Растенија

Метросидерос

Metrosideros (Metrosideros) - невообичаена повеќегодишна зимзелена украсна цветна фабрика, честа појава во тропските и суптропските региони на австралискиот континент, Јужна Африка и Централна Америка, Филипини и Нов Зеланд, како и бројни острови. Културата припаѓа на семејството Миртов и е претставена во форма на дрвја, винова лоза и грмушки, кои се разликуваат по нијанси и бои на цвеќиња, времетраење на цветни, како и надворешни карактеристики.

На кратки педикели се наоѓаат inflorescences на црвена, портокалова, малина, жолта и бела боја со форма на памук и паника. Во зависност од видот на растението, листовите имаат различни форми и бои и стеблата се разликуваат по структура. Листовиот дел е претставен во форма на зашилени овали, елипси со мат или сјајна површина на сиво-зелени нијанси од два до десет сантиметри во должина. Стеблата се мазни и pubescent, сочни или lignified со темно зелена или црвено-кафеава нијанса.

Домашна нега Метросидерос

За да се зголеми метросидерос дома, ќе бидат потребни некои напори да се создаде клима близу до вообичаениот начин на живот на растението во природата. Со целосна удобност и целосна содржина, културата добро се развива во затворено.

Локација и осветлување

Метросидерос е многу драг на отворено сонце и директна сончева светлина за максимално време во текот на денот. Во текот на летото, овој затворен цвет се препорачува да се постави на градинарска парцела, отворена веранда или балкон. Во собата треба да го пронајдете најсветлното и најсветлено место. Кога одгледувате милениче на прозорецот, идеално е само јужната страна на куќата.

Температура

Поволната температура за содржината на метросидеровите во есен-зима период е од 8 до 12 Целзиусови степени, а месеците на пролет и лето се од 20 до 24 степени.

Наводнување

Водата за наводнување не треба да содржи нечистотии од вар и хлор. Кога користите вода од чешма за наводнување на метросидерос, се препорачува да се брани пред употреба во текот на денот. Добро е ако водата е мека, филтрирана или замрзната.

Обемот и количината на наводнување зависи од големината на капацитетот на цвеќето и времето на сушење на копното. Штом влагата исчезне на површината на почвата, дојде време за уште едно наводнување. На цветот му треба изобилна хидратација, но без преголема моќ. Коренскиот дел, прекумерно преплавен со вода, може да добие корен во гниење.

Во студената сезона, фреквенцијата и обемот на наводнување е значително намалена.

Влажност на воздухот

Metrosideros е растение кое расте во влажна тропска клима. Дома, тој само треба редовни процедури за вода во форма на прскања и разни други начини за одржување на високо ниво на влажност во просторијата.

Почвата

На почвата за одгледување метросидерос е потребна светлина, со добар сообраќај на вода и воздух и хранлив состав, неутрален или малку кисел. Кога купувате готова мешавина од почва, треба да изберете супстрат за цветни растенија во затворен простор. Може да се подготви висококвалитетна мешавина на почва од тресет, лим, почва, перлит, груб речен песок (1 дел од секоја компонента) и трева земја (2 дела). Дното на садот за цвеќе треба да биде покриено со два сантиметарски слој камчиња, проширена глина или друг дренажен материјал за цвеќиња во затворено.

Fубрива и ѓубрива

Fубрива се препорачува да се применуваат само во сезоната на растење. Фреквенцијата на врвно облекување е 2 пати месечно со интервал од 15 дена. Од околу 15 октомври до 15 април, не се потребни ѓубрива за растението.

Трансплантација

Во првите 3-4 години, на метросидерос му е потребна трансплантација еднаш годишно во пролетта пред почетокот на активната вегетација. Примероците за грмушки за возрасни се трансплантираат колку што е потребно, а на дрвјата во зрелоста не треба повеќе таква постапка.

Метросидерос расте во преносни контејнери за цвеќиња (на пример, во кади) има потреба од годишно ажурирање на горната површина.

Формирање на намалување

Градинарски и стискање со цел да се формира посакуваната форма може да се спроведе кај возрасни култури во секое време, освен во периодот на цветни, и кај млади растенија во текот на целата година.

Репродукција на метросидерос

Семето на метросидерос се препорачува да се сади само свежо бере, бидејќи тие многу брзо го губат својот ртење капацитет и не се погодни за складирање.

Методот на сечење на репродукција е поефикасен од семето. Полу-лигнитираните сечи треба да бидат оставени за искоренување на вермикулит, создавајќи ги за нив услови на одржување на стаклена градина со високо ниво на влажност и греење.

Болести и штетници

Од краста и пајакот грини - исплакнете го растението со топла вода (во почетната фаза) или третирајте се со Fitoverm или Aktellik.

Падот на лисја и цвеќиња е резултат на непочитување на условите на притвор. Коренот на гниење - од вишок на влага во почвата.

Погледнете го видеото: МЕТРОСИДЕРОС (Април 2020).