Летна куќа

Избор на затворено цвеќе за внатрешноста на просторијата и станот

Цветовите во дизајнот на просторијата помагаат да се направи поживо и поудобно за една личност. Правилниот избор на бои за просторијата, без разлика дали станува збор за дневна соба или спална соба, ходник или бања, мора да се направи правилно. Оваа статија дава совети за тоа како да користите цвеќиња во затворен простор во внатрешноста на модерен стан.

За да добиете најдобар визуелен ефект од вашите растенија во затворен простор, треба да го одредите нивното место пред да направите набавка. Прво, одлучете во која просторија ќе бидат. Честопати има и предности и недостатоци во која било од шесте главни простории - водич за избор на просторија.

Следната задача е да се утврди позицијата за растението или растенијата во просторијата.

Постојат прашања на кои мора да одговорите. Колку природна светлина ќе добијат растенијата? Дали има греење во просторијата? Дали просторијата останува топла во зимски ноќи? Вашиот избор на просторија и место во просторијата ќе влијае и на стиловите на составот и на асортиманот на растенија.

Се разбира, не може да се зборува за избор на место ако растенијата се должни да служат за одредена цел, на пример, да засолнат празно огниште или да дејствуваат како раздвојувач помеѓу делови од просторијата. Во такви случаи, позицијата е фиксна, но сепак е потребно да се земат предвид факторите опишани погоре за да може композицијата да биде ефективна и привлечна.

Кога се занимавате со градина, мора да ја земете предвид локацијата на растенијата пред да купите. Сепак, честопати повеќе од половина од затворените растенија се појавуваат во нашата куќа како резултат на импулсивни набавки. Исто така, мора да одлучите дали да го поставите во саксија или во затворена градина со други растенија.

Едвај може да се очекува дека одреден вид растенија ќе цвета во кој било агол од вашиот дом, иако има растенија што можат да се одгледуваат во широк спектар на услови. Постои дури и мала група на растенија кои можат да се одгледуваат во темни агли.

Постојат и други фактори, покрај очигледните еколошки, кои можат да влијаат на здравјето и долговечноста на растенијата. Покрај тоа, на изгледот на составот ќе влијае влијанието на осветлувањето и позадината.

Време е да размислиме за избор на вистински стил, сад и на крај растенија.

Кои цвеќиња и растенија се погодни за спалната соба?

Кои цвеќиња се погодни за спална соба - одговорот на ова прашање е многу важно да се знае. Спалната соба е најмалку популарно место за затворен растенија. Се верува дека поминуваме премногу малку време во спалната соба, а има многу малку посетители. Внатрешните декоратори честопати се со спротивно мислење - тука не треба да се грижите за тоа што мислат роднините и пријателите.

Исто така е одлично место за растенија кои не можат да толерираат вишок на топлина во зима, како што се циклама, бел перон, хиреранта, синка, бугавинва и абутилон. Ароматичните растенија се исто така популарни. Дизајнерите и цвеќарниците даваат многу совети за тоа кои растенија се погодни за спалната соба во модерен стан.

Цвеќиња во ходникот и нивни фотографии

Убавите лисја и цвеќиња во ходникот во близина на влезната врата се директен показател за добро негуваниот дом. Големата и добро осветлена сала нуди одлични можности за фитодизајн - тука е место за спектакуларни цветни растенија. За жал, повеќето ходници се тесни, слабо осветлени, склони кон нацрти, а ноќта е студено. Во овој случај, подобро е да се изберат цветни кондензиран растенија за да се обезбеди шарен и ефтин привремен состав. Следниве се цвеќињата во ходникот на фотографијата со разни композиции:



Затворени цвеќиња во бањата и нивните фотографии

Затворено цвеќе во бањата може да се види во списанието, а не во куќата. Ова е чудно. На крајот на краиштата, бањата е најдобрата просторија за растенија за кои е потребен влажен воздух, а ниту една друга просторија не може да има корист од мекоста и зеленилото што тие ги носат.


Садот на прозорецот е погоден за мала бања, но препорачливо е да се користи пространа бања со цел да се претстават егзотични растенија како што се антуриум, цимбидиум и каладиум во најдобро светло.

Само погледнете ги цвеќињата во бањата на фотографијата за да ја цениме привлечноста на таквата идеја:



Затворен цвеќиња во дневната соба

Скоро секоја дневна соба има затворен растенија. Сепак, во повеќето случаи, нивното визуелно влијание може да се подобри со преуредување и, можеби, со купување на неколку дополнителни копии.


Користете цвеќиња од затворен простор во дневната соба за да зачините досадни предмети како што е празно огниште или гола полица. Дневната соба е добро место за растенијата, но може да се појават проблеми. Просторија со централно греење има мала влажност и е премногу топла во зима за растенија за кои е потребен период на застој.

Домашни цвеќиња во кујната

Трпезаријата се наоѓа веднаш до кујната, што е погодно за наводнување. Декорациите во трпезаријата, како по правило, се малку, но ретко се гледа куќен дом. Чест проблем е недостатокот на простор, иако домашно цвеќе во кујната може да се стави на масата наместо сечено цвеќе, дури и во најкомпактните простории.


Таквиот состав треба да биде низок, во добра состојба, без изнудени мириси и штетници. Други соодветни места во малата трпезарија се на прозорецот или на идот.


Кујната се наоѓа на второто место по дневната соба како најпопуларна просторија за растенија, и тоа не е изненадувачки - некои членови на семејството го поминуваат поголемиот дел од денот таму, воздухот е влажен, а појавата на плакари, челични тоне, итн. можат да бидат омекнати и оживувани од живописни растенија.


Просторот на прозорецот пред мијалникот е најдобро одговара - осветлувањето е добро, а водата е при рака. Сепак, тука се потребни и некои техники за дизајнирање. Групирање на растенија е пожелно, но неуредните џунгли можат да го расипат погледот и да ја затемнат просторијата.

Каде да ставите цвеќе во станот: совети

Најважниот проблем при организирање на фитодизајн секогаш останува следниот аспект - каде да ставите цвеќе во станот. Следниве се основни совети за тоа каде да ги ставите цвеќињата на таков начин што ќе се чувствуваат пријатно, а притоа да не го нарушат интегритетот на составот.

Цвеќиња под таванот

Цветовите под таванот најчесто се поставуваат во ниски простории каде што се бара визуелно зголемување на висината на таванот. Нема подобар начин да се покажат ампелозни растенија отколку да се садат во сад прикачен на таванот.


Растенијата се видливи во висечки корпи кои не би привлекле внимание ако застанат на страничната табла. Досадните агли и нишата на прозорецот се најзгодни места. За жал, постои прилично долг список на предупредувања. Не закачувајте висечки корпи во линија на движење ако таванот е мал, и проверете дали е поставената плоча доволно силна за да ја издржи тежината на растенијата за возрасни и компостот веднаш по наводнување. Покрај тоа, растенијата мора да бидат во добра состојба - излитен бршлен или сушен филодендрон ќе се расипе, а не да ја потенцира убавината на околината. Конечно, запомнете дека не е лесно да ги чувате - растенијата во корпи за висење се потешки за вода отколку во саксии на подот.

Како да поставите цвеќиња од дома, на прозорецот?

Како да поставите цвеќе на прозорецот, така што тоа не личи на дизајнот на баба со гераниуми? Просторот на прозорецот е омилено место за затворен растенија. Но, не ставајте ги во форма на расфрлани садови поставени рамномерно по целата должина. Подобро е да се користи еден атрактивен примерок - низок и бујна во центарот или висок и тесен ако е поставен на едната страна.


Големината треба да одговара на околината - мали и дискретни растенија на голем прозорец нема да додадат ништо за подобрување на декор. Изберете цвеќиња од затворено на прозорецот внимателно - ако прозорецот се соочува на исток, југ или запад, ќе ви треба разновидност што може да издржи одредена количина на директна сончева светлина. На прозорецот од јужната страна ќе ви треба екран за да го заштитите домот цвеќе на прозорецот од жешкото летно сонце.

Поставување цвеќиња на подот

Можно е да поставите цвеќиња на подот во случај да бидат доволно високи и во исто време да ја добијат потребната количина на сончева светлина.


Местото за голема архитектонска фабрика е на подот - инсталирањето на тежок тенџере на маса или странична плоча може да го направи небезбедно.


Постојат и други видови на растенија кои исто така се препорачуваат да се чуваат како самостојни примероци, на пример, цветни цветови дрвја и високи лијани како што се Philodendron и monstera. Соодветниот пар на растенијата од двете страни на вратата додава симетрија на големата просторија; тенџере, стоејќи во близина на вратата на дворот, внесува честичка од градината во собата.

Поставување цвеќиња во стан на мебел

Малите растенија треба да бидат поставени над подот, така што тие се достапни одблизу. Обично, тенџерето е поставено на прозорец, полица или странична табла.


Поставувањето цвеќе во стан на мебел треба да се направи со внимание, така што водата не паѓа на дрвени површини.

Поставување растенија на штанд

Некои куќички имаат долги виси стебла или заоблени лисја, а нивниот изглед честопати се расипува кога тенџерето е на странична табла или праг на прозорецот. Оптимално поставување на растенија од овој вид на штанд или во сад за виси.


Соберете неколку садови во состав на метален или бамбус држач.

Поставување цвеќиња во внатрешноста на идовите

За wallsидовите најчесто тие избираат или цветни растенија за да создадат место на боја на пастелната површина на wallидот, или ползавци за да ја обликуваат сликата, прозорецот итн.


Поставувањето цвеќиња во внатрешноста на идовите може да има една карактеристика - се појавуваат некои потешкотии: не е лесно да се задржи околниот воздух влажен, а ќе биде потребно и често наводнување. Изберете садови со голема и длабока тава.


За повеќето растенија, бледата пастелна боја позадина без шема е подобра. Ова е особено точно за целосно зелени украсни лисја и светли цвеќиња.

Растенијата со многу разновидни лисја и растенија со маса светло цвеќе може да изгледаат бледо ако се постават на лесна позадина. Темната површина создава подобар визуелен ефект.

Малите лисја често се губат во позадина со сложена шема. Ставете ги таквите растенија на едноставен wallид, а пред шарената површина, користете видови со големи лисја.

За експресивен ефект, користете контрасти на боја и форма. Позадина со строго вертикални ленти може да се анимира со поставување растение за ширење пред неа.

Осветлување за затворено цвеќе во внатрешноста на станот (со фотографија)

Правилното организирано осветлување за цвеќето е од суштинско значење за животот на растенијата. Осветлувањето може да биде природно или вештачко. Од гледна точка на дизајнот, светлината на конвенционалната светилка насочена кон зеленило или цвеќиња може во голема мера да го подобри изгледот на растенијата во вечерните часови. Најдобар тип на ламба е насочено светло (место) или центарот на вниманието. Прегревањето од блескаво ламба може да предизвика проблеми. Халогените ламби се ефикасни, но испуштаат многу топлина; компактните флуоресцентни и LED светилки испуштаат релативно малку топлина.

Ова е една или повеќе светилки, обично вдлабнати во таванот или поставени на држачи што се наоѓаат над растение или група на растенија. Со помош на таквата светлина, цвеќињата во затворен простор во внатрешноста на станот во групи се комбинираат во една целина, а во одделни растенија се потенцираат детали.

Можете да видите фотографии од затворено цвеќе во внатрешноста и да изберете соодветна опција за организирање на осветлување:



Долно осветлување. Ова е една или повеќе светилки кои се инсталираат пред растение или група на растенија на ниво на подот.


Листовите се осветлени, но главната цел е да се фрлат интересни сенки на .идовите. Поместете ја светлината за да ги постигнете најдраматичните ефекти.


Позадинско осветлување. Ова е една или повеќе светилки кои се инсталираат на ниво на подот зад растение или група на растенија. Главната цел е да се претворат растенијата во силуета што е јасно. Оваа техника бара простор и големи растенија.

Следното ги прикажува затворено цвеќе во ентериерот на фотографијата од разни композиции:



Погледнете го видеото: Содом и Гомор (Април 2020).