Фарма

Еризипелите свињи се опасни не само за животните

Освен животните, свинските еризипели се заразни за луѓето. Иако смртта на свински еризипели може да предизвика неколку, нејзината опасност од ова не станува помалку. Патогените еризипели можат да предизвикаат сериозни компликации кај луѓето и животните - заболувања на кардиоваскуларниот систем, артикуларен апарат и морфолошки промени во внатрешните органи. Но, со навремена дијагностика, успешен третман, негативните последици од оваа болест може значително да се намалат.

Карактеристики на еризипели

Еризипелите на свињи се предизвикани од сеприсутна (честа) бактерија. Бактериите на еризипела се стабилни, вируленцијата опстојува неколку месеци. Бактеријата е чувствителна на антибактериски агенси, белило, алкалии, формалдехиди и температури над 50 ° C. Ниските температури (-7 -15 ° C) не го дезинфицираат патогенот. Кога се загрева на 70 ° C, бактеријата умира по 5 минути.

Свињата еризипела е честа болест. Тој е снимен како епизоотичен (ограничен). Инфицирани се свињи од 3 месеци до 1 година.

Изворот на болеста се болни свињи - носители на бактерии.

Фактори на трансфер - месо од колење на болни животни, заразен отпад од кланица, ѓубриво, предмети за нега, трупови на болни животни. Предизвикувачкиот агенс го носат глувци, муви - крвопролевачи. Патната трансмисија е алиментативна, при што преносот и директен контакт ретко се пренесува.

Свињата еризипела главно се јавува во топлата сезона и е стационарна по природа.

Клиничка слика на лица од свињи

Времетраењето на периодот на инкубација е од 2 дена до една недела. Симптомите и третманот на свински еризипели, сериозноста на неговиот тек и формата на болеста ќе зависат од факторите кои придонесуваат за појава на болеста.

Овие фактори вклучуваат:

 • вируленција на патогенот;
 • порти на инфекција (местото каде што влегуваат бактерии);
 • состојбата на имунолошкиот статус на животното;
 • услови на чување и хранење.

Болеста се манифестира во неколку форми кои се карактеристични за одреден тек.

Класификација на текот на болеста:

 • молња брзо;
 • остар;
 • субакутен;
 • хроничен

Секој период (курс) се карактеризира со сопствена слика за болеста.

Молња брзо - ретко се забележува. Неговата манифестација ќе биде карактеристична за позлатеноста на гоење 7-10 месеци, кај ослабени животни кои се чуваат во незадоволителни услови, под влијание на стрес-фактори (транспорт). Еритематозната болест на кожата е отсутна, еризипелите во овој период се нарекуваат бела форма.

Септичката форма е забележана во акутен тек. Во овој период, заболените животни чуваат одвоени од целиот добиток, угнетувани, лажат. Температурата на телото е повисока од 42 ° С, екстремитетите тешко се свиткуваат при движење (стиснато одење). Постои губење на апетит, студ, диспептични нарушувања, дијареја наизменични со запек. Можни напади на повраќање.

Кардиоваскуларната и бубрежната слабост предизвикуваат пулмонален едем. Се развива декомпензаторно останување без здив, цијаноза (цијаноза) на кожата во регионот на долната вилица, вратот и абдоменот. Карактеристичен симптом е еритема (црвенило) на кожата. На вториот ден од болеста, на некои свињи се појавуваат дамки од различни бои - од бледо розова до темноцрвена боја. Ако не се лекува, пациентите умираат во рок од 2 до 5 дена.

Свињата еризипела полесно поминува во субакутниот период, во кој карактеристична е формата на кожата, уртикарија. Температурата на телото на болната свиња достигнува 41 ° C, се забележува слабеење на животното и жед. Со еритематозна уртикарија, се формира оток на разни конфигурации - квадрат, дијамантски облик, понекогаш круг. Уртикарија се манифестира во големи области на телото, додека курсот е бениген. Со третман и закрепнување, исчезнува целосно.

Субакутниот курс трае 6 до 12 дена, исходот е поволен - закрепнување.

Ретко оди во септичка форма.

Хроничната форма на свински еризипели ретко се регистрира. Се манифестира со некроза на еризипела (некроза) на кожата, брадавичен ендокардитис, ревматизам, полиартритис. Како резултат на тоа, се развива леснотија и зглобовите се деформираат.

Третман

За успешен резултат и ефективност, третманот на свињи со еризипели треба да биде сеопфатен. Се користи специфична и симптоматска терапија.

Со специфична терапија, на пациентите им се инјектира антикорозивен серум. Симптоматска терапија вклучува употреба на неколку групи на лекови:

 • антибактериски широк спектар;
 • витамин;
 • антихистаминици;
 • срце;
 • антипиретик.

Антимикробни средства (tylosin, tylosomycol, farmazin, пеницилин и стрептомицин натриум сол) се користат за 3 до 5 дена. Доколку е потребно, продолжете со третманот со продолжени антибиотици (бицилин 3, 5). Оптималниот терапевтски ефект може да се постигне со комбинирање на антибиотици и антикорозивни серуми во исто време. Дозата на лекот се одредува според упатствата.

Заедно со употребата на лекови, тие создаваат подобрено одржување на хранење и сточарство. Веб-страници на болни луѓе редовно се чистат и дезинфицираат механички.

Контрола и мерки за спречување на еризипела кај свињи

Со појавата на лица од свињи во индустрискиот и приватниот сектор се воведуваат ограничувања. Тие се однесуваат на извозот - увоз на свињи, извоз на незагадени производи од производство на свињи (месо) и добиточна храна.

Сите добиток се подложни на клинички преглед. Клиничките свињи се изолирани и третирани. Условно здрав - вакцинирани и забележани во текот на следните десет дена. Во случај на нивна болест, тие исто така се изолираат.

Доколку има потреба, извршете колење на болни свињи во одредени области.

Две недели подоцна, ограничувањата се отстрануваат по последното откривање на болеста и конечното присилно дезинфекција на сите простории, опрема и места за одење.

Правила за месо

Колење на свињи е дозволено по отстранувањето на карантинските ограничувања.

Маскари и производи од колење на пациенти кои биле болни и се сомневаат во зачестеност на животни, може да се користат само по вриење! И спроведување на микробиолошки студии за салмонелоза.

Со еризипела од свињи, можете да јадете месо по третманот, но не порано од дозволениот период на нега. Карнија (период на чекање) - времето кога лекот се елиминира од животното.

Во врска со предиспозиција на една личност за болест на еризипела, неопходно е строго да се придржувате кон правилата за хигиена при колење и сечење на свински трупови. Оштетената кожа го зголемува ризикот од еризипела. Месото добиено од болни свињи или кои биле болни пред јадење, треба да биде подложено на термичка обработка - да зоврие. Горенаведените мерки ќе ја избегнат болеста на еризипела на свињи.