Градината

Најдобрите нови сорти и хибриди на тиква

Тиквички е многу честа култура на нашите лични парцели. Тиквички се добри затоа што се погодни за многу видови обработка, растат на различни видови почва, ретко се разболуваат, а понекогаш се чини дека не им е потребна апсолутно никаква грижа. Најважно е да ги соберете тиквичките на време, така што нивното месо да не стане премногу тврдо и практично несоодветно за употреба во преработка, а уште повеќе за свежа потрошувачка. Во овој напис, ние ќе ви кажеме за најдобрите нови сорти и хибриди на тиквички, семето на кое може да се најде во било која продавница.

Избор на сорти на тиквички

Кога купувате, внимателно разгледајте ја торбата со семе, треба да биде жив печат со датум на пакување. Семките од тиквички може да се чуваат околу шест години, сепак, со постојано намалување на ртење за 3-4%.

Тиквички „Деликатес“ - Основачот на земјоделската компанија „Барај“. Дозволено е да слета во третиот - Централен регион, како и во петтиот - Централен регион на Црна Земја. Расте добро на отворено. Совршено прилагодени и за свежа потрошувачка и за конзервирање. Зрачи рано, е растение од грмушка со средно ловоров лопати почесто од темно зелена боја со силна дисекција и дамки. Обликот на тиква е цилиндричен, тој е многу долг и има врат, дијаметарот на овошјето е среден, бојата е темно зелена, има светлосни точки и сјајност на површината. Густината на пулпата во сортата е средна, многу е деликатна, достигнува дебелина од три сантиметри со вкупна тежина од овошје од 1,9 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот како добар. Внатре има бело и млеко семе од елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 899 центри по хектар (снимено во регионот Рјазан).

Тиквички „Црн убав“ - Основачот на земјоделската компанија „Барај“. Дозволено е да слета во третиот - Централен регион, како и во петтиот - Централен регион на Црна Земја. Расте добро на отворено. Совршено прилагодени и за свежа потрошувачка и за конзервирање. Зрее рано, е растение од грмушка со средно ловоров лопати, почесто од зелена боја, со силна дисекција и дамки. Обликот на тиква е цилиндричен, тој е многу краток, дијаметарот на овошјето е среден, бојата е темно зелена, има ленти и сјајност на површината. Густината на пулпата е средна, многу е сочна, овошната маса е 1,7 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот на сортата како добар. Во внатрешноста на овошјето се наоѓаат средно, бело-млеко семе, со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 969 центри по хектар (евидентирано во Ивановскиот регион).

Тиквички „топка“ - Основачот на земјоделската компанија „Барај“. Дозволено е да слета во вториот - северозападен регион, третиот - Централен регион, како и петтиот - Централна Црна Земја. Зрее рано, е грмушка, средно разгранета фабрика со средни лисја лопати почесто од светло зелена боја со силна дисекција и едвај забележителни дамки. Обликот на тиквичките е сферичен, има белузлава боја, на површината има светлосни точки. Масата на фетусот е околу 2,1 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот на сортата како добар. Во внатрешноста на овошјето има средно бело млеко со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 1406 центри по хектар (снимено во регионот Рјазан).

Тиквички „Деликатес“ Тиквички „Црн убав“ Тиквички „топка“

Тиквички „Шпагети Равиоло“ - Основачот на земјоделската компанија „Барај“. Одобрен е за употреба во третиот - Централен регион, како и на четвртиот - Волга-Вјатка. Созрева на среден рок, тоа е растение шпагети со изразено плејање, со средно ловоров лопати почесто зеленикава боја, со силна дисекција и тешко забележливи дамки. Обликот на сортата на тиквички е елипсовиден, на почетокот на зреењето бојата на овошјето е белузлаво-зелена, со целосен развој станува зелена, должината на овошјето е просечна, како и дијаметарот. Пулпата е влакнеста, густа, со изобилство на сок. Масата на фетусот е 1,3 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот како одличен. Во внатрешноста на овошјето има средно, белузлаво семе од елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 1415 центри по хектар.

Тиквички „Шпагети Фемели“ - Основачот на земјоделската компанија „Барај“. Одобрено за употреба во третиот - Централен регион. Созрева на среден рок, тоа е растение од шпагети, полу-рамни, со средно ловоров лопати почесто од зелена боја со силна дисекција. Обликот на тиква е елипсовидна, во млада возраст има белузлава боја, во зрело - светло зелена, со забележително забележување, многу кратко со голем дијаметар. Густината на пулпата е голема, таа е многу сочна, влакнеста со мала содржина на шеќер. Тежината на тиквички е 1,6 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот како добар. Во внатрешноста на фетусот има средно, семе од бело-млеко со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 975 центри по хектар.

Тиквички „Судар“ - Основачот на земјоделската компанија „Барај“. Дозволено е да слета во третиот - Централен регион, како и во вториот - Северо-западниот регион. Зрачи рано, е грмушка, средно разгранувачко растение со големи лисја лопати почесто од зелена боја во боја со силна дисекција. Обликот на тиква е цилиндричен, тој е многу долг, дијаметарот на овошјето е среден, бојата е белузлава, има лесни дамки на површината. Масата на овошјето е 1,7 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот како добар. Во внатрешноста на овошјето има средно бело млеко со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 1250 центри по хектар.

Тиквички „Шпагети Равиоло“ Тиквички „Шпагети Фемели“ Тиквички „Судар“

Тиквички „астроном“ - Основач на земјоделска фирма Аелита. Дозволено е да слета во четвртиот - Волга-Вјатка. Зрачи рано, е грмушка, слабо разгранета фабрика со средни лисја лопати почесто од светло зелена боја со слаба дисекција. Обликот на тиква е цилиндричен, има просечна должина и дијаметар, бојата е светло зелена, има светлосни дамки на површината. Масата на фетусот е 1,2 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот на сортата како добар. Во внатрешноста на овошјето има средно бело млеко со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 1293 центри по хектар (снимено во регионот Рјазан).

Тиквички „Тигар младенче“ - Основач на земјоделска фирма Аелита. Одобрено за употреба во Руската Федерација. Зрели рано, е грмушка, слабо разгранета фабрика со мали, високо дисецирани лисја лопати, покриени со забележливо белузлаво место. Обликот на тиква е цилиндричен, има заоблен облик, дијаметарот е мал, бојата е темно зеленкаста, има лесни дамки и ленти на површината. Пулпата е многу нежна, но густа, лесна крема. Тиквички маса 1,3 кг. Внатре во овошјето има семе од бело-млеко со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 7,5 килограми на метар квадратен. Од позитивните квалитети на сортата, треба да се истакне нејзината висока толеранција на суша.

Тиквички „Аполо Ф1“ - Основачот на хибридна земјоделска компанија „СеДеК“. Одобрен е за употреба во третиот - Централен регион, како и во петтиот - Централен регион на Црна Земја. Зрее рано, е грмушка, компактно растение со средно ловоров лопати од зеленикава боја со силна дисекција и едвај забележливи дамки. Тиквички има цилиндрична форма во техничка зрелост, е малку ребрести, има средна должина, сиво-зелена боја, има лесни, точки дамки на површината. Пулпата е доста густа, но нежна. Масата на фетусот е 1,4 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот на хибридот како добар. Во внатрешноста на овошјето има многу големи бело-кремасти елипсовидни семиња. Продуктивноста достигнува 1039 центри по хектар.

Тиквички „Аполо Ф1“ Тиквички „Тигар младенче“ Тиквички „астроном“

Тиквички „Boatswain F1“ - Основачот на хибридна земјоделска компанија „СеДеК“. Одобрен е за употреба во третиот - Централен регион, како и во петтиот - Централен регион на Црна Земја. Зрее рано, е грмушка, компактно растение со средно ловоров лопати од зеленикава боја со силна дисекција и едвај забележливи дамки. Формата во техничка зрелост е широко елипсовидна, лентата е слаба, таа е многу кратка, дијаметарот на овошјето е голем, бојата е темно зелена. Густината на пулпата од тиквички е голема, но е многу нежна. Масата на фетусот е 1,3 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот на хибридот како добар. Во внатрешноста на фетусот има средно, бело-кремасти семиња со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 1065 центри по хектар.

Тиквички „Ванинуша Ф1“ - Основачот на хибридна земјоделска компанија „СеДеК“. Дозволено е да слета во третиот - Централен регион, како и во петтиот - Централен регион на Црна Земја. Зрее рано, е растение од грмушка со средно ловорово лопатче почесто од светло зелена боја во боја со просечна дисекција и едвај забележителни точки. Формата во техничка зрелост е цилиндрична, површината е малку ребреста, бојата е светло зелена, има светлосни ленти на површината. Дијаметарот на тиквичките и неговата должина се просечни. Густината на пулпата е голема, самата пулпа е нежна. Масата на хибридното овошје е 1,5 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот како добар. Внатре во овошјето има средно бело-крем семе со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 915 центри по хектар.

Тиквички „златен Ф1“ - Основачот на хибридна земјоделска компанија „СеДеК“. Одобрено за употреба во петтиот - централен регион на Црна Земја. Зрее на среден рок, тоа е растение од грмушка со средно ловоров лопати, најчесто со темно-зелена боја со силна дисекција и умерено забележливи дамки. Обликот на тиквички во техничка зрелост е цилиндричен, ребрестиот е слаб, има просечна должина и мал дијаметар, бојата е светло жолтеникава. Густината на пулпата е голема, но е многу нежна. Тиквички маса 1,3 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот на хибридот како добар. Внатре во овошјето има средно бело-крем семе со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 570 центри по хектар.

Тиквички „Boatswain F1“ Тиквички „Ванинуша Ф1“ Тиквички „златен Ф1“

Тиквички „Карина“ - Основачот на земјоделската фирма СеФеК. Дозволено е да слета во петтиот - централен регион на Црна Земја. Зрачи рано, е грмушка, компактно растение со средно ловоров лопати од темно зелена боја во боја со просечен крој. Сквошот во техничка зрелост е цилиндричен, малку ребрести, многу долг, дијаметарот на овошјето е среден, бојата е темно зелена. Густината на пулпата е голема, но е многу нежна. Тежината на тиквички е 0,8 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот како добар. Во внатрешноста на фетусот има средно, бело-кремасти семиња со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 653 центри по хектар.

Тиквички „Маша Ф1“ - Основачот на хибридна земјоделска компанија „СеДеК“. Дозволено е да слета во третиот - Централен регион, како и во петтиот - Централен регион на Црна Земја. Зрее рано, е грмушка, компактно растение со средно ловоров лопатче почесто од зелена боја со мала дисекција и умерено забележливи дамки. Формата во техничка зрелост е цилиндрична, малку е ребрести, со средна должина и дијаметар, бојата е бело-зелена, има светло зелени дамки на површината. Густината на пулпата е средна, многу е тендер. Тежината на тиквички е 1,2 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот на хибридот како добар. Внатре во овошјето има бело-кремасти семиња со средна големина и елипсовидна форма. Може да соберете до 896 центри по хектар.

Тиквички „Скваш“ - Основачот на земјоделската компанија „Барај“. Дозволено е да слета во четвртиот - Волга-Вјатка. Зрее рано, е грмушка, компактно растение со средно ловоров лопатче почесто од зелена боја во боја со просечен крој. Обликот на тиквички во техничка зрелост е криви во форма на круша, тој е малку ребрест, има просечна должина и дијаметар, бојата е темно зелена, на површината има светлосни точки. Тиквичка маса 1,1 кг. Вкусниците го оценуваат вкусот на сортата како добар. Во внатрешноста на овошјето има бело-кремасти семиња со елипсовидна форма. Продуктивноста достигнува 735 центри по хектар.

Тиквички „Карина“ Тиквички „Маша Ф1“ Тиквички „Скваш“

Ние ги набројавме најдобрите, според градинари, сорти и хибриди тиквички, ако имате искуство со одгледување други сорти и хибриди, ве молиме напишете за ова во коментарите, наведувајќи го регионот и начинот на одгледување.

Погледнете го видеото: NYSTV - Hierarchy of the Fallen Angelic Empire w Ali Siadatan - Multi Language (Февруари 2020).