Растенија

Детален опис и видови на притаен во детелина

Интересна трева, притаен детелина. Ако зборуваме за летни жители. Некои го растат и го сметаат за вредно растение, други се обидуваат да го уништат, сметајќи го како плевел.

Опис и карактеристики на притаен детелина

Детелина - повеќегодишно тревни растенија од семејството на мешунките. Корените на потеклото одат во Евроазија. Може да расте на која било почва не толерира продолжено стагнација на вода.

Расте добро во сончеви области и во сенка.

Фабрика со моќен коренски систем. Длабочината на пенетрација во земјата е од 50 до 100 см. Долги гранки од пука од главното стебло. Иако главниот корен е краток и достигнува 4 см.

Приземниот дел се протега од 30 до 50 см. Сето тоа зависи од сортата и видот на почвата. Листовите се тројни, овални до 2 см во должина. Inflorescences се собираат во главата. Бојата на пупките е бела, розова, црвена.

Цветни видови и сорти

Детелина има околу 300 видови. Најпопуларните сорти станаа предок на многу варијанти.

Во земјите на ЗНД - дивиот свет, живеат до 70 видови. Од нив, три се одгледуваат.

Црвена или ливада

Разгледана упорен и обичен поглед. Благодарение на моќниот корен систем. Навлегувајќи во почвениот слој до 2 метри, растенијата добро се прилагодуваат во сушните делови и совршено толерираат ниски температури.

Црвена детелина

Цвеќиња собрани во кружни капачиња, шарлах. Фабриката се смета за растение мед, но не достапно за секого, само за пчели со долг пробосцис. Затоа, од 6 хектари се собрани до 6 кг.

Бело или притаен

Многу тежок изглед. Кога ја користите како трева од тревник, не плашете се од газење.

Бела

Совршено е обновено, не страда од мраз. Кореновиот систем лежи само 35 см во земјата. Земјата е проширена до 40 см.

Розова или хибридна

Цветовите се бели, непречено претворајќи во розова нијанса. Имаат густа глава во однос на претходните видови. Висината на стеблото варира од 30 до 80 см. Фабриката сака тресет земја. Тоа е продуктивно растение за мед.

Розова

Корист и култивирање

Детелина е незаменлива трева за земјоделски цели. Кореновиот систем акумулира азот во форма на специјални бактерии. При косење култура, почвата е заситена со корисни материи, со што се зголемува ротацијата на земјоделските култури на другите култури.

Во градината по неколку години на растење компири, на пример, се препорачува да се засади детелина. Земјата ќе почива добро и ќе биде заситена со корисни материи, што не дозволува во иднина да се повредат компири и да се зголеми приносот.

Високите сорти се сечат и ситно сецкаат. Потоа, сецканата детелина се користи како прекривка за други растенија. Ова овозможува да се зачува влажноста и да се заштити културата од плевелите. Добри резултати може да се забележат при мулчирање на домат.

Користење на детелина како прекривка

За да одгледувате детелина, треба да се грижите за претходниците - ова пролетни и зимски уши.

Оптималниот период на сеење е рана пролет. Ако изборот паднал во есен, тогаш фабриката мора да има време да фати висина до 10 см. Во спротивно, културата нема да преживее. Времето на садење ја диктира климата во регионот.

Детелина засадена во чиста форма бара подготовка на почва. За да го направите ова, ископајте заговор на бајонет на лопата и извадете ја плевелот.

Комбинација со различни претставници на флората

Се одгледува не само како основа за добиточна храна за животните. Многу сорти имаат декоративен изглед. Тие се користат како позадина каде можат да бидат поставени осамени композиции, карпи-градини, розови градини, цветни леи:

 1. За сеење тревник, ниско-растечки сорти на Rindvel, Liflex, Sylvester се добро комбинирани.
 2. Детелина е комбинирана со житни растенија, на пример, со пченица. Постои една карактеристика на цветот, дека со текот на времето затнува различна култура. За да се спречи ова, житните растенија се хранат со минерални ѓубрива. Понекогаш тие користат стимулатор за раст како тример или растителни житни култури.
 3. Добра комбинација со дрвја или грмушки.
 4. Лупините, афините се погодни за цветни аранжмани. Тоа е, цвеќиња со светли бои.
Тревник на детелина

Треба да се сади во посебни композиции, така што со текот на времето не ги менува. Или изберете цвеќиња со моќен корен систем.

Земјоделска апликација

Високите сорти се одлични за создавање на основа за добиточна храна за животни. Според неговите карактеристики, детелина не е инфериорен во однос на луцерка. Се користи како свежа храна за подготовка на силажа, сено.

Еден хектар сеење дава 2-3 тони сува храна. Особено вообичаени сорти на детелина на ливади:

 • Вичаи
 • Амос
 • Сегур
 • Маро
 • Тит
 • Рајот
 • Долгорочни

Белата, розовата е широко користена во пчеларството. Бидејќи е најпродуктивен. Медот е невообичаено мирисна, светло во боја.

Од сеење трева во еден хектар, соберете до 125 кг вреден производ.

Ако зборуваме за карактеристиките, тогаш можеме самоуверено да кажеме дека растението има голем број на добри својства. Главната работа е правилно да ги користите.