Друго

Кајсија не дава плод многу години: зошто и што да правиме?

Пред три години, тие се здобија со летна куќа, на која расте големо дрво кајсија. Но, за сето ова време не ја видовме жетвата - кајсија или воопшто не цветаше, или плодовите паѓаа. Кажи ми зошто кајсија не може да носи плод многу години и како да се справи со тоа?

Веројатно секоја градина има барем едно дрво кајсија. Сепак, доста често градинарите се соочуваат со таков проблем што кајсија секоја година почнува да дава сè помал принос, па дури и целосно престанува да ги задоволува своите плодови.

Може да има многу причини зошто кајсија не дава плод многу години. Најчесто, оваа состојба се јавува како резултат на:

  • грешки во грижата за насадите;
  • неповолни временски услови;
  • проблеми со опрашување.

Како да се грижиме за кајсија, така што ќе вроди со плод?

Невремени мерки за нега на дрво за време на периодот на раст или нивното целосно отсуство доведува до фактот дека кајсија не сака да цвета. За да избегнете таква состојба, треба да обрнувате редовно внимание на тоа од година во година:

  1. Кајсија расте слабо на почва со висока влажност, каде водата постојано стагнира. Сепак, дури и со недостаток на влага, тој нема доволно сила за цветни. Затоа, секоја сезона на садење треба да се напои најмалку 4 пати: во рана пролет (април), за време на периодот на активен раст на пука (мај), 2 недели пред жетвата зрее и кон крајот на есента.
  2. Младите садници имаат доволно органска материја, но на зрелите дрвја им е потребно минерално ѓубриво за плодување. За време на сезоната потребно е да додадете 35 гр суперфосфат и 15 гр калиум сол на 1 км км. м. трупец круг.
  3. На кајсија му треба градинарски за да се стимулира плодот. Двоен метод на сечење се покажа добро. Во март, треба да ги скратите страничните пука на 50 см и да ги отстраните врвовите. Во почетокот на јуни, отсечете ги врвовите на младите пука, така што тие ќе почнат да се разгрануваат. Во старите дрвја со задебелена круна, исто така, отстранете ги скелетни гранки, пренесувајќи ги на помлади, 3-годишни пука.

Почвата под кајсија мора да се ископа во пролет и есен, како и да се олабави по наводнување за да се обезбеди пристап до воздухот до корените.

Спасување од мраз

Кајсија обожавателка на топлина е чувствителна на пониски температури. Ако за време на цветните мразови се вратат, тие целосно ја уништуваат идната култура. Искусните градинари препорачуваат зашивање на цветни со следниве постапки:

  • на крајот на есента, обилно наводнете го дрвото и испрскајте со оксини;
  • во зима, кондензирајте го снегот околу трупот;
  • кон крајот на февруари, обработете кајсија со раствор на уреа и бакар сулфат (700 и 100 g секоја по кофа вода);
  • во рана пролет, варосуваме со концентриран раствор на гасена вар.

Проблеми со опрашување со кајсија

Причината за недостаток на плодни може да биде само-плодноста на сортата, затоа се препорачува да се засадат најмалку две кајсии, од кои едната ќе биде самоплодна.

Растојанието помеѓу дрвјата не треба да биде повеќе од 6 m за да се обезбеди можност за прашина и да се заштити од истегнување на круната.

Помеѓу кајсии се препорачува да се засадат цвеќиња кои цветаат во исто време со нив. Ова ќе помогне да се привлечат пчелите.

Погледнете го видеото: NOOBS PLAY DomiNations LIVE (Февруари 2020).