Градината

Тепачката со глувци во куќата и во колибата

Во светот на животните, одредена ниша е окупирана од одред на глодари. Во процесот на еволуција, тие ги совладаа скоро сите агли на планетата каде што можете да најдете храна и засолниште. Релативно мали видови на животни од овој ред - глувци - се особено вознемирувачки и им предизвикуваат голема неволја на луѓето.Во стаорци се одгледуваат и кај домашни животни. Не сите глодари што живеат на иста територија со луѓето се штетници и подлежат на уништување. Некои луѓе живеат целиот свој живот во природно опкружување и не се заинтересирани за содржината на канти со луѓе, но некои видови се постојани придружници на луѓето, иако тие живеат слободно во природната средина. Ваквите животински видови се нарекуваат синатропски. Овие вклучуваат куќички глушец. Куќниот глушец е сезначен и смирено се вкорени на кое било место каде има храна, но сепак претпочита „удобни“ услови за соживот со луѓето во нивните домови.

Глувци - штетници на глодари

Мал, долг 6 до 9 см, со меко сиво крзно и црни мониста од големи очи, толку невин по изглед, глувчето за куќа е огромен штетник. Таа не само што ја расипува храната и работите во куќата, туку е и педалер на сите видови на болести, вклучително и чума, тифусна треска, туларемија, хеморагична треска, јурсиноза или псевдотуберкулоза, лептоспироза и други. Глувците можат да заразат храна, долна облека, облека и да им пренесат јајца на хелминти, вклучувајќи лента, E. coli, болви, крлежи, на луѓето. Тие не се само директен, туку и индиректен извор на инфекција на човекот преку кучиња, мачки и други животни. Луѓето можат да се парат едни со други преку каснувањата од паразити. Затоа, борбата против домашните глодари е неопходна мерка на заштита од штетници, кои се извор на инфекција на луѓето и животните. Расположливиот распоред на отрови или народни лекови нема да помогне да се ослободите од глувците од куќата. Потребен е систем на мерки за заштита од штетници. За да се отстранат глодарите од куќата и да се ограничи нивниот број во домот, потребни се сложени мерки, вклучувајќи:

 • превентивни
 • хемиски
 • физички
 • употреба на репелери,
 • употреба на народни лекови.

Превентивни мерки од глувци

При подигнување на летни колиби како градежни материјали, особено внатрешни грејачи на wallидови, неопходно е да се користат оние што не се погодни за домашни глодари за живеење (минерална и базалтна волна, стаклена волна, итн.). Сите празнини се затворени од глувци со цемент со скршено стакло.

Станбената зграда надвор мора да биде заштитена од навлегување глувци во внатрешноста. Инсталирајте мали метални решетки или други уреди на вентилационите цевки, прозорци, спречувајќи глувци да влезат во куќата.

Чувајте ги сите судски згради во домаќинството чисти и систематски вршат дератизација на соседната куќа.

Чистењето во куќата и просториите за комунални услуги секогаш мора да се врши на влажен начин со употреба на средства за дезинфекција.

Чувајте ја храната и нивните материјали надвор од дофатот на глодарите во запушените садови.

Да се ​​изврши постојан мониторинг на санитарната состојба на дворот (да се исчистат ѓубрето, ѓубрето), да се следат визбите, визбите, јамињата од зеленчукот и другите простории за комунални услуги и судови.

Глодари на глувци

Како да се заштити куќата од глувци?

Хемикалии за стаорци и глувци

Хемикалиите се поделени на пестициди на итно и продолжено дејство. Итни токсични хемикалии предизвикуваат смрт на штетници неколку часа по јадењето на мамката. Пестицидите со продолжено дејство постепено се акумулираат во телото на штетници и предизвикуваат смрт по одредено време.

Хемиската индустрија ги снабдува пазарите со огромна количина на пестициди во форма на прав, гелови, пасти, лепила, течни раствори. Кога користите хемиски отровни материи, неопходно е да се биде исклучително внимателен, бидејќи тие уништуваат не само глувци, туку се смртоносни за домашни миленици, влијаат на здравјето на сопствениците на куќата, децата. Во моментов, најчестите лекови се циклон, бура и смрт на стаорци. Тие предизвикуваат задушување на штетници и тој го напушта својот дом на отворен простор за да дише, каде што умира. Излегувањето од штетници до отворен простор го олеснува неговото чистење од просториите. Слични својства ги поседуваат препаратите Оревокршачки, анти-глодар, зокумарин и Хантер. Хемиските препарати се одликуваат со адитиви кои привлекуваат штетници. Овие лекови се користат само во затворени простории. Пред употреба, потребно е внимателно да ги прочитате препораките и строго да ги следите.

Внимание! Треба да се запомни дека еден од првите симптоми на дејство на отров на глодар е забавување на постапките и реакциите. Таквите глодари честопати стануваат плен на диви предатори и домашни миленици. Тоа е, отровот влегува во телото на животното заедно со глувчето, што предизвикува труење, во некои случаи со фатален исход.

За да ги убијат штетниците пошироко, тие го користат биолошкиот производ "Baktorodentsid", што предизвикува инфекција на глувчето тифус низ целата популација преку изедената мамка (обработено жито, житарици, итн.). Основата на лекот се микроорганизми кои не се опасни за луѓето и животните.

Управување со физички штетници

Мачките живеат во секоја куќа. Постои раса стапица со мачки. Селаните веднаш се демонтираат. Многу добра "адаптација" за фаќање глувци. Но, во овој случај, отровните мамки треба да се постават на места недостапни за животни и да се користат лекови што не влијаат на нивното здравје. Препорачливо е да се користат пестициди во есен, кога животните се однесени во зимски стан.

Методите на физичко уништување на глувци и други домашни штетници на глодари вклучуваат различни видови и видови стапици.

Мусцерапи

Отстранувајќи ја мамката од јадицата, глувчето ја ослободува пролетта и умира од ударот.

Мамки мами во пластични шишиња

Можете да направите сами неколку типови на пригушувачи. Најлесно е да го отсечете горниот дел од рамената на шишето. Подмачкајте ја внатрешната површина со какво било течно масло или ленти од лепак од глувци и ставете го мамката на дното. Вметнете го отсечениот врв на шишето како капак во вазна и запечатете го со лента. Поправете го шишето на масата и ставете го на негова страна. Глувчето зад мамката ќе се качи во шишето, но нема да може да излезе. Неколку глувци ќе влезат во шишето. Можете да шише без да го отсечете врвот, да зацврстите на канап или риболов линија од вратот и да го ставите на работ на масата. Внатре, ставете парче маснотии подмачкано со нерафинирано сончогледово масло или парче колбас. Глувчето ќе ползи внатре и под неговото оптоварување шишето ќе виси во воздухот на канап. Стапици во пластични шишиња доаѓаат во многу варијанти. Треба само да се стави имагинација.

Фаќање глувче во метална кофа

Половина вода се истура во висока метална корпа, а врвот е затворена со весник со рез во форма Х, во центарот. На неа е поставен лесен мамка, а на кофата е поставен владетел. Глувчето ја мириса линијата и се обидува да трча до мамката. На делот во форма Х, паѓа во кофа со вода и тоне. Не можете да истурете вода, туку едноставно да ја носите и фрлете го глувчето што паднало во корпата. Тие земаат метална кофа, ја подмачкуваат внатре со масло, така што глувчето не бега. Тие дури можат да скокаат од ниска корпа.

Отровните стапици на глодари можат да бидат опасни за домашните миленици

Лепак стапица за глувци

За луѓето со силни нерви, можете да ја користите "стапицата за лепак". Специјален лепак од глувци "Котофеј", "Чиста куќа", "Алт", "Еврогогард" се нанесува на која било тврда површина (картон, табла) со слој од најмалку 1 см, а на средно место ароматична мамка. Неколку глувци можат да се лепат на површината за лепило, но нивното крцкање нема да издржи. Лепејќи се на мамката, глувците не можат да се кријат. Тие можат да бидат уништени надвор од домот.

Електрични стапици

Електронската стапица е опремена со сензор и штом глувчето ќе влезе во стапицата зад мамката, сензорот се активира и се вклучува електричен празнење, фатално за животното. Електрична стапица е добра затоа што е безбедна за употреба и не му штети на здравјето на сопствениците и домашните миленици.

Сите видови стапици имаат еден недостаток. Тие бараат надополнување по еднократно дејство.

Глувчиња отвратителни растенија

Во природни услови, растат диви тревни и грмушки растенија, кои се користат за контрола на глодари во затворен простор. Овие вклучуваат отвратителни растенија кои имаат специфичен мирис што глодарите не можат да го толерираат.

 • старица црна, црвена, тревна,
 • обичен пелин, пелин од дрво
 • мочуришна рузмарин,
 • црн корен или стаорец стаорец
 • пеперминт
 • аптека камилица,
 • девојче од треска
 • tansy,
 • лаванда
 • хризантеми.

Репелентите на растенијата се отровни за глодарите. Глувците не можат да издржат мирис на овие растенија и да остават такви места подолг период, а понекогаш и засекогаш. Во летото, се користат свежи пука, inflorescences (камилица, трескавица), расејувајќи ги на подот, суспендирани во гроздовете во гроздови низ целата соба. Во зима, ситно сецкан, ставен во мали кеси од природна ткаенина и поставени во најчеста појава на глодари.

Ако сопствениците не сакаат да се плеткаат со билки, можете да купите ароматични масла во аптека или специјализирани продавници. Потопете мали салфетки или парчиња памучна волна и ставете околу куќата на места каде што можат да седат глодари. Можете да користите масло од пеперминт. Но, поради силната иритирачка арома, подобро е да ја ставите крпата импрегнирана со него директно во ластавите на глувчето и да ги запечатите цврсто.

Растетиди за растенија

Друга група растенија на ратицид се користи за да се подготват отровни мамки од глувци и стаорци. Мора да се запомни дека овие растенија се многу токсични за луѓето и животните. Кога подготвувате мамки, треба да работите со нив многу внимателно, во соодветната санитарна опрема (покриена наметка, чаши и нараквици, потребен е повеќеслоен завој со газа).

Мамката се прави во форма на мешавини на ратициди и какво било мамка за храна (житарици, зрна). Смесата е темелно измешана и поставена на места недостапни за домашни миленици (мачки, кучиња, папагали и сл.).

 • Гавраното око е со четири лисја. Ризомите се мелени, додадени за привлекување на печено семе или цели семки од сончоглед. Мамката се подготвува од мешавина од 5 гр ризоми на гавраното око и 100 гр семки од сончоглед.
 • Аконит. Прашоците се подготвуваат од клубени, кои се чуваат на недостапно место. 1 кг од секоја јадење мамка (житни култури, жито) се меша со 50 гр во прав.
 • Термопси лансиолат. Семињата и горниот дел од надземната маса се кршат со здроб, се мешаат со леб и се поставуваат на избрани места.
 • Хеллебор Лобел. 100 гр свеж ризом на hellebore се истура со чаша загреана вода измешана со неколку капки хлороводородна киселина. Оваа мешавина се инсистира на 4-5 дена. Во инфузијата на 6-ти ден, додадете жито и оставете го до отекување. Тие се поставени на избрани места или директно во забивач, како остатокот од смесата.
 • Рициново растение обично. Семето е земјата, се меша со житни култури, се додава малку нерафинирано сончогледово масло. Мамката е поставена на места каде што се пронајдени глувци и други живеалишта.
 • Колхикуумот е есен. 20-30 гр семе се мешаат со килограми житарки или брашно и се поставуваат во глувци.

Од другите растенија, тие се смртоносни отровни.:

 • обичен ѓубре,
 • црно изветвена
 • Хемок забележан,
 • белена и други.

Запомнете! Со отровни растенија, особено од групата смртоносни отровни, императив е да се работи со нараквици, чаши, облекување на лице и заштитна облека.

Мусцерап

Зачинети растенија од глувци

Глувците се карактеризираат со зголемена чистота. Цело време ослободено од пребарувања за храна, тие трошат на санитарно чистење на палтото од крзно. Било кои растенија што формираат нежно овошје се нивни непријатели. Глувците ги мразат растенијата чии нездрави плодови се држат до своето крзно и оставаат такви места засекогаш. Овие растенија вклучуваат

 • семе од црн корен
 • Градина сее трн,
 • серија трипартитни,
 • града и многу други.

Тршливите плодови се расфрлаат низ местата каде чуваат жито, зеленчук, овошје и други производи. Глувците не се наоѓаат во такви складишта.

Глувци DIY

Има случаи кога глувци се пронајдени во куќата, а при рака нема лекови. Можете да ги користите најобичните, само-направени мамки во форма на раствори или цврсти мешавини.

Во есента, по конечното заминување, чинии и чинии со раствор од суштината на оцет може да бидат поставени во простории и простории за комунални услуги. Глувците не можат да го издржат мирисот и да заминат, понекогаш засекогаш од вакви простории. Решението треба да застане во просторијата најмалку 7-10 дена.

Оставајќи куќиште пред пролетта, можете да мешате нафталин со кој било лабав материјал (тресет, пилевина) и да го ширите на филм, иверица, картон на просториите. Мирисот на нафталин е неподнослив за глодари како глувци и тие ја напуштаат просторијата.

Поставувајќи ги производите за зимско складирање, да ги исплашиме глодарите на глувчето на врвот на зеленчукот, поставуваме гроздови од пелин. Растера борна киселина, пепел околу подот. Иритација од користените лекови погони штетници од просториите.

Во пролет-лето период, можете да готвите своја мамка, безбедна за сопствениците и животните од село.

 • Бариум јаглерод топки. Измешајте во сооднос од 4 до 2 дела, соодветно, брашно и бариум карбонат. Намачкајте го тестото и ставете ги топчињата во коцки или места каде што глувците најчесто се појавуваат.
 • Измешајте го брашното и сувата кит во ист сооднос, додајте вода и формирајте топки, коцки од тестото и ставете ги во шипките или притиснете ги во шипките.
 • Подгответе мешавина од гипс и брашно, соодветно, во сооднос 1: 3. Неколку капки нерафинирано сончогледово масло се додаваат во смесата и, темелно измешани, се поставуваат на чинии во затскриените места во просторијата.
 • Подготвена е мешавина од 2 дела русин, 2 дела шеќер во прав и 1,5 делови од боракс. Оваа мешавина е смртоносна за стаорци.
 • Подгответе топки од оцет. Брашно брашно на маса оцет наместо вода.

Забележете, кога подготвувате мамки, се подготвуваат мешавини со нараквици.Ако има стаорци во куќата, тие нема да го земат мамката со мирис на личност. Работата треба да се изврши само со нараквици, мешајќи ги состојките со шпатули.

Мусарка од шишето

Контрола на глодари на локацијата и во градинарски насади

Различни видови глодари на територијата на домаќинството можат да предизвикаат значителна штета. Тие гнасаа на кората и корените на младите градинарски култури, што доведува до смрт на растенијата. Најчести видови на мали глодари се глувци од поле и шумски стаорци, диви, сиви и црни стаорци. Во природни услови, глодари како глувци живеат не повеќе од 1,5-2,0 години, но тие имаат голема плодност и можат брзо да пополнат градинарски бери и градинарски насади. Во текот на животот, секоја личност носи 7-10 потомци и во секое легло 15 или повеќе новороденчиња глувци. Тие се во можност да навлезат и да останат долго зимно време во домовите, да им наштетат на храна, мебел, да се носат и други работи. Покрај овие глодари, шутли често живеат во градината.За разлика од глувците, тие имаат многу мали очи и издолжена издолжена муцка. Завртките се нарачки во летни колиби и тие не можат да бидат уништени. Тие користат храна од гасеници од инсекти, пајаци, удари, црви, бубачки, вошки од дрво и други мали штетници за храна. Се разбира, тие исто така можат да му наштетат на градинарските растенија кога, во потрага по храна, ги поткопуваат корените на градинарските култури, но сепак носат повеќе придобивки. Unално е што заради надворешната сличност со штетниците на глувчето, шутките често умираат кога се градат глодари.

Намирници засновани на храна

За да заштедите гранчиња и да истерате штетници, можете да користите методи кои привлекуваат само глувци и стаорци.

Основата е мамката на разни пестициди заснована на растителна храна: варен зеленчук, житарки, леб, житарки, зрна, брашно. Мамките се ставаат директно во мијалник, па дури и во самата грицка. По 3-6 дена, ефектот на мамките се проверува и постапката се повторува. Поефикасни се превентивните мерки, вклучително и употребата на растителни репеленти и ратициди.

Употреба на растителни репеленти и ратициди

Засади грмушка од старешина, рузмарин, tansy, нане, пелин и други отвратителни растенија околу летото куќа зад живата ограда. Глодарите и мирисот на некои градинарски растенија не толерираат: лук, коријандер, врвови домати и компири. Засади градинарски кревети со коријандер, лаванда, садење хризантеми, лук. Willе има и придобивки и заштита. Патем, отровните растенија ефикасно ги штитат коренските системи на цветните култури од оштетување на глодари.

За зимска заштита на млади насади од бери растенија и градини од инвазија на глодари, се користат врвови на домати и компири. Врвовите се сецкани и поставени околу штандовите на градинарски и бери култури. Во пролетта, половина расипани врвови се засадени во почвата. Излегува дополнително органско ѓубриво.

Chemerica ризом се смалува во прав и се додава во смесата за белење дрвја. На ист начин, користете инфузија на билки од термопсис. Термопсиската инфузија се меша со филер (пилевина, струготини, тресет) и вградена плитка во почвата на кругот на трупот.

Како по правило, младите садници во раните години за зима се засолништа од мраз, користејќи различни ткаенини за покривање, трска, зимзелени шепи и друг материјал како изолација. Ако го мешате или положите користениот заштитен материјал со стеблата на растителни репеленти и ратициди, ниту еден мал штетник не се приближува до млади насади. Долниот раб на заштитниот материјал треба да се ископа во почвата до длабочина од 4-5 см. Во зима, удирајќи ја колибата по следните снежни врнежи, треба да го гази снегот околу куќата, дрвото стои. Глувците во снегот ќе изгубат колосек и ќе одат на безбедно место.

Од нехербални лекови, мешавина од пилевина со раствор на креолин во сооднос 1:10 делови од лекот и водата е ефикасна. Bunnies на трева намачкани со бреза катран или снопови коса од кучиња од куќи во дворот ќе ви помогнат во зајаците. Мирисот на куче ги истера зајаците.

Контрола на глодари во куќата

Користење на репелери за глувци и глувци

Безопасно, но доста ефикасно средство за протерување глодари од нивната летна куќа се препродавачи. Тие се поделени во неколку типови:

 • механички
 • електронски
 • комбиниран.

Наједноставните и најчесто користени репелери се механички. Тие можат да бидат направени независно во форма на разни грамофони. На Shrews и молови не им се допаѓа вибрациите и тие се првите што го напуштаат местото, се преселуваат во тивка зона.

Електронските препродавачи се засноваат на создавање на ултразвучни вибрации кои постојано ја менуваат нивната фреквенција. Тие работат на батерии. Опсегот на еден уред не е помал од 20 квадратни метри. м Инсталирајте на градинарската парцела неколку парчиња. Со континуирана работа за еден месец, глодарите оставаат непријатно место. Неодамна, развиени се нови видови ултразвучни препродавачи. Нивната акција опфаќа површина до 1 стотинки, што е многу погодно. Ултразвучните препродавачи Антикотр, Град, Торнадо, Чистон се најпознати за жителите на лето. При инсталирање на нив, неопходно е да се следат сите точки на препораки за инсталација и работа.

Секако, во еден напис е невозможно да се опфатат сите методи на истребување глодари во просториите и во градините-бери-градинарски насади. Ги покануваме читателите да ги споделат своите тајни на заштита од штетници на глодари.

Погледнете го видеото: СОЛЗА И СМЕА - Полиција (Април 2020).