Градината

Зошто лисјата од краставици стануваат жолти, суви и навивам?

Секој градинар може порано или подоцна да се соочи со истиот проблем - краставиците одеднаш почнуваат да се претвораат во жолти, суви, а понекогаш и навивачки лисја. Зошто се случува ова и како да се спречи пожолтување на зеленило на краставици? Како да се запре пред да биде предоцна? Во оваа статија, ќе ги разгледаме причините зошто лисјата од краставици стануваат жолти, суви и навивам. И, исто така - методи за превенција и контрола на овој проблем.

Пожолтување на лисја од краставица

Неправилен режим за наводнување на краставици

Наводнете ги краставиците на таков начин што има многу влага во почвата, но не и вишок или дефицит. Со недостаток на влага, лисјата на краставиците се загарантираат да жолтат, со вишок на влага во почвата, покрај тоа што листовите стануваат жолти, самите растенија исто така можат да почнат да изгниет. Идеално, почвата треба да биде умерено навлажнета до длабочина од околу 9-12 см.

Што треба да направам ако краставицата остава во стаклена градина или на отворено тло одеднаш да започне да ја менува бојата? Прво на сите, треба веднаш да го нормализирате наводнувањето, да утврдите дали почвата е доволно навлажнета, без разлика дали е презаситена или заладена. Ова е лесно да се провери со копање на почвата до длабочина од 9-11 см. Оптималниот режим за наводнување во стаклена градина е кофа со вода на метар квадратен, на секои два или три дена. Јасно е дека ако има топлина, тогаш нормата за наводнување краставици може да се удвои, и ако е влажна и облачна, тогаш намалете ја за половина.

Ако почвата под краставиците е премногу влажна, тогаш мора да престанете со наводнување и да ја олабавите почвата на целата површина. Исто така, дозволено е да се посипе сув речен песок или пепел од дрво на површината, тие апсорбираат дел од влагата.

Во случај кога почвата под краставиците е презаситена, тогаш таа мора добро да се пролее. Само вода на собна температура треба да се користи за навлажнување на почвата, а за влагата да навлезе подлабоко во почвата, препорачливо е да се олабави пред наводнување. По наводнување, почвата треба да се прекрие со хумус со слој од 1 сантиметар.

Недостаток на ѓубриво

Ако има доволно влага во почвата, а листовите стануваат жолти, тогаш растенијата треба да се хранат. Значи, познато е дека за време на период на активен раст, краставиците мора да се хранат со азотни ѓубрива, ако не се достигнат, тогаш лисјата ќе почнат да се жолтаат.

На почетокот на пожолтување на листовите, можете да се обидете да ги нахраните краставиците со амониум нитрат, растворајќи 25-30 g во кофа со вода. Стапката на потрошувачка на таквиот раствор е приближно 1,5-2 литри на метар квадратен. Препорачливо е краставици со врвен фустан 2-3 пати, обрнувајќи внимание на состојбата на лопатките. Во случај да не престане жолтилото на листовите, можете да ги нахраните со раствор од нитроамофоски, растворајјќи лажица од ова ѓубриво во кофа со вода. Стапката на потрошувачка е 3-4 литри на метар квадратен почва.

Во случај листовите на краставиците не само што почнуваат да стануваат жолти, туку можат да виткаат, ова најверојатно укажува на значителен недостаток на азот во почвата. Можно е да се разбере дека ова е токму недостаток на азот во насока на навивам на листната плоча на краставица, ако се засили, тогаш ова е дефинитивно недостаток на азот.

Можно е да се компензира големиот дефицит на азот со воведување на амониум нитрат во почвата во износ од 15-18 g на квадратен метар, откако претходно го раствори во вода. Во вечерните часови, самите растенија на краставици можете да ги третирате со нитрат на амониум со растворање на 8-10 g од ова ѓубриво во кофа со вода. Ова веќе ќе биде врвно облекување, што може да даде позитивен ефект.

Пожолтени лисја поради недостаток на азот.

Студено време

Сè е едноставно: студот во времето несоодветно за растенијата е најтешкиот стрес за нив, и тие секогаш реагираат на овој стрес на ист начин - со некроза. Пожолтени области на лисја од краставица - ова е некроза.

Кога на краставицата се појавуваат жолти лисја, обидете се да ја доведете температурата во стаклена градина (на отворено, за жал, не можеме да сториме ништо) во нормала. Во сончево дневно, нормалната температура за краставица во стаклена градина е + 23 ... +25 степени, во облачно време + 19 ... +21 степени, ноќе - + 16 ... +19 степени; за време на плодни - во текот на денот во сончево време + 24 ... +25 степени, на облачно + 22 ... +24 степени, а навечер + 19 ... +21 степени. Можете да ја прилагодите температурата во стаклена градина со инсталирање на грејачи (зголемување на тоа) или со отворање на лисјата и вратите од прозорецот (намалување на температурата).

Согорување на сонцето

Обично, самото сонце не штети на лисјата на краставицата, туку во комбинација со други фактори. Честопати самите ние сме виновни, а сонцето само влошува. Кажете, ако насадуваме растенија со краставици во топлината, тогаш влагата акумулирана на лопатките на листовите делува како леќа: зраците минуваат низ неа и ги палат лисјата ткива. Втората опција е кога паѓа мал краткотраен дожд, кој остава ситни капки на лопатките на листовите, а откако ќе излезе сонцето од зад облаците, тие буквално се варат и испаруваат од површината на листот со краставици, оставајќи изгореници.

Има само еден излез - не ги напојувајте ги растенијата во топлината со летоци, подобро е да извршите наводнување во утринските и вечерните часови, а наутро треба да се обидете да не ги ставате листовите на лисјата кога наводнувате. Во стаклена градина, за да се спречи паѓање на кондензација на листовите на краставиците, неопходно е да се отворат отворите за да се намали влажноста на воздухот и температурата и да се спречи нејзиното појавување.

Разни болести на краставици

Најчестите заболувања од голем список на заболувања кои предизвикуваат пожолтување на лопати, се габични, на пр. прашкаста мувла. Тоа, во прилог на промена на бојата на лопати, може да доведе до нивно сушење и навивам.

Прашкаста мувла се појавува како прашкаста плакета на горната страна на сечилото на листот. Во овој случај, растенијата мора да се третираат со препарати базирани на бакар (ХОМ, оксихом, течност Бордо) или фунгициди.

Ако најдете јасни забележливи жолто-кафени дамки на лопати, треба да ги третирате растенијата со 1% колоиден сулфур. Ваквите дамки, а по нив и сушењето и извртувањето на сечилото на листот, предизвикуваат антрахноза. Како по правило, еден третман може да не биде доволен, во овој случај, треба да се ре-лекувате по неколку недели, но овој пат користете течност од 1% Бордо. После неколку дена, ефектот на прицврстување треба да се третира со бакар сулфат (0,5% раствор) директно по должината на фокуси на инфекција или да се попрска со кршен јаглен.

Лисја од краставици исушени со прашкаста мувла.

Ако на листовите на краставицата се појавиле заоблени жолти дамки и листовите почнуваат да се исушат, тогаш превртете ги погодените лопатки на лисјата - ќе видите прашкасти наслаги на долната страна, што значи дека е развлечена мувла. По откривање на плакета, неопходно е веднаш да престанете да ги наводнувате растенијата околу една недела, а потоа да ги третирате со Оксихом во количина од 18-22 g на кофа вода.

Ако барем еден месец пред плодот, можете да ги третирате растенијата со Ризоплан (две лажици по кофа вода). Обработката со овие лекови мора да се спроведе строго во пролетта. Не заборавајте да ги отстраните сите врвови од страницата во есенската сезона и повторно да зафатите одгледување краставици во оваа област не порано отколку по 5-6 години.

Штетници на краставици

Разни штетници на растенија од краставици, на пример, aphids, пајаци грини, цицање на сокот од ткивата на листот, предизвикуваат нејзино пожолтување, и на крајот на краиштата - виткање и сушење.

Да се ​​разбере дека тоа се тие, можно е, прво, по бојата на лисјата на краставиците, кои на прво место се бледи, а потоа се претвораат жолти и навивам, и, второ, со присуство на самите штетници. Јамките на афид се лесни за откривање, вреди да се преврти листот, но крлежот е потешко да се забележи, обично може да се разбере дека тоа беше крлежот што ги нападна краставиците, според линијата на пајакот на долната страна од листот.

Во случај на aphids, истата nitroammophoska може да помогне - 2 лажици по кофа со вода, добро, пајакот Мите може да се справи со колоиден сулфур - 75-85 g на кофа со вода.

Повреда на корен од краставица

И штетниците и ти и јас може да ги повредиме корените на краставицата - ги отсекуваме кога садиме садници или заради несоодветни дејства при плевење или олабавување на почвата.

Во случај на повреди на корените на краставицата како резултат на олабавување на почвата, неопходно е да се хранат растенијата со азотни ѓубрива (нитрат на амониум 5-7 g на литар вода - норма по квадратен метар), а потоа нежно да ги собереш за неколку сантиметри.

Лисја од краставица погодени од aphids.

Причини за пожолтување и посипување на долните лисја на краставицата

Ги разбравме причините и методите за елиминација на пожолтување, погубување и сушење на главните, големи лопатки на лисјата од краставици, но оваа слика често се забележува: главните лисја изгледаат здрави, а долните, помали лопатки на листовите од краставици одеднаш почнуваат да стануваат жолти и згаснат. Градинарите го озвучуваат алармот, не знаејќи ги причините за овој феномен, но дали е тоа навистина опасно?

Најчеста причина за пожолтување токму долните ловоров лопатки е краставица недостаток на светлина. Повисоките, помоќни лопатски лопатки елементарно ги замаглуваат долните лисја и тие умираат, неподигнати.

Во овој случај, не вреди да се алармира, едноставно можете да ги отстраните пожолтените и лисјата од краставици што почнуваат да се исушат, на растението повеќе не им се потребни.

Втората причина е можната недостаток на елементи во траговикако што се магнезиум или макронутриенти како што се калиум и фосфор.

Во овој случај, неопходно е да се воведе комплексно минерално ѓубриво под краставица, кое исто така содржи елементи во трагови. Стапката на примена од 12-15 g на метар квадратен. Примената на дрво од пепел понекогаш помага, тоа е одлично ѓубриво поташа кое содржи елементи во трагови, исто така. Под секоја грмушка, по олабавување и наводнување на почвата, треба да направите 50-100 гр дрво пепел.

Третата причина е природно стареење на растението. Ако долните лисја на краставица почнаа да жолтуваат кон крајот на сезоната, тогаш не треба да се грижите, најверојатно, тие ќе изумрат, бидејќи најниските лисја на лисјата се постари.

Во овој случај, истата најдобра опција е да ги отстраните лопатките на листовите од краставици, така што тие не изгние.

Ако ниту еден од овие методи не помага, тогаш проверете: дали растенијата се мешаат едни со други, можеби тие се поставени премногу блиску, а лисната маса на некои многу ги замаглува оние што се во близина. Ако ова е точно, тогаш ќе мора да преземете драстични мерки - да отстраните дел од трепките на краставицата или дури и целото растение.

Сушење на долните лисја на краставицата

Методи за враќање на лисјата од краставици

Значи, ги испитавме различните причини за појава на жолти и сушни лисја на растенија од краставици, но понекогаш се случува да ниту една од овие причини не е соодветна, тогаш можете да користите универзални методи за да го вратите нормалниот изглед на лопатките на лисјата.

Најсигурен метод е да се третираат краставиците со соединенија кои истовремено можат да се борат со штетници и да ги збогатат растенијата со минерали.

Еден опција: мешавина од млеко и сапун. Потребно е да се додаде литар млеко, 30 гр сапун за перење и 40 капки јод во кофа со вода. Важно е да се меша сапун многу добро, се додека не се раствори целосно, таа ќе игра улога на "лепило". Со ова решение, треба да ги обработувате краставиците веднаш штом ќе се појават првите жолти лисја и да го направите ова на секои две недели додека не исчезнат.

Две опција: инфузија на леб и јод. Неопходно е да се впие цел леб од 'рж леб во кофа со вода за 15-20 часа, по што треба да се додадат 60-70 капки јод во растворот, вирус и краставици можат да се обработуваат со оваа инфузија на секои 12-14 дена.

Опција три: инфузија на лушпи од кромид. Неопходно е да се земе грам 500-600 лушпи од кромид и да се прелива кофа вода. Овој капацитет мора да се доведе до вриење, потоа да се отстрани од топлината, да се затвори со тесен капак и да се остави 12-15 часа. Останува да се исцеди, да се разредува на половина со вода и можете да ги обработите растенијата или водата под грмушка, трошејќи по 250-300 g секоја од нив.

Како да се спречи пожолтување на лисјата од краставица?

На крајот, ние ќе ви кажеме за корисни соединенија кои ќе помогнат да се спречи ненавремено пожолтување на зеленило на краставици.

На прво место - comfrey билни инфузии, ова е најбезбедно и најкорисно врвно облекување. Покрај тоа, забележано е дека краставиците најдобро реагираат на облекувањето од комфор. За да го направите ова врвно облекување, треба ситно да исецкате килограм свеж комфор и да го наполните со кофа со вода, а потоа оставете да се запари околу една недела. Потоа останува да ја процесираме инфузијата, да ја разредете трипати и да ја искористите и за прскање (2-3 литри на метар квадратен) и за облекување (500-600 g на растение).

Ова ѓубриво е многу добро комбинирано со пепел од дрво. Постапката е како што следува - прво треба да ја олабавите почвата, истурете ја со ова зелено ѓубриво, а потоа посипете со дрво пепел сантиметарски слој.

Пожолтување на лисја од краставици поради недостаток на исхрана

Како профилактички против разни габични заболувања, можете да го користите обичен раствор на сода бикарбона. Неопходно е да се разреди една лажица сода во кофа со вода и да се третираат краставиците со овој раствор, трошејќи литар на метар квадратен и да се обидете да се натепате на двете површини на лопатките.

Прилично ефикасен во овој поглед е раствор на уреаПокрај тоа, ова е добро зеленчук со лисја од амонијак. Неопходно е да се растворат 35-45 g уреа во кофа со вода и да се третираат растенијата, трошејќи литар раствор за секоја од нив.

Има антифунгално дејство растворен ферментиран млеко. Неопходно е да се разредува кефир или сурутка двапати и да се направи третман, исто така, мокрење и на двете површини на листовите на краставици.

Одлично средство за спречување прашкаста мувла и во исто време добро зеленило хранење краставици инфузија на лопен. Неопходно е да се одгледува килограм ѓубриво во три литри вода и оставете да се запали за еден ден. Потоа, инфузијата треба да се филтрира, да се разреди со вода три пати и да се преработи, трошејќи 1,5-2 литри на метар квадратен.

Малку помалку ефект, но сепак способен да спречи појава на прашкаста мувла и пожолтување на лисјата од краставици поврзани со него, како и храна за растенија со калиум, има инфузија од пепел од дрво или црно саѓи. За нејзина подготовка, неопходно е да се растворат 500-600 g дрво пепел или 250-300 гр саѓи во кофа со вода и оставете да се растопи за 25-30 часа. По ова, пожелно е да се напрегнете со инфузија и да можете да ја третирате со растенија обидувајќи се да ги зафатите двете површини на листовите на листовите, трошејќи литар на секоја грмушка.

Тоа е сè што сакавме да раскажеме за причините за жолтите и сушните лисја на краставица и методите за решавање на овој проблем. Се надеваме дека ви помогнавме. Ако имате прашања, напишете ги во коментарите, ќе ви одговориме!

Погледнете го видеото: Домашний бургер с Американским соусом. На голодный желудок не смотреть. (Март 2020).