Цвеќиња

Високи украсни дрвја во уредување

Високите дрвја не се само најважните структурни и заштитни елементи на дизајнот на страниците. Не е за ништо што дизајнерите честопати ги нарекуваат "круна на градината": тие ја создаваат основата, основата на дизајнот, стилот и концептот, се одговорни за хармонијата и привлечноста на која било локација со децении. И најважната улога не ја играат овошните дрвја, туку нивните украсни колеги. Во близина на куќата или на крајните граници на локацијата, во прекрасна изолација или со остатоци на цветниот кревет - големите украсни дрвја секогаш остануваат најспектакуларните и најважните елементи на уредување.

Големите дрвја во градината можат да станат генерички и да воодушеват неколку генерации

Тешката улога на главата на градинарското кралство

Големите дрвја се секогаш во центарот на вниманието. И не само во буквална смисла: тие го потчинуваат целиот пејзаж на себе, ги диктираат главните фокусни точки и го средуваат просторот, го одредуваат и потенцираат неговото уредување, всушност се елемент на дизајнот исто толку импресивен и единствен како и големите архитектонски елементи. Градина без дрвја не е само досадна. Безживотно, се чини рамна, банална и неинпресивна обична. И барем едно големо дрво треба да биде дури и на најмалата заговор. На крајот на краиштата, без оваа противтежа на куќата нема да создадете хармоничен проект, без оглед колку е детален дизајнот. Не случајно ваквите дрвја честопати се нарекуваат семејни дрвја: ова е најсигурен и најтрајниот елемент на уредување, најважен и најзначаен, одредувајќи атмосфера и удобност, чувство на сигурност и изолација на градината. И секоја година вредноста на големо дрво, нејзината улога и значење расте. На крајот на краиштата, цветните леи и боите можат да се променат наоколу, па дури и градина може да се трансформира надвор од признавање во стил, но главното дрво на страницата сепак ќе ги извршува своите функции исто така.

Големото дрво во градината игра улога:

 • главна фокусна точка;
 • балансирање на градежниот елемент;
 • највисок вертикален акцент;
 • извор на плодна сенка за рекреација;
 • градинскиот елемент на централниот елемент;
 • почетна точка во поставување функционални и украсни предмети, избор на структура и форма на композиции;
 • главните средства за потенцирање на тродимензионалноста на пределот;
 • извор на посебна атмосфера на удобност, безбедност, полнота;
 • главниот акцент на боја (обично со "фокус" на сезонската сезон - цветни во пролет, разновидна круна во лето или есенска облека), итн.
Големите дрвја може да имаат различни функционалности.

Функционалната цел на гигантите на страницата не ги одвраќа можностите за нивна употреба во дизајнот. Такво дрво не мора да се сади во прекрасна изолација на празно место. Високото украсно дрво може да се користи за засенчување на агол за релаксација, украсување на голем тревник и ставање како централен структурен елемент. И можете дури да го засадите во близина на куќата или тремот како акцент (со разумна близина - без да го намалите растојанието на помалку од половина од дијаметарот на круната), скријте го во жива ограда, па дури и во цветна градина.

Во исто време, „височината“ е единствена за секоја градина. Се сметаат големи дрвја, чија висина е близу до куќата, сразмерна со големината на заплетот како целина. За мала градина, дури и триметарско дрво се смета за високо. За голема локација, можете да си дозволите вистински гиганти, достигнувајќи 20-30 метри во висина, па дури и да создадете улички од нив.

Големите дрвја честопати се нарекуваат досадни, „стандардни“ елементи на дизајнот на пејзажот. Но, таквото мислење за најигантската група на градинарски растенија не е само погрешно, туку и речиси криминално: за да се за fallубат во украсни дрвја со големина на „макси“, доволно е да ги набудувате најмалку една сезона. Нежен бран на цветни во форма на пена, наизменично со расејување на овошје и сјајни лисја, а потоа и давање на диригентската палка на огнена есенска облека, е глетка типична дури и за најскромните џинови во градината. И некои дури и претвораат едноставни дрвја во главната декорација на градината. Белиот деризен со својата елегантна облека, трогатејќи со плачлива бреза, јаворчиња со бронзена летна боја и кармини есенски лисја, како и многумина од нивните браќа со најголема големина, ќе ве натераат брзо да заборавите на стандардите.

Високото дрво што сте го одбрале треба да ви се допаѓа

Правила за избор на високи дрвја за страницата

Изборот на големо дрво е прашање на многу вкусови. Прво на сите, запомнете дека високи дрвја, а особено великаните, се донесени во градината со децении, а понекогаш и со векови. И тие треба да бидат блиски во духот до вас. Сè што е во нив - од обликот на круната до лисјата и кората - треба да сакате. Но, постојат доста објективни правила за избор на гиганти.

Главните упатства за наоѓање на идеално големо дрво треба да бидат:

 • неговата функционална цел;
 • стилот на куќата и другите згради на локацијата;
 • областа што може да го зафати големо дрво (откако ќе ја достигне својата максимална големина).
Европска бука, или Шумска бука (Fagus sylvatica). © Серена

Но, посакуваната форма на круната најчесто е подреден критериум. Избран е не само по вкус, туку и со оглед на областа на локацијата. За мала градина, пожелно е да изберете големи дрвја со заоблени, сферични круни или вертикално издолжени контури, за големи може да си дозволите каква било моќ и распрснување. Но, сè е релативно: плачливите дрвја се добри во сите околности. И гигантите во форма на чадор, во форма на шатори, можат добро да се вклопат во различни градини ако се комбинираат со згради, се избираат компактни нови сорти или дрвјата се исечени и обликуваат.

На големи области, јавори, планински пепел, липа може да се заменат со даб, пепел, бука. За градините од многу поскромна област, украсните цреши и јаболкници, холи јавори, сливи, робинија псевдоакациа, полнолетна врба, коза и бела, роуно-лиснато и обична, плачлива бреза, кобус магнолија и bigonya catalpa се многу порационален избор. На оние кои сакаат да создадат градина на многу скромно подрачје ќе им помагаат дрвени кади - привет, холи на стеблото, јаворов јавор, магноли и егзотика, кои ќе треба да бидат однесени во просториите за зима, ќе им биде дозволено да воведат големо дрво дури и до мини-парцели во близина на градските куќи .

При изборот на дрво за градина, фокусирајте се на неговата зимска цврстина. На пример, чувствуваната паулаунија (Paulownia tomentosa) не е погодна за региони со тешки зими. © paulowniatree

При изборот на растение за вашата градина, неопходно е да се земе предвид не само декоративноста, туку и зимската цврстина. На пример, Каталпа е погодна главно за јужните региони, додека јаворите и јаболкниците можат да издржат дури и најтешката зима.

6 фаворити меѓу високите дрвја

Универзални омилени дрво од јавор или акутифолијат (acer платаноиди), како и нивните колеги од украсните јавори, не е залудно тие да заземаат посебно место во срцето на кој било дизајнер на пејзажи. Навистина, меѓу нив има скромни дрвја високи до 2,5 метри, а гиганти со висина и дијаметар до 6 m (на пример, легендарната сорта Глобусум). Импресивната промена на боите од сезона во сезона не е поважна од убавината на листовите, густината на витканата круна и необичната живост што ја претвора секоја јавор во вистинска starвезда на кој било пејзаж.

Холи јавор, или Јавор сличен на Авион, или Авион-листопасен јавор (Ацер платаноиди). © лаури

Слива од мали сливи (прунус serrulata) - дрво, иако во преподобна возраст од десет метри во висина, но исто така и промена на здодевната форма на круната во елегантни каскади. Работата е дека колку е постара сливата, толку повеќе нејзините гранки висат, создавајќи живописни „фонтани“. Lубител на сончеви области целосно го оправдува насловот на прекрасен дрво во пролетта. Навистина, чудото од цветање слива со мали пили на почетокот на мај, можете да се восхитувате бесконечно. Мали розови цвеќиња ги точкараат бујните гранки со густа чипка, а целото дрво се претвора во магичен вид.

Мала цреша (Prunus serrulata). © Брендон Деба

Линденс (тилија) - класичен дрвенец, кои честопати се избираат за улогата на семеен чувар. И од липите се добиваат најспектакуларните улички. Тенки, издолжени, овие триесет метри убавици цветаат многу доцна, само во средината на летото. Но, веселата боја на лисјата, густата круна, необична арома и пријатна бучава што липата ја носи на заговор целосно го компензираат краткиот период на цветни. Овие арборни дрвја се одлични за улички во големи области, но во скромни градини, тие ќе бидат соодветни ако бидат засадени во прекрасна изолација.

Лин во форма на срце (Tilia cordata). © Стефано Зераушек

Направете да заборавите на статусот на „здодевните класици“ и плачлива бреза (бедула нинџа) Ова растение е постојано во движење благодарение на долгите и тенки гранки кои висат скоро на земја. Во висина, убавината нема да надмине 6-8 метри, но секогаш изгледа елегантно, скоро без тежина и невообичаено елегантно. Таа им дава на градините романтичен шарм и поезија, совршено се вклопува во сложеното украсно садење.

Плач од бреза (белула нишало). © австинботанија

Сребрената, необична, секогаш изгледа особено спектакуларна. тркалезен роуан (сорбус арија) Синкаста нијанса на зеленило, темна на врвот и белузлава под него, со максимална висина од 15 метри со бавен раст, го разликува од остатокот од планинската пепел. Како, сепак, и портокалова, привлечна боја на овошјето и подебела круна.

Регионите со блага зима имаат уште еден фаворит - Европска бука, или шума (fagus sylvatica), особено нејзините црвени и темни лиснато лиснати сорти, како што е „Purpurea Pendula“. Овој гигант, ограничен на 5 метри во висина, импресионира на прв поглед. Луксузот на регална убавина, навидум црно зеленило, каскадите од тенки гранки го освојуваат модерната дрскост и извонредна сличност. Сепак, оние што живеат на југ имаат што да му се восхитуваат покрај бука: уникатното и благодатно цветање се чувствувал паулаунија (paulownia tomentosa) и магноли од сите сорти и агруми со маслинови дрвја - од што може да се избере многу.

Погледнете го видеото: DIY Wood Glider Bench Swing for Garden (Март 2020).