Градината

Засадување аконит и нега на лековити својства на отворено поле

Aconite е отровна повеќегодишна билка која припаѓа на семејството ranunculaceae. Но, покрај неговата токсичност, таа се разликува и во лековитите својства. Бидејќи inflorescences на aconite личат на шлем на витез, тој доби друго име „борач“. Родот на растението има повеќе од 300 сорти што растат во Европа, Азија и Америка.

Општи информации

Aconite се одликува со прекрасни украсни квалитети не само поради луксузните бои, туку и ја задржува својата убавина дури и по нивното цветни заради необични лисја во форма. Фабриката ќе го надополни секој состав на пределот и ќе стане вистинска декорација на градината.

Не е тешко да растете аконит, главната работа е да се придржувате до советите на искусни градинари, кои ќе ги споделиме со вас подолу.

Видови и сорти на аконит

Аконит zhугарски - е тревна цветна грмушка која достигнува висина од 1,5 метри. Лесните плочи имаат темно зелена нијанса и се наоѓаат во средниот или долниот дел на растението. Тие имаат заоблена форма на срце и се поделени на 3 лобуси со остри краеви.

Грмушката има големи темно сини inflorescences кои формираат апикална, конечна четки. Фабриката цвета во средината на летото. Семињата се претставени како суви три летоци што зреат во рана есен. Во дивината, грмушката расте во Казахстан, Кина и Кашмир.

Аконит Кубучкови - Оваа популарна разновидност на борач може да расте од 30 до 130 сантиметри во висина. Фабриката има сјајни, седум посебни листчиња на лисјата од темно зелена нијанса.

Аконит цути во јуни. Неговите inflorescences се расемоза, со мали цвеќиња од сина или сина нијанса. Оваа сорта се одгледува во седумнаесеттиот век, користејќи ја за лековити цели.

Аконит Фишер - расте во Сибир и на планинските падини на Централна Азија. Фабриката расте до 2 метри и има моќно задебелено стебло со мали жлебови. Лесните плочи се поделени на неколку делови, имаат форма на дијамант и зелена нијанса.

Времето на цветање на растението паѓа во средината на летото и трае еден месец. Високите inflorescences имаат форма на расемоза и виолетово-сива нијанса, а може да се најдат и растенија со бели цвеќиња.

Аконит фармацевтски - е тревни повеќегодишни, достигнувајќи висина до 1,5 метри. Има палматни, дисецирани лисја плочи со темно зелена нијанса.

Аконит цвета во втората половина на летото. Цветовите достигнуваат висина до 50 сантиметри, имаат форма на расемоза и темно сина нијанса. Семиња на растенија зреат во рана есен.

Аконит биколор (дво-тон)

Ова растение се разликува од другите сорти со невообичаеното боење на високи цвеќиња на ракемоза, кои имаат бело-сина нијанса. Просторот на борач во висина може да достигне и до 1,5 метри. Листовите имаат дијамантски облик и темно зелена нијанса. Фабриката цвета во средината на летото, а семето зрее на почетокот на септември.

Аконит Кармихел - е тревни повеќегодишни растенија, достигнувајќи висина од 140 сантиметри. Има директно стебло, врежан, светло зелен лист плочи и високи, големи inflorescences со форма на расемоза, заситена сина нијанса. Оваа аконитна сорта цути кон крајот на септември - почетокот на ноември. Семињата зреат кон крајот на есента.

Аконит Кадрава - во природа, растението расте во Сибир, Монголија, Кина и Јапонија. Стеблата се тенки, виткани, достигнувајќи должина до 400 сантиметри. Листовите се сјајни, палматни, дисецирани. Inflorescences се во форма на големи големи четки, темно сина боја. Борачот цвета кон крајот на летото, во текот на целиот месец. Овој сок на аконит се одгледувал во 1799 година.

Аконит Алтај - растението е ендемично и расте во Алтај на речните брегови и ливади. Аконитот има тенки, високи, кружни, малку pubescent стебла. Лесните плочи се наоѓаат низ целото стебло. Тие имаат заоблена пентагонална форма и тапи заби на краевите.

Листовите се темно зелени погоре и сивкасто подолу. Aconite inflorescences се високи, големи, темно сина боја. Борачот цвета од почетокот до крајот на јуни. Зреењето на семето се случува во септември.

Aconite High - Природното живеалиште на растението е Сибир и Централна Азија. Овој вид борач има задебелено, силно pubescent стебло, расте до 2 метри. Листовите на лисјата се големи, дијаманти во форма на темно зелена боја.

Aconite inflorescences се високи, големи, со форма на расемоза и темно сина нијанса. Времето на цветање се јавува во средината на летото, семето зрее во рана есен.

Аконит Елеонор

За разлика од другите сорти, ова растение е зашеметено. Има тенка, лесно pubescent стебло, достигнува должина од 50 сантиметри. Листовите на листовите светло зелена поделена со палма. Цветовите се големи, расемозни, бели во боја со темно сина граница долж работ на ливчиња. Борачот цвета во текот на јуни. Растителни семиња зреат во септември.

Аконит даб - Ова растение расте во северниот дел на Русија, главно на шумски рабови. Аконитот има еластично, спуштено стебло со средна дебелина до еден метар. Листовите на растението се со средна големина, циркус дисецирани, темно зелени во боја. Inflorescences имаат изглед на високи четки од жолта нијанса. Цветното време на борач паѓа во средината на летото и трае еден месец.

Аконит Чекановски - во природа, растението расте во Сибир и Монголија. Стеблото на аконитот има просечна дебелина и достигнува висина од 140 сантиметри. Лисја плочи циркус-дисецирани, зелени, средна големина. Inflorescences се лабава, голема, расемоза во темно виолетова боја. Борачот цвета во јули, а семето зрее во септември.

Аконит Ламарк - растението има тенко, еластично pubescent стебло, расте до 70 сантиметри во должина. Резбани плочи имаат светло зелена нијанса и средна големина. Цветовите се густи, тесни и долги, со расемозен облик на светло жолта нијанса. Времето на цветање на растението е од крајот на јули до крајот на август.

Аконит Кармихел Арендси - растението има директно, pubescent стебло, достигнувајќи висина од 100 сантиметри. Листовите на aconite се дисектно дисецирани. Имаат темно зелена нијанса и се сјајни. Цветовите се густи, големи, темно сини. Оваа сорта цвета од средината на есента до првиот мраз.

Aconite садење и нега на отворено

Aconite може да се сади во градината и во сенка и на сонце. Меѓутоа, ако градинарот реши да ја засади кадравата разновидност на аконит, тогаш треба да се сади во сенка, инаку ќе се појават изгореници на лисните плочи, ќе се набудува волја, и како резултат борецот ќе умре. За останатите сорти, изборот на место не е критичен, тие ќе растат подеднакво добро.

Садењето треба да се изврши на места каде што влагата не се акумулира, бидејќи тоа може да доведе до гниење на кореновиот систем. Аконитот не сака каменеста и песочна почва, така што почвата за него треба да биде лесна и лабава.

Пред садење растение, земјата треба да се подготви однапред. За таа цел, неопходно е да се ископа место, додавајќи органска материја и тресет во градината почва. Копањето се врши во пролетта, откако почвата добро се загрева. Големината на дупката за слетување треба малку да ја надмине големината на кореновиот систем. На дното на јамата, треба да се формира дренажен слој од експандирана глина и груби камчиња. Од горе е неопходно да се прелива малку компост или минерални ѓубрива на неа.

Расад треба да се стави во јама, така што коренскиот врат не е длабоко закопан во земјата, така што треба да биде погребан не повеќе од неколку сантиметри од површината на почвата. По садењето на почвата, смесата треба да биде малку засилена, да се напои обилно и да се прекрива со борови иглички и пилевина, за да се задржи влагата и топлината. Ако градинарот ќе засади неколку растенија, тогаш меѓу нив треба да остави 70 сантиметри слободен простор.

Ова необично растение може да се користи во тандем со лилјани, божурчиња, делфиниуми и рудбекија. Заедно, тие ќе создадат уникатен пејзажен состав кој ќе стане вистински скапоцен камен на градинарски заговор.

Лескалка од вештерки исто така е лековито растение, кое лесно се одгледува за време на садење и нега на отворено. Се користи во народната медицина како тинктури. Можете да ги најдете сите потребни препораки во овој напис.

Наводнување aconite

Грижата за растенијата започнува со соодветно наводнување. Аконитот не може да се нарече растение што ја сака влагата, тој не сака водата, бидејќи е многу опасно за него.

Ако летото е суво, тогаш борачот треба да се напои двапати месечно, осигурувајќи се дека горниот слој не се исуши. Исто така, земјата околу растението мора да се олабави така што да има постојан пристап до воздухот до коренскиот систем. Не смееме да заборавиме да ги отстраниме плевелите за да не ги „влечат“ хранливите материи потребни за растението од земја.

Почва за аконит

Како што споменавме погоре, фабриката претпочита лесна и лабава почва. Затоа, пред садењето, треба да ископате место, додавајќи органски ѓубрива измешани со тресет на земја.

Таквата земја би била идеална за растение.

Трансплантација на аконит

Обично, трансплантација се спроведува во пролетта, откако ќе се подготви ново место за садење. Сепак, некои градинари го поминуваат на есен. Пред да започнете со трансплантација, треба да се ископа градинарска почва, додавајќи тресет и компост на неа. Најдобро е да се пренесе растението од "старото" живеалиште со грутка земја, за да не се оштети коренскиот систем.

На дното на јамата за слетување треба да се формира дренажен слој на проширена глина. Јамата треба да биде малку поголема во големина од копањето со кое е пренесено растението. При преместување на аконитот во нова дупка, потребно е да се истури малку минерален врвен облекување на дренажата, според упатствата на пакетот.

Потоа, треба да ја ставите грмушката во јама и да ја посипете со подготвена почва, по што мора да се набие, прекрива и напои обилно. Адаптацијата на ново место во аконитот може да трае од 1 до 1,5 месеци. Во тоа време, неопходно е да се обезбеди темелна грижа.

Хранење аконит

Бидејќи растението расте на едно место долго време и земјата е осиромашена, таа мора да се храни. Како ѓубриво, можете да користите минерални комплекси или органски материи.

Врвниот облекување се воведува во пролет. За таа цел, се користи компост, кој се истура под секоја грмушка. Тој му дава на иднината цвеќиња осветленост, и издржливост на растенијата. Обично, еден врвен облекување е доволен, но можете да го направите тоа повторно, веднаш пред цветниот аконит.

Цветни aconite

Времето на цветање на растение зависи од неговата сорта. Повеќето видови на борач цветаат во средината на летото. За некои, цветното време паѓа на август, но има и такви сорти што ја красат страницата со своите необични светли бои од средината на есента до првите мразови.

Aconite inflorescences се во форма на долги, големи и лабави четки од различни нијанси: од темно сина до снежно бела боја. Исто така, постојат дво-тонови сорти.

Aconite градинарски

За да може акунитската грмушка да одржува раскош и украсен изглед, треба да се отстранат затегнатите inflorescences. Бидејќи растението не цвета премногу долго, градинарски ќе му дадат на борачот сигнал за повторено цветни.

За да го добиете семето, треба да оставите неколку inflorescences без да ги исечете. Потоа треба да почекате додека не бидат зрели и ќе ги соберат семето.

Аконит подготовка за зима

Иако аконитот добро го толерира мразот, подготовките за зимување и неговото засолниште се задолжителни процедури. Во есента, растението треба да се скрати, а корените треба да бидат покриени со дваесет сантиметарски слој сув тресет, на врвот на кој треба да се истури суво зеленило.

Со почетокот на пролетта, засолништето мора да се отстрани за да се овозможи почвата да се исуши, а растението побргу да се подготви за вегетацијата по зимскиот заспален период.

Размножување на аконит

Најпопуларните методи на размножување на аконитот се методот на семе и поделба на грмушка, сепак, во првиот случај, растот на младите не секогаш ги задржува своите сорти карактеристики. Поради оваа причина, aconite најчесто се пропагира со поделба на грмушка.

Поделбата на Буш - треба да се спроведува на секои четири години со цел да се спречи растот на растението и губењето на нејзината декоративност. За таа цел, грмушката треба да се ископа и да се отсече дел од неа заедно со корените. Сепак, неопходно е да се осигури дека расад има најмалку 3 пупки.

По клипингот, саден материјал се пренесува во претходно подготвена јама за слетување со дренажа и попрскана со земја. Кога садењето ќе заврши, фабриката треба да се одмори и напои.

Размножување на клубенот - Различните аконити кои се размножуваат со клубени треба да бидат одделени во септември. Секој одделен клубенот прво се ртат додека не се појават пупките, потоа се поделени, оставајќи неколку пупки на нив, и се садат во дупки на отворен терен.

Клубени треба да се продлабочат така што 1 пупка за раст останува над земјата. Растојанието помеѓу дупките треба да биде најмалку 30 сантиметри. По садењето, клубени мора да бидат прекриени и напои.

Сечи - за да добиете садење сечи, треба да земете млади пука на растението. Должината на сечињата треба да биде не повеќе од 15 сантиметри. Сечињата треба да се извршат на почетокот на мај, 'ртат пукања во мини-стаклена градина. Откако листовите се појавуваат на саден материјал, може да се садат на отворено.

Метод на размножување на семето - обично се користи на есен. Семето се сее веднаш на отворено, каде што тие се подложени на природна стратификација, што овозможува да се обезбедат најдобрите садници во пролет.

Засадете го семето на семе во дупките до длабочина не повеќе од еден сантиметар, пополнувајќи ги со дебел слој на ѓубриво за да се одржи топлината. Во пролетта кога земјата ќе се загрее, ќе започнат да се појавуваат првите млади аконити.

Аконитска болест

И покрај фактот дека растението е отровно, сепак влијае на некои видови штетници. Тој е исто така склон на вирусни и габични заболувања.

Прашкасто меко - се манифестира во појава на бела плакета на листовите и трупот на растението. Ако неговиот развој не е запрен на време, тогаш аконитот ќе умре.

Може да се ослободите од заболувањето на габичната етиологија со отстранување на оштетените делови на борачот, замена на горниот слој на почвата под растението, како и лекување на аконитот со фунгицид „Витарос“ или „Финансизол“.

Прстен мозаик - изгледа оваа болест кафеави, сиви и жолти дамки на листовите. Носител на болеста е aphid. Можете да ја надминете појавата на заболување со отстранување на заразените делови од растението.

Вирусно зеленило - болеста се манифестира во деформации и промени во сенката на inflorescences на борачот. За жал, невозможно е да се ослободиме, па кога ќе се појави таква болест, растението ќе мора да се ослободи.

Аконитни штетници

Aphids - Оваа разновидност на инсекти често влијае на растението. За да се уништи овој штетник, аконитот треба да се испрска со инсектицидот Актара, според упатствата на пакетот.

Цвет од репка - неопходно е да се справиме со цветната буба со помош на редовно олабавување на почвата. Така, штетниците можат да бидат уништени дури и во фаза на кученца.

Нематоди - и покрај фактот дека појавата на овие црви е скоро незабележителна, тие можат да го уништат растението за неколку дена.Доколку се најдат во почвата под растението, треба да се користат фунгициди како што се Лидана или Фосмаида.

Можни потешкотии при одгледување на аконит

Покрај болести и штетници, градинарите понекогаш се среќаваат со проблеми како што се недостаток на цветни или доцно појавување на inflorescences. Отсуството на inflorescences, а всушност цветни, честопати е поврзано со неправилна грижа за aconite.

Причината може да биде недоволно наводнување, премногу кисела и херметичка почва, недостаток на врвно облекување или оштетување на растението од штетници. Откако ги елиминира горенаведените причини, растението сигурно ќе ве задоволи со изобилство цветни.

Која е причината за доцното појавување на inflorescences? Може да има две причини. Премногу ладно лето или сорти карактеристики (некои сорти на аконит цут не во средината на летото, како што се очекува, но само во средината на есента), што градинарот не ги проучуваше при садење на растението.

Аконитни лековити својства и контраиндикации

Аконитот содржи алкалоиди, киселини, смоли, макро и елементи во трагови. Благодарение на неговиот богат состав, растението има големи придобивки за организмот.

Алкалоидите присутни во растението во големи количини се користат во фармакологијата за создавање разни лекови. Овие супстанции имаат широк терапевтски спектар на дејствување. Тие можат да се користат како седативи, антиспазмодици, стимуланси, хормони, лекови против болки и антихипертензиви.

Компонентите на танинот во растението имаат адстрингентно, хемостатско, бактерицидно и антиинфламаторно дејство. Аконитот се користи и за онколошки заболувања. Благодарение на флавоноидите, растот на карциномниот тумор се забавува, воспалението е запрено, имунолошкиот систем се бори подобро во канцерогените клетки, а пациентите исто така толерираат терапија со зрачење земајќи лекови засновани на аконит.

Лековите направени од екстрактот од ова растение имаат диуретик, естроген и бактерицидно дејство. Пропишани се за чиреви, заболувања на венерична етиологија, кардиоваскуларни проблеми и заболувања на централниот нервен систем.

Aconite корен исто така се користи во традиционалната медицина, подготвува тинктури и лушпи врз основа на тоа за разни болести.

Контраиндикации

Контраиндикации за употреба на растението се алергиски реакции, хипертензија, лошо дете, доење и детство.

Бидејќи аконитот е многу токсичен, неопходно е да се земат лекови и препарати врз основа на тоа во јасна доза и само под надзор на специјалист, во спротивно само-лекувањето може да доведе до смрт.

Тинктура на аконит против карцином и аденом: Подготовка и употреба

Третманот на карцином со употреба на аконит бара не само правилна подготовка на корените и усогласеност со дозите, туку и јасно дефинирано времетраење на текот на земањето на лекот. Бидејќи aconite е многу отровно и агресивно растение, тој ги уништува не само клетките на ракот, туку и здравите.

Сепак, и покрај ова, тинктури врз основа на тоа во традиционалната медицина се користат за многу онколошки заболувања кои му овозможуваат на пациентот да се опорави дури и кога традиционалната медицина му стави крај.

Со карцином најчесто се користат тинктури од аконит корен. Подготовката на неколку од нив ќе биде опишана подолу.

Аконитна тинктура за рак

За да ја подготвите тинктурата, земете 50 грама аконит ризом, излупете го и мелете го. Потоа, истурете ги во тегла и истурете 500 милилитри 40% алкохол. После тоа, теглата треба да се покрие и да се стави на темно место две недели.

Земете ја готовата тинктура во пораст на редот. На првиот ден, една капка се пие, на вториот ден - две капки и така натаму, зголемувајќи се до единаесеттиот ден. На единаесеттиот ден, треба да се земат единаесет капки, разредувајќи ги во половина чаша вода.

Потоа, почнувајќи од единаесеттиот ден, внесот на тинктура треба да се намали со пад со секоја нова доза, сè додека пациентот не достигне една капка со која започна. За да се ослободите од болеста, треба да одите од три до шест курсеви, правејќи месечна пауза помеѓу нив.

Аконитна тинктура со аденом

За да ја подготвите тинктурата, треба да земете 3 грама сув ризом на растението, ставете го во тегла, истурете 100 милилитри вотка, покријте и ставете на темно место 14 дена. Да се ​​прифати лекот треба да биде според шемата 1-20-1. Прво, бројот на капки пијан треба да се зголеми секој ден на дваесет, а потоа, кога пациентот ќе ја достигне оваа вредност, потребно е да се започне секојдневно да ги намалува, намалувајќи на една.

Кога користите тинктури во присуство на рак, прво треба да се консултирате со вашиот лекар.

Како што можете да видите, aconite не е само убава фабрика со декоративни својства, но исто така и домашен асистент во третманот на многу болести, па ако одлучите да го одгледувате на вашата градинарска парцела, дефинитивно ќе победите.