Цвеќиња

Трансплантација на азалеа и репродукција дома

Азалеите се убави, но каприциозни. Со цел фабриката да биде здрава и обилно да цвета, нејзиниот сопственик ќе мора да биде трпелив, да има многу теоретски и практични вештини, како и да создаде удобни услови за живеење за украсување на прозорецот.

Внимание на цвеќето азалеа е потребно од првите денови на престој во куќата. Честопати, грмушка донесена од продавницата, покриена со бујна капа од цвеќиња, буквално за неколку дена или недели почнува да вене, испушта цвеќиња и зеленило, а потоа умира. Некои азалеи не можат да се обноват после цветни и исто така да се исушат.

Соочен со слична ситуација, почетниот цвеќарник се обвинува себеси или потврдува дека азалејот е еднократен цвет и не може да се чува дома. Ова мислење е погрешно! Со соодветна подготовка и ревност, убавините на азалеа активно цветаат, растат, па дури и се размножуваат.

Азалеа по купувањето: ризици и потребни мерки

За да се обезбеди цветот да има долг и среќен затворен живот, веднаш по купувањето, азалеата внимателно се испитува.

Расадници за производство на домашни растенија малку се грижат за развојот на кореновиот систем и натамошниот раст на азалеата. Грмушките што вештачки се доведуваат во фаза на цветање и засадени во садови за транспорт со мала количина мешавина од тресет, дополнително се третираат со ретарданти, синтетички супстанции кои ја воведуваат културата во еден вид спиење. Slубрива со бавно дејство се додаваат во мешавината на почвата, чија понуда одржува свежина и цветни растенија 2-3 месеци. Корени, честопати оштетени за време на трансплантацијата, не се развиваат во овој момент. Фабриката е изложена на ризик од инфекција со штетници и габични инфекции.

Не е изненадувачки, движејќи се од продавницата до прозорецот, новото милениче слабее по некое време и може да умре. Првичното испитување на азалеата по купувањето е насочено кон идентификување на постојни и развој на проблеми и одлучување за понатамошни активности:

 1. Особеноста на азалеата е дека се формира специфична микрофлора околу кореновиот систем на растението, чие кршење или отстранување се заканува на проблемите со одгледување на културата.
 2. Подеднакво опасна е и прекумерната влага на почвата, што доведува до распаѓање на мали корени и коренскиот врат на азалеата.

Ако, по купувањето на азалеата, се најдат проблеми со кореновиот систем, состојбата на почвата е сомнителна, има траги од мувла или соленост, подобро е да го пренесете растението во друг сад, отстранувајќи го оштетеното ткиво и неквалитетна почва.

Не трансплантирајте азалеа покриена со цвеќиња или пупки. Пренесувањето во друга подлога ќе биде силен или незаменлив стрес за култура која ја троши целата своја енергија на многу бои.

Ако зборуваме за заштеда на грмушка, пред трансплантација, подобро е внимателно да ги отстраните повеќето од расцветаните короли и обоени пупки.

Опасно е да се трансплантираат азалеи во зима, кога растението е во мирување, се инхибираат животните процеси, вклучително и регенеративните. Подобро е да се обидете да почекате за продолжување на сезоната на растење и да ја пренесете ревитализираната грмушка на свежо земја.

Трансплантација на азалеа

Редовна трансплантација на азалеа се спроведува кога ќе се заврши масовно цветни. Ваквата мерка не само што ќе му наштети на културата, туку ќе помогне и да ја обнови, да му даде сила и да ги постави темелите за понатамошен раст.

Во овој случај, постапката спроведена во однос на внатрешните рододендрони има свои карактеристики. Како прво, треба да бидете многу внимателни во врска со кореновиот систем на грмушката.

Кога азалејата е уредно отстранета од тенџерето, цвеќарницата најчесто открива земјена грутка што личи на црно-кафеав сунѓер. Тоа е целосно навлезено од многу големи и мали корени, а на останатите фрагменти од почвата се видливи траги од соли и мртво ткиво. Затоа, на трансплантацијата на азалеаите секогаш му претходи третман, вклучувајќи:

 • отстранување на остатоците од стариот супстрат;
 • освежувачко градинарство на корените;
 • третман на кореновиот систем со стимулатор за раст и циркон.

Сите алатки, било да е тоа нож, градинарски ножици или ножици кои ја исекуваат комата, се пре-третираат со течност што содржи алкохол или се преплетуваат преку горилникот.

Поради прекумерната густина на кореновиот систем во садот, азалејата губи дел од своите хранливи материи, а пристапот до влага и кислород се влошува. За да се поправи ситуацијата, грутка со корени од азалеа се сече околу еден сантиметар подолу, на коренскиот врат и по должината на страничната површина. По патот, отстранете ја преостанатата почва.

Во оваа форма, цветот на азалеа се става во сад со чиста топла вода, во која, според упатствата, се додава стимулатор за раст на коренскиот систем и циркон со имуномодулаторно и фунгицидно дејство. За време кога одгледувачот подготвува хранлива мешавина од почва, корените на азалеите се заситени со влага, а стимулационите препарати ќе го покажат нивниот ефект.

За разлика од многу растенија во затворен простор, азалеите претпочитаат да растат во кисела почва. Затоа, мешавината е специјално подготвена за нив. За да го направите ова, земете:

 • специјализирана почва за азалеи;
 • мелени бари на пареа;
 • песок;
 • сушен молци од сфагнум;
 • јаглен;
 • перлит и вермикулит.

Добиената мешавина треба да биде лабава и воздушна. Садот за трансплантација на азалеа не треба длабоко, главната работа е дека треба да има доволно простор за моќен слој на дренажа од мала експандирана глина и удобно поставување на кореновиот систем:

 1. Мал слој од подлогата се истура врз проширената глина.
 2. Во центарот на садот е формиран цвет азалеа, околу кој постепено заспива свежа почва за да не се зафати коренскиот врат на грмушката.
 3. Подлогата е набиена и по трансплантацијата, азалејот лесно се напои со раствор во кој неговиот корен систем е натопен.

Најдоброто место за грмушка по постапката е добро осветлен, но не и во директен сончев прозорец каде фабриката не е изложена на нацрти и во близина нема уреди за греење.

Во следните 3-4 дена по трансплантацијата на азалеа, почвата не се навлажнува, а потоа наводнување постепено се продолжува, со користење на филтрирана или намирена вода на собна температура. За 1-2 месеци, фабриката треба да помине аклиматизација и да ја компензира загубата на кореновиот систем.

Бидејќи состојбата на цвеќето азалеа е сè уште нестабилна, подобро е да не се храни, а понекогаш да додадете циркон во водата за наводнување.

Размножување на грмушка од азалеа со положување на слоеви

За размножување на азалеа дома, можете да користите слоеви, вкоренети во пролетта. За да го направите ова:

 • пука во долните нивоа на грмушката се наведнуваат кон земјата;
 • направете попречен засек со остар нож на дрво, во кој е вметнат натпревар или чепкалка за заби, така што исекот да не се поврзе;
 • местото на сечењето е фиксирано со жица игла до лабава подлога;
 • апикалниот дел од пука се крева така што ќе заземе вертикална положба, и фиксиран со колче.

Лежењето на местото на неговата приврзаност кон земјата е попрскано со подлога и напои. Пред формирањето на кореновиот систем и одвојувањето на младиот азалеански цвет од мајчиното растение, минуваат неколку месеци. Обично ова се случува во есен, а до следната пролет расад ќе биде подготвен за пресадување во посебен тенџере.

Размножување на азалеа со поделба на грмушка

На овој начин може да се пропагира азалеа, во која се формираат многу млади пука, коренскиот систем е развиен и здрав. Постапката се спроведува во пролет, кога културата активира не само раст, туку и одбрана.

Размножување на Азалеа со делење на грмушка - ризично оштетување на мали, но исклучително важни корени за растението. Затоа, постапката треба да се спроведе многу внимателно со помош на остар дезинфициран нож.

Одделените делови на азалеата после пресадување во свои садови најмалку една година ја враќаат силата и бараат посебно внимание и грижа.

Размножување на цвет азалеа со сечи

Како исечоци, тие ги земаат апикалните делови од пука од минатата година, долги 7-9 см и со неколку целосно формирани лисја. Парчето се прави косо со остар нож или сечило. Долните три лисја се отстранети, оставајќи мал дел од дршката. Сите други плочки за лисја се сечат на половина.

За да се олесни репродукцијата на азалеа дома, пред да се сади во земја, сечињата се потопуваат за неколку сантиметри во раствор на стимулаторот за раст на коренот. Овој третман трае 4-6 часа.

Коренот на саден материјал се изведува во лабава подлога со кисела реакција. Сечињата се закопани не повеќе од 2 см на растојание од 3-4 см едни од други. Во стаклена градина и слабо светло, идните растенија ќе поминат 1,5-2 месеци. Целиот период на сечињата е неопходен:

 • содржат на температура не пониска од 25 ° C;
 • умерено наводнување;
 • спреј со топла, населена вода;
 • проветрувајте за да спречите кондензација и мувла.

За да се формира униформа круна, садот за слетување се ротира од време на време. Сечињата цвеќиња Азалеа се отстранети од стаклена градина кога на нив ќе започнат да се формираат сопствени пука. Тогаш, младите азалеи се трансплантираат во своите мали садови и се истураат, што ќе постави основа за идната круна на растението.

По искоренувањето и пред да се добие растение за цветни за возрасни, минуваат 2 до 3 години. Бидејќи азалеата значително се слабее по цветањето, првите пупки од млади примероци најдобро се отстрануваат.

Одгледување на Азалеас од семето

Добивањето цветани азалеи од семе е исклучително тешко и проблематично, но можно. За да го направите ова, малите семиња се мешаат со сув песок и се сее на површината на подлогата. Најдобро време за постапката е пролетта.

Под филмот на температура од 18-22 ° C и постојана влажност во опсег од 90-100%, идните растенија минуваат три недели. Тие редовно се прскаат и проветруваат за да се спречи сушењето или калапот. Кога на садници се формираат вистински лисја, време е да се нурне азалеа. И достигнувајќи големина од 10-12 см, садници се трансплантираат во нивните садови.

Погледнете го видеото: Tummy Tuck Abdominoplasty Surgery in Turkey (Април 2020).