Фарма

Садење, одгледување и собирање пченка во земјата

Sweetcorn е годишно растение со жолти, бели или двобојни ливчиња. Долга растечка сезона, почнувајќи по садењето, треба да се одвива во отсуство на мраз. Бидејќи пченката се опрашува со помош на ветер, најдобро е да се сади во големи блокови, отколку во единечни редови. Присуството на рани, средни и доцни сорти има позитивен ефект врз количината на принос. Ако го пропуштите оптималното време за собирање, шеќерот се претвора во скроб и пченката брзо ќе осуе.

Слетување

Пченката е многу барана на почвата. Во есен, ископате ѓубриво или компост во земја и оставете го за зима.

Не препорачуваме да се засади семе во затворено за последователна трансплантација на отворено.

Две недели по крајот на пролетниот мраз, можете да посеете семе. Проверете дали температурата на почвата е најмалку 15 степени за успешна ртење (18 за многу слатки сорти). Во студените области, земјата треба да биде обложена со црн филм за да се одржи топлината, а пченката треба да се сади преку направени дупки.

Семето треба да се наоѓа на длабочина од околу 3 см и на растојание од 10-15 см едни од други. Оставете 70-90 см помеѓу редови.За целосно опрашување, мора правилно да ја испланирате оваа област на зоната. Не засадувајте два долги реда. Наместо тоа, организирајте насади во блокови од најмалку 4 реда.

Можете исто така да додадете ѓубрива директно во времето на садење, што ќе предизвика брз раст на пченка. Меѓутоа, ако сте сигурни во плодноста на почвата, можете да го прескокнете овој чекор. Обилно напојувајте ги сите области со семиња.

Нега

Кога вашите растенија се издигнуваат до висина од 7-10 см, тенки ги, така што растојанието помеѓу стеблата е 20-30 см. Бидете внимателни да не ги оштетите корените при плевење.

Почвата треба да биде влажна и да има добра дренажа. Во суви региони, проверете дали пченката се напои обилно (корените се близу до површината), врз основа на пресметка на 22 литри вода на метар квадратен. прекривањето ќе помогне да се забави испарувањето на влагата, што во голема мера ќе ја олесни грижата за растенијата.

Штетници

Главната опасност за пченката е:

 • ракуни;
 • забележани лисја бубачки;
 • земјени болви;
 • гасеници.

Пченката треба да се проверува периодично за штетници. Ако се откриени гасеници или болви, извршете преработка со достапни средства. Колку побрзо се ослободите од инсектите, толку е подобра жетвата.

Собирање и складирање

Vestетвата треба да започне кога четките добиваат кафеава нијанса, а пајаковите почнуваат да отекуваат. Кернелите треба да бидат во фаза на зрелост на млекото. Земете ги ушите надолу за да го ослободите стеблото.

Слатките сорти го губат својот вкус веднаш по бербата. Затоа, подгответе се веднаш да јадете пченка, или да го конзервирате. Исто така, добро се доведува до замрзнување. Оставете неколку глави од вашата омилена сорта на стебла за целосно зреење. Исчистете ги во есента откако стеблото ќе се исуши. Собраните култури се добро складирани во вентилирана и сува просторија. Во пролет, користете семе за садење.

Препорачани сорти

Постојат 3 вида слатка пченка:

 • нормално
 • со голема содржина на шеќер;
 • супер слатка.

Секој од нив содржи различно ниво на сахароза, што го менува вкусот и текстурата на пченка. Послатките сорти ќе ја задржат својата сладост подолго по бербата.

Еве неколку примери:

 1. Јохиф е средно-овошна сорта со нормална содржина на шеќер (жолта).
 2. Сребрена кралица - има нормална содржина на шеќер и добра отпорност на болести (бела).
 3. Challenger е супер-слатка сорта со висока продуктивност (жолта).
 4. Пристин - голема содржина на шеќер, добар вкус (бел).

Можеби други видови на слатко пченка се користат во вашата област на живеење. За приградската област, подобро е да се изберат зонирани сорти. Ова е единствениот начин да добиете добра жетва и да уживате во вкусот на само-израснат шеќерен пченка.

Погледнете го видеото: Обука за системи капка-по-капка (Април 2020).