Растенија

Псевдорантем

Pseudrantemum (Pseuderanthemum) е грмушка или тревни растенија што припаѓа на семејството Acanthus (Acanthaceae). Местото на раст на ова растение се тропските зони на обете хемисфери на Земјата.

Псевдорантем е гранка исправена грмушка со многу убаво и украсно зеленило. Листовите можат да бидат елипсовидни, тесно-лансиолидни или обликувани во форма. Сечилото на листот не надминува 10-15 см во должина; тој е мек и кревка на допир. Иако изгледот не е толку кревка, сјајните лисја изгледаат восочни, збрчкани, на некои места отечени и конвексни. Нијанси на летоци може да бидат сосем различни: зелена и темно зелена, скоро црна со виолетова, виолетова и други размачкани. Цветовите во повеќето случаи се апикални, во ретки случаи аксиларни со розово, бело или виолетово цвеќе. Идеално место за одгледување на овие растенија е флорариумот.

Домашна нега за псевдорантем

Локација и осветлување

Псевдорантеум сака светла светлина, но многу е важно таа да се дифузни. Во зима, светло осветлување е особено неопходно, затоа, се препорачува дополнително да се истакне цветот со флуоресцентни ламби.

Источните и западните прозорци се најдобро место за одгледување псевдорантем, иако јужните се одлични, но запомнете дека во овој случај ќе треба да го засенувате растението од директна сончева светлина. Со недостаток на светлина, местата на листовите исчезнуваат, а со својот вишок листовите стануваат светло црвени, а самиот псевдорантем не се развива повеќе.

Температура

Во лето, удобната температура за псевдорантем е 23-25 ​​степени. Во есен и зима, треба да биде најмалку 20 степени. Псевдорантеми се слабо поврзани со температурните разлики во просторијата и нацрти.

Влажност на воздухот

Цветот на pseudorantemum сака висока влажност во просторијата, така што треба да се испрска со вода во секое време од годината. Во зима, воздухот во станот станува сув поради загревањето, така што во овој период на растението му е потребна засилена влага. За да ја зголемите влажноста, можете исто така да ги избришете листовите со вода, а исто така да ставите влажна мов, проширена глина или камчиња на палетата.

Наводнување

Наводнување треба да биде обилно секој пат откако ќе се исуши горниот слој. Ова се случува многу брзо, бидејќи водата испарува доста интензивно низ лисјата на псевдорантем. Ако земјата од групата е презаситена, лисјата ќе започнат да раѓаат, но растението не треба да се „поплавува“, бидејќи коренскиот систем може да започне да изгние.

Fубрива и ѓубрива

Во пролет и лето, сложените ѓубрива со висока содржина на калиум мора да се применуваат на почвата со псевдорантем секој месец за да се обезбеди убаво обојување на лисјата. Во есен и зима, не треба да го оплоди растението.

Трансплантација

Растот на растенијата е многу брз, така што псевдорантемум има потреба од годишна трансплантација, а тенџерето се дуплира секој пат. Кореновиот систем исто така расте брзо, така што мора да се скрати со секоја трансплантација.

Подлогата може да биде светло неутрална или малку кисела почва. На дното на садот дефинитивно мора да се стави дренажа. Не користете премногу тесни садови, инаку фабриката ќе започне да испушта лисја.

Градинарски

За да може изгледот на псевдорантем да биде спектакуларно, потребно е редовно да ги штипнувате и градинарувате гранките. Ова се должи на фактот дека кога растат, долните лисја почнуваат да паѓаат и стеблата се изложени. Се препорачува да се постигне стискање и кастрење на поголеми стебла за разгранување. Во страничните пука, растот се врши само на врвот, затоа, за да се добие убава форма за растението, се препорачува да се притиснат на земја со флексибилен кабел, врзувајќи ги краевите на кабелот околу тенџерето.

Репродукција на pseudorantemum

Репродукцијата на псевдорантемум се врши заради тревни или полулигени сечи. Сечињата од корен може да бидат во подлога или вода. Во првата верзија, сечињата се засадени во подлога, чија температура е 25 степени и погоре. За да ги направи подобро вкоренети, може да се користат хормонални стимуланси за раст. Сечињата се покриени со стакло или стаклена тегла и не се отвораат додека не се вкоренат сечињата. Во втората опција, сечињата се ставаат во вода, чија температура е од 26 до 28 степени.

Болести и штетници

Прекумерното наводнување ќе предизвика гниење на коренот. Сувиот воздух доведува до грини на пајаци. Лошата грижа може да предизвика појава на јадење, инсекти во скала или бели светилки.

Растечки тешкотии

  • Лисјата паѓаат - најверојатно ова укажува на сушење од корените.
  • Суви совети на лисја и кафеави дамки - сув воздух или вишок на светлина.
  • Пожолтување и паѓање на лисја - вишок на влага во почвата или недостаток на него во воздухот.
  • Лисјата се претвораат во жолта боја - премногу ниска влажност, прекумерно водење на почвата.

Популарни погледи

Погледнете го видеото: Real Life Trick Shots. Dude Perfect (Февруари 2020).