Фарма

Буба од компир во Колорадо - современи технологии за контрола на штетници

Буба од компир во Колорадо припаѓа на групата штетници за џвакање и е особено опасна за земјоделските култури во ноќници. Во процесот на историски развој, бубачки од Колорадо се стекнаа со можност да преживеат во скоро секоја состојба на животната средина. Значи, во неповолни услови, возрасните паѓаат во пролонгирана хибернација и лесно можат да толерираат глад. Нивните ларви имаат огромен апетит, јадејќи скоро околу часовникот. Огромна предност во борбата за опстанок на видовите на компирската буба од Колорадо ја обезбедува стекнатата можност за засилена репродукција. Една жена положува до 30.000 одржливи јајца за време на топлиот период. Времетраењето на развојот на второто од јајце до возрасно имагина е 20 дена. Бубачките практично немаат природни непријатели (освен луѓето). Тие се отровни за голем список на други видови фауна.

Бубачки од компир во Колорадо

Како да се ослободите од бубачката од компир во Колорадо?

Во есента, бегајќи од непријатни временски услови, бубачки од Колорадо заминуваат за зима во не-замрзнувачки слоеви на почвата. Во пролетта, приближно со почетокот на цветни на глуварчињата, на површината на почвата се појавуваат возрасни бубачки. Тие главно се хранат со млади растенија од рани плевели со привлечен мирис и вкус. Постепено, бубачките ја окупираат својата омилена ноќница: компири, модар патлиџан, итн., На која се поставени јајца на дното на лопати - до 30 во спојката. По 14-15 дена, ларвите се извеваат од јајцата. За 20 дена, како што се развива, ларвата ја менува бојата од црвено-кафеава во светло портокалова боја, по што е погребана во земјата, каде што кукла и, конечно, формирана, излегува на површина за понатамошна репродукција. За време на топлиот период, една возрасна буба може да даде до 4 генерации од различна возраст. Ларвите од неколку генерации се во можност во рок од 2 - 4 дена да доведат до 100% смрт на земјоделските култури, уништувајќи го воздушниот дел од културата.

Фановите на домашна млади компири со долгогодишно искуство во одгледување, користат неколку методи кои помагаат да се намали бројот на лепливи инсекти:

 • садење компири под слој прекривка;
 • опрашување на лисја од компири со ситно просеана пепел (мува од пепел);
 • употреба на инсектицидни растенија кои одвратат штетници, засадени заедно со главната култура: грав, синдром, грав од грмушка, пролетен лук, коријандер и др .;
 • "ароматични" инфузии и лушпи за прскање: лушпи од кромид и лук, концентрат на орев, пепел, невен, итн., додавајќи решенија во дупката при садење компири;
 • Употреба на инфузија на бубачки во Колорадо.

Бубачки во Колорадо се отровни и инфузии од нив може да убијат живи членови на ова семејство. Подготовка: 0,5 л тегла бубачки / 10 л вода. Затворете го садот цврсто. По една недела, концентрирана инфузија на удавени бубачки е подготвена за употреба. Вирус 1 литар концентрат и разредете со 2 литри вода. Посипете ги растенијата за време на почетокот и масовно прицврстување на ларвите.

Секако, народните методи не ги уништуваат штетниците. Тие само го намалуваат нивниот број со превенирање на епифитска репродукција. Хемикалиите се поефикасни во борбата против цвечката компир во Колорадо и другите штетници. Во моментов, за целосна заштита на зеленчук и други култури од штетници, специјалистите развија хемиски агенси кои можат да ги уништат во рок од неколку дена, без да му наштетат на животната средина и на квалитетот на одгледуваните производи.

Компанијата „Техноекспорт“ разви голем број на лекови кои ефикасно го штитат садењето компири и другиот ноќен оган од цвекло од компир во Колорадо. Релевантноста на дрогата и зголемувањето на барањата на корисниците секогаш се зголемуваат со нивната можност да уништат неколку видови штетници. Една од овие лекови е Командор, развиен од специјалисти на компанијата.

Ларви од компирско цвекло од компир

Карактеристики на лекот „Командант“

Лекот "Командант" се однесува на системски контакт инсектициди и се карактеризира со можност да се уништат штетници на глодари и цицање инсекти. Се состои од имидаклоприд, кој продира во сите делови на растенијата и, паѓајќи во гастроинтестиналниот тракт кога го храни штетници, предизвикува нејзина парализа и смрт во рок од 2-3 дена. За 3 дена, лекот целосно го уништува штетници. Составот на препаратот „Командор“ е ефикасен не само против бубачката од компир во Колорадо, туку предизвикува и смрт на широк спектар на други штетници од инсекти: жичарница, лажички, aphids, постелнини, пеперутки, бели пелиња, болви, трипи, лисја од црви, сите видови муви. „Командант“ се користи против цвекло од компир во Колорадо повеќе од 10 години; заработи голема доверба во неговата ефикасност при контролата на штетници.

Со брзината и долгорочното влијание врз штетниците, подготовката „Командор“ е вистинско спасение за време на масовната инвазија на компирската буба во Колорадо на компири и други ноќни вечери. Алатката за целосно уништување на штетници нема конкуренти во заштитата на зелените растенија.

Позитивни својства на лекот „Командант“

 • Доволно е еден третман во сезона.
 • Лекот уништува до 100% од штетниците во рок од 2 до 3 дена.
 • Долгорочен ефект на лекот (периодот на активна изложеност е од 2 до 3 недели).
 • Не зависи од временските услови: практично не се мие од дожд, не е изложен на сонце и високи температури.
 • Нема штетни ефекти врз почвата и животната средина.
 • Не се акумулира во новите култури.

Подготовка на работни решенија

Командант - течен емулзија растворлив во вода концентрат (WRC) на имидаклоприд (200 g ai / 1 литар течност). Работното решение се подготвува на денот на прскање. Неискористениот раствор се отстранува на одредено место. Зачувајте го решението е забрането.

За обработка на грмушки од компири, стапката на потрошувачка е 1 ампула (1 ml) на 5 л вода. Лекот е исто така погоден за третман на други култури оштетени од ѓубре инсекти. Придружните препораки укажуваат на степенот на разредување на лекот.

Командант - заштита на компири од цвекло од компир во Колорадо

Подобрени технологии за управување со штетници

Повеќето штетници се добри адаптанти и брзо развиваат отпорност на лекови со продолжена употреба. Со цел да се спречи развојот на одржливост и да се зајакне ефектот на лекови на штетници, мешавини во резервоарот се користат во професионалната земјоделска хемија. Тие мешаат лекови со различни својства што се компатибилни во хемискиот состав. Со само-подготовка на мешавината на резервоарот, потребно е секој пат да се провери компатибилноста на користените супстанции, да се набудува концентрацијата на лековите за време на разредувањето. Специјалистите од Техноекспорт развија професионално подготвена армирана резервоарна мешавина за да ја уништат бубачката од компир Колорадо и нејзините ларви на садење компири и некои други растителни култури.

Составот на мешавината на резервоарот "Искра со тројно дејство"

Составот на лекот Iskra Triple Effect ги вклучува хемикалиите циперметрин, перметрин и имидаклоприд, кои предизвикуваат брза смрт на возрасните бубачки и нивните ларви при јадење третирани растенија. Првите 2 хемикалии го убиваат штетниците за 1-2 часа, а имидаклоприд обезбедува заштита на растенијата до 30 дена.

Составот на лекот е дополнет со прелив со поташа, кој се апсорбира од растенија низ површината на листот и придонесува за нивно брзо закрепнување од оштетување предизвикано од штетници. Покрај тоа, калиумот ја зголемува продуктивноста, го подобрува квалитетот на чување на клубени, нивниот квалитет (сварливост, недостаток на затемнетост за време на готвењето).

Така, подобрената подготовка во форма на готова мешавина од резервоарот има тројно дејство:

 • во рок од 1-2 часа уништува штетници;
 • обезбедува долготрајна заштита на растенијата од појава на штетници (за време на летови, масовно излегување на површината по хибернација, итн.);
 • обезбедува дополнителна исхрана (прелив на калиум), што придонесува за брзо обновување на оштетените растенија.

Подготовка на раствор од мешавина од резервоарот

 • 10 л раствор користете 1 прашок (10,6 g),
 • прав се раствора во 1 литар чиста вода на собна температура,
 • мајката алкохол се меша темелно (најмалку 5 минути) додека не се раствори целосно,
 • додајте 9 l вода во садот и повторно промешајте,
 • добиениот раствор се истура во ситно прскан распрскувач,
 • остатоците во истиот ден се отстрануваат во одредени области подалеку од извори на вода и канализациони системи.

Посебни карактеристики на подготовките „Командант“ и „Исправен троен ефект“

„Командантот“ содржи супстанција што убива штетници во рок од 2 до 3 дена и ги задржува своите заштитни својства 2-4 недели. Се препорачува за пресадување садење компир клубени и зелени растенија. Растенијата се третираат на почетокот на сезоната на растење, кога бумбарите само по зимскиот период почнуваат да се појавуваат на насади и нивниот број е ограничен. Со бројот на бубачки што не го надминуваат прагот на штетност, доволно е еден третман.

„Исправен троен ефект“ - лек за уништување на компирската цвекло од Колорадо во екстремни услови. Уништува штетници во рок од 1-2 часа. Се препорачува за голема инвазија на бубачки, епифитско изведување на ларви или слаба реакција на друг лек што се користи. Доволно за еднократна употреба.

Испратено троен ефект - пакет за подготовка на резервоарот за мешавина од искра + максимум командант

Систем за заштита на компири со подготовки на Техноекспорт

 • Лековите се користат одделно и во мешавина од резервоарот. Кога се користат заедно, тие значително ја зголемуваат нивната ефикасност.
 • Компирите се обработуваат 1 пат во текот на сезоната на растење на земјоделските култури.
 • Во исклучителни случаи, двата лека можат да се користат во текот на сезоната на растење. Повторното лекување се спроведува не порано од 45 дена од денот на првото прскање и не помалку од еден месец пред бербата.
 • Оптималниот период на прскање е фазата на пуштање, почеток на цветни или по цветни на културата.
 • Прскањето најдобро се прави рано наутро или навечер во суво, мирно време.
 • Кога прскате со фин спреј, неопходно е темелно да ги навлажнете третираните култури.

Системот за заштита на растенијата со обработка на готови мешавини на резервоарот ви овозможува:

 • намалете го бројот на третмани и хемиското оптоварување на растенијата со примена на еден спреј,
 • користете професионално подготвена мешавина од резервоарот, со што ќе се намалат штетите на растенијата со неправилни или слабо подготвени решенија за работа,
 • намалете ги трошоците за средства и време за набавка на потребните подготовки, нивна подготовка и преработка на растенија.

Токсичност на лекот

„Командантот“ и „Исправниот троен ефект“ припаѓаат на третата класа на токсичност (умерено опасна материја).

 • За време на периодот на прскање, страницата не треба да содржи членови на семејството и животните, живина.
 • Неопходно е да се набудуваат сите мерки за лична санитарна заштита (шамии, фустани, очила, респиратор, панталони, затворени чевли). - На крајот на работата, истуширајте се и сменете ја облеката.
 • Доколку растворот влезе во телото, исплакнете го стомакот со помош на активиран јаглероден раствор, исплакнете ги очите под проточна вода, консултирајте се со доктор.
 • Со строго почитување на стандардите за санитарна заштита, лековите не предизвикуваат труење.

За повеќе информации за командантот, „Искра тројно дејство“ и други хемиски производи за заштита на растенија од штетници, видете ја веб-страницата „Technoexport“.