Цвеќиња

Правила за наводнување на украсни растенија

Наводнување е еден од основните елементи на грижа за градинарските растенија. Дури и со изборот на повеќето толерантни видови на суша, наводнувањето не може да се дистрибуира во која било област. И ако сè е прилично едноставно со системско наводнување во градината, тогаш во декоративна градина, разбирањето на правилата и суптилностите на наводнување не е секогаш лесно. На крајот на краиштата, да се обезбеди на растенијата потребното ниво на влага со минимален напор е задача што бара вештина и одредена определба. Покрај тоа, тревни едногодишни, грмушки, дрвја и сезонски starsвезди бараат поинаков пристап.

Наводнување е еден од основните елементи на грижа за градинарските растенија.

Важноста на правилно наводнување за здравјето на растенијата

За време на активната сезонска градина, сите напори на градинарите и градинарите обично одземаат кревети. Омилени зелени, зеленчук, бобинки, одгледувани на масата и со внимание на зимските резерви, потребна ви е системско наводнување и постојана грижа.

Со оглед на современиот ритам на животот, не е секогаш можно секој да одвои време за да обезбеди иста темелна грижа за декоративна градина. Но, украсни растенија не помалку од култури во креветите, треба да обрнете внимание. И една од најважните процедури за ова е обезбедување наводнување. На крајот на краиштата, дури и кога годишното ниво на врнежи е доволно високо, проблемот со влагата што ја бараат растенијата сè уште не е решен.

Наводнување со право се нарекува темел на грижата за градина. И во исто време, наједноставната и разбирлива постапка за грижа за него. Но, едноставно, пристапот до вода, време и желба за наводнување не е доволен.

Наводнување, како и секоја друга мерка за нега на растенијата, треба да биде точна и навремена. Вишокот наводнување е исто толку опасен за растенијата како и недостаток на наводнување.

Само оние кои никогаш не пораснале голем број на растенија со различна природа, можат да кажат дека ништо не е полесно од наводнување. Всушност, сè се претвора во цела низа правила, нијанси и препораки кои обезбедуваат не само здравје на растенијата, туку и оптимална дистрибуција на напори и ресурси.

Основни правила за наводнување на украсни растенија

Главните правила за наводнување на украсни растенија се како што следува:

 1. Во однос на наводнување, како и во градинарството воопшто, потребен е индивидуален пристап.
 2. Наводнување треба да се направи навреме - само кога е потребно.
 3. Дури и на повеќето толерантни сурови и ниски растенија сè уште им се потребни неколку придружни третмани со вода.
 4. Нормите и квалитетот на водата за време на наводнувањето се поважни од нивната фреквенција.
 5. Наводнување на украсни растенија, исто така, треба во соодветно време и во соодветна вода.
 6. Точноста и грижата за време на наводнувањето гарантираат здравје на растенијата.

Внимавајте на основните правила за наводнување во декоративна градина кога растително ги наводнувате растенијата и кога наводнувате црево и кога инсталирате автоматски системи за наводнување. Јасно е дека промената на методите и средствата за наводнување не ги менува барањата за влага на растението во согласност со карактеристиките на растенијата.

Индивидуален пристап кон наводнување различни растенија

Главната грешка направена при изборот на редот на наводнување украсни растенија е кога најспектакуларните и бујно цветни растенија се напои прво. Фаќање и светли, вистински дизајн starsвезди и избрани култури, кои станаа гордост на колекциите, многу често добиваат многу поголемо внимание отколку скромните растенија.

Но, најчесто тоа не е воопшто убаво цветни растенија на кои им е потребна редовно наводнување. Треба да се фокусирате на стратегијата и зачестеноста на наводнување не на степенот на привлечност, туку исклучиво на индивидуалните барања на растението кон режимот на влага.

При планирање на предмети во уредување на градината, избор на видови и сорти на украсни растенија, најдобро е веднаш да се проучи и да се утврди на која категорија на потрошувачка на влага припаѓаат. На крајот на краиштата, насадите за влага, релативно цврсти и отпорни на суша, бараат сосема поинаков пристап:

 1. Растенијата толерантни за суша се задоволни со само неколку наводнувања годишно, кои обично се „врзани“ за нивната фаза на развој. На ваквите растенија обично им треба планирано наводнување.
 2. Харди, но брзо ја губат својата декоративност без наводнување во суша, видовите бараат процедури за вода што се спроведуваат во зависност од временските услови. Таквите растенија се обезбедени со наводнување за одржување само кога врнежите се недоволни.
 3. Растенија-ovingуби-сè и расположени растенија, како и култури со кади и тенџере, цветни лета и егзотични растенија се напои редовно, освен во деновите кога се јавува доволно голема количина на врнежи од дожд. Без системско наводнување, ќе биде многу тешко да се одгледуваат такви растенија.

Ако цветните леи, едногодишни, масиви, растителни групи беа испланирани правилно, тогаш повеќето од нив треба да бидат задоволни со минимална грижа. Само соло растенија во украсни предмети за време на нивното цветни и најголема декоративност ќе треба потемелно и чести наводнување, одржувајќи стабилна лесна влажност на почвата.

Невозможно е да се одгледуваат растенија со кади без системско наводнување.

Фреквенција на наводнување - според потребите на растенијата

Постројките за наводнување не треба да се прават кога ќе го добиете, но кога ќе им се потребни. Одредувањето на периоди и денови кога потребата за влага е многу голема, а нема доволно природни врнежи од дожд не е толку тешка уметност.

Најлесен начин е да се провери нивото на сушење на почвата, степенот на влага на различни длабочини (сува почва на ниво од 10 см може да се смета за "сигнал" за наводнување). Но, можете да ги набудувате самите растенија: знаците на опаѓање или навалување на лисјата во текот на денот со лошо закрепнување во вечерните часови или дури и наутро укажуваат на тоа дека растението нема доволно влага. Како ретардација на растот, промена на големината на цвеќето или лисјата, цветни апсења, генерален депресивен изглед. За време на активен развој и цветни, потребата за влага е поголема отколку во преостанатите фази на вегетација.

Наводнување за полнење на влага - неопходен минимум за сите растенија

За какво растение се дискутира, ако се смета за украсен вид, има одреден број наводнувања што мора да се извршат. Обично при планирано наводнување има три минимално прифатливи постапки што не можат да се расправаат со:

 • Наводнување за време на најактивниот раст, растечките пука и зеленилото;
 • Наводнување во фаза на младиот и надежен или на почетокот на цветни;
 • Наводнување по овошјето и семето зрело во украсни растенија (и за култури што не дозволуваат плодни - наводнување месец или месец и половина пред очекуваниот мраз).

Ваквото основно наводнување се нарекува и вода-полнење: ако ги имате извршено само овие три постапки за кое било растение, вие го гарантирате неговиот опстанок и правилен развој. За земјоделските толерантни култури, само три наводнувања можат да бидат ограничени. За останатите, покрај основното наводнување, се воведуваат и планирани и „временски“ процедури.

Најдобар начин за организирање на наводнување без да заборавите на личните преференции на одделните растенија е да изготвите распореди, планови и табели, списоци и дијаграми кои ќе помогнат за подобро организирање на процесите за наводнување. Растенијата е подобро да се комбинираат во зависност од преференциите за наводнување во неколку групи, истакнувајќи ги зоните на основно, сезонско или редовно наводнување на цветните леи и други сложени предмети. Дополнителниот напор потрошен за проучување на информации и планирање на наводнување, секогаш ќе се исплати со убавината и здравјето на растенијата.

Површно наводнување - не!

Пристапот до вода е луксуз со кој не можат да се пофалат сите градинари. Секогаш постои прашање за буџетот што можете да си го дозволите да го потрошите за наводнување, потребата од правилно распределување на резервите на вода на локацијата и рационалното користење на водните ресурси.

Често резултат на фактот дека водата не е доволна или е премногу скапа, е спроведувањето на површинско и слабо наводнување во изобилство. Овие не се целосни процедури за вода, туку само нивна имитација, која не го заменува наводнувањето и не носи апсолутно никаква корист. Наводнување или треба да биде полно, или воопшто не треба да се спроведува.

Штетата од постапките спроведени безгрижно, со недоволно мокрење на почвата, ќе биде многу поголема отколку воопшто да не се изврши наводнување.

Поради наводнување на површината се формира кора, што дополнително го влошува проблемот со недостаток на влага, развојот на кореновиот систем е нарушен и се појавуваат многу дополнителни грижи.

Правилно наводнување во декоративна градина - наводнување не е површно, но длабоко. За време на наводнување, влагата треба да ја засити почвата, достигнувајќи го главниот коренски систем на растението, продира до длабочината на корените. Ако во текот на оваа постапка, почвата е заситена со влага до доволно длабочина, потребата за често наводнување нема да се појави дури и за повеќето култури што -убат влага.

Наводнување на тревникот во топлина треба да се прави еднаш на секои два дена.

Вода поретко, но подлабоко

Изобилното и ретко наводнување е норма на грижа, но површното и честото наводнување е еден од најсериозните фактори на ризик и несреќна грешка што може да се направи само при грижата за украсни растенија.

Какво напојување треба да биде, колку длабоко е неопходно да се храни почвата со вода - овие индикатори се утврдени со индивидуалните карактеристики на растението, следејќи го општото правило да се обезбеди на секоја фабрика колку влага колку што е потребно.

Како дел од студијата за личните преференции на растенијата, важно е да се разјасни колку е развиен нивниот коренски систем и колку далеку корените продираат во почвата. За главните тревни starsвезди, нивото на длабочина на повеќето корени се смета за длабочина од 25-30 см.

Cитарките, тревниците, земјаните коприва бараат многу помалку длабочина на наводнување заради системот на коренски површини. За грмушки и дрвја, не е важна само длабочината, туку и ширината на корените: тие секогаш се водени со ознака од 1 m длабочина во почвата и подалеку од трупот.

Потрошувачката на вода за длабоко и обилно наводнување е доста голема. Но, наводнувањето на површината заради фреквенцијата и ниската ефикасност сè уште е поврзано со многу поголеми загуби на вода.

Норми на наводнување во украсна градина:

 • околу 500 литри вода на метар квадратен почва со наводнување базирана на вода, обично се изведува на есен;
 • од 1 до 2 кофи (10 л) за секоја грмушка или дрво;
 • од 1 до 2 литри вода на метар квадратен мешани насади за редовно наводнување или компензирање на сушата.

Фреквенцијата на наводнување е одредена од временските услови (растенијата секогаш бараат најголем интензитет на наводнување во лето, во топли денови), стапката на потрошувачка и испарување на влагата и карактеристиките на почвата. На пилотите во бујна фаза на цветни можеби ќе им треба дневно наводнување. Тревниците се напои во текот на летото секој втор ден. Тревни едногодишни се чувствителни на суша, обично доволно за вода 1-2 пати неделно.

Истата фреквенција на наводнување се смета за оптимална за сите видови цветни леи за време на периоди кога нема големи врнежи од дожд. Харди растенија, грмушки и дрвја, за кои не се потребни само основни процедури за вода, се напои 1-2 пати месечно.

Вистинскиот тајминг за наводнување

Во пролет и есен, на умерена температура, за кое време од денот да се наводнува тешко може да се води грижа, но во лето и во какви било врели сончеви денови, времето на наводнување мора да се преземе со целосна одговорност. Наводнување во висина на сонцето не е најдобрата опција во секое време од годината. И во лето, наводнување во декоративна градина може да се направи само во раните утрински часови или навечер, откако температурата ќе падне.

Вечерното наводнување се смета за попрактична опција, бидејќи стапката на испарување на водата е намалена и може да се постигне поефективно навлегување на влага во почвата преку ноќ.

Кога користите автоматски инсталации или наводнување од црева, не е секогаш можно да се контролира водата за наводнување. Но, како и во креветите, растенијата во украсната градина, исто така, претпочитаат да не вода со ладна вода. Ако е можно, водата треба да се дозволи да се смири и да се загрее на иста температура како воздухот.

Наводнување со ладна вода е особено опасно за годишните растенија кои се чувствителни на температурни екстреми, но секое убаво цветно растение може да го согледа неточното наводнување како сериозен стрес.

Употребата на автоматски инсталации или наводнување од црево не секогаш дозволува да се контролира температурата на водата за наводнување

Нежно наводнување - ефикасно наводнување

Дури и наводнување на украсни растенија треба да се изврши колку што е можно внимателно и внимателно. Моќните авиони на вода од цревата за наводнување, интензивното наводнување што доведува до барички и водата што се шири далеку подалеку од зоната за наводнување и стеблата, натопување и прскање лисја и пука, наводнување директно на стеблата е неприфатливо ако сакате да одржите висока декоративност на вашите најдобри украсни starsвезди и навистина да се грижи за нивното здравје.

На цветните леи и попустите, таквото наводнување дури може да се претвори во естетска катастрофа. Многу е лесно да се спречи тоа следејќи неколку едноставни правила:

 1. Кога наводнувате украсни растенија, секогаш обидувајте се да дејствувате бавно и внимателно.
 2. Оставете водата да се впие во почвата, поделувајќи го наводнување во неколку фази. За време на постапката, треба да проверите како водата продира во почвата и паузирате веднаш штом ќе се појават знаци на формирање на локва.
 3. Распрснувачки млазници - предуслов за наводнување.
 4. За сите грмушки и дрвја, подобро е да се вода во дупките за наводнување околу периметарот на јамите за садење.

Подобро е да не се прелива или насочува вода од голема висина и далечина. Колку помалку капки што паѓаат на лисјата и пукаат, толку подобро, според тоа, подобро е да се дејствува кога наводнување што е можно повнимателно, осигурајќи се дека водата не ја допира растението, но се приближува до периметарот на коренот зона.

Погледнете го видеото: Calling All Cars: A Child Shall Lead Them Weather Clear Track Fast Day Stakeout (Април 2020).