Градината

Како да се користи измет за зајаци за различни култури

Пред да користите ѓубриво од зајаци, треба да ги знаете неговиот состав и карактеристики. Ова е уникатен вид ѓубриво што не само што може да ја збогати почвата со корисни елементи во трагови, туку и да ја омекне, загрее и олабави почвата. Ваквите својства на ѓубриво се должат на специјалното лачење во организмите на зајаците и нивната посебна диета.

Ѓубриво од зајаци е најефикасното ѓубриво

Голема вредност на оваа органска супстанција за земјоделско земјиште е неговата заситеност со елементи во трагови. Посебната дистрибуција на ова ѓубриво на површината на почвата доведува до брзо апсорпција на корисни материи од почвата.

Еден килограм од ова ѓубриво содржи:

 • магнезиум оксид - 7 g;
 • азот - 6 g;
 • калиум оксид - 6 g;
 • калциум оксид - 4 g.

Содржината во скоро еднакви пропорции на сите презентирани елементи е исто така уникатна и е својствена за легло на зајаци. Во ѓубриво на други животни најчесто се забележува доминација на една од сите содржини.

Благодарение на овој состав и фосфорните киселини, ѓубриво од зајаци во мали количини може да го замени скоро десет пати поголема од обемот на продадени ѓубрива. Тие вклучуваат амониум сулфат, калиум сол и суперфосфати.

Каде се користи измет за зајаци?

Постојат различни опции за користење легло од зајаци како средство за ѓубрење:

 • во форма на обложување со течен врв (потребно е свежо ѓубриво за негово производство);
 • форма во прав;
 • рециклирана како компост;
 • хумус

Во некои случаи е можно да се користи ова ѓубриво без претходно компостирање. Подлогата не содржи растителни семиња, кои се способни за одгледување и загадување на почвата со плевели.

Ѓубриво од зајаци се користи во различни форми, кои имаат посебна намена и одредени карактеристики.

Свежо ѓубриво

Во свежа форма, ова ѓубриво ретко се користи. Но, сепак, тие можат да направат надополнување на исцрпена почва. По бербата, треба да дистрибуирате свежо ѓубриво од зајаци рамномерно низ целата земја на крајот на летото. Овој метод ќе помогне да се збогати почвата со корисни материи пред следното пролетно садење. За време на студениот зимски период, замрзнување и распаѓање, ѓубривото ќе ги изгуби сите производи за распаѓање. И за време на периодот на топење на снег или со пролетни дождови ќе се раствори и продира во долните слоеви на почвата, заситувајќи го со корисни материи.

Прав зајак измет

Откако ги изложија топчињата измет на изгореници или сушење под сонцето, тие се наоѓаат во состав на прав. Оваа форма се користи за подготовка на ѓубрива, по мешање на сув прав со почва. Користени пропорции - 1 суп.л-патки. л суво ѓубриво и три килограми земја.

Ѓубриво во прав од зајаци се користи за подготовка на течни додатоци. Во овој случај, потребна е 1 лажиче сув пакет за три литри вода. Применуваат за оплодување на затворен и некои градинарски растенија.

Хумус

Производот на природно распаѓање на ѓубриво во природата користејќи црви се нарекува хумус. Изгледа униформа, ронлива. Бидејќи помина низ дополнителна обработка во телото на наједноставните безрбетници. Хумусот мора да биде поставен на површината на локацијата во еднакви делови и потоа да се ископа, продлабочувајќи го во долните слоеви на почвата. Така ќе биде можно да се засити земјата со микроелементи што е можно поефикасно.

Компост

Измет од зајаци, како ѓубриво, може да се користи како компост. Откако претходно го положивме во рана пролет, за една година оваа форма на употреба на ѓубриво ќе биде подготвена за употреба. Рамномерно расфрлани низ земјата, треба да се ископа за подобра пропустливост на хранливи материи во почвата.

Пред директна употреба, компостот се разредува со вода. Често се користи за да се хранат коренови култури, разни овошни или бери култури. Компостот најчесто се користи како прекривка. Така ќе избегнете прекумерно сушење на почвата, ќе спречите појава на плевели.

За зима, лукот се компостира. Ова помага да се заштити културата од замрзнување во екстремен студ.

Оплодете краставици

Измет на крзнени животни е ефикасен извор за ѓубрење на различни растителни култури, цвеќиња, мешунки, дрвја и грмушки од бери. Ѓубриво од зајаци како ѓубриво е совршено за краставици. Таквото врвно облекување е најприфатливо.

Секогаш треба да се сеќавате на опасностите од употреба на кој било вид ѓубриво во најчиста форма.

Без оглед на формата на одгледување краставици - стаклена градина или на отворено, ѓубриво од зајаци е подеднакво вредно во употреба за овој вид на растителни култури.

Користејќи го, градинарите ги следат таквите цели:

 1. Збогатете ја почвата што е можно поефикасно. Многу е важно да се добијат добри приноси. Затоа, во процес на промена на ротацијата на земјоделските култури, препорачливо е да се спроведе таква постапка на секои 2-3 години.
 2. Создадете услови на стаклена градина при садење садници или сеење семе.
 3. Мулчирањето на почвата ќе помогне да се зголеми расипливоста на почвата. Намалувањето на густината на земјоделското земјиште е предуслов за подобро ртење и брзо појавување на фетусот.

Во некои случаи, ѓубриво се користи со користење на течен раствор на измет од зајаци. Во оранжерии, неопходно е да се дистрибуира наназад. На крајот на есента, отворен терен е покриен со тенок слој, кој е натопен во пролетта длабоко во почвата поради топена вода. Во секој случај, важно е да не се прават грешки при изборот на применетата количина на ѓубриво.

Препорачливо е да се подготват топли кревети околу една недела пред сеидбата. Леќата или свежото ѓубриво треба да се воведат во бразди до 10 см длабочина, кои се наоѓаат во средина на предложениот кревет. Попрскана со земја, истурете и покријте со филм за да формирате ефект на стаклена градина. Последователна хемиска реакција ќе помогне да се загрее почвата како резултат на ослободување на топлина на местото на воведување на легло.

При мулчирање, се користи компост. Треба да се дистрибуира помеѓу редовите, за да не му наштети на растението заради многу висока содржина на азот.

Во случаи кога садници се слаби, нема активен раст, можете да додадете течен облекување на врвот. За време на ѓубриво, мора да бидете исклучително внимателни да не го наводнувате самата фабрика. Храната треба да се дистрибуира помеѓу садници во подготвени бунари.

Ѓубриво од зајаци како ѓубриво за домати

Методите за ѓубрење на ноќната облека се идентични со оние што се користат при хранење садници од краставици. Потребна е само посебна грижа при употреба на легло заради уште поголема чувствителност на доматите кон азотот. Од истата причина, при подготовка на кревет за садење домат, треба да се користи целосно расипан компост. Доколку е потребно, на него може да се додаде свежо легло, но не повеќе од 5% од вкупната маса на добиената подлога.

Ѓубриво од зајаци може да се користи и за јагоди.

Точноста при примена на овој вид зеленчук се однесува на највисокото облекување во течна форма. За да добиете добар резултат, препорачливо е претходно тестирање на подготвената мешавина на неколку грмушки од засадената култура.

Зајакот измет за цвеќиња

Ѓубриво од ѓубриво од зајаци, исто така, има позитивен ефект врз домашните цвеќиња и украсните култури кога се користи правилно. Пред да подготвите ѓубриво од ѓубриво од зајаци, треба да земете мешавина од легло и пепел од дрво. Се подготвува од еднакви делови со употреба на мала количина вода. Тогаш подлогата треба да ферментира. За целосна подготвеност на ѓубривото за понатамошна употреба, неопходно е да се разреди ферментираната мешавина со вода во сооднос од 1 до 10 делови.

Мешавина од ѓубриво од сув прав и земја е исто така погодна за ѓубрење на цвеќе. Сличен состав може да се користи како подлога за садење растенија.

Подготовка и примена на ѓубриво

За полесно компостирање, ѓубриво од зајаци треба да се меша со коњско, кравјо или овчо легло. Исто така, се препорачува да се користи исклучиво органски отпад од храна. Во процесот на распаѓање, потребно е од време на време да се сврти куп компост за униформа процес. Може да ја потврдите подготвеноста со структура на компост. Becomeе стане хомогено и трошливо.

Еднаш или двапати во сезоната, вреди да се примени врвен облекување, кој се става во дупките формирани во близина на растенијата. Може да направите износ што не надминува 2 литри на 1 квадратен. м почва. За да се подготви овој вид облекување, неопходно е да се растворат 1-1,5 кг во кофа со вода. свежо ѓубриво. Решението се смета за готово откако ќе се внесе, а легло целосно се раствора.

Свежото ѓубриво содржи повеќе корисни компоненти за ѓубриво. Во сува состојба, таа задржува само половина од хранливите материи за да ја хранат почвата. Ваквите суровини се погодни за подготовка на течно облекување на течности..

Леќата на зајаци има предности во однос на другите видови ѓубриво како резултат на повисоката содржина на хранливи материи во неговиот состав. Со нејзината правилна примена, можете да добиете обилна и висококвалитетна култура.

Погледнете го видеото: Користење на Биоразградлива Лента (Април 2020).