Градината

Зошто се извиткани лисјата од јаболкница?

Кога јаболкницата на вашата страница добро се развива и се радува на елегантно зеленило, станува некако мирна во душата. Вие разбирате дека го направивте вистинскиот избор во корист на расад и сорта, правилно хранети и напои, а почвата, очигледно, како јаболкницата. Сосема е различно кога нашето дрво одеднаш почнува да ги извртува своите лисја. Јасно е дека таа не го прави тоа со леснотија, има одредени причини за тоа. Значи, да ги разгледаме најчестите причини зошто јаболкница на една страница одеднаш извртува лисја, а ние ќе научиме како да спроведеме превентивни мерки за да не продолжи овој феномен. И, исто така, ќе се запознаеме со мерките поврзани со елиминација на одреден проблем со користење на најбезбедни, нежни мерки.

Извртување на лисјата на јаболкницата.

За причините за извртување на лисјата на јаболкница - накратко

Причините зошто лисјата на двете млади и веќе неколку години живееле на местото на јаболкниците одеднаш почнуваат да виткаат, доста. Ова може да бидат трикови на aphids, како попознати за сите нас - обична, или малку поретка - црвена жолчка, како и прашкаста мувла (штетно габично заболување, кое се манифестира во кул и влажни години) или краста. Конечно, лисјата можат да се вртат на јаболкницата и несовесниот сопственик, кој ја внел почвата недоволна количина на хранливи материи, а јаболчкото е гладно за ништо. Или тој истури премногу малку вода во лентата близу до трупот, надевајќи се дека бидејќи ја навлажни површината на почвата, тоа ќе биде доволно. Погледнете колку причини?

Значи, ајде да се обидеме да се справиме со секој проблем со лисјата со виткање на јаболкница индивидуално и да започнеме со aphids со црвена боја.

Црвено-осилен ахид

Афтидите од црвена жолчка напаѓаат најактивно напаѓаат вакви сорти на јаболка како Антоновка, Цимет Стриптид, Белефлеур Кинески и Ренет Златен Курск. Со што се поврзани ова, не е познато со сигурност, можеби нашите читатели ќе го напишат во коментарите зошто црвената афидацида ги фаворизира токму листовите сечила на овие сорти, туку тоа е некаква биолошка карактеристика на дебелината на листовите лопати на овие сорти.

Во случај на aphids на црвена жолчка и времето на нивно откривање, далеку од секогаш е препорачливо да се користат хемикалии (инсектициди). На пример, кога во градината се забележуваат голем број ентомофаги, односно корисни инсекти, и ние ќе ги убиеме и со хемија. Имајќи го ова предвид, можно е да се изврши масовна инсталација на лепливи појаси во градина или во мала област (особено на крајот на април на метар или половина висина), овие лепливи ремени ќе можат да се елиминираат дел од aphids и голем број мравки кои се нејзините peddlers, кои ги иритираат aphids со леплива и слатка течност - распонот што јадат мравките.

Честопати, наместо малку поскапи ловечки појаси, снаодните градинари користат обични лепливи ленти за муви, секогаш подмачкани со лепило од двете страни - женските бездомни доселеници се лепат на такви ленти (обично случајно), што може драстично да го намали бројот на штетници.

Покрај тоа, со помош на лепливи ленти, можете да убиете не дури две, туку десетина „зајаци“ во исто време: делумно да се ослободите од ушите, молци, гасеници од молци (кои исто така ги пресвртуваат лисјата на јаболкницата, сместувајќи се во нив и кукаат), па дури и јаболката од јаболка, која влегува во леплива лента исто така случајно, бидејќи е бавен.

Со цел да се исклучи или минимизира појавата на aphids на локацијата, императив е да се следат дрвјата на јаболкницата, да се отстрани кората што почнува да ексфолијација, затоа што црвенокосиот безболен доселеник поставува јајца на такви места, од кои младите, незаситливи поединци многу брзо се извеваат.

Не треба да мислите дека ако имате обесени ремени само еднаш или да имате обесени, како венци, лепливи ленти, можете да дишете воздишка. Ова не е така. И ловечките појаси и лепливите ленти мора да се заменат со нови на секои пет или шест дена и барем, во спротивно нема да има смисла од нив. На пример, кога излегувате од дома, закачете ги ловечките појаси или лепливите ленти, а по пристигнувањето, заменете ги со нови. Но, не е сè лошо: со оглед на тоа што ларвите не се раѓаат постојано, но само три пати во сезоната, тоа значи дека ловечките појаси исто така треба да се менуваат само три пати.

Исто така, постојат свои правила за инсталирање на ловечки ремени од афтиди од црвена боја. Ловните појаси треба да бидат што е можно поблиски до трупот на дрвото, затоа што aphids се многу мал инсект и можат целосно да ползат под јазот помеѓу појасот и дрвото. За да се осигурате дека ременот лежи рамномерно, прво добро исчистете ја кората, отстранувајќи ги нејзините стари и мртви делови, а потоа ременот може да се нанесе прилично мирно и цврсто.

Би сакал да кажам неколку зборови за мравките, порано веќе малку ги допревме и разговаравме за зависноста на мравките од слатките секрети на aphids. Значи, за да се направат aphids на заговор неколку пати помал, потребно е да се намали и бројот на овие жители на парцелата.

За жал, обично не можете да направите без хемија овде, со мравјалник интензивно се трујат со употреба на инсектициди како Нитрафен или Кемифос. Се разбира, секогаш можете да земате совети од нашите баби и дедовци и да ги третирате мравките со сапун или дури и урина од кравји, но, како по правило, ако ова помага, тогаш не долго.

Извиткан лист од јаболкница погодена од црвен галодичен aphid.

Заеднички aphid

Ако црвената афидација живее по Бери далеку почесто, и не ги презира нашите јаболкници и може да се забележи со оток на црвена боја на лисјата, тогаш aphid, собирајќи се во огромни колонии, кои честопати ги носат истите мравки, буквално ги напаѓа младите израстоци.

Однадвор, се чини како некој да зеде и да го уништи со сила младиот раст заедно со лисјата. Ова е затоа што aphids цицаат сок од млад раст и лисја лопати, се јавува нивна деформација, лисјата престануваат да растат, гранчиња се свиткани, фотосинтезата е нарушена.

Постојат многу начини за борба против aphids. Ова се најразлични инсектициди, кои можат да се обработуваат строго според упатствата еден месец пред бербата, и едноставно отстранување, со отсекување на погодените области на растенијата и борба против мравките, за кои веќе разговаравме погоре, и, се разбира, по шемите за садење. Не дозволувајте задебелување на насадите и секогаш отстранувајте ги плевелите, па дури и ги грицкате, затоа што честопати од нив aphids доаѓаат до пука.

Важно! Афид не ви е шега: да речеме дека искриви неколку лисја и пука - се чини дека не е проблем, всушност, на овој начин таа може да донесе разновидни болести кај растенијата, дури и вирусни, а силно и здраво растение може да умре од афидниот пробосцис. Затоа, одлучете како да се справите со aphids: сапун за перење, бибер или сигурни инсектициди, со помош на кои aphids нема да остават трага.

Прочитајте го нашиот материјал на оваа тема: Aphids. Како да се справите со најлошото штетници?

Прашкаста мувла

Прашкаста мувла доведува до навивам лисја не само на растителни култури, туку и на јаболкници. За да се открие присуство на прашкаста мувла на јаболкница, неопходно е внимателно да се испитаат нејзините лисја, особено младите лисја, затоа што таму е таа прашкаста мувла често се населува: очигледно е полесно да се проникне низ младите ткива на листот, и таму има повеќе сок од живот.

Обично прашкаста мувла се манифестира на јаболкница во рана пролет. Тогаш, во овој период, растенијата треба да се испитаат поблизу, и ако забележите бела облога на лисјата, потсетувајќи брашно, тогаш треба веднаш да го огласите алармот и да продолжите да ја елиминирате болеста, чиј конечен резултат е сушење на листот, негово извртување и паѓање.

Растот во прав е особено активен во сезоните кога е топло и влажно, секако, каде што посилно се шири во задебелени насади, каде јаболкниците и бери грмушки се премногу блиски и нејасни едни со други, се активно напои, не се сечат, а почвата под нив не се олабавува. Прашкаста мувла од јаболкница, надворешно што не претставува некаква ужасна болест, може да доведе до целосно сериозни загуби на земјоделски култури, со што се намалува приносот на распространети плодови од 30 на 50 проценти, што е веќе доста сериозно.

Во никој случај не треба да го одложувате третманот со откривање на прашкаста мувла на јаболкница. Ако листовите се сериозно заразени и има многу засегнати лопати, најдобро е да се користат само дозволени фунгициди (лекови за борба против габична инфекција), строго следејќи ги упатствата на пакувањето и најмалку еден месец пред бербата. Пример е лекот „Топаз“.

Од народните лекови, кои, како што покажа практиката, со поголема веројатност не се уништува прашкаста мувла, но го инхибираат нејзиното понатамошно ширење, можно е да се третираат растенијата во целост со распрскувач за рачни раце со препарати базирани на бакар, да речеме, со раствор од 1% течност од Бордо („HOM“) , „Оксиком“ и други). Јаболкницата можете да ја третирате со оваа подготовка 20 дена пред бербата и веднаш по собирањето на сите плодови од дрвото. Како и да е, не треба да се очекуваат големи надежи за течноста во Бордо, оваа подготовка е помошна, но не и главна.

Во иднина, за да се минимизира појавата на оваа инфекција во заговор следната година, императив е во есен и, по повторување на сите овие процедури, во пролетта, да се отстранат апсолутно сите остатоци од растенија од дрвото, вклучително овошје и лопати, и секако да се запалат надвор од заговор.

Прочитајте го нашиот материјал на оваа тема: Ефективни мерки за контрола на прашкаста мувла кај овошните култури

Извртување на лисјата од јаболка поради прашкаста мувла.

Краста

Ова е габична инфекција, која најчесто влијае на јаболкницата и, во помала мера, крушата и, исто така, доведува до извртување на листовите на лисјата. Болеста се шири со спори, па ако е влажно и ветровито, краста може многу брзо да ги зарази повеќето јаболкници во вашата област.

Првиот знак дека краста се појави на лисјата на вашата јаболкница е присуството на маслиново-кафеава облога на лопатките на лисјата. Покрај листовите сечила, кои постепено се извртуваат, краста се префрла и на овошје, формирајќи пукнатини на нив и доведува до нивно распаѓање.

Пред да ја започнам приказната за тоа како да се надмине краста, сакам да кажам неколку зборови за тоа како да се спречи нејзиното појавување. Превенцијата на појава на краста на локацијата мора нужно да се намали на отстранување на сите паднати лисја од зоната близу уста, затоа што таму е инфекцијата може да опстојува, тогаш е неопходно да се исечат и изгорат исушени пука и погодени плодови што остануваат на пука.

Дури и пред употреба на штетна хемија, во конкретниот случај на фунгициди, обидете се да ги лекувате вашите скапоцени јаболкници со прилично безбеден биофунгициден лек Fitosporin-M или Бордо течност во рана пролет, па дури и ако не можете да се справите со болеста, можете да започнете тешка артилерија - фунгициди, но неопходно дозволено и строго според инструкциите, на пример, како што е Фитолавин.

За максимален ефект при употреба на фунгициди, неопходно е да се изврши обработка пред цветни и веднаш по неговото завршување. Секако, кога користите фунгициди, акарициди и слично, треба да се користи лична заштитна опрема: барем да носите гумени ракавици.

Најневеројатно е што дури и фунгицидите не се секогаш ефикасни против краста, односно по третмани, болеста продолжува да напредува. Во овој случај, дополнителното врвно облекување на јаболкницата може да ја спаси ситуацијата.

Градинарите забележуваат дека мешавината на калиум сулфат, калиум нитрат, амониум нитрат и амониум сулфат е многу добро решение за борба против инфекцијата. Сето ова се одгледува во кофа со вода на собна температура. Потребна е корпа со вода 15 g калиум сулфат, 15 g калиум нитрат, 10 g амониум нитрат и 10 g амониум сулфат. Со ова решение директно од спреј може да се третираат растенија на секои 5-6 дена, понекогаш ги спасува дрвјата од краста.

Прочитајте го нашиот детален материјал: Како да победиме краста на јаболкница?

Хранлив недостаток

Извртувањето на листовите од јаболкница исто така може да ни каже за недостаток на елементи во почвата. На пример, ако во почвата каде што расте јаболкницата нема доволно азот, тогаш нејзините лисја ќе почнат да навиваат и во исто време ќе се здобијат со светло зелена боја. Ако проблемот не е решен, тогаш листовите стануваат жолти и ќе започнат да паѓаат многу порано.

Најбрзиот начин да се врати недостаток на азот во почвата е со додавање на амониум нитрат (18-20 g под дрво, растворено во вода) на почвата или третирање на растенијата со иста количина во вечерните часови. За третмани, покрај амониум нитрат, можете да користите и раствор на уреа (0,5%), тие исто така треба да го третираат дрвото во вечерните часови, особено внимателно - неговите лопатки.

Листовите на јаболкницата се завиткани и со недостаток на фосфор, додека изгледа дека обезбојуваат, стануваат како бронза, црвеникава или дури и виолетова боја. На крајот, лисјата целосно се исушат и нивната боја станува одбивна црна. Запомнете дека недостатокот на фосфор на јаболкница обично се доживува на кисела почва, ако сопственикот заштеди при воведување на органска материја или никогаш воопшто не го воведе.

Првата помош на јаболкницата, во која сечилата на лисјата започна да се витка од недостаток на фосфор, е да додадете суперфосфат. На кисели почви, суперфосфатот не може да помогне, подобро е да користите фосфорно брашно и колку и да е тешко, ќе мора да растворите ѓубрива што е можно повеќе во вода, да ја олабавите почвата во лентата близу до стеблото пред нанесувањето, да ја навлажнете и да мелете хумус по нанесувањето, така што активната супстанција на ѓубривото не испаруваше на сонце. Ако почвата е многу кисела (рН под 5,0), тогаш можете претходно да направите калиум монофосфат, а по пет дена - веќе главното облекување.

Листовите во јаболкницата исто така може да се виткаат поради недостаток на калиум во почвата, обично оваа навивам се јавува истовремено со нивното бланширање. Листовите на јаболкницата со недостаток на калиум стануваат досадни и се здобиваат со одбивна, синкаво-зелена боја, а рабовите виткаат надолу, па оттука може да се сфати дека им недостасува калиум. Малку подоцна, околу лисјата се формира раб, кој започнува да се исуши, сечилото на листот станува несмасно, се развива во исто време, и ако недостатокот на калиум не се отстрани, лисјата целосно ќе се брчки.

Интересно е што најчесто, недостаток на калиум се манифестира токму на кисела почва, како и ако поради некоја причина има многу калциум и манган во почвата. Може да се наполни недостаток на калиум во почвата со додавање на калиум сулфат или дрво пепел на претходно олабавената почва во зоната близу кора. Во случај на дрво пепел, знајте дека ѓубривото е добро, исто така содржи елементи во трагови, но има само 5% калиум во неговиот состав, затоа, дрво пепел не може да се смета за главен извор на калиум, но се смета за помошен елемент.

Ако листовите на листовите од јаболкница доста брзо почнат да се виткаат и во исто време почнуваат да умираат надвор од точката на раст, тогаш ова е сигурен знак дека има малку калциум во почвата. Оние лисја што не се завиткани можат да почнат да се распаѓаат доста ефикасно.

Првиот лек за недостаток на калциум во почвата е непосредно варење на почвата.Кругот на трупот треба да се олабави 2-3 см во длабочина, да се прелива две или три кофи вода и да се прелива 70-100 гр вар, а по неколку дена, додајте калиум сулфат под секоја јаболкница, прекријте ја почвата со хумус, откако ќе ја нанесете во неколку сантиметри.

Прочитајте го нашиот детален материјал: Основни грешки во оплодување

Хранливите недостатоци можат да доведат до виткање и испуштање лисја на јаболкницата

Недостаток на влага

Секако, лисјата на јаболкницата исто така можат да се свиткаат од недостаток на влага во почвата, и ако има многу малку влага, тогаш, меѓу другото, лисјата исто така ќе почнат да се исушат.

Запомнете дека јаболкницата расте и се развива нормално, неопходно е да се одржи влажноста на почвата на која расте на ниво од 70 - 75%, по можност не помалку и не повеќе. Факт е дека во најголем дел растенијата апсорбираат од почвата токму супстанциите растворени во неа, и ако нема влага, тогаш, дури и да имате голема количина на супстанции во почвата, за жал, нивната апсорпција не се јавува. Ако има премногу влага, тогаш врвовите на корените може да почнат да изгниет, а апсорпцијата на хранливи материи од почвата исто така ќе биде нарушена.

Идеално, јаболкниците треба да се напојат со наводнување капка по капка: наједноставната опција е барел сместена под мозоци, на надморска височина (најмалку половина метар), во која водата ќе тече од покривот и ќе се заштити одозгора со мрежна комарец, барелот нема да дозволи да помине ѓубрето. Дупките треба да се направат во долниот дел на барелот и цевките со градинарски измет да се вметнат и вметнат на таков начин што dropper се вклопува во секоја лента за трупот. Како резултат, градината ќе биде обезбедена со многу влага.

При рачно наводнување, за што е подобро да се користи стопена или дождовна вода, со оглед на природната влага, односно дождовите (имено, нивното присуство или отсуство), дрвјата треба да се напојат на почетокот на нивниот раст (мај), за време на цветни, за време на поставување пупки и формирање јајниците, како и за време на периодот на раст на овошјето. Не заборавајте да комбинирате наводнување и олабавување на почвата, така што почвата е пропустлива за воздух и влага.

Завртување на лисјата на јаболкниците

Како заклучок. Грижете се за вашите растенија како да биле деца, а потоа нема да има каприци од нивна страна, особено во форма на искривени лисја, а јаболкницата буквално ќе ве прегази со високи приноси, што исто така ќе биде стабилно.

Пријатели, ако имате прашања за тоа како да ја заштитите јаболкницата од извртување на лисјата на неа, напишете ги во коментарите, со задоволство ќе им одговориме, затоа што, можеби, нешто пропуштивме.