Градината

Јагода спанаќ, или mминда

Штом народот не го нарече ова интересно растение: јагода или јагода спанаќ, малина спанаќ, mминда. Се разбира, тоа нема никаква врска со јагоди или јагоди, и има многу далечна врска со спанаќот. Да разбереме каков вид „овошје“ е и, како што велат, со што се јаде.

Два вида на растенија од родот Марија (најчесто се нарекуваатЧеноподиум) Семејства амарант (Амарантацеа): почесто - Повеќеслојна Марија (Chenopodium foliosum), кој расте во јужните региони на Европа и Северна Африка, а поретко - Капитираат марија (Chenopodium capitatum) од Северна Америка.

Марија (Ченоподиум) - голем род на растенија од семејството Амарант (Амарантацеа), вклучува околу 160 видови. Различни видови мари се применуваат и за плевелите и за храната, есенцијалното масло, па дури и за украсните растенија. Најпознатата фабрика од родот марија - Quinoa (Chenopodium quinoa) - вредна култура на псевдо зрно одгледувана од народите во Јужна Америка. Некои видови на мари погрешно се нарекуваат quinoa.

Многу лиснат марија, mминда, спанаќ од јагоди (Chenopodium capitatum).

Опис на mминда или Спанаќ од јагода

Повеќедечна Марија (Chenopodium foliosum), или mминда, или јагода спанаќ - годишна или повеќегодишна фабрика висока до 70 см, со густ корен.

Стеблата се честопати бројни директно и растечки. Листовите на долги стебленца се многубројни во долниот дел на растението, со триаголни или ромбни листови од лисја до должина од 7 см и ширина до 4 см, со нерамномерно назабени рабови. Во основата, листовите се во форма на клин или копје, се наведнуваат врвовите на листовите.

Цветовите се наоѓаат во аксилите на листовите, формираат големи гломерули во форма на Бери во дијаметар до 1,5 см. Перикарпот е месести, црвен во боја. Семињата се мазни, црни, малку сјајни, со дијаметар од 0,9-1,3 мм.

Ова е европско растение, особено сакано од Германците и Холанѓаните. Тоа беше култивирано од германски монаси пред повеќе од 400 години.

Јагода спанаќ

Листовите mминда се користат во готвењето. Може да се додадат во зелениот борш, користен свеж во салати. Бобинки од јагоди со спанаќ се користат во конзервирање: за правење џем, џем, компоти (содржат природна боја која им дава на компоти светла црвена боја). Бобинки исто така се консумираат свежи. Вкусот на бобинките е cloyingly сладок, на некој начин потсетува на хибриди на црница или капина-малина.

Mминда често се користи за украсни цели.

Повеќегодишна Марија, mминда (Chenopodium foliosum). Други имиња: обична mминда; јагода спанаќ; малина спанаќ; мулти-лист спанаќ.

Одгледување јагода спанаќ

Mминда претпочита светло сонце и плодна почва (според многу градинари, во принцип, расте на прилично оскудни почви). Достигнува со големина од 50-70 см и потребна е поддршка (порта).

Ако mминда се одгледува во сенка, бобинките честопати стануваат без вкус (како „тревни“), на растението му треба и доволно наводнување, без мочуришта, во спротивно бобинки може да станат суви. На многу градинари им се советува да берат од mминда во презреена состојба (бобинките се послатки) кога бобинката станува рубин.

Она што е опасно - може да се размножува со самосадување, затоа треба многу внимателно да ги отстраните бобинките, ако не сакате зминда да никне случајно следната сезона.

Јагода спанаќ прилично мирно ја преживува пролетната студ, но неопходно е да се почека топлината кога бобинки ќе почнат да зреат.

Многу лиснат марија, mминда, спанаќ од јагода.

Засадување јагода спанаќ

Веднаш штом се одмрзне почвата, семето се сее директно во почвата според шемата 40 × 40 см, неколку семиња во една дупка до длабочина од 0,3 см. Пред сеидбата, семето треба да се среди, отстранувајќи ги сите оштетени, а потоа марината за 30 минути во слаб раствор на калиум перманганат. Оваа техника ја забрзува ртење за 2-3 дена.

По наводнување, почвата во бунарите е прекриена со тенок слој хумус. По формирањето на два вистински лисја, садници се разредуваат, оставајќи по едно растение во секој бунар. Дополнително седете на празно место, обидувајќи се да не ги оштетите корените.

Многу градинари одгледуваат јагода спанаќ преку садници.

Mминда цвета „невидливо“, скоро веднаш од цвеќињата се појавуваат бобинки. Тие зреат многу брзо. Обично 2 култури се берат од грмушка по сезона, културата е доста обилна, лисјата, како што беше напишано претходно, исто така одат на храна.

Сега, знаејќи ги предностите и недостатоците, зависи од вас да одлучите дали ќе го одгледувате ова растение во вашата градина.

Погледнете го видеото: Strawberry Spinach. Chenopodium capitatum. Taste test 2018 (Март 2020).