Зеленчукова градина

Која е одредлива сорта на домати?

На продажба има голем број на широк спектар на сорти на црвен зеленчук и често во описот на торбата можете да најдете такво нешто како детерминантен или неопределен вид растенија. Што е ова За многу градинари кои започнуваат, овие термини не се целосно јасни и, избирајќи нова сорта, не секогаш го земаат предвид ова.

Како резултат, посеаната непозната домат може да даде силно задебелување или, обратно, речиси празна област. Ова влијае на идната култура на најнегативен начин. Затоа, неопходно е да се разбере како видови растенија се разликуваат едни од други?

Која е одредлива сорта на домати

Терминот „одредница“ значи „ограничен раст“, ​​а „неопределен“ значи „неограничен раст“.

Што ги карактеризира доматите што припаѓаат на првиот тип? Тие имаат јајник со овошје на крајот на пукањето, кое подоцна престанува да расте. Плодот продолжува да расте од најсилниот степсон во долниот пазув на листот.

Друг вид домат нема такво ограничување; нивната централна распродажба продолжува да расте без ограничување со цветна четка.

Разлика на некои од другите

Лесно е да се разликуваат овие домати едни од други дури и пред моментот кога тие имаат цвеќиња и овошја. Четири дена по појавувањето на пука, клеточендорното колено започнува да се исправа и по нејзината должина веќе е можно индиректно да се суди која сорта ќе се зголеми во иднина.

Кај неодредените сорти, е 3-5 см, додека кај други е 1–3 см. Меѓутоа, ако нема недоволна светлина, таквото расад почнува да се протега многу и во овој случај тешко е да се утврди каква ќе биде грмушката.

Штом првата цветна четка ќе се појави во садници, веќе е доста лесен за идентификување одделение идна грмушка. Кај неодредените типови, првата четка се формира по 8-9 од овој лист и погоре, и во детерминантни типови, по 6-7 лисја и подолу.

Ако доматот е засаден одамна, тој порасна добро и има неколку врзани четки со овошје, веќе е тешко да се одреди бројот на лисјата пред првиот јајник, бидејќи садници честопати се продлабочуваат и дел од стеблото може да остане под земја.

Ознаката на цветната четка во неодредената сорта се јавува преку 3 листови. Други видови помеѓу четките секогаш ги има помалку од три вистински лисја. Покрај тоа, во оваа сорта секогаш има бегство кое завршува во јајниците.

Видови

Оваа сорта на домати има четири сорти со свои карактеристики:

 1. Полу-одредница - доматите од оваа сорта престануваат да растат откако формираат 10-12 цветни четки, кои се поставени на секои два вистински лисја, но може да има празнини со три лисја. Првата цветна четка започнува да се поставува на 7-8 лисја.
 2. Детерминантен - формирање на цветни четки во такви домати се јавува на секои три лисја, но само ако растат 5-6 парчиња.
 3. Супердемиминантен - овој вид се смета за зреење, а цветните четки почнуваат да се поставуваат на 1-2 лисја, а веднаш штом се формираат 4 или 5 парчиња, се појавува пука што го ограничува растот на дршката од цветни домати.
 4. Supersuperdeterminant - главно супер рани и супер-џуџести сорти. Обично формираат 2-3 цветни четки по ред без празнини од лисјата. Растот на пука е ограничен откако ќе се појават 3-4 педуни. Првата четка се појавува по петтиот вистински лист.

Предности и недостатоци

Позитивните аспекти на оваа сорта на домати вклучуваат:

 • Рано зреење, бидејќи положување цветна четка се случува преку помалку лисја од неодредени сорти, така што првото овошје зрее доволно рано.
 • Висока рана продуктивност, бидејќи јајниците се поставени преку помалку лисја и има многу од нив на еден метар од стеблото, затоа културата може да биде богата.
 • Пријателско враќање на жетвата, затоа што може да се врзуваат неколку четки одеднаш.

Негативни точки:

 • вкупниот принос е мал, бидејќи растот на грмушката е ограничен со четки, може да биде целосно завршен, растението престанува да расте во висина и нови јајници престануваат да се формираат;
 • се должи на фактот дека четките се формираат доволно често, потребна е многу минерална исхрана за да се формира култура;
 • Бидејќи растот на грмушката е ограничен со педунчата, за да не се преоптоварува растението со голем број јајници, неопходно е да се отстранат чекориците;
 • се должи на фактот дека грмушката е доста оптоварена со јајниците, ова ја намалува нејзината отпорност на разни инфекции.

Нега

Грижата бара усогласеност со следниве барања:

 • регуларност на ридовите;
 • правилен процес на градење;
 • кубење стебла за стимулирање на процесот на разгранување;
 • ѓубрење со разни ѓубрива, извршено пред процесот на хилинг;
 • наводнување по потреба;
 • управување со штетници и разни болести.

Врзаност и градење на чекор поминете ги сите видови сорти. Ако навремено не се ослободите од маќеците кои се формираат во росиштата на лисјата од домати, овошјето во овој случај ќе зрее за прилично долго време, а растот на растенијата значително ќе престане.

Очекорниците треба да се отстрануваат редовно, така што растот на грмушка е добар. Постројките за наводнување ретко се потребни, но изобилно и систематски. Почвата пред следното наводнување треба да се исуши темелно.

Капките вода не треба да паѓаат на лисјата, во спротивно може да се развие габична болест како што е доцна лошо влијание, што доведува до зацрнување на растението и нејзина смрт. Неопходно е да се напојат доматите под коренот, користејќи систем за наводнување капка по капка.

Заштита на домати од штетници и болести

За да се заштити растението од болести и габични инфекции, треба да се третира со специјални препарати, како што се Tattu, Infinito, Aliette, Ridomil Gold.

Многу опасна болест е гниење со темето, што предизвикува оцрнување на врвовите на стеблото. Во овој случај, пука посеан со калциум нитрат за време на садење садници.

Најопасните штетници се бубачката од компир во Колорадо, aphid, зимска лажичка, против која се користат следниве лекови: „Фитоверм “,„ Активит “,„ Доверник". Вие исто така можете да се борите против афтидите на следниов начин: испратете силен проток на вода до местото на акумулација на штетници и изматете ги листовите со пепел.

Најдобри детерминантни сорти

Каков вид домат може да даде добра жетва? Најпопуларните се:

 1. „Дабот“ е вкусно и месести овошје кое има светло црвена боја. Зрее рано и е отпорен на болест како што е доцна лошо влијание. Неговиот вкус е пријатен и сладок.
 2. "Јамал" - има прекрасен вкус, зрее рано и добро се чува.
 3. "Крем за мед" - плодовите од оваа сорта се слива во слива. Покрај нивниот одличен вкус, тие се добро прилагодени за зачувување, созреваат рано и се чуваат долго време.
 4. „Грото“ е ултра рана сорта со прекрасен вкус кој има заоблена форма. Плодовите тежат малку - 50−80 години.

Така, откривме каква е одредлива разновидност на доматот и нејзината разлика од друг вид. Таквите домати имаат свои позитивни и негативни страни. Тие се одгледуваат во оранжерии и на отворено.

Оваа сорта е вкусна само прекрасна, а плодовите се одликуваат со раната зрелост. Корисно е да ги култивирате од економски аспект, бидејќи тие не бараат многу простор и тие брзо дајте добра жетва.