Градината

Како да користите пилевина во градината?

Во домаќинството, особено за време на градежните работи, се акумулира пилевина - отпад од столарија. Некои млади сопственици, не разбирајќи каков скапоцен материјал за градинарство паднале во рацете, веднаш испраќаат отпад на огнот, а потоа пепелта како ѓубриво се расфрлани низ градината. Навистина, каде можете да користите пилевина, како да ги користите, и дали вреди да се трудите? Јас побрзам да ги уверам читателите. Постојат многу начини да се користи пилевина во градинарството. Само што треба да се користат правилно. Ајде да се обидеме да откриеме каде и како се користи пилевина.

Пилевина за употреба во градината.

Што е пилевина?

Пилевина - отпад од пилешко дрво и други материјали (иверица, табли, итн.). Материјал од пилевина е прилично лесен. Најголемата густина на пилевина од дрво е 100 кг на 1 м³ и во 1 тон содржи 9-10 м³ суровини со стандардна содржина на влага од 8-15% (Табела 1). Овој материјал е многу удобен за употреба.

Табела 1. Најголемата густина на пилевина од дрво

Голема густина на отпадот од дрвоЛитар може да кгСтандардна корпа (10 литри), кгМаса од 1 кубен метар во кг, кг / м³Број на коцки по тон (суво пилевина), м³ / т
големамал
Просечни податоци (со исклучок на видови дрвја)0,1 кг1,0 кг100 кг / м³10 м³9 м³

Карактеризација на составот на пилевина

Хемискиот состав на пилевина се карактеризира со следнава содржина на хемиски елементи:

 • 50% јаглерод:
 • 44% кислород:
 • 6% водород%
 • 0,1% азот.

Покрај тоа, дрвото содржи околу 27% лигнин, што на дрвјата им дава густина на лигнификација и најмалку 70% од хемицелулоза (практично, јаглехидрати).

Природниот органски материјал, кога се распаѓа во почвата, е снабдувач на елементи што им се потребни на растенијата. 1 м³ пилевина содржи 250 гр калциум, 150-200 гр калиум, 20 гр азот, околу 30 гр фосфор. Во некои видови пилевина (претежно зимзелена), составот на дрво вклучува смолести материи кои негативно влијаат на растот и развојот на растенијата.

Пилевина е стерилна подлога и, ако влезе во почвата, веднаш се колонизира со микрофлора. Овозможено со органски материјал, микрофлората за распаѓање на пилевина ги користи хранливите материи од дрво и почва, осиромашувајќи го второто со потребните хранливи материи (ист азот и фосфор).

Составот на пилевина направена од природно дрво не предизвикува алергии, за време на согорувањето не испушта штетни емисии. Но, треба да имате предвид дека горенаведениот состав карактеризира природно дрво, чиј квалитет го одредува составот на пилевина. Пилевина како отпад од вештачки добиени табли од дрво импрегнирани со лепила и лакови не можат да се користат во градинарството.

Видови пилевина и нивна употреба

Пилевина се нарекува според главниот вид на култура на дрво: бреза, липа, даб, костен, бор, аспен, иглолисни, итн.

Сите видови пилевина (кој било вид дрво) можат да се користат на фармата. Но, прво треба да го намалите нивното негативно влијание врз компонентите на почвата, користејќи различни методи.

Ова е најприфатлива и ефтина суровина со широк спектар на апликации во личната економија. Пилевина се користи при изградба на земјоделски згради, за изолација на wallsидови, подови и во други случаи на градба.

Но, највредна е употребата на пилевина во градинарски работи:

 • Да се ​​подобри физичката состојба на почвата за садење градина или градинарски култури.
 • Како една од компонентите на подготовката на компост.
 • Како употреба за лопен зеленчук, цвеќиња и градинарски култури.
 • Пилевина има мала топлинска спроводливост и може да се користи како грејач за топлина-plantsуби-сè растенија (рози, млади јужни овошни култури, егзотика во ладни региони).
 • Пилевина е неопходна компонента во подготовката на топли кревети.
 • Како материјал за покривање на патеки, од образување на второто со плевели.

Начини на употреба пилевина

Подобрување на физичките својства на почвата

Црна почва, глинеста и глинеста почва се густи и тешки. Повеќето градинарски растенија претпочитаат лесна, лабава, воздушна и пропустлива почва. Квалитативниот состав на таквите почви може да се подобри со додавање до 50% од масата на почвата од пилевина при подготовка на подлоги на стаклена градина или подготвување на почвени мешавини за одгледување садници.

Така што струготините не ја намалуваат плодноста, тие се мешаат со полу-гнило ѓубриво пред нанесување или минерални ѓубрива, се додава раствор на уреа или лопен.

Компостирање на пилевина

Подготовката за компост ги елиминира сите негативни својства на пилевина (осиромашување на почвата од почвата со хранливи материи, намалување на својствата на оксидаторот, намалување на дејството на смолестите материи, итн.).

Компостот може да се подготви на два начина:

 • примајте брз или аеробен компост (со пристап до воздух), кој ќе биде подготвен за употреба за 1,0-2,0 месеци;
 • анаеробен компост (без пристап до воздух); овој процес на подготовка е подолг (3-6 месеци, во зависност од користените компоненти), но со овој метод се сочува хранливата вредност на органите.

Компост од пилевина.

Подготовка за аеробни компости

Со овој метод, можно е да се подготви компост-минерал од пилевина, органска пилевина и компост меша со пилевина.

 1. За пилевина-минерален компост за 50 кг (0,5 м³) пилевина додадете 1,25 кг уреа, 0,4 кг суперфосфат (двоен) и 0,75 кг калиум сулфат. Fубрива се раствораат во топла вода и се пролева пилевина, постојано мешајќи ги или лежејќи во слоеви. Секој слој се пролева со подготвено решение. За време на периодот на компостирање, компостната грамада се меша за да се зголеми пристапот до воздух, што ќе ја забрза ферментацијата на органите од пилевина.
 2. За да се подготви органски компост од пилевина, потребни се измет од пилешко месо или ѓубриво. Органската материја се додава на струготините со брзина 1: 1 (по тежина) и се меша со пилевина или се сложува за ферментација. За време на ферментацијата, загревајте го купот со подножје (притискање).
 3. За да се подготви компост мешан со пилевина, прво се става компост-минерален пилевина, а по еден месец ферментација се додава ѓубриво или пилешко измет. Ѓубриво се додава во сооднос 1: 1, а пилешкото ѓубриво е 2 пати помалку (1: 0,5).

Запомнете дека брзата ферментација бара лабаво поставување, без набивање. Воздухот ќе тече слободно во таков компост куп, што ќе го забрза распаѓањето на компонентите за компост.

Ако компостите се поставени во пролетта, тогаш до есен тие ќе созреат и ќе бидат подготвени за воведување под копање. Таквите компости може да се применат полупечени по 3-4 недели. Тие сè уште не се ѓубриво, но веќе го изгубиле имотот на негативни ефекти врз почвата и растенијата.

За копање, направете 1-2 кофи готов компост, во зависност од состојбата на почвата.

Метод на подготовка на анаеробни компости

Во анаеробниот метод, со текот на времето се подготвува куп компост, постепено додавајќи компоненти. Во јама за компост со длабочина од 50 см, разни кршен органики се поставени во слоеви од 15-25 см (лисја, гранки, бессан плевел, пилевина, ѓубриво, врвови од градината, отпадоци од храна и др.). Секој слој е попрскан со една или две лопати земја и се истура со раствор за ѓубриво. Во кофата на растворот се додава до 100 гр нитрофоска.

За разлика од првиот (аеробни) метод, сите компоненти се добро прилагодени за да го намалат пристапот до воздухот. Во овој случај, анаеробната микрофлора спроведува ферментација. По поставувањето на компостот, тој е покриен со филм или слој трева. Ферментацијата трае 4-6 месеци. Анаеробниот компост е повеќе „хранлив“ и сите видови отпад (вклучително и груби гранки) се користат за негова подготовка.

При компостирање, оптималната содржина на влага во грамадата за компост треба да биде 50-60%, температура + 25 ... + 30 ° С.

Мулчиви грмушки со пилевина.

Мулчирање на пилевина

Мелење во превод на руски значи покривање, засолниште.

Предности на користењето прекривка од пилевина:

 • Прекривка од пилевина е ефтин природен материјал за подобрување на физичките својства на почвата;
 • го задржува горниот слој од прегревање во топлината;
 • добра изолација. Ја штити почвата од замрзнување и во исто време слободно поминува воздух, спречувајќи развој на пунфективни габични и бактериски инфекции;
 • прекривка од пилевина промовира лесно оксидација на почвата, што е важно за голем број на земјоделски култури, особено цветни: бегони, пеларгониум, бршлен, фикус, циклама, цитрус и други;
 • штити зреење на бобинки во контакт со почвата од гниење и штетници (шлаканици).

Недостатоци на прекривка од пилевина

Негативните својства на пилевина се случуваат кога се користат неправилно:

 • во својата чиста форма, оваа суровина преминува над 8-10 години, користејќи хранливи материи во почвата за ферментација;
 • кога користите пилевина за компостирање, температурата се зголемува многу брзо;
 • суровините со постојана примена ја зголемуваат киселоста на почвата.

Начини да се користи прекривка од пилевина

Чиста пилевина покрива само патеки и други површини ослободени од растителни култури. На пример: патеки, патеки, стебла на дрвјата во градината.

Лесната прекривка ги рефлектира зраците на сонцето, со што се намалува загревањето на горниот слој на почвата.

Како што се намалува, чиста прекривка се додава на патеки и патеки. Слој од необработена прекривка од 6-8 см, постојано ажурирана, го спречува растот на плевелите.

Прекривка ја задржува влагата добро во почвата и на површината. Долго време, горниот слој се одржува влажен, заштитувајќи го од сушење и пукање.

Прекривка се користи како легло под грмушките од Бери, чија култура се шири на земја (на пример: под јагоди, јагоди).

Прекривајте ја почвата околу периметарот на круната на градинарските култури. Можете да исчистите (нетретирана) пилевина - против зголемен раст на плевелите и компост како органско ѓубриво.

Mulch на почвата под растенијата треба само обработена пилевина.

Во редови со растенија, под овошни грмушки, секогаш се додава само обработена прекривка (зрел компост или полупечен).

За време на сезоната на растење, растенијата се хранат на врвот на пилевина. Fубрива придонеле за нивно побрзо прегревање.

По бербата, есенската работа се изведува директно на прекривка: тие ја копаат почвата со прелиминарна примена на минерални ѓубрива и органски материи.

Мелење на креветите со пилевина.

Користејќи прекривка од пилевина за да подготвите високи и топли кревети

Високи топли кревети се подготвени на кое било место (карпести, чакалски, со високи подземни подземни води).

Топли кревети (ниски, површински) се наоѓаат на ладни почви, како и за добивање на порано зеленчук што го сакаат топлината, одгледуваат садници.

Земјоделските култури созреваат побрзо на такви кревети, тие се помалку погодени од габични гниења и се погодени од штетници.

Подготовката на креветите се изведува на вообичаен начин:

 • под основата лежеше "дренажен" слој на дебели гранки и друг отпад;
 • вториот слој е покриен со пилевина, истурен со раствор на уреа;
 • посеан со која било почва, буквално неколку лопати;
 • следниот слој е поставен од која било друга органска материја - слама, ѓубриво, сецкан плевел, легло од лисја;
 • секој слој има дебелина од 10-15 см, а вкупната висина на креветите е на дискреционо право на сопственикот;
 • обично се поставува термичка подлога на органски отпад на висина од 50-60 см;
 • сите слоеви се пролеваат со врела вода, по можност со раствор на уреа или која било органска материја (ѓубриво, измет од птици);
 • покриен со црн филм; затоплувањето обично трае една недела;
 • по спуштањето на температурата на активната ферментација, се отстранува филм и се поставува слој на почва.

Висок кревет се одликува со ограда, така што не се распаѓа. Обичните топли кревети се закопани 25-30 см во почвата или се подготвуваат директно на почвата, отстранувајќи го највисокиот плоден слој (10-15 см).

Ако е неопходно брзо да се загрее креветот, користете пилевина мешавина со мала количина вар и пепел, истурена со врел раствор на уреа. Можете да подготвите мешавина од пилевина и ѓубриво. Градинарите користат и други методи за загревање на почвата на топол кревет.

Мулчирање градинарски патеки со пилевина.

Пилевина како изолација и материјал за покривање

Пилевина е добра изолација за млади садници и топло-убезни култури.

 • Кога садите во ладни региони на термофилни култури (грозје, разни лози), на дното на јамата за садење се истура голема пилевина мешана со мали чипови (како дренажа). Тие ќе служат како топлински изолатор од длабока студ.
 • Пилевина може да се полни (лесно затегнат) со пластични кеси или торби и да се премачкува на сите страни со корените и пукањата на младите растенија пред постојан студен предвреме.
 • Може да се пополни целата должина со струготино свиткано грозје, клематис, малини и други растенија свиткани на земја. Покријте со филм одозгора и здроби или капе од налетите на ветрот. Таквото засолниште е подготвено пред самиот мраз, така што глувците, другите глодари и штетници не организираат топла зимска "станови" во пилевина.
 • Топло засолниште може да се подготви за грмушки од роза, други култури што сакаат убов и млади овошни садници во форма на дрвени рамки. Истурете пилевина на горниот дел од рамката. Раширете ја земјата на пилевина и покријте ја со фолија. Turnе испадне примитивен џигер или топол замок. Ако ја прашиш струготината во штитниците и го покриваш штитниот панел со филм, грмушките добро ќе ја преживеат зимата. Во пролетта, грмушките мора да се ослободат од пилевина, така што кога снегот ќе се стопи, водата не влегува внатре и не започнува гниењето на долниот дел од растенијата. Не оставајте пилевина отворена. Тие се заситени со влага, замрзнуваат во една грутка и растенијата под такво засолниште умираат.

Написот дава само мал список на употреба на пилевина во градината и во градината. Пишувајте за вашата употреба на пилевина. Вашето искуство ќе биде искористено благодарно од нашите читатели, особено почетниците градинари и градинари.

Погледнете го видеото: Печка на пелети МБС Милан Благојевиќ - Смедеревац (Април 2020).