Растенија

Стрелитсија - птица од рајот

Гледајќи такво чудо, дури и на фотографија, ниту еден lубител на затворено цвеќе нема да остане рамнодушен. Ретко растение во однос на ефективноста се споредува со кралската Стрелитсија.

Royal Strelitzia е прекрасен јужноафрикански цвет што го освои целиот свет со својата егзотична форма. Цветот на ова прекрасно растение изгледа како глава на птица со светла сртот и долг клун. Оттука и другите имиња на растението: „цвеќиња на птицата“, „рајска птица“. Во нивната историска татковина, Стрелитсија едноставно се нарекува „кран“.


© Jamesејмс Стикли

На крајот на осумнаесеттиот век, шведскиот ботаничар Пер Тунберг го пронашол ова растение во Јужна Африка и и го дал името во чест на сопругата на англискиот крал Georgeорџ III Софија Шарлот, небесната германска војвотка од Мекленбург-Стрелиц, убава жена и омилена на народот.

Во Аргентина, Лос Анџелес, а исто така и на медитеранскиот брег, Стрелитлија расте на отворено, неверојатни туристи со луксуз на своите неверојатни цвеќиња. Не е изненадувачки што цветниците од повеќе северни региони, вклучително и Русија, почнаа да го одгледуваат како куќичка во зимски градини или во култура на када, притоа излегувајќи ги на отворено за летото. Во тенџере или дрвена кутија, стрилитозата ретко расте над 1,5 m.

Опис

Стрелитсија Корелевска е зимзелена билка со кожени лисја од лисја од издолжена овална форма долга 45 см, личи на лисја од банана. Петиолите со својата основа формираат низок густ лажен дршка. Цветот има асиметрична 6-члена пернија, нејзините надворешни лисја се портокалови, внатрешните се темно сини. Големи цвеќиња, високи 15 см, цветаат во пролет или лето и не избледуваат неколку недели. Тие се без мирис, но богати со нектар. Количината на нектар е толку многу што се прелева со чамец, капки и трикови се влеваат по надворешните рабови. Во природата, малите нектарни птици опрашуваат цвеќиња. Кога некоја птица допира цвет со клунот, нејзините антери експлодираат, „пукаат“, исфрлајќи го полот со сила.


© Raul654

Природно живеалиште.

Иако стрептилзијата се нарекува кралска, но во природата е многу скромен растение. Во дивината, таа изобилно расте во Јужна Африка во провинциите Кејп и Натал, каде климата е многу блага, а количината на дожд е доволна во текот на целата година. Расте покрај бреговите на реките, прво е областите исчистени од шумата, гори, со еден збор - секоја испразна територија.

Репродукција.

„Птицата од рајот“ се размножува со семе, разделувајќи ја грмушката и измешана странични пука.

Со размножување на семето користете само многу свежи семиња, како тие брзо ја губат ртењето - шест месеци по созревањето. Треба да се подготват семиња за сеидба: излупени портокалови врвови за коса. Пред да се сее во земја, тие се натопени 1-2 дена во вода, но подобро е, да се забрза ртење, да се издржат во раствор од фитохормони, а потоа засадени во добро исцедена почва од мешавина од тресет и лиснато почва до длабочина 1,5 пати поголема од големината на семе . При натопување и 'ртење потребно е да се одржи константна температура од најмалку 25 степени. Пониските температури го одложуваат процесот на ртење. Но, дури и во такви услови тие 'ртат нерамномерно и долго време: од 1 месец до 1 година или дури и повеќе.

Првата трансплантација во добро исцедена почва се изведува во фаза од 2-3 листови. Понатамошно претовар на растечки примероци се врши во зависност од полнењето на садовите со корени, без да се чека многу густо плетење на земјена кома, што може негативно да влијае на стапката на раст. Неопходно е да се трансплантира внимателно, без да се оштетат многу ранливи кршливи месести корени, ова исто така влијае на стапката на раст. Само во втората година, садници се засадени на постојано место. Тие ги содржат во потопли услови во споредба со растенијата за возрасни. Младите растенија мора да бидат заштитени од директна сончева светлина, затоа што тие можат да изгорат чувствителни лисја.

Може да се очекува првото цветни растенија одгледувано од семе, не порано отколку по 3-4 години, па дури и по 5-6 години.

Африканската убавина може да се пропагира поделба на ризом што е многу месести во Стрелитсија, како и во сите растенија на одвојувањето на ѓумбирот. Кога се делите, треба да се осигурате дека секој дел има најмалку една пука, по можност две. Тие започнуваат да се делат по цветни, што во затворени услови може да започне на крајот на зимата или почетокот на пролетта и трае до мај-јуни.

Кога се пропагираат со странични вкоренети пука тие се внимателно одвоени, чувајќи ги корените и се садат во посебни садови. Смесата на почвата е составена од 2 дела треви земја, 1 дел од лисја, 1 дел од хумус и 0,5 дел од песок. На дното на тенџерето ставете петел или дренажа, а потоа и мешавината на почвата. Коренот се одвива на t 22 deg.

Стрелитсија - убава растение со бавно растење, и, по одвојувањето на дел од ризомот, на младо растение му требаат најмалку две години за да одгледува моќна, изобилно цветна грмушка од неа.


© Папилус

Штетници

Strelitzia може да биде оштетена од краста и крлеж на бубрег.

Карактеристики на нега.

Младите растенија секоја година трансплантирани во нов тенџере, чиј дијаметар е 2 см поголем од претходниот.

Повеќе возрасни растенијата се трансплантираат поретко, по 2-3 години, додавајќи малку оброк од коска или суперфосфат во мешавината на почвата. Многу е важно да нема стагнација на вода во садовите или контејнерите. Во случај на оштетување на корените за време на трансплантацијата, тие се третираат со кршен јаглен.

Потребна е Стрелитсија високи садовизатоа што коренскиот систем се развива претежно во должина.

За време на младиот и надежен и цветни Вие не можете да го нарушите (движете, свртите) стрелката.

Расте Стрелитсија во соба културатаа треба да обезбеди добро осветлување; силно наводнување вода на собна температура (неопходно е постојано да се одржува почвата во влажна состојба, но да не се дозволи стагнација на вода); чести прскање млака вода (за да се создаде висока влажност); од пролет до есен хранат - 2-3 пати месечно - со минерални и органски ѓубрива за цветни растенија, за возврат (само во рок од 2-3 месеци по цветни, кога стрептилија има заспан период, тоа не е потребно).

Во лето Растењето Strelitzia во просторијата бара прилив на свеж воздух, може да се изнесе на отворено и може да се стави на балконот. Ако тоа не е можно, тогаш често е неопходно да се вентилира просторијата во која се наоѓа фабриката. На отворено, фабриката е прилично скромен кон светлината: добро се развива и во делумна сенка и во отворени места со директна сончева светлина.

Зимата е период на одмор. Фабриката треба да биде во затворен простор. Наводнување ретко се изведува кога горниот слој на земјата се суши, но не дозволувајте сушење на земјена кома. Оптималната температура во зима е 12-15 степени. Во зима, фабриката понекогаш страда од сув воздух, се препорачува периодично да ги испрскате лисјата и да ги правите со влажен сунѓер. Неопходно е да се заштити Strelitzia од ненадејни промени во температурата и хипотермија на коренот.

Со ваша желба и трудоубивост, оваа „птица рајски“ може добро да се насели во вашата куќа.