Градината

Летен градинарски третман со биолошки производи од штетници

Поблиску до средината на летото и повеќе штетници од инсекти ги напаѓаат нашите градини. Врвот на работа во градината остава малку време за градинарство, но тука не треба да се пропушти времето. Ако бројот на штетници надминува епифитскиот праг, тогаш борбата може да заврши со пораз на сопственикот на градината.

За да се избегне ова, неопходно е да се внесат информации за штетници кои инфицираат неколку видови градинарски култури, фазите на нивно изведување и максимална штета, во нивниот дневник за градина во зима. Тогаш можеш „во еден пад да се уништиш - седум тепања“ (се сеќаваш на таква детска приказна?).

Градинарски третман со биолошки производи

Штетници од првата половина на летото

На крајот на мај - почеток на јуни, вагабдемите го започнуваат своето патување за да се хранат - ларвите на прилично мрзливи неактивни родители скала. Особено штетни се калифорниските инсекти и лажни штитови (грозје, слива, глог, јаболко, багрем). Тие се опасни по тоа што се буквално сештојади. Тие влијаат на сите овошни култури, ги населуваат повеќето грмушки од овошје и Бери, па дури и некои тревни повеќегодишни растенија. Лажните штитови и инсектите во размер припаѓаат на цицање штетници и цицаат сок од растенија. Тие се исто така опасни се должи на фактот дека јадењето, тие лачат голема количина течност на која се населуваат габите. Растенијата почнуваат да развиваат габични заболувања. Под комбинирано дејство на штетник и болест, растение може да умре.

Вториот штетник, кој уништува скоро целосно жетва на цреши и слатки цреши - летаат цреши (Rhagoletis cerasi). Плодот се затемни, а внатре имаше бела ларва - ова е резултат на инфекција на плодовите со мува од цреша. Мали инсекти со црн абдомен и градите, светкаат на сонцето и жолта глава, тие ја развиваат својата "активност" на југ во април, а во средната лента - пред и по цветни. Покрај црешите и црешите, мувата ги оштетува орли помине и берберис.

Следниот сештови штетник е различни видови на aphidsвклучувајќи жолчка. Црвените, црвеникаво-жолти отоци на листовите од рибизла не се болест, но резултат на дејството на жолчните aphids кои се населуваат на долната страна на листовите од рибизла. Борбата против сите видови на aphids мора да се започне дури и во фаза на цветање на пупка, но ако времето се изгуби, тогаш кога градината се третира заедно со резервоарот мешавина од лекови, овие штетници, особено жолчката aphids, ќе бидат уништени.

Краста во облик на јаболка (Лепидосафес улми).

Други штетници, вклучително и оние кои интензивно се хранат во јуни, се репродуцираат, вклучувајќи кодирање молец, летоциразни видови молови, бакарни стада, крлежи. Нема потреба да се објасни дека борбата со специјални лекови против секој штетник е одделно безначајна. Сега хемиската индустрија нуди широк спектар на производи со проширен спектар на дејствување на неколку штетници. Сепак, хемикалиите не можат да се користат дома. Тие имаат период на чекање од најмалку 20 дена и никој нема да гарантира дека детето, миленичето и возрасните, нема да јадат рани зрели плодови или овошје.

Затоа, во приватни мали градини и колиби, сите видови на растенија треба да бидат заштитени од штетници, но со безопасни биолошки препарати подготвени во мешавини на резервоарот. Со такво сложено решение, масовното уништување може да се отстрани во третмани од 1-3, а потоа, до крајот на сезоната на растење, градината, бери растенијата и градината се чуваат во чиста состојба од штетници.

Подготовка и употреба на биолошки производи

Сите биолошки производи се направени врз основа на живи микроорганизми, кои се природни непријатели на штетници. Тие не се толку ефикасни во единечна употреба како и хемиските, но тие имаат време на чекање од 1-5 дена наместо 20.

Од биолошки производи, пронаоѓање за градинари актофит (синоним за акарин). Овој биоинсецицид не е зависност од лекот и делува како цревен и контакт отров за штетници. Кога систематски се применува со празнина од 10-12 дена, таа брзо и ефикасно ги уништува сите видови молци, кодирање молци, лисја бубачки, цветни бубачки, aphids, крлежи, sawflies и нематоди на почвата за време на обработката на почвата. При употреба на акарин, периодот на чекање е 2 дена, што е, по 2 дена, чисто измиено овошје и бобинки да се јадат без последици. За почетните градинари кои не знаат како или немаат време да подготват мешавини во резервоарот, актифитот е божји подарок. Особено е можно да се препорача употреба на акарин на повеќе култури, чии култури созреваат постепено со текот на времето.

Јаболко, или јаболка за јаболка (Psylla mali).

Sawfly.

Летаат цреши (Rhagoletis cerasi).

Следниве инсектициди, вклучително и акарин, се ефикасни во мешавините на резервоарот. Бидејќи тие дејствуваат само на одредени групи на штетници, кога се комбинираат, тие ја зголемуваат нивната ефикасност.

Биоинсектицидите комбинираат системски и контакт ефект на штетници, што ја забрзува смртта на второто. Овие вклучуваат летен жител, фитоверм, битоксибацилин, лепидоцид, вертицил, буверин и други.

Меѓу недостатоците може да се нарече кратко времетраење на лекот (1-2-3 недели), за што се потребни повтори третмани. Но, зачуваното здравје го компензира зголеменото време поминато на градинарството. Во овој случај, мешавините на резервоарот служат како животен век, намалувајќи го бројот на третмани, истовремено уништувајќи голем број штетници.

Јаболко цвечка буба, или јаболкова цвекло буба (Anthonomus pomorum).

Како да се подготви мешавина од резервоарот

Често во препораките за употреба на мешавини се користи изразот "проверка за компатибилност пред подготовка". За почетниците, можеби е потребно објаснување за тоа што значи компатибилност и како да се провери.

Пример. Неопходно е да се подготви мешавина од 2-3-4 биолошки производи против штетници и болести. За да го направите ова, неопходно е да се подготви, според препораките, секое решение одделно (1 л). Потоа измешајте 50-100 g, додавајќи една состојка на првичниот раствор. Истурете во еден 2 раствор од 50 g, темелно измешајте и оставете 5-10 минути. Ако смесата не ги промени видливите квалитети (се појави талог, бојата се смени, растворот стана гел-сличен, итн.), Тогаш препаратите се компатибилни. Ако решението е променето, ние го исклучуваме последниот лек од смесата и ја повторуваме целата постапка со следново. Ако потребните биолошки производи се компатибилни, секој од нив подготвуваме соодветна количина (3-5-10 л) одделно и само тогаш се спојуваме заедно, темелно се мешаме и ги обработуваме културите. Ние подготвуваме секој лек според препораките.