Растенија

Како да се гарантира шарена шема на лисјата на сансевиерија?

Неискрената тврдо сансевиерија се врати во мода. Едно од најдобрите погони за украсување на ентериерите не само на приватните куќи, туку и на канцелариите заработи универзално признавање на скромноста на барањата и голема издржливост. Разновидните сорти се особено популарни, кои додаваат светла и привлечна шема на чисти и воздржани линии на силуети. Со цел сортата сонсевиерија да ги задржи своите карактеристики и да не го изгуби украсот со текот на времето, треба да обезбедат удобни услови за растење.

Сансевиерија. © hgtv

Сансевиерија ретко се нарекува елегантна куќичка. Но, токму таков епитет најдобро ја опишува убавината на нејзините лисја и чистотата на линиите. Густи розети изработени од клиновидни или широки триаголни лисја, слични на зелени цвеќиња или издолжени, благодатни високи лисја во ретки букви од „мајчин јазик“ - сансевиерија предлага да додадете архитектура на силуета, убавина на апсолутни линии и форми и строго воздржаност што ќе биде соодветно во секоја просторија . Ова е едно од најразновидните растенија, пластичноста на која се користи при дизајнирање на простории во голема мерка е поврзана со добра адаптибилност на осветлувањето со различни интензитети. Sansevieria може да се постави дури и таму каде што осветлувањето е прилично оскудно, и не само што нема да ја изгуби својата привлечност, туку и ќе расте со ист интензитет.

Сансијерија е со три ленти. © Форест и Ким Стар

Најубавите санцевиерии се сортни, со интересни бранувања на дамки и удари по целата површина на листот или странични широки и светли ленти. Цврстите санцериери се здодевни и монотони, но сортите - растенијата се навистина светли и освен чистотата на линиите се одликува и со нивната графичност.

Најчестиот проблем во одгледувањето сансевиерија е делумно или целосно губење на карактеристичната шема на лисјата. Дури и навидум совршено здравата сансевиерија ненадејно може да ослободи „чисти чаршафи“ или да ја смени карактеристичната шема што може да се восхитува на други лисја. Работата е дека непретенциозноста на сансевиерија не е во никој случај поврзана со декоративните карактеристики на бојата: за да се сочуваат сортите карактеристики на растението, за сансевиерија ќе бидат потребни услови за растење кои не ги надминуваат опсезите на „правилна“ пигментација удобна за растението. Онаму каде убавината на секој лист не е најважната карактеристика на растението, сансевиеријата навистина може да се одгледува многу лесно. Но, ако навистина сакате тие да станат главна декорација на ентериерот, ќе мора да посветите многу внимание на оваа култура.

Сансевиерија. © Форест и Ким Стар

За да се восхитувате на разновидните обрасци и линии на лисјата на сансевиерија, неопходно е да се обезбеди на растението многу построг избор на услови за растење отколку за оние растенија чијашто лисна боја не е важна. И, пред сè, ова се однесува на количината на светлина: разновидната сансевиерија е многу повеќе зависна од светлината отколку зелените лисја. Тие треба да бидат во услови не потемни од дисперзираната средна сенка.

Обрнете внимание на другите параметри. За разновидни растенија, неопходно е строго да се изберат контејнери, давајќи предност на ниски, но широки садови кои се оптимално прилагодени на карактеристиките на растот на ризомите. Подлогата што ја користите за садење санцевиерија исто така треба внимателно да се избере: лесни, лабави мешавини на почвата со песок, на пример, специјални мешавини за кактуси кои обезбедуваат оптимална влага и здравје на корените - главната гаранција дека лисјата ќе бидат активно растат, ќе ја задржат својата убавина и декоративни карактеристики.

Сансевиерија. © Мартин Олсон

Разновидните лисја на санцевиерија се формираат само ако има доволно резерва во почвата не само на основните елементи, туку и на микрохранливи ѓубрива. Исхраната на растенијата се применува скоро цела година, со исклучок на зимските месеци, еднаш месечно со употреба на вообичаена доза ѓубриво за succulents и кактуси при наводнување. Во такви ѓубрива е дека соодносот на елементи во трагови е оптимален за разновидна санцевиерија.

Погледнете го видеото: Домашна шарена туршия (Февруари 2020).