Растенија

Што е sphagnum мов: како да се користи ова растение

Сфагнумот е вид мочуришна мов (тресет мов), припаѓа на семејството сфагнум - Sphagnaceae. Има необични својства. Ги толерира неповолните услови на мочуриштата овој неверојатен мов од сфагнум. Секој одгледувач знае каде расте. И, исто така може да расте на стебла на дрвја, камења, метал, па дури и стакло.

Сфагнумот е повеќегодишно растение, нема корени. Тоа е разгранета дршка со постепено умирање на долниот дел. Гранчиња мов се покриени со мали лисја кои растат во спирала.

Развојниот циклус на сфагнумот е ист како оној на другите мов. Половите клетки се формираат на растение гаметофит. На местото на јајце клетката по нивната фузија се формира спорогон. Во неговата кутија спорите созреваат. И изникнатите спори доведуваат до нов гаметофит.

Расте само на врвот. Неговиот долен дел постојано умира. Сфагнумот е секогаш во движење кон светлината, горе. И неговиот долен дел умира се претвора во тресет. Врвот на снимањето е секогаш зелен, а делот што е потопен во вода изгледа малку белузлав. И уште пониско, растението стекнува светло кафеава боја. Моф сфагнум (фото) изгледа одлично.

Во влажната сезона, таа е во состојба да апсорбира вода до 20 пати поголема од сопствената тежина. Преведено од грчки јазик, сфагносот е сунѓер. Оттука и името на растението. Расте почесто во умерената зона и во Северната хемисфера, но може да се најде и во суптропиите. Можете да го најдете во изобилство на голема ласканица. Светла зелена меки килим на фотографијата е мов од сфагнум.

Својства на сфагнум

Фабриката има три важни својства што го прават неопходни во цвеќарството:

 1. Дишењето. Овозможува земјената подлога да се одржува на влажно, без да се зголеми нејзината тежина.
 2. Хигроскопност. Навлажнување секогаш се појавува рамномерно, а влагата исто така се пренесува во подлогата на дозирана и униформа начин. Земјината мешавина секогаш ќе биде доволно влажна, но нема и запушена.
 3. Антибактериски и дезинфективни својства мов се користи дури и во медицината. Супстанциите во сфагнумот спречуваат распаѓање на корените на затворен растенија од гниење и други проблеми.

Апликација

Сфагнумот се користи како земјена компонента за растенија во затворен простор. Може да се додаде во почвата за да се подобри квалитетот, да се направи лабава, влажна и хранлива.

Сфигнумот од мов се користи со друг квалитет:

 • за засолнување на почвата;
 • како дренажа за затворен растенија;
 • како килим;
 • за навлажнување на воздухот;
 • за чување во зимскиот период на кромид и коренови култури;
 • да ги заштити растенијата од габични заболувања;
 • за производство на висечки корпи и потпори за растенија со воздушни корени.

Тој сака затворен бегонија, сенполија, дракаена, динфенбахија, монструа, азалеа, сансиварија, масна девојка. Користете го за домашно ртење на семето и понатамошно искоренување на процесите. Виолетовите лисја се совршено вкоренети во него.

Како да се соберат мов?

Бербата најдобро се прави на есен, но можете да ја соберете во други периоди од годината. Сфагнумот може да се извади многу лесно. Но, се препорачува да се земат само горните делови, отсекувајќи ги со нож или ножици.

Тие не го собираат на мочурливи места, каде што е многу заситен со влага. Ова најдобро се прави во близина на дрвјата.

Можете да соберете сфагнум на следниве начини:

 1. Извлекување растение со корени.
 2. Отсекување на горната површина.

Исечете го мов мора да се избрише внимателно за да се намали телесната тежина. Донесе дома фабриката треба да се наполни со топла вода 40 минути. Ова ќе го спаси од инсекти и ќе се засити со влага.

Складирајте го мов во пластични вреќи без отпечатоци. Ова ќе му овозможи да дише. Во зима, можете да чувате мов во студ.

Смогнус од мов: карактеристики и берба


Како да се исуши мов?

Исушете го на закачалките. Ова е најдобриот начин за сушење. Сфагнум висеше на закачалки Добро е разнесено и ја задржува својата еластичност. Закачалките се направени од стебла на мали дрвја. Тие се ставени под крошна за да го заштитат мов од времето.

Спагнум мов во медицината

Хемискиот состав на сфагнумот е голем број на супстанции корисни за човечкото тело. Фабриката е природен антибиотик од групата фенол.

Неговата способност да апсорбира големи количини течност се користи како природна волна. Мов Sphagnum е сè уште во состојба да ги дезинфицира раните. Се користи во третманот на гнојни рани, изгореници и смрзнатини.

Врз основа на ова растение, се произведуваат високо ефективни филтри за прочистување на водата.

Водата од мочуриштето на сфагнумот може да се пие без страв. Има малку затемнета боја, затоа што е нанесена со тресет. Но, во него нема патогени.

Смогнус од мов - асистент на лозарите

Rsубителите на растенијата во затворен простор знаат колку е корисно за цвеќињата. Може да се стави во форма на заситени растенија на земја на земја. Почвата во тенџерето ќе остане влажна подолг временски период.

Користете го и за 'ртење семе на растенија во затворен простор. И за цврсто искоренување на сечи, исечени стебла на растението се додаваат во почвата.

Градинарите го користат ова растение за чување клубени од различни градинарски култури. За да го направите ова, тие се ослободени од земјата и се завиткани во влажни парчиња сфагнум. Грутки се ставаат во картонска кутија и се оставаат на ладно и темно место. Клубени ќе останат свежи и цели до следното садење.

Важно! Не се препорачува употреба на тресет во градината од лакови од сфагнум. Силно ќе ја закисели почвата, а тоа е контраиндицирано за многу култури во градинарството.

Погледнете го видеото: картофель озимый под сено и мох 2 часть (Април 2020).