Тревни тревни повеќегодишни растенија магдонос ливада, или сеење, или обична (Pastinaca sativa) е вид на родот Семејството семејство Пастернак, целер или Чадор. Името на овој вид е формирано од латинскиот збор „паст“, ​​што значи „храна, храна, исхрана“. Кај луѓето, таквото растение се нарекува и бел корен, бел морков или поле од бор. Овој вид доаѓа од Медитеранот. Парснип е познат на човекот многу долго време, додека првото спомнување за тоа било пронајдено во списите на Диоскоридис и Плиниј, кои датираат од 1 век п.н.е. Семето на оваа култура било пронајдено во Швајцарија за време на ископувањето на неолитот. Античките Римјани, како и Грците, знаеле такво растение под името „пастинака“, го јаделе, а исто така се користеле како лековити растенија, а се користеле и како сточна храна за добиток. До средината на 16 век, оваа култура станала многу популарна и достапна во Европа, бидејќи, на пример, компири во подоцнежно време, тој бил тој што на крајот ќе го засили магдоносот од европските зеленчукови градини. Во Русија, ова растение за прв пат се појави во 17 век, а потоа се викаше „поле на бор“. Денес, под природни услови, се наоѓа на трева места меѓу грмушките во Турција, Западен Сибир, Кавказ и Европа. Одгледувањето магдонос се практикува во скоро сите земји.

Функции на парсип

Висината на груба бранеа исправена стебла може да варира од 0,3 до 2 метри, има фасцинирана форма со остри ребра, а на неговата површина има пубертес. Горниот дел од стеблото е разгранет. Составот на непарирани лисја плочи вклучува од 2 до 7 парови повеќе или помалку pubescent летоци од големи прсти овална или лобусна форма, во горниот дел тие се неподвижни, а во долниот дел имаат кратки напивки. Зголемување на коренот култура е забележано во првата година на раст. Тој е густ, миризлив, бел, има засладен вкус, коренот може да има конусна форма (како морков) или тркалезен (како репа). Бојата на фетусот во контекст на валкано жолто. Составот на комплексни чадори вклучува од 5 до 15 зраци, кои за возврат се состојат од бисексуални редовни мали цвеќиња со жолта корола. Цветовата магдонос е забележана во втората година на раст. Обликот на фетусот е заоблен овален, овој срамнет со јајници е обоен во валкана жолта нијанса. Магдоносот се смета за најблизок роднина на следниве градинарски култури: моркови, магдонос, анасон, копар, целер, коријандер и ловажа.

Расте магдонос од семе

Сеење

Ако одлучите да одгледувате магдонос на вашата страница, тогаш првото нешто што треба да го посеете. Од сите коренови растенија, магдоносот е најотпорен на мраз, и се чини дека неговите семиња можат да се посеат директно на отворено тло во рана пролет, веднаш штом ќе се загрее малку. Сепак, градинарите претпочитаат да ја развиваат оваа култура преку садници, бидејќи семето содржи многу голема количина на есенцијални масла, поради што никнуваат прилично долго време.

На големи семиња на ова растение им е потребна подготовка пред сеидба. За почеток, тие се потопени во млака вода 24 часа, таа мора да се замени веднаш откако ќе се олади. После тоа, тие се третираат со средство за стимулирање на раст, на пример: Епин, Хетероауксин или Циркон. Подготвените семиња се посеани во садови со тресет, кои се исполнети со супстрат заснован на тресет. Смесата на почвата може да се купи готови во специјална продавница или да се направи со свои раце, за ова треба да комбинирате тресет, перлит, градина земја и песок. Запомнете дека подлогата мора да биде лабава и лесна. Пред да започнете со сеидба, мешавината на почвата се дезинфицира, за ова се просејува и се истура со свежо зовриена вода или се бари на пареа во рерна.

Наполнете ги садовите со навлажнета мешавина од почва, која е набиена така што не е помала од 10 мм пониска од работ на садот, тогаш на нејзината површина се ставаат 2 или 3 семиња. Од горе е неопходно да се полнат со тенок слој од истата мешавина од почва. Тогаш контејнерите мора да се стават на палета, а згора на нив се покриени со филм.

Нега на садници

Додека не се појават садници, земјоделските култури треба редовно да се вентилираат, за ова 1 пат на ден, треба да го подигнете засолништето за 7-10 минути. Веќе е кажано погоре дека семето на оваа култура не ртат доста, бидејќи содржат многу есенцијално масло, во овој поглед, првите садници треба да се појават не порано од половина месец по сеидбата. Кога се појавуваат првите пука, засолништето се отстранува, а садовите се преместуваат на добро осветлено место.

На садници од оваа култура им е потребна прилично долга дневна светлина (околу 14 часа) во овој поглед, доколку е потребно, треба да организира дополнително осветлување. Садници се напои додека горниот слој на подлогата се суши во контејнери. Запомнете дека водата не треба да стагнира во саксии, бидејќи поради тоа, растенијата можат да почнат да болат, па дури и да умрат.

Како да се нурне

Треба да се запомни дека коренските култури реагираат крајно негативно на собирањето, во овој поглед, се препорачува да се сеат во одделни садови, а не во вообичаени кутии. Откако на растенијата се формираат 2 вистински лист плочи, неопходно е да се изберат најмоќните од сите во тенџерето, и нежно да ги закочете останатите садници над површината на подлогата. Не се препорачува да се извлечат дополнителни садници, бидејќи тоа може да предизвика повреда на коренскиот систем на силно растение. Околу 1,5 недели пред да го пресадите магдоносот во отворена почва, треба да започнете да го зацврстувате. За ова, садници мора да се извадат секој ден на свеж воздух, додека времетраењето на таквата постапка се зголемува постепено.

Садење магдонос на отворено

Кое време да се засади

Засадување садници од магдонос во отворена почва се препорачува кон средината на мај, откако растенијата се стари од 28 до 30 дена. Најчесто во ова време, пролетните мразови се враќаат веќе, а почвата е доста добро загреана. Засадување садници во предградијата е неопходно во исто време, прилагодено за времето.

Соодветна почва

За садење садници, мора да изберете сончево подрачје, сепак, таквото растение може да се одгледува на засенчено место. Расте најдобро на неутрален влажен песочен килим, тресет или глинеста земја. Таквата култура не расте на кисела почва; може да се поправи со валкање. Парцели каде што култури како моркови, магдонос, целер, магдонос и други коренови култури се одгледуваа пред една година, не се погодни за садење магдонос, бидејќи овие растенија страдаат од истите болести, а имаат и вообичаени штетници. Најдобро е да се одгледува таква култура на подрачјето каде претходно зеле зелка, компири, кромид или цвекло, особено ако ѓубрива се нанесувале на почвата за време на нивното одгледување. Факт е дека магдоносот расте добро на почвата што била оплодена однапред, во врска со ова, се препорачува однапред да се подготви страницата за магдонос. Ова треба да се направи во есен, местото треба да се исчисти од трева од трева, а доколку органските ѓубрива не беа применети на почвата оваа сезона, тогаш треба да се додаде расипано ѓубриво на почвата (½ кофа ѓубриво се зема на 1 квадратен метар). Во пролетта, пред садење садници во отворена почва, локацијата треба повторно да се ископа, нејзината површина е израмнета, а потоа се формираат високи кревети.

Правила за садење садници

Направете неколку дупки во креветот, набудувајќи го растојанието помеѓу нив од 10 до 12 сантиметри, а ширината помеѓу редовите треба да биде најмалку 0,4 м. Длабочината на јамите за садење треба да биде таква што растението со тресет со тенџере треба да се вклопи слободно во нив. Во случај кога садници се одгледувале во пластични чаши, треба да се напои многу добро пред садењето. Внимателно отстранете го растението со грутка земја и пренесете го во дупката за слетување. Засадените растенија треба да се напои изобилно.

Садење магдонос во зима

Оваа култура може да се одгледува со употреба на зимска сеидба. Сеидбата на семето се изведува во есен до втората половина на октомври, за ова треба да го користите местото што е најдобро подготвено однапред и се препорачува да го направите ова во пролет. Бидејќи семето има доволно голема големина, 3 парчиња се сее во една дупка, тие се закопани во почвата за 30-40 мм. Растојанието помеѓу дупките треба да биде од 10 до 12 сантиметри, додека ширината помеѓу редовите е околу 0,4-0,45 м. Предност на зимската сеидба е тоа што садници се појавуваат во пролет на многу пријателски начин. Откако садници малку пораснаа, ќе треба да се опаѓа, а вие треба да изберете најмоќно растение, а преостанатата потреба да биде нежно ископана.

Грижа за парсип

Растењето магдонос во градината е прилично едноставно. За ова, растенијата мора да бидат навремено напои, плевеат, хранат и да ја олабават површината на почвата помеѓу редовите. Олеснува грижата за магдоносот што ова растение се одликува со непретенциозност.

Првиот пат ќе биде неопходно да се олабави површината на почвата откако ќе се појават садници или кога ќе бидат прифатени садници засадени на отворено. Последователно, олабавување на почвата се врши секој пат откако ќе се изврши дождот или ќе се изврши наводнување.

Како да водаме

Ова растение е хигрофилно, особено треба вода за време на формирањето на коренови култури. Ако магдоносот нема доволно влага, тогаш бојата на нејзиното зеленило ќе стане полесна, растот на грмушката ќе биде побавен, и може да се појави стрела. Исто така, поради ова, коренските култури во растението можат да станат тврди, влакнести и суви, а на нивната површина ќе се појават пукнатини. Ако е забележано стагнација на вода во почвата, тогаш ова може да предизвика развој на габично заболување.

Ако магдоносот се одгледува во влажна почва, тогаш за сезоната ќе треба обилно да се напои само 4 или 5 пати, а потоа само за време на продолжената суша. Ако систематски врне дожд во текот на летото, тогаш воопшто нема да мора да ја напојувате оваа култура. Кога креветот се напои, се препорачува плевење, како и олабавување на нејзината површина.

Треба да се запомни дека при суво и топло време зеленилото на такво растение дава прилично каустично есенцијално масло, што може да предизвика изгореници. Во овој поглед, обидете се да работите со такви растенија рано наутро или навечер, кога заоѓа сонцето.

Ѓубриво

За време на сезоната на растење, таквата фабрика ќе треба да се храни 3 или 4 пати. За врвно облекување, неопходно е да се користат исклучиво течни ѓубрива, на пример: раствор на лопен (1:10), минерални ѓубрива или инфузија на пепел од дрво.

Кога ќе поминат 7-15 дена по трансплантацијата на магдоносот во градината, ќе треба да се храни со ѓубриво што содржи азот. По 20 дена, повторното хранење се врши со истото ѓубриво. Од средината на јули, грмушките почнуваат да се хранат со ѓубрива што содржат фосфор и калиум. Ако, на местото каде што расте магдоносот, почвата е хранлива, тогаш грмушките воопшто не можат да се хранат, особено ако претходно ѓубрива се нанесувале на почвата.

Штетници и заболувања од магдонос со фотографии и имиња

Парсип Болест

Парсип може да ги добие истите болести како и другите култури кои припаѓаат на семејството Чадор. На пример, може да страда од септорија, церкоспороза, влажна гниење на бактерии, црна гниење (или алтернариоза) и, исто така, бела и сива гниење на коренови култури.

Септорија

На зеленило на примероци погодени од септорија се појавуваат многу дамки со средна големина кои немаат јасни граници, тие на крајот стануваат потемни и дамки, на крајот, во кафеаво-кафеава боја. Болните грмушки се претвораат во жолти и суви. Оваа болест се развива брзо во ладно време, ако има зголемена влажност. Инфекцијата влегува во растенијата преку стомати.

Церкоспороза

Ако магдоносот е засегнат од церкоспороза, тогаш се појавуваат дамки на пука и зеленило, 0,6 см преку, валкана кафеава или светло жолта боја, кои имаат нередовна форма. Како што се развива болеста, местата во центарот згаснуваат, додека границата околу нив се затемнува. Работ на погодените лист плочи станува покачен и малку завиткан. На површината на пука, кафеаво-црвени дамки со издолжена форма изгледаат како вдлабнатини. Во погодените грмушки има застој во развојот, а зеленилото станува жолто и се суши.

Влажна бактериска гниење

Влажното гниење на бактериите е распространето заболување, се развива интензивно со голема влажност и ненадејни промени во температурата. Коренските култури се погодени од таква болест и на отворено и за време на складирањето. Болеста започнува со појава на гниење во опашката. Првично, на грмушката се формираат мрсно-водени дамки од темна боја. Со текот на времето, на овие простори се појавуваат депресии со фетална гнили маса, тој потекнува од коренови култури како слуз, како резултат на што болеста се шири во други грмушки, а тоа се случува доста брзо.

Алтернариоза

Црна гниење (алтернариоза) - развојот на оваа болест главно се јавува за време на складирањето. На површината на коренските култури се појавуваат малку вовлечени места со темна боја, а на влажно време на нив се формира темна маслинеста боја. Пресекното ткиво погодено од болеста има јаглен-црна нијанса.

Склеротинија

Склеротинија (сива гниење) и ботритис (бело гниење) - овие болести се разликуваат по бојата на плакета, која се формира на површината на коренските култури. На коренските култури погодени од сиво гниење, се појавува меки слој од сива боја, а на оние кои се болни со бело гниење, се формира бела облога во форма на снегулки со црна склеротија на габата. Најактивно, ваквите болести се развиваат со висока влажност во топлото време.

Обработка на магдонос

За да се спречат габични заболувања, треба да се преземат серија мерки:

 1. Усогласеност со правилата за ротирање на земјоделските култури. На местото каде што се одгледуваше магдоносот, повторно може да се одгледува само по 3 или 4 години.
 2. Правилата на земјоделската технологија. Неопходно е строго да се следат агротехничките правила на оваа култура.
 3. Подготовка на страници. Пред садење магдонос на страницата, мора да биде добро подготвена. Не заборавајте да го исчистите од остатоци од растенија.
 4. Претставување подготовка на семе. Пред сеидба, семето мора да се загрее 30 минути во многу топла вода (околу 50 степени) вода. Потоа тие брзо се ладат и сушат.
 5. Корените култури мора да се чуваат правилно.

Меѓутоа, ако, покрај сите преземени превентивни мерки, првите знаци на гниење се појавуваат во магацин или во градината, неопходно е да се отстранат сите засегнати примероци што е можно поскоро. Здравите треба нужно да се испрскаат со раствор од мешавина од Бордо (1%), Топсин-М или Финандазол.

Пештерни штетници

Најголемата опасност за вакво растение е морско молец, бубачки со шарени ленти, бубачки во поле и афида.

Морска молец

Caraway молец придонесува за уништување на тестисите на оваа култура. Гасениците на таков штетен инсект се во можност да навлезат во пука, коренови култури и зеленило на магдонос, тие се хранат со нејзините ткива. Откако ќе цветаат грмушките, гасениците ги обвиткуваат соцветите со нивните пајажина и јадат цвеќиња, педикели и семиња, а потоа повторно се кријат во снимањето.За да се ослободите од ваквите гасеници, грмушката мора да се третира со лушпа од врвови на домати. За да го подготвите, земете 1 кофа свежо зовриена вода и 3,5 килограми врвови од домати, смесата мора да остави за неколку дена, по што супата ќе биде подготвена. Треба да се филтрира и комбинира со 40 грама рендан сапун.

Широк штит

Бубачката со шари на штит јаде сок од млади пупки и јајници, како резултат на што тие умираат.

Поле бубачка

Полето бубачка е грешка сиво-зелена боја, со должина од околу 0,4 см. Во ткивата на грмушката, женките организираат положување на јајца. Од јајцата се избираат ларви, кои го цицаат сокот од зеленчук од врвовите на стеблата и зеленилото. Во оние области каде има пункции, се забележува смрт, пожолтување и сушење на ткивото, а заради токсичната плунка на таков инсект, семето станува неплодно. Во региони со топла клима, во текот на една сезона, се формираат 3 или 4 генерации на таков штетник. За да ги уништите шарените штитници и грешките во полето, можете да ги користите Actellik или Karbofos.

Aphids

Афтидот претставува најголема опасност за таквото растение; овој штетник е најплоден од сите. Тој го цица сокот од зеленчук, како резултат на кој грмушките стануваат слаби, деформирани, а нивниот развој запира. Покрај тоа, aphids се главниот носител на вирусни заболувања кои се сметаат за неизлечиви. Aphids може да се обидат да се уништат со народни лекови или хемикалии се користат за ова, на пример, Biotlin или Antitlin, а во овој случај истите лекови можат да помогнат како во борбата против aphids, на пример, Confidor. Со цел да се спречат, сите плевели треба да се отстранат навремено од местото. И кога ќе се собере целата култура, местото мора да се исчисти од остатоци од растенија, како и длабоко копање на истата.

Чистење и складирање на магдонос

Vestетвата магдонос е неопходна во есен, откако ќе започне смртта на лисјата. Коренови култури се извлечени од почвата со пиканица, додека треба да се обидете да не ги повредите. Доколку е потребно, тогаш бербата може да се одложи до почетокот на зимата, факт е дека од ниска температура, коренските култури стануваат многу повкусни.

Неопходно е да се работи со такво растение со заштита на рацете со нараквици, бидејќи неговите врвови можат да остават изгореници на кожата. Коренските култури се чуваат во кутии исполнети со песок, температурата во складирањето треба да биде од 0 до 2 степени, додека нивото на влажност треба да биде од 80 до 85 проценти. Треба да се напомене дека кога се чуваат во подрумот, коренските култури стануваат меки, и затоа во области со топла клима, каде што нема сериозни мразови во зима, тие не можат да се отстранат од почвата.

Видови и сорти магдонос

Видовите и сорти магдонос не се премногу. Сите видови на коренови култури се поделени на долги и кружни. На сортите што припаѓаат на долг вид, треба добро развиена почва и заокружување - тие се одликуваат со нивната непретенциозност.

Исто така, сите сорти се поделени според зрелоста на:

 • рано зрело - зреењето трае од 110 до 120 дена од денот на појавување на садници;
 • просечна зрелост - им требаат 120-140 дена;
 • доцна зреење - тие зреат за 140 или повеќе дена.

Следниве сорти се најпопуларни:

 1. Круг. Оваа сорта е преувлива. Обликот на коренските култури е тркалезно безобразен конусен, тие се насликани во белузлаво-сива боја и тежат околу 170 грама. Пулпата е бела, мирисна и има белузлаво-сиво јадро.
 2. Готви. Оваа растителна сорта зрее за 95-105 дена. Розетата на лисјата е распространета и мала. Конус во облик на конус, течење на коренот е насликан во светло крем боја, и тежи околу 140 грама, во основата е кружно срамнети со земја. Белото месо има бледо сиво јадро.
 3. Бел штрк. Ова е рана зрела сорта. Нежните корен зеленчук се обоени бели, тежат од 90 до 110 грама. Вкусна и сочна пулпа е исто така бела. Сортата има добар квалитет на чување.
 4. Борис. Оваа рана сорта е многу продуктивна. Обликот на крем зеленчук од корен е конусен, а белата мирисна пулпа е многу вкусна.
 5. Хормон. Во таква рана сорта, белите коренови култури имаат конусна форма, тие достигнуваат околу 22 сантиметри во должина, а преку 5 сантиметри. Коренот култура е целосно потопен во почвата, и тежи од 110 до 130 грама. Варениот или пржениот корен зеленчук се користи како гарнир или како зачин.
 6. Деликатес. Сортата е средно рано. Коренови култури имаат заоблена форма и се многу добро складирани, тие тежат 200-350 грама, и достигнуваат 80 мм во должина. Мирисна бело месо има шари на светло жолта боја.
 7. Најдобро од сè. Оваа сорта е средно рано. Посочената конусна коренска култура е обоена бела, тежи околу 200 грама. Белото месо е многу вкусно и миризливо.
 8. Петрик. Оваа диета со средно созревање за универзална употреба се карактеризира со висока продуктивност и отпорност на болести. Бела култура на конусна корен достигнува 35 сантиметри во должина, а преку 8 сантиметри. Густата белузлаво-сива пулпа е сочна и миризлива.
 9. Гладијатор. Овој среднорочен хибрид се карактеризира со продуктивност. Нежните бели коренови култури се во форма на конус. Белата пулпа е шеќерна и миризлива.
 10. Гернзи. Разновидната сорта на зреење се карактеризира со висока продуктивност. Коренските култури се многу добро складирани, тие тежат околу 200 грама, а во должина достигнуваат околу 25 сантиметри. Бела вкусна пулпа мирисна и слатка.
 11. Студент. Оваа доцна високо-приносна сорта е отпорна на суша. Конусен корен зеленчук со бела боја во должина достигнува 30 сантиметри и тежи околу 160 грама. Вкусно мирисно месо е обоено бело.

Разновидноста на срцето и странските сорти на избор како што се: Hollow Crown, Contess, Javelin и Tender and Tru се исто така доста популарни кај градинарите.

Својства на магдонос: придобивки и штети

Лековитите својства на магдоносот

Коренот од магдонос содржи каротин, аскорбинска киселина, јаглени хидрати, есенцијално масло, минерални соли и Б витамини (Б1, Б2, Б3). Јаглените хидрати што ги сочинуваат се лесно сварливи, а содржат прилично голема количина калиум, а тоа ја подобрува циркулацијата на крвта и варењето на храната, а исто така позитивно влијае на состојбата на нервниот систем. Комплексот на макро- и микроелементи и витамини содржани во ова растение е многу сличен во составот со оној спанаќ. Зеленилото содржи голема количина на есенцијални масла, а коренот има култура на фруктоза и сахароза која е безопасна за пациенти со дијабетес мелитус, тие се 3 пати повеќе во пашканите отколку кај морковите.

Ова растение е уникатно по тоа што содржи супстанции што можат да ги ослободат спазмите. Ако навремено и правилно има коренови култури на ренде, тогаш може да се отстрани бубрежна или хепатална колика. Ова растение има и тоник, експекторанс и аналгетски ефект. Уште од античко време, се користи како диуретик за едем, а исто така и како средство за подобрување на апетитот, зајакнување на wallsидовите на капиларните садови и стимулирање на сексуална активност. Во моментот, ова растение се користи во терапија, како и за спречување на кардиоваскуларни заболувања. Научниците спроведоа многу експерименти што овозможија да се открие дека фурокумарите присутни во магдоносот ја зголемуваат чувствителноста на кожата на ултравиолетовите зраци. Овој имот се користи за да се ослободи избелени области на епидермисот кај луѓе со Витилиго болест.

Коренови култури се користат за производство на препарати "Бероксан" и "Епиглин", кои се користат за време на третманот на ќелавоста на гнездење и витилиго. И, тие исто така произведуваат фурокумарин пастинацин, кој е вазодилататор, се користи за да се спречат напади на ангина со невроза на срцето и коронарна инсуфициенција, како и со други спастични феномени.

Претходно, за подобрување на расположението и апетитот, се препорачува да се земе тинктура од коренот на ова растение на месечината. Во оваа инфузија на корен зеленчук во водата се користеше за да се врати силата кај сериозно болни пациенти. И ваквите инфузии се карактеризираат со седативно дејство, во врска со ова тие се препорачуваат за невроза и несоница.

Контраиндикации

Магдоносот и препаратите направени врз основа на него не можат да се користат за лица со индивидуална нетолеранција, а исто така и за пациенти со фотоодерматоза - воспаление на епидермисот поради неговата висока чувствителност на сончева светлина. Факт е дека супстанциите содржани во таков корен од културата ја зголемуваат оваа чувствителност. Друг магдонос не се препорачува за мали деца и постари лица.

Погледнете го видеото: Plants vs Zombies 2 l Wasabi Whip vs Parsip l PVZ (Февруари 2020).