Друго

Како да одгледувате модар патлиџан: важни нијанси на садење и грижа

Советувајте како да одгледувате модар патлиџан? Веќе неколку години, јас се обидувам да добијам култура, и сè залудно. Прво засадив откупени садници, мислев дека причината за моите неуспеси е во тоа. Минатата година таа ги одгледува своите садници. Пред трансплантацијата во градината, сè беше добро, дури никнуваа сите семе. По преместувањето, започнаа проблемите. Некои од растенијата едноставно венеат со текот на времето, додека други плодови, но мали и мали. Со што може да се поврзе ова?

Модар патлиџан не се наоѓа во секоја градина. За разлика од пиперките, кои можат да растат скоро без човечка интервенција, сината е побитна. Прво на сите, ова се однесува на температурата. Нашето понекогаш премногу топло лето не придонесува за раст на културата и дури е контраиндицирано за тоа. Грмушките не вроди со плод кога летото е студено. Треба да споменеме и наводнување: важно е да се најде средно тло. Модар патлиџаните не сакаат и недостаток на влага и неговиот вишок. И тие воопшто не можат да издржат нацрти и ветер. Значи, градинарите не ризикуваат да размислуваат за тоа како да одгледуваат модар патлиџан, ако се толку расположени. Сепак, не е сè толку страшно и комплицирано. Сосема е можно да се добие култура ако создадете соодветни услови за модар патлиџан и се придржувате до нашите препораки.

Да започнеме со садници: подигање - не!

Како што знаете, здравите садници се клучот за силно растение и добра жетва. Садници од модар патлиџан имаат кревки корени што апсолутно не можат да толерираат трансплантација. Кога се сее во заеднички сад, честопати повеќето садници умираат токму кога нуркаат. Може да има друга опција: садници трансплантирани во градината за една недела сите лаги.

За да се избегне оваа ситуација, сеење семе треба да биде само во посебни чаши. На отворено, одгледуваните садници се трансплантираат само со претовар. Невозможно е да се ослободи од почвата и да се нарушат корените.

Како да растете модар патлиџан топло

Со цел грмушките да растат активно и да ги врзуваат плодовите, нивните корени мора да бидат топли. Можете да садите садници на креветот само кога земјата ќе се загрее до 20 степени. Во иднина, топлите кревети ќе помогнат да се одржи оптималната температура.

Ние ја одржуваме влажноста на креветите

Модар патлиџаните се хигрофилни и невозможно е да се дозволи земјата да се исуши во камен. Во жешките лета, особено во отсуство на дожд, ќе треба да ги наводнувате секој ден. И подобро е да го направите ова навечер, користејќи вода загреана во резервоарите за еден ден и насочувајќи го потокот под коренот.

За да се зачува влажноста и да се одржи нејзината униформа испарување, креветите треба да се разгледуваат без да успеат. Во овој случај, ќе биде доволно да ги напои еднаш на секои 5-7 дена.

Заштита на растенија од ветрот

При изборот на место за садење модар патлиџан, треба да застанете на добро осветлена област, но што не е разнесено. Ако нема, тогаш треба вештачки да ги заштитите растенијата од нацрти. Над креветите се поставени лаци со облога. Од една страна е фиксиран, а втората се издига за пристап до сончева светлина.

Ние нудиме модри патлиџани дополнителна исхрана

Сините се многу „лепливи“, а добра жетва не може да се види без врвно облекување. Снабдувањето со хранливи материи е доволно за нив само во почетната фаза. За формирање и зреење на јајниците, мора да се применат ѓубрива:

  • 3 недели по садењето - инфузија на пилешко ѓубриво или лопен;
  • во понатамошниот текст - препарати за фосфат.

Грмушките добро реагираат на примената на дрво пепел еднаш месечно.

Ние формираме силни грмушки

Бидејќи плодовите од модар патлиџан се доста големи, а самата грмушка мора да биде моќна. Не сите пука (степени) даваат јајник, но соковите од растението се влечат. Тие треба да бидат отстранети. Исто така, искршени се лисја што го попречуваат пристапот на сонцето во грмушката. Во високи сорти, се препорачува да ги прицврстите врвовите откако грмушката ќе достигне висина од 30 см.

Погледнете го видеото: Црвените домати и зелените пиперки со најголемо поскапување во декември 2013 година. (Април 2020).