Градината

Растеме лук од светилки

Лукот. Оваа култура ги зафаќа креветите во речиси секоја градина. Секако дека би! Во лукот има многу витамини, неопходно е за солење, а многу јадења без тоа немале да имаат привлечност. Но, дали сите знаеме за лукот?

Која е разликата помеѓу зимскиот и пролетниот лук?

Лукот е зима и пролет. На прв поглед, обајцата имаат апсолутно слична структура: главата, корените, стеблото, лисјата ... Но, всушност, разликите се значајни. Зимските сорти имаат еден ред големи заби, и пролетни сорти од неколку реда, но помали. Зимата може да се сади и во пролет и, поточно, во есен (со пролетно садење, нема време да се раздели на заби), пролетта засадена исклучиво во пролетта и дава култура во истата година. Зимскиот лук е поакутен, пролетта подобро се чува. Ако ја земете сијалицата од зимскиот лук во каранфилче, ќе откриете дека во него има остаток од стрелата (таков вид стап) околу која се наоѓа лукот, но пролетниот лук нема таков стап, бидејќи не пука.

Бухти, или воздушни светилки со лук. © ereереми Продава

Зошто зимскиот лук треба да пука?

За што е зимскиот лук? И за да има повеќе семенски материјал за репродукција, затоа што во неговата сијалица се формираат само 4-10 чешниња, а тоа очигледно не е доволно за да се остави за садење и на масата, туку сијалицата (воздушни сијалици) на една стрела поставена веднаш од 20 до 100 парчиња. Покрај тоа, формирањето на воздушни светилки обезбедува зачувување на степенот на лук, ви овозможува да добиете поздрав саден материјал, да растат поцелосно и многу поотпорно на болести и штетници.

Зошто расте лук од луковици?

За жал, многу аматерски градинари го запоставуваат методот на размножување на зимскиот лук со помош на светилки, но залудно. Оваа култура има тенденција да згасне со текот на годините, па затоа мора да се подмлади барем на секои 5, а по можност 3 години. И за ова нема ништо подобро од семенскиот материјал собран на приватен кревет што припаѓа на омилена сорта.

Сијалица лук и сијалица. © австралиангарлик

Како да растеме светилки?

Растењето лук од светилки до целосна сијалица обично трае две години. Сепак, има случаи кога, во првата година, сеидбата формира прилично голема кромид-забно сијалица, подготвена за употреба. Во однос на вкусот и содржината на хранливи материи, во никој случај не е инфериорен во однос на двегодишната, но ако целта е репродукција, подобро е да бидете трпеливи и да растат добар саден материјал од воздушен лук, а од него да растите култура за масата.

Постојат два методи за одгледување на сетови на семе. Првиот е да се засадат светилки под зима. Како и да е, за време на мразовите се јавува значителна загуба на младиот лук, делумно заради студеното време, делумно заради нивно притискање на површината со замрзната почва. Затоа, помалку ризичен метод е вториот метод - пролетно садење.

Пука од луковици од лук засадени во сад за полевање. © патрик

За да се зачува семе до пролет, светилките за воздух се пакуваат во весник и се кријат на суво, темно место, со стабилна температура од +18 до + 20 ° С. Но, веќе месец и половина пред садењето (околу февруари) тие го префрлаат во подрум или фрижидер, или го ставаат во ткаенина торба и го фрлаат во снегот за да го издржат некое време на температура од 0 до + 4 ° С. Ова им дава можност на сијалиците да поминат низ период на стратификација, што овозможува созревање на ткивата за ртење и дава еден вид стимул на почетокот на сезоната на растење. Потоа лукот се суши, вентилира и дезинфицира во лесен раствор на манган, а само после тоа се сади на кревети, до длабочина од 3-4 см, со растојание од 3 см едни од други, формирајќи редови на секои 15 см. Откако ќе се стави семето во дупки, горниот слој на креветите внимателно затегнат и покриен со прекривка. Ова обезбедува добра адхезија на семето во почвата, што провоцира повеќе пријателски садници и ви овозможува да ја задржите влагата во земјата, што е многу важно за ртење.

Треба да се запомни дека лукот не може да се сади на истото место неколку години по ред, бидејќи тоа придонесува за акумулација на болести, и не треба да се става на претходниците кои негативно влијаат на земјоделските култури (по кромид, краставици, моркови), но подобро ставете после домати, грашок, рано бело или карфиол.

Засадени луковици од лук. © патрик

Кога да ги собереш возрасните светилки?

Времето за собирање на одгледуваните светилки доаѓа во почетокот на август. Јасен знак дека терминот е веќе пожолтен зеленило на лук. Сепак, не треба да чекате лисјата да се исушат целосно, бидејќи ако воздушниот дел умира, папучи ќе биде тешко да се најдат во земјата.

При бербата, мора да запомните дека ископаниот лук никогаш не треба да се остава на отворено сонце, како што е препорачано во белешките на многу градинари, бидејќи оваа култура има својство на „застаклување“ на директна сончева светлина, а тоа значително го намалува квалитетот на лукот. Сушењето на еден заб (како и биеналните сијалици) треба да се случи во сенка, на добро проветрено место.

Штом ќе се исуши надворешната лушпа, материјалот за садење може да се сруши и да се обеси во штала или во таванот. Во есента, лукот-еден заб е подготвен за садење во главното зимско садење!

Погледнете го нашиот детален материјал: Како да растете добра култура на лук?

Погледнете го видеото: Навики на поверениците (Февруари 2020).