Растенија

Правилна грижа за цветната валота дома

Валота (Валота) - луковичен растение од семејството Амарилис, роден во Јужна Африка. Именуван по Пјер Валот, ботаничар од Франција. Бидејќи валотата му припаѓа на семејството на Киртантос, таа се нарекува и возвишеност на Циртантос. Поради својата непретенциозност, со соодветна грижа, може да се одгледува дома.

Опис на цвеќето

Тоа е повеќегодишно и скромен растение со крушки во облик на круша, ксифоид остава 40-50 см должина и широк околу 3 см. За време на цветни, еден или неколку педанки долги 30-40 см со 3-6 цвеќиња собрани во чадор.

Цвеќиња, во зависност од видот, имаат различна боја од бело и розово до портокалово и светло црвено. Долгите стамбени крунисани со големи жолти anthers им даваат украсност.

Цвета во август-септември, ако светилките се големи - тогаш во април.

Како и сите Амарилис, Валота е отровна, така што кога се грижите за тоа, треба да преземате мерки на претпазливост и да ја чувате надвор од дофатот на децата и миленичињата.

Растителни видови

  • Убава
  • Коси
  • Силе
  • Мал цветаат
  • Макена
  • Халикт
Валоте Макена

Грижа за флоти дома

Осветлување на просторијата

Валота толерира директна сончева светлиназатоа може да се одгледува на прозорци свртени кон запад и југ, но претпочита исток. На температури над 25 ° C, треба да се засенчи или пренесе во сенка.

Во текот на летото, растенијата може да се изнесат надвор без садење на отворено, бидејќи болно доживуваат трансплантација.

За да се забрза развојот и цветањето на младиот Волот, тие се истакнуваат во зима. Ова нема да им овозможи да влезат во фаза на одмор.

Температура

Удобно за растенија лето температура - 20-25 ° C, во топлината се чистат од прозорците на ладно место.

Во зима Паричникот содржи на температура 10-12 ° Cно не пониска од 5 ° С. Фазата на застој започнува веднаш по завршувањето на цветањето и трае приближно 2 месеци.

Од температурни екстреми и нацрти, растение може да се разболи и да умре.

Наводнување

Во лето напои умерено, ден или два дена по сушењето на копното. По половина час по наводнувањето, преостанатата вода се исцедува од тавата.

Во септември, кога цветањето е завршено, наводнувањето се намалува, паричникот се пренесува на ладно место, пожолтените лисја се отстрануваат. Лисјата стануваат благо осеќани - треба да биде така.

Со почетокот на зимата, горниот дел од валтовите вовлекува - ова е нормално

Вода ретко, обидувајќи се да ја спречите смртта на лисјата. Нивната загуба е болна за растението, но не и фатална. Во сушена состојба, светилките се чуваат и не ја губат својата одржливост долго време.
Веднаш штом ќе започнат да растат нови лисја, растението се става на своето вообичаено место и се зголемува наводнување.

Во топлината, листовите се бришат со влажна крпа или испрскаат, обидувајќи се да не ги попрскаат цвеќињата со вода.

Врвно облекување

Откако цвеќето ќе заврши, во есен-зима период, на растението не му треба ѓубрење. Почнувајќи од април, се храни на секои 2 недели со ѓубрива наменети за цветни растенија во затворен простор.

Трансплантација

Валота не сака трансплантација. Треба да се пресади уредноза да не се оштетат корените. Ова е полн со распаѓање на корените и светилките, и може да доведе до смрт на растението.

Сијалица со валоти при трансплантација

Почвата за садење треба хранлива. Можете да ја користите готовата мешавина од почва или да ја направите сами. На пример, земете 3 дела трева земја, 2 дела тресет и лиснато земјиште, и 1 дел песок и расипан лопен.

Сијалицата е засадена плитко, копајќи во почвата до нејзиниот најширок дел, на 1 / 3-1 / 2 од висината.

Со такво садење, растението се развива подобро, и можно е да се одделат зрели деца без сериозни последици за тоа.

Одгледување

Репродукција од страна на деца

Најлесен начин да се пропагира Волот со светилки ќерки. Тие се одделени при трансплантација на возрасна ofитола и се садат во саксии со дијаметар од 9-10 см.

Децата мора да имаат свој корен систем, во спротивно нема да стапат корен. Bе цвета за неколку години.

Daерки светилки подготвени за разделување
После раздвојување и трансплантација

Семиња

Размножувањето на семето е проблематично, а цветните ќе бидат само за 3 години:

  • Првата година - по цветни зрели семиња се садат веднаш. За подготовка на подлогата, се мешаат 2 делови од почва од песок и тресет и 1 дел од лисја и сода земја. Контејнер со посеано семе е покриен со транспарентен полиетилен или стакло, редовно напои и испрскан. Семето 'ртат за 20-30 дена После шест месеци, младите owsидови се нуркаат, продлабочувајќи го вратот на кромидот. Во лето, се напои откако почвата се суши одозгора, по 20-30 минути по наводнување, преостанатата вода се исцедува од тавата.

    Во зима, малите паричници се чуваат на температура од 16 ° C на добро осветлено место, напои умерено.

  • Втора година - засадени во саксии со дијаметар од 9-10 см во почвата, составена од еднакви делови на хумус или лим, песок и трева земја. Врвот на кромидот не е закопан. Во зима, грижата е иста како и во првата година по слетувањето.

Дивизија на сијалиците

Со делење на сијалицата, Wallot се размножува многу ретко. Тоа може да го направат искусни градинари. Остар нож со кромид се сече на четири дела, посеан со прав јаглен или сулфур.

Сијалица Валоти пред разделување

Делови од сијалицата се засадени во почва составена од тресет и песок, земени во еднакви количини. Температурата се одржува на 20 ° C. Внимавајте на ист начин како и садници.

Штетници и болести

Фабриката не бара, а со соодветна грижа не се засегнати штетници и болести. Фусариумската инфекција може да се појави преку почвата, така што почвата се пече пред трансплантацијата. Ако се појави инфекција, намалете го наводнувањето и горното облекување, особено со ѓубрива со фосфат.

Со прекумерно наводнување во зима, може да се појави сива гниење.

Ако на растението се најде црвен пајак Мите, ацид и скутела, лисја од паричникот редовно се мие со вода со сапуница. Ако има премногу штетници, ќе мора да прскате со инсектицид (сулфур, неорон, актелик, итн.).

Предмет на овие едноставни услови, содржината ќе биде задоволна од обилно цветање еднаш или двапати годишно.

Погледнете го видеото: Правилна грижа за контактните лещи (Март 2020).