Летна куќа

Кои грејачи не горат кислородот и не го сушат воздухот

Еден од најважните критериуми за избор на грејач е безбедноста. Ова е особено точно кога купувате уред за греење за детска соба. Во овој случај, идеални се модерните грејачи кои не горат воздухот.

Квалитетот на воздухот директно зависи од видот на грејачот. Нивото на согорување на кислород од изложеност на зраци на топлина може да се зголеми, што негативно влијае на здравјето на една личност (особено дете).

Кислородот гори со грејачи кои имаат отворена спирала (електрични и гасни топлински пиштоли), грејачи на вентилаторот или греен елемент (грејачи чија спирала е рана на керамичка основа), отворен пламен (камини). Таквите уреди горат не само кислородот, туку и честичките од прашина што паѓаат врз нив, што предизвикува ослободување на токсични гасови.

Класичните грејачи беа заменети со грејачи, кои имаат многу основни функции. Некои летни жители сè уште користат стари грејачи, со ризик да бидат под влијание на нивното негативно влијание.

Тековните трендови во производството на уреди за греење или целосно го исклучуваат согорувањето на воздухот или горат неговиот низок процент. Какви грејачи не горат кислородот?

Постојат неколку модели кои се препорачуваат за загревање куќа или летна куќа:

  • Конвектор.
  • Инфраред
  • Керамички.
  • Масло.

Грејачи на конвекција. Поради присуството на вграден радијатор, електричните конвектори воопшто не горат кислород. Принципот на неговото работење се заснова на пренесување на топлина: премин на ладен воздух од просторијата преку долната решетка за внесување на воздухот, а потоа воздухот поминува низ загреан радијатор и излегува веќе загреан до одредена температура. Конвекторите немаат вентилатори - топол воздух го остава природно, без да се наруши балансот на влажноста на просторијата. Самото конвекторско тело останува незагреано.

Треба да се напомене дека одличен знак на еколошки грејач е бавното загревање. Ако температурата на воздухот во просторијата почне да се зголемува нагло, ова може да укаже на нарушување на рамнотежата на влагата, што е важно за здравјето.

Инфрацрвени грејачи. Овие греалки не сушат воздух, како и конвектори. Но, според принципот на дејствување, тие се разликуваат едни од други. Кога инфрацрвен грејач работи, не е воздух што се загрева, туку предмети. Тогаш просторијата се загрева веќе од нив. Постојат грејачи со долг бран (миктермички, керамички панел, климатизација) и краток бран (цевка, керамички инфрацрвени системи). Зраците на инфрацрвениот грејач не се во можност да ги запалат лицето и околината, затоа, во однос на грејачите, тие се оптимални и ефтини.

Керамички грејачи. Ако зборуваме за керамички модели, тогаш треба да се напомене дека тие имаат затворен греен елемент, поради што таквите грејачи не го сушат воздухот. Самиот греен елемент е скриен во керамичка обвивка, која е многу понеутрална во однос на кислородот од која било друга метална површина. Воздухот нема да се оксидира, што помага да се одржи доволно влажност.

За да се зголеми преносот на топлина, се користи т.н. финки (создавање на олеснување површина). Поради ова, површината на керамичкиот грејач не е многу жешка. Овој принцип на дисипација на топлина спречува оксидација на воздухот, што значи негово сушење.

Грејачи на нафта. Принципот на работа на грејачите на нафта се заснова на загревање на маслото, кое е внатре и го создава потребниот режим на температура. Но, тие се најнебезбедни и неекономични. Не е потребно многу време за да се загрее, но троши прилично голема количина електрична енергија (до 3 kW / h). Кога уредот се загрева, неговото тело исто така се загрева. Ако не сте доволно внимателни, може да добиете изгореници, затоа што категорично не е дозволено да се остава без надзор, за безбедносни цели од пожари. Грејачот на нафта не гори кислород, може да се користи во затворени простории за оперативно греење.

Избор на грејач

Сопствениците на домови и летните жители кои се соочуваат со проблемот со избор на грејач препорачуваат купување модерни развој на инфрацрвени грејачи. Токму овој принцип на греење, во моментот, е најефикасен. Постојат типови и модели поскапи, има и поевтини. Но, сите тие се сведуваат на главните индикатори - постепено загревање и зачувување на нормална влажност на воздухот.

При изборот на грејач, треба да обрнете внимание на сигурни и доверливи брендови. Овие вклучуваат производи на НЛО, АЕГ и Поларис меѓународниот холдинг. Широк спектар на производи ќе им овозможи на сите да го изберат вистинскиот производ.

Кога купувате грејач, треба да обрнете внимание на голем број дополнителни квалитети и функции. Исто така, неопходно е да се придаде големо значење на безбедноста на уредот (присуство на заштита од капки за напон, термостат, заземјување).

Во текот на целиот период на употреба на уредот, треба да се исполнат основните барања за неговото работење, тогаш тој ќе трае без неуспех и долго време.