Растенија

Јуни Народен календар

Јуни го доби своето име во чест на античката римска божица на плодноста, чувар на бракот, mistубовница на дожд, Јуно. Старото руско име е Изок, што на словенски значи скакулец (веројатно затоа што во овој момент се појавуваат многу скакулци). Јуни беше наречен и црв, т.е. црвен месец (во тоа време се собираше инсект - црв - за да се добие крзнена боја). На украински, белоруски и чешки јазици јуни сега се нарекува црв, а на полски - црв. Луѓето го нарекоа првиот месец на летото шарен (за немири со цвеќиња), светлосен светлина (за светлината на денот) и зрното-растение (лебот расте, руменило на годината).

С.Н. Амошов, шума глад. 1869 година

Сезонски календар

Просечната месечна температура во јуни е 16 ° C, со флуктуации од 12,4 ° C (1904) до 20 ° C (1901).

Највисоката дневна температура беше 35 ° C во 1891 година, најниска е минус 1,8 ° C во 1881 година. Најчесто има невреме, торнада - обично во текот на летната солстиница - 21-22 јуни.

Јуни првично е кул; се случило дека паднала снежна топка: 5 јуни 1904 година, 4 јуни 1947 година, во 1930 година, мразот ја победи ржта.

22 јуни е најдолг ден -17 ч 30 мин.

ФеноменТермин
просекнајранитедоцна
Мразовите на почвата завршуваат1-ви јуни7 мај (1929 година)2 јули (1940 година)
Транзиција на температурата над 15 °6 јуни10 мај (1929 година)21 јуни (1934 година)
Блум:
малини12 јуни23 мај (1906)1 јуни (1904)
вибурнум13-ти јуни17 мај (1906)2 јули (1904)
Кантарион29-ти јуни12 јуни (1921 година)14 јули (1923 година)
ливада со пченка30-ти јуни12 јуни (1948 година)20 јули (1941 година)
Зеле компири16 јуни7 јуни (1934 година)3 јули (1941 година)
Шумски јагоди зрее26 јуни9 јуни (1914 година)16 јули (1923 година)

Народни поговорки и знаци на јуни

Во јуни цвеќиња цветаат, славеат славеingа.

 • Јуни - скупидом, жетвата се акумулира цела година.
 • Јуни-ај: отпадоците во шталите се празни.
 • Леб излезе - не зачудувај, истури леб - не фали, зборувај за леб на тековната култура.
 • Радувајте се не на коренот на лебот, туку во шталата.
 • Јуни помина со преграда низ ливади, а јули со срп трчаше по ливадите.
 • Поминува јуни за работа, ќе го победи ловот од песни.

Детален народен календар за јуни

2 јуни - Фалали. Садење краставици.

3 јуни - Олена и Константин. Рано сеење на лен и доцна сеење на овес. Нижни Новгород советува: „Јајце, лен, леќата, јачмен и доцна пченица од Оленин“.

7 јуни - мед роса - слатко празнење на aphids кои се хранат со растителни сокови.

10 јуни - Евтихиј Тивка ден - до жетвата.

11 јуни - Fedoseya-kolosyanitsa: лебот заработува.

12 јуни - тие засадија грав: "грав и стрмни и големи беа стари, стари и млади".

13 јуни - Јеремеј-риспајагичник. Јереми - спуштете ја мрежата. Крај на сеидба.

14 јуни - Устинов ден. На Устин нема градови на тајна.

 • Облачно утро на Устин - до жетвата на јари (пролет).
 • Облачен дождлив ден на Устин - до берба од коноп и лен.

16 јуни - Ден на Лукијан Анемоне.

 • На Лукијан во пресрет на Митрофан, не оди во кревет рано, туку разгледај одблизу каде дува ветрот: ветерот влече од пладне (југ) - растот на пролетта е добар; ветрот дува од скапан агол (северо-запад) - почекајте за лошо време.

17 јуни - Митрофан. Со Митрофан започна „изметната буба“ - отстранување на ѓубриво на парно поле.

18 јуни - Дорофеј. На Доротеј, утрото на вечерта е помудро.

19 јуни - Иларион. Од овој ден започнува полица од лен, просо и други леб.

 • Дојде Иларион - лоша трева надвор од теренот. Плевелот ќе остави без леб.
 • Полето на плевел е расипано, а не плевелот и не мелењето леб.
 • Pиркајте ги девојките, жените на трупот, започнуваат во пролетна облека.
 • Сее трн и квиноа за проблеми со земјоделските култури.

21 јуни - Стратилат - грмотевици богати. Астрономска граница на пролет и лето. Најдолги денови се -17 ч 30 мин. Во лето, светло цела ноќ.

22 јуни - Кирил. Астрономскиот почеток на летото. Летна солстиница. На Кирил - крајот на пролетта, почетокот на летото.

25 јуни - ден на Питер Сврт. Паѓа голема роса.

 • Сонцето од Питер Сврт го скратува курсот, а месецот (месечината) оди за профит.
 • Од Питер Свртувањето, сонцето се врти за зимата, а летото за топлината.

26 јуни - Акулина - повлечете ги опашките. Многу гаџети и муви. Говедата, откако ги преврте опашките, бега од стадото.

29 јуни - Тихон Птиците престануваат да пеат.

30 јуни - Мануел На Мануел, сонцето заоѓа.

Користени материјали:

 • V. D. Грошев. Календар на рускиот земјоделец (Национални знаци).

Погледнете го видеото: МПЦ-ОА:Прво синодска седница во јуни потоа одговор на СПЦ (Февруари 2020).