивните корени можат да изгниет. Вие не треба да засадувате дрвја, да садите садници и садници, тие не даваат корени, се разболуваат и умираат.
Неповолно е да сее семе, тие не 'ртат.

Неопходно е да се направи избор на пука од пиперка. За да го направите ова, истурете ги со поставена вода 25-28 ° C и по 2-3 часа, трансплантирајте садници во саксии со големина од 8 × 8 см или 10 × 10 см. Инсталирајте садници на прозорецот и ставете го прозорецот со весник.

Одгледувањето на садници од домати продолжува на температура на воздухот од 18-20 ° C во текот на денот и 15–16 ° C ноќе.

Неповолно е да се засадат дрвја, да се сечат дрва и грмушки, да се сече дрво за огревно дрво.
Какво е времето како 9 април, вакво време може да се очекува цел месец.

11 април, 12 / недела, понеделник

Месечината што опаѓа во Риби (4-та фаза), во Овен од 17.32 часот (4-та фаза).

На местото, време е да се направи ѓубрива за светилки и повеќегодишни цвеќиња. Можете да ја олабавите и да ја прекривите почвата на стеблата и задникот. Поволно е да се соберат и запалат прелиени лисја, да се сечат оштетените, сувите и старите гранки на капина. Буш од рибизла треба да има не повеќе од 16-18 гранки. Сепак, не можете да ја исечете грмушката.

Поволно е да се воведат азот или органски ѓубрива под овошни дрвја и бери грмушки, да ги исечете сите пука погодени од прашкаста мувла на сите бери грмушки на здраво место. Скратените гранки треба да бидат изгорени. Можете да ги отстраните ризомите на малициозни повеќегодишни плевели - глуварче, путер, пченица, сее трн, да исечете овошни дрвја.

Клубени од компири распаднати за вернализација треба да се третираат со раствор на бакар сулфат.

Поволно е да се исечат дрвја за пилани и градежништво, дрвото не е искривено.
Неповолно е да се засадат дрвја, да се сечат дрва и грмушки, да се сече дрво за огревно дрво.
До 17,32 часот - време на подготовка на почвата за садење краставици и кревети за комплети кромид. Креветите треба да бидат покриени со филм 1-2 дена.

Засадете рани зрели моркови и зелена боја.

Поволно време за сечење дрвја за пила и градба. Не заборавајте за наводнување садници од пиперка со населена вода 25 ° C и хранење лушпи од јајца. Исто така, не заборавајте да истурете садници од тиквички со топла вода на 25 ° C. Можете да засадите пролетен лук, ора заговор за земјоделски култури.

Подоцна 17.32 подобро е да се опуштите.

13 април, 14 / вторник, среда

Ванџинг - расте месечина во Овен (фаза 4-1), Нова Месечина

Пред садењето, треба да го загреете поставениот кромид во близина на уредите за греење на температура од 30-40 ° C. Корисно е да се подготват семе од морков за садење со пелетирање. Клубени од компири мора да бидат покриени со пепел пред садењето.

На денот на новата месечина, не можете да направите никаква работа на страницата и да не ги вознемирувате растенијата.
Ако 14 април е цел ден ветер, цел месец ќе има ветер.

15 април, 16 / четврток, петок

Восочна месечина во Бик (1 фаза). Денес, засади зеленило на садници: мелем од лимон, босилек, тарагон, риган и други билки. Може да сеете и да засадите дрвја, грмушки, жива ограда, мешунки. Семките од сквош се третираат со силен раствор на калиум перманганат за 15-20 минути, а потоа се мијат во вода и се спуштаат 1-2 дена во раствор од дрво пепел.

Поволно засадување на јаболкници во претходно подготвени јами. На дното на јамата треба да фрлите неколку лименки лименки, лушпа од орев, да додадете чаша суперфосфат, 10 лажици дрво пепел и 3 кофи хумус. Пополнете ја јамата со земја сè додека не се формира могила висока 15-20 см. Возете на колче во центарот на могилицата.

Расад од јаболкница треба да биде засаден на газички, така што коренскиот врат е 5 см над нивото на почвата. Подобро е да се засадат јаболкници заедно. Едниот има расад, другиот нежно ги шири корените во сите правци на могилицата и ги покрива со плодна почва. По садењето, расад е врзан за колче и се напои со 4-5 кофи вода.

17 април, 18 / сабота, недела

Растечката месечина во Близнаци (1 фаза). Семките од сквош треба да се исплакнат со вода и да се завиткаат во влажна крпа 1-2 дена, да се чуваат на собна температура, одржувајќи го ткивото влажно.

Корисно е да се испрскаат клубени од компири подготвени за садење со нитрофос, разредени во вода во дел од 3 литри вода, 1 лажичка нитрофос.
Поволно е да се засадат грмушки, да се ископа земјата површно и плитко.

Неповолно е да се напојат растенијата, нивните корени можат да изгниет. Со садници од домати, треба да пресечете 2-3 пониски вистински летоци за превенција на болести.

Поволно е да се засадат цвеќиња и култури што ги пуштаат антените: јагоди, јагоди, грашок, грав, итн. Добро е да се засадат грмушки и да се ископа површината површно и плитко.
Неповолно е да се напојат растенијата, нивните корени можат да изгниет.

19 април, 20 / понеделник, вторник

Растечката месечина во Близнаци, во Рак од 15,40 часот (1 фаза). Растечката месечина кај карцином (1 фаза).

До 15,40 часот е неповолно за напојување на растенијата.

Од 15,40 часот дојде време да се хранат садници од домати со нитрофос или нитроамофос. Садници од пипер треба да се истурат со поставена вода 25 ° C и да се хранат со лушпи од јајца.
Сее семе од тиква во кутии за садници.

Трансплантација на садници од краставици на постојано место во стаклена градина. Добро е да се оплоди садници од сквош и тиква со суперфосфат и уреа. Ако не сте засадиле семе од тиквички на садници, тогаш ова може да се направи денес.

Треба да истурете зимски лук. Може да сеете семе од зелка во почвата под филмот. Можете да трансплантирате во недоволно големи домати, тиквички, тиква, модар патлиџан, тиква, грав. Плодовите на растенијата засадени деновиве ќе се чуваат долго време.

Веќе е можно да се засадат и засадат овошни дрвја и грмушки - вибурнум, планински пепел, магдонос, морето buckthorn, изведување на дренажна работа, инсталирање на купови и темели. Денот е поволен за садење млади јаболкници во јами ископани минатата есен.

Неповолно е да се сечат суви гранки на дрвја и грмушки, да се размножуваат растенијата по корени.

21 април, 22 / среда, четврток

Растечката месечина кај карцином, во Лав од 19.43 година (1-2-та фаза), I четвртина 21.21 Растечката месечина во Лав (втора фаза).

Поволно е да се засадат оние растенија чии плодови не се планирани за долгорочно чување.
Поволно е да се засадат и да се засадат овошни дрвја и грмушки (вибурнум, планински пепел, магдонос, морето), да се извршат дренажни работи, да се инсталираат купови и темели.

Неповолно е да се изврши размножување на растенијата по корени, да се сечат суви гранки од дрвја и грмушки.

Засади дрвја и грмушки, засади овошни дрвја, сее тревници. Потребно е да се подготват креветите и тревниците за садење.

Неповолно е да се трансплантираат градинарски култури и да се применат вештачки ѓубрива.

23 април, 24 / петок, сабота

Растечката месечина во Лав (втора фаза). Восочна месечина во Девица (втора фаза).

Неопходно е да се гребе пилевина од градината, на која е поставена кромид-комплетот под зимата. Можете да засадите и да посеете растенија, но не оние што бараат многу вода, како и да засадите зеленчук лесно расиплив и грав од грмушка. Олабавете ја земјата во областа подготвена за садење компири.

Време е да ги подготвите сртот во стаклена градина, каде што ќе засадите домати. Стаклена градина мора да биде покриена со два слоја на филм. Да се ​​направат сртови високи 35-40 см. Меѓу гребенот оставете премин од најмалку 50 см. Почвата за гребени треба да содржи тресет, хумус, пилевина, песок и земја. Карпите треба да се пролеваат со раствор од калиум перманганат на температура од 50-60 ° C со брзина од 1 литар на бунар. За да подготвите раствор за 10 л вода, земете 1 г калиум манган.
Неповолно е да се трансплантираат градинарски култури, да се применат вештачки ѓубрива.

Може да сеете семе на летни мириси без мирис, нестабилно на болести (asters, dahlias, итн.), Да засадите поединечни дрвја кои мора да растат многу високи. Добро е да се подготват кревети и тревници за сеидба, растителни грмушки и жива ограда што треба да растат брзо, да се посадат стари дрвја, да сеат тревници, тревници и украсни цветници, да се врзуваат и да се поддржуваат растенија со столбови и да се поправат системите за наводнување.
Неопходно е да се испрскаат клубени од компири подготвени за садење со Идеално ѓубриво во концентрација од 1 лажица на 3 литри вода.

Неповолно е да се засади на семе, да се засади глава зелена салата.

25, 26, 27, 27 / недела, понеделник, вторник

Восочна месечина во Девица (втора фаза). Восочна месечина во Вага (втора фаза). Време е за активни слетувања. Ние засадуваме астри, далија и други цвеќиња без мирис. Засадуваме индивидуални дрвја кои мора да растат многу високи. Засадуваме грмушки и жива ограда кои треба да растат брзо. Ние посееме тревници, тревници и украсни цветници.
Неповолно е да се засади на семе, да се засади глава зелена салата.

Засадете овошни дрвја во претходно подготвени јами.

Неповолно е да се напојат растенијата, нивните корени се изгние.

Може да сеете семе од тиква во земја под филм, растителни цвеќиња, цветни лековити билки, фуражни и мешункасти култури, зелка, пченка, камени овошни дрвја - сливи, цреши. Засадете семе на тиквички и семе од краставици на садници или во стаклена градина под два слоја на филм.

28, 29, 30, 30 / среда, четврток, петок

Растечката растечка месечина во Шкорпија (2-3-та фаза), Полна месечина во 16.20 часот.
Месечева месечина на Вангинг (3 фаза). Во полна месечина и после е подобро да не се изврши земјоделска работа.

Неповолно е да се засадат компири и дрвја, да се размножуваат растенија по корени, да се сечат суви гранки од дрвја и грмушки, да се сечат дрвја.

Запомнете дека времето се менува на полната месечина почесто отколку во кое било друго време. Ако за време на полната месечина светлата и чиста Месечина е на добро време, ако месечината е темна и бледа дожд. Ако се појави круг околу Месечината за време на полната месечина, ќе има лошо време до крајот на месецот, по околу 3 недели.

Поволно е да се засадат култивирани растенија, плодовите на кои планирате да ги чувате долго време. Можете да ги пресадите садници од тиквички на постојано место на креветот под филмот, истурете 25 ° C со топла вода и да се хранат со суперфосфат и уреа. Ние ги пресадуваме садниците од сквош на кревет под филмот. Ја олабавуваме почвата во стаклена градина на креветите со краставици и на креветите со пука од моркови. Ние подготвуваме кревети за сеење цвекло и додаваме нитрофоск таму.Наводнете ја зелката и напојувајте ја со ѓубриво „албумител“. Ние сееме и засадуваме сите видови на лековити билки, лиснат зеленчук, грозје, домати, краставици, тиква, дињи. Ние засадуваме овошни дрвја. Ние садиме домати пука во стаклена градина, покриени со два слоја на филм. По садењето, растенијата не се напојат околу 2 недели.
Неповолно е да паднат дрвја, тие се нападнати од кора буба.

Не исечете суви гранки, растителни компири и дрвја, размножувајте растенија со корени.

Користени материјали:

  • Татјана Рачук, Тамара Зјурнјава Лунарен календар за сеење за 2010 година

Погледнете го видеото: В Защита на Лунарната Събота. Част 2 (Февруари 2020).