Друго

Како да се применуваат и растат пилешки измет?

Јас сум почетник градинар, додека нема многу искуство. Јас би сакал малку да ја подобрам состојбата на почвата, особено затоа што има кокошки на фармата. Кажи ми како правилно да применам и да расам пилешки измет за да ја оплоди градината?

Меѓу органските ѓубрива, пилешкото ѓубриво со право го зазема првото место. Содржи корисни материи како што се бакар, цинк, манган, магнезиум, фосфор и други, благодарение на што ја прави почвата похранлива. За разлика од минералните ѓубрива, кои работат само во текот на сезоната, отпадоците од птици ја хранат земјата околу 4 години, а резултатите од нивната примена се видливи по една недела.

Предности на пилешкото ѓубриво над другите видови ѓубрива

Како резултат на воведување на отпадни птици во почвата, се јавува следново:

  • за 7-10 дена, растот и созревањето на земјоделските култури е забрзан;
  • нивната продуктивност скоро двојно;
  • железо и бакар вклучени во легло ја зголемуваат отпорноста на растенијата на габични и бактериски заболувања;
  • зголемена толеранција на суша.

Начини за употреба на измет од пилешко

Оплодувањето со отпадни птици се врши на следниов начин:

  1. Направете суво легло во почвата.
  2. Користете го во производството на хумус или компост.
  3. Течното хранење се врши со инфузија од легло.

Не се препорачува свежо ѓубриво од пилешко месо, поради високата содржина на урична киселина, што предизвикува изгореници во сите култури одгледувани во градината.

Ѓубриво за суво ѓубриво

Сувите измет се додаваат на креветите во есен, рамномерно распрснувајќи се на локацијата. На 1 кв.м. користете 1 кг суво ѓубриво. Искусните градинари кои користат овој метод на ѓубриво препорачуваат да ја копаат градината не веднаш по нанесувањето, туку веднаш пред пролетното садење.

Употреба на легло во производството на компост

При поставување компост, пилешкото ѓубриво може да се користи како дополнителна компонента или компост може да се направи директно од ѓубриво со додавање на расипана пилевина или слама. За да го направите ова, поставете ги состојките во слоеви од околу 20 см, формирајќи компост грама висока 1,5 м. Покријте ја грамада со филм одозгора. По два месеци, компостот од легло и пилевина ќе биде подготвен за употреба.

Течен ѓубриво за пилешко ѓубриво

За да извршите течно облекување, подгответе:

  1. Брз раствор што се користи веднаш по подготовката (еден дел од сувото ѓубриво се разредува со 20 делови од вода). Врвно облекување по наводнување или дожд, избегнување контакт со лисја. За една возрасна грмушка ќе ви треба 1 литар раствор, за млади садници, стапката е намалена за половина.
  2. Концентрирана инфузија што е пред-разредена (легло и водата се мешаат во сооднос 1: 1 и инсистираат на топла најмалку една недела). Таквиот концентрат безбедно се чува во текот на сезоната. Пред употреба, литар инфузија се разредува во кофа со вода и се напои помеѓу редови, без да влијае на креветите со растенија.

Погледнете го видеото: The Great Gildersleeve: Iron Reindeer Christmas Gift for McGee Leroy's Big Dog (Април 2020).