Градината

Зошто се суши врвот на градинарските дрвја?

Младата градина. Убавината и гордоста на секој летен жител. Сопственикот не е задоволен од младите дрвја во нивното пролетно зеленило. Расте градина ... Но, во надворешниот дел од круната на јаболко, круша, кајсија и други градинарски култури, на млади пука се појавија суви совети. Сушењето на врвовите на пука се шири од врвот до дното. Во одделни дрвја, врвовите се целосно изложени. И доаѓа време кога сопственикот разбра дека градината се разболе од сувост. Болеста влијае на долговечноста на градината и неговото лого. Ако одделно дрво се разболи, тогаш причината може да биде повреда на земјоделската технологија. Ако болеста напредува и се манифестира на неколку дрвја, причината може да биде инфекција со нивните болести и оштетување од штетници. Неопходно е да се разберат причините и да се преземат неопходните превентивни и терапевтски мерки.

Врвот на јаболкница. © Дејвид Х.

Како да ги утврдите причините за сувите дрвја?

Главната манифестација на сувост е сушење од млади пука и гранки на горниот ниво на круната. Најчесто, сувоста се манифестира во пролет, понекогаш и во втората половина на летото. Причините за појава на сувост зависат од многу причини. Тие можат да бидат предизвикани од нарушување на агротехничките (садење и грижа) или агрохемиски (исхрана) барања на културата, пораз на болеста (монилални, бактериски изгореници, рак на бактерии) или штетници (чарферски ларви на бубачка, бубачка буба, итн.).

Со правилно засадени култури на дрвја, врвовите на дрвјата ќе исушат. Во овој случај, сушењето на млади пука и повеќегодишни гранки обично започнува со смртта на долните гранки, порипување на масата на лисјата, менување на нејзината боја, пролевање цвеќиња и само тогаш директно започнува сушењето на пукањето.

1. Прекршување на земјоделските барања

На градината му се потребни почви што се пропуштаат од воздух и вода што имаат униформа структура и се доволно обезбедени со хранливи материи низ целиот профил. Дрвјата нема да живеат долго и ќе формираат многу слаба култура на густи глинени почви, со блиска појава под плоден слој од урнатини, песок и градежен отпад.

Градината бара голема појава на подземни води, не поблиску од 1,6 m до површината на почвата. Дрвјата со систем на корен од шипка што продираат длабоко во почвата до 1,5-2,0 и повеќе метри се особено чувствителни на подземни, застојани / застојани води. Со висока стабилност на подземните води се крши воздушниот режим. Кислородот практично не ги достигнува корените на вшмукување, кореновиот систем се задушува, а водата не влегува во горниот дел од круната и дрвото умира.

Киселоста и соленоста на почвата негативно влијаат на растот и развојот на дрвјата. Тие се развиваат лошо и по 5-8 години или умираат веднаш.

Неправилно садење садници: повреда на локацијата на коренскиот врат, локацијата на вакцината, недостаток на дренажа (доколку е потребно), тесна јама за слетување во која корените се испреплетени, со свиоци итн.

Погрешно наводнување. Понекогаш градинарите почетници го преиспитуваат садењето, верувајќи дека сувите гранки и пука се сигнал за недостаток на вода.

Како да се спречи и да се бори?

Означете ја градината не брза. Брзо (набрзина) засадена градина брзо пропаѓа. За да може градината да вроди со плод и да биде здрава за целиот период распределен на тоа, потребно е внимателно да се придржуваат кон барањата на земјоделската технологија.

Овошјето секогаш се поставува на плодни, влажни и дишечки почви со неутрална реакција на киселост, чија pH вредност треба да биде 6,5-7,2. Појавата на подземните води е оптимална 2,0-2,5 m од површината на почвата. Ако страницата не ги исполнува овие услови, потребно е:

Acе ја деакидизираат почвата и да ја ставите нејзината киселост до оптимална со примена на вар или доломитско брашно.

Со блиска појава на подземните води, првиот прво загинува, а потоа целото дрво. Во такви области, дрвјата можат да бидат засадени на високи сртови, а меѓу редови може да се исечат дренажни ровови. Ако градината се состои од неколку дрвја, тогаш во јамите за садење треба да поставите дренажа високо до 20-25 см, покријте ја 2/3 од јамата со подготвената мешавина од почва. Да се ​​постави квадратна или тркалезна бариера на почвата и да се покрие со остатокот од подготвената мешавина на почва. Поставете го кореновиот систем на расад во горниот дел од јамата за садење и заливот така што коренскиот врат не е изложен, а местото на калемење е над земјата. Изложениот коренски врат се третира со градинарски сорти или мешавина од глина-измет и е покриен со земја. По наводнување, почвата мора да се прекрие 5-6 см со слој на мала прекривка.

За области со висока подземна вода, подобро е да се користат колонообразни сорти или садници на џуџиња и полу-џуџести корнизи. Ова ќе го спаси коренскиот систем на градинарски култури од влажнење за време на стагнација на вода на густи почви или висока локација на подземните води.

Сувоста на праска. © Роберт Лл. Морис

Ако почвата помине влага многу брзо (песочна, треска), тогаш сувиот врв може да се поврзе со недостаток на влага во зима. Коренскиот систем на овошното дрво може да се исуши кога температурните промени се поврзани со преминот од затоплување до мраз. На градините лоцирани на такви почви им треба изобилство зимско наводнување. Во овој случај, коренскиот систем ќе се појави кога почвата ќе замрзне во ледена школка, што ќе го заштити од сушење.

Ако во градината се рани молови, глувци и други големи штетници во почвата, мора да се преземат сите мерки за нивно протерување. Кат пасуси, глувче podzryzki корен систем, исто така, предизвикуваат смрт на земјоделските култури.

2. неухранетост

Ако се исполнат сите агротехнички барања, тогаш причината за развој на сувоста може да биде повреда на исхраната на овошни дрвја. Недостаток или повреда на односот на основните хранливи материи и други макроелементи и микроелементи се манифестира не само со сувост, туку и со намалување на квалитетот на овошјето. Особено е неопходно внимателно да се следи нутриционистичкиот режим при поставување градина на варовнички, сиви шуми, кабриолет, песочни, сода-подзолични, карбонатни и рекултивирани почви, развиени тревови и други

Макро- и микроелементите влегуваат во растенијата преку кореновиот систем. Со недостаток на исхрана, некои од елементите се прераспределуваат помеѓу органите на растението. Постои одлив од стари лисја до овошје и помлади органи. Но, постојат елементи во трагови кои не се способни за редистрибуција. Овие вклучуваат бор, цинк, бакар. Нивниот недостаток или прекршување на односот со главните елементи на исхраната предизвикуваат сувост на овошните култури.

Недостаток на бор

Недостаток на бор е манифестиран во застој во развојот на горните лисја. На краевите на пука, листовите виткаат, стануваат помали и паѓаат. Со голем недостаток на бор, горните гранки почнуваат да се исушат, а лушпите улцерации се појавуваат во плодовите, вкусот на овошјето се стекнува со карактеристичен горчлив вкус. Со доволно снабдување овошни култури со фосфор и калциум, воведувањето на бор во форма на облекување од корен и лисја е задолжително, особено во суви години. Сепак, високите дози на бор предизвикуваат општа токсикоза на дрвото. За да се отстрани „труењето“ од бор, неопходно е да се хранат растенијата со фосфор и калциум. Најдобро е да додадете борни ѓубрива заедно со исхрана на фосфор при хранење на комплетно ѓубриво. Запомнете, во суви години и со недостаток на влага, недостаток на бор во органите на растенијата се зголемува.

Недостаток на бакар

Бакарот е особено потребен кај овошните култури за време на растот и цветањето. Ако во овој период започне брз раст на латералните пука, се појавува белење на хлор на листовите на листовите меѓу вените, а сушењето на смените од врвовите на пука надолу, тоа значи дека дрвјата се разболеле од површноста како резултат на недостаток на бакар. За да се спречи сушење на горните пука, ѓубриво што содржи бакар мора да се додаде на горниот облекување. Покрај активното учество во сите метаболички процеси, препаратите од бакар ја зголемуваат мразот, топлината и толеранцијата на сушата. На произведената почва, достапноста на бакар кај растенијата е намалена, бидејќи интензивно се апсорбира од честичките на почвата. Во овој случај, во рана пролет, пред да се отворат пупките, неопходно е да се третираат овошните дрвја со бакар сулфат (1%), течност Бордо (3%) или други препарати што содржат бакар и да ги нахраниме со бакарни ѓубрива или комплексен збир на микроелементи во текот на сезоната на растење. Ако нема ѓубрива што содржат бакар или збир на елементи во трагови, можете да го повторите третманот со течност Бордо (1%) по должината на зелениот конус и по цветањето. За време на сезоната на растење, можете да се хранат со пепел.

Недостаток на цинк

Недостаток на цинк во прво време се манифестира со формирање розети (розети) од неразвиени пука и лисја, а подоцна започнува и на сувиот врв. Особено брзо реагирајте на недостаток на цинк од јаболко и круша. Го влошува недостатокот на цинк е воведување на високи дози на фосфорни ѓубрива и киселост на почвата. Посебно внимание треба да се посвети на главното ѓубриво и врвното облекување на черноземи, костен почви, кафеави и високо podzolic ниски распрснати. За време на сезоната на растење, облекувањето со елементи во трагови, пепел е задолжително. Добри резултати се дадени од зимските зимски култури на зелено ѓубриво.

Суви гранки во круната на овошје. © tikiwanderer

3. Штетници предизвикани од штетници

Сувоста на овошните култури, особено во млада возраст, може да биде предизвикана од појава на опасни штетници, како почва, така и сместување на млади вегетативни пука на круната (ларви на мајската буба, aphids, мравки, кора бубачки, гасеници од дрво и други). Особено често се оштетени 4-5-годишни млади дрвја од црница, дуња, јаболко, слива, круша. Секоја пролет и есен, младите дрвја се предмет на темелен преглед. Најчесто, оштетената кора е земја за одгледување и места за презаситеност на разни штетници. Ако се појават пукнатини во кортексот, тие мора да бидат санирани, сите повреди треба да се деконтаминираат, стеблото и скелетните гранки да се избелат со варовничко соединение или специјална градинарска боја. Особено голема штета на младите дрвја е предизвикана од ларви на мајската буба. Само 2-3 ларви се во можност да уништат младо дрво, оштетувајќи го неговиот коренски систем. Внимателно проверете ги врвовите на младите пука. Ако на нив се појавија суви лисја во втората половина на летото, ова може да биде знак на појава на корозивно дрво. Пеперутка од шума лежи јајца на млади пука во основата на ливчиња од лисја. Извезената гасеница лесно продира во млад пука (мала дупка е видлива на местото за воведување, понекогаш на одредени видови култури - гума за џвакање) и почнува интензивно да се храни. Имајќи оштетено младо дрво, се лази во подлабоки слоеви, а оштетената млада гранка се суши. Гасеницата хибернира во дрвените премини и во пролетта се движи на површината според направените потези. Гасеницата го фрла својот измет преку влезните отвори. Гасениците од источниот кодинг молец и стакленичкиот дом оставаат исти знаци.

Заштитни мерки

За да се уништат штетниците што предизвикуваат сувост на дрвјата поради нивната штетна активност, погодените гранки се отстрануваат со зафаќање од 15-20 см здраво дрво. БИ-58, близок, актар, карбофос и други инсектициди најпрво се вбризгуваат во дупките направени во кората на скелетните гранки и централното стебло со кора од буба, дрво, потоа се истураат со градинарски сорти или течен цемент, а се преземаат и други мерки за заштита од штетници. За време на сезоната на растење, сите активности се спроведуваат за третирање на градинарски култури од штетници, користејќи главно био-инсектицидни препарати.

4. Суша предизвикана од болести

Понекогаш, врвот е поврзан со габично-бактериско оштетување на овошните култури. Смалените совети на пукањата на горниот дел од круната честопати укажуваат на појава на заразни болести (монилиоза и бактериски изгореници, прашкаста мувла, карцином на бактерии и други). Од габични заболувања, врвовите на дрвјата се сушат со монилиоза, бактериски изгореници и прашкаста мувла. Најчесто, монилиозата влијае на камени плодови: кајсии, столбови, праски, цреши. Надворешна манифестација - зацрнети врвови на пука и гранки, кафеави цвеќиња. Погодените гранки се како изгорени од пожар. Покрај тоа, дрвјата се разболуваат буквално за неколку часа. По падот на погодените цвеќиња, заболените гранки се покриени со бројни мали точки на испакната гума за џвакање. Единствени, преостанати живи цвеќиња формираат грдо, шугаво, овошје со низок вкус.

Прашкаста мувла, како што беше, негува млади пука и лисја. Ако дрвото остане без надзор, тогаш летачките спори ќе започнат да ги погодуваат соседните дрвја, а нивните млади пука ќе почнат да се исушат.

Бактериска лезија што предизвикува сушење на гранките се појавува како бактериски карцином или бактериско изгореници. Со удирање во јадрото на дрво, рак на бактерии го спречува протокот на вода и хранливи материи во горните гранки. Последно се исуши. Бактериско изгореници е предизвикано од бактериска инфекција. Забележете дека бактериското согорување е карантинско заболување. Над 1-3 години, погодените дрвја умираат.

Поделена гранка во круната на овошје. © effефри М.

Заштитни мерки

При поставување градина, се користат сорти на градинарски култури отпорни на габични и бактериски заболувања.

Во заразените градини, многу е тешко да се уништат изворите на инфекција. Затоа, полесно е да се спречи со навремено спроведување на сите превентивни заштитни мерки отколку да се бори против инфекцијата подоцна, особено во раните зрели култури. Превенција - годишна рана пролет и доцна есен градинарски третман со хемикалии: Скор, Хорус, Топаз, Ордан, Ридомил и други одобрени за употреба во овошни култури. Се препорачува да се прска пред да се засади со 3% течност Бордо или 1% раствор на бакар сулфат. На зелен конус и по цветни - 1% раствор на течност Бордо, кој исто така ќе послужи како врвен облекување. За време на сезоната на растење, градината систематски се третира со биофунгициди во согласност со препораките. Скршениот интегритет на кората (пукнатини), шупливи и други оштетувања мора да се исчисти и покрие со градинарски лак, боја, цемент, кој било друг материјал за да се спречи влегувањето на зимските габични спори и бактерии. Најуспешниот третман за бактериско согорување е употребата на антибиотици.

Ако превентивните мерки не помогнаа и дрвјата се разболеа, неопходно е да ги изгрупите погодените гранки и да ги изгорите. Дрвјата веднаш третирани со соодветни подготовки и добиточна храна за да се зголеми отпорноста кон понатамошно инфекција. Продолжете ја целата сезона на растење на обработка на дрвјата од габично-бактериско оштетување. Во пролет и есен, третирајте ја почвата во рамките на круната со 4% раствор на уреа.

Погледнете го видеото: Words at War: The Ship From the Land of the Silent People Prisoner of the Japs (Март 2020).