Градината

Садење компири во Урал

Искусните градинари постојано забележале дека грмушките од компири засадени на самиот раб на распределбата обично се највисоки и најплодни. И сè, затоа што во овој дел од градината додаваат трева што беше исечена на самиот почеток на сезоната. Па останува да лежиме на крајот од секој ред компир. Потоа, ова тревни резби, делумно јадено од црви и инсекти, и како резултат - одлична грмушка од компири, која дава двојна култура. Летните жители кои живеат во Урал одамна се запознати со овој метод и успешно го користат, а приносите на компири во нивните области можат да се завидат само.

Одгледување компири „под сламата“ на уралските земји

Може да добиете голема жетва без да вложувате многу труд и без да трошите пари. Методот е едноставен од гледна точка на практично спроведување, но за успешно спроведување ќе биде потребно да се разложат неколку воспоставени летни стереотипи. Што точно треба да се стори за да се добие богата жетва?

Ако треба да присуствувате на садење компири во Урал, тогаш, пред сè, треба да одлучите колку земјиште ќе бидат распределени за оваа коренова култура. Според правилата на методот "под сламата" - распределбата треба да зафаќа точно половина од вообичаеното. Односно, ако претходно компирот зафати 4 стотини делови, сега се претпоставува дека ќе порасне за два. И преостанатата половина сега треба да биде засадена со житни култури, кои ќе дејствуваат како слама во следната сезона. За овие цели, овес или 'рж најдобро одговара, а за недостаток на такви - грашок. Колку повеќе растителни остатоци ќе ги добиете на есен, толку е поголема културата на компири што може да ја бере во текот на летото.

Земјиштето наменето за компири не смее да се ископа или ора, не рачно, не со трактор за одење.

И, тоа воопшто не е затоа што копањето место покриено со слама е доста тешко, но едноставно затоа што копањето буквално ја „убива“ земјата на локацијата. Во сезоната, таквото распределување ќе биде камен во буквална смисла на зборот.

Не можете да копате, бидејќи:

  • Необразената почва ќе има структура на дишење. И кога ќе се приближи периодот на садење компир, може да се продлабочи без многу напор, благодарение на работата на црвите, гниењето на корените и процесите на аерација во самата земја.
  • Почвата, која го задржала својот интегритет, е плодна, бидејќи бактериите во неа ги изолирале сите потребни органки во слојот, на кој се хранат растителните корени.
  • Земјата оставена под „одмор“ е лесно пропустлива на воздухот, и затоа е постудена од околниот свет, што му овозможува да кондензира во своите длабочини големо снабдување со потребна влага.

Плевелите, кои во моментот на садење, ја зафаќаат компирската половина од парцелата, исто така, треба да бидат ископани и поставени на врвот на сламата. Тие сè уште немаа време да дадат семе, затоа е исклучена само-елиминацијата. Од оваа врвови и слама од минатата година ќе излезе прекрасна прекривка.

Така што, кога плевете компири, просториите за ред не се прегазуваат, треба да ставите табла, што е лесно да се движи по себе. И на крајот од креветите со компири би било убаво да се вози во дрвени влогони. Така, процесот на плевење е значително поедноставен.

Доцна садење и други нијанси на одгледување компири во Урал

Компирите треба да бидат засадени во области на летни колиби во Урал доцна, поради климатските услови на оваа географска ширина.

Во Урал, мразовите на почвата се многу чести, понекогаш дури и во јуни. Затоа, клубени засадени рано може да никнат само за периодот на мраз. Со доцна слетување, ова нема да се случи. Најдобро е да се засадат коренови култури по 10-12 јуни, кога опасноста веќе помина.

Кога размислувате како да одгледувате компири во Урал, треба да го земете предвид фактот дека доцното садење ќе го осигура не само од ненадејни мразови, туку и ќе дозволи грмушките да растат под оптимални услови на температура и влажност. Да се ​​засади компир во загреана почва е да се осигура од разни болести. Покрај тоа, во загреаната почва, распаѓањето на азотна содржина на супстанцијата веќе започна, до тој степен што растенијата можат да го асимилираат. И сламата, која лежи на врвот на земјата, дава многу азот, што е важно за успешен раст и туберизација. Грмушките ќе бидат моќни, а самиот компир ќе биде многу голем. Особено овој метод на растење е погоден за рани и средни сорти.

Кога растат, треба да се откажете од употребата на отрови што ја трујат бубачката од компир Колорадо. Бидејќи доцното садење го гарантира неговото отсуство на компирот за компири. Самата буба е неколку во Урал, затоа што во услови на сурова зима нејзините ларви не преживуваат. Во времето кога започнуваат масовните години на бубачката од компир во Колорадо, на доцносадената плантажа нема ниту садници, што значи дека тој едноставно нема каде да го постави потомството, а оваа катастрофа нема да влијае на конкретното садење компири.

Правилно одгледување компири, како и видеата на Интернет, едноставно се полни со визуелни лекции за одгледување на оваа растителна култура во Урал, неопходно е да се користат само оние алатки кои целосно ја исполнуваат својата задача. Мотиката, тесен гребло и градинарскиот вид на жичарница се најпогодни за овие цели. Вилушки се корисни во есен, за копање клубени, гребло - во пролет, кога тие се вградени во почвата. И садењето, лазењето, сеењето житни култури, ритчињата и плевењето може да се организира со мотика. Раменот секач на Фокин не е погоден за компири од ридско црево, бидејќи неговите лопати се тесни и лесни.

Заплетот на кој се садат компири "на слама" мора да се менува секоја година. Тоа е, за една година, компирот седи, на пример, на десната половина на парцелата, и овес на левата страна, а следната година локацијата на овие култури на распределбата треба да се промени. Класичното правило во кое се вели дека на едно место компирот може да се одгледува само еднаш на четири години не работи овде.

Непосредно пред риболов, сите плевели одгледувани на плантажата се сечат со мотика и остануваат на самиот кревет. Мешавина од оваа зелена маса и минатогодишните слама компири и пупки. Во овој случај, влијае само тесен слој на самата земја. Излегува дека секоја грмушка е досадна со хумус.

Погледнете го видеото: Stojan Gligorov Sovet za odgleduvanje kompir (Април 2020).