Градината

Како да растеме лубеници на отворено?

Сочните слатки лубеници секогаш се поврзани со летото и сонцето. Пукање на шарена кора под врвот на ножот, карактеристична арома и топење, освежувачко месо. Што може да биде подобро отколку, да заборавивте некое време за бизнис, уживајте во парче зрели бобинки. Денес можете да се лекувате со лубеница скоро во секое време од годината. Супермаркетите секогаш ги имаат овие гигантски бобинки, иако растат од другата страна на светот или во стаклена градина.

Највкусната лубеница е тоа што беше заситена со силата на сонцето и не растеше под филмот, туку во градината.

Многу градинари се прашуваат како да одгледуваат лубеници во земјата? До денес, сите услови за ова се. Благодарение на појавата на раните сорти и хибриди, дури и жителите на регионот што не се Чернозем можат да го срушат своето диња и да добијат култура на лубеници. Како да растеме лубеници на отворено? Каква грижа бара културата и кога можат да се соберат првите плодови?

Подготовка на семе од лубеница за сеидба

Од сите тиква, лубениците имаат најтешко да ртат семе. До садници беа пријателски и силни, прво семето се потопува во солена вода. Ова ќе овозможи да се идентификуваат и отстранат неживите, лесни примероци, туку оние што се потешки и потопени на дното, да се користат за сеење.

Сепак, тоа не е доволно. Непосредно пред садењето, семето се загрева за 3-4 часа на температура до 55 ° C или се остава една недела на сонце, со цел да се деконтаминира семето. Потоа, за еден ден семето се натопува во топла вода, што ќе го забрза ртењето и ќе им даде на зелените дополнителна сила.

Засадување семе од лубеница

Во регионот на Црна Земја и јужните региони, каде лубениците се одгледуваат во летни колиби и индустриски дињи, културата може да се сади на отворено со семе.

Најдобро време за ова доаѓа кога почвата на длабочина од 10 см се загрева до 12-15 ° C. За песочни и други видови на лесни лабави почви, длабочината на садење семиња од лубеница е 4-8 сантиметри, но ако почвата е тешка, густа, поправилно е да ги продлабочите семето за не повеќе од 4-6 см. И колку пофини се семето, толку се помали жлебовите за нивно садење .

Намирниците, особено за време на периодот на зреење, бараат добра исхрана, што ја обезбедува главниот систем на корења и мали корени формирани на одделни трепки. Затоа, при одгледување лубеници на отворено, се издвојува прилично голема површина за садење, чија големина зависи од видот на почвата и сортата, како и од проценетата оптовареност на растението.

 • Ако лубениците се сеат во редови, меѓу грмушките оставете места од 0,7 до 1,5 метри. Патеки во овој случај треба да бидат најмалку еден и пол метри.
 • При користење на шемата за поставување на плоштад помеѓу растенијата, се поставува растојание од 0,7 до 2,1 метри.

Главната работа е дека, како што растењето на растенијата, не излегува дека се претерано задебелени и дека сите бобинки што се врзани имаат доволно светлина, влага и исхрана.

Саден метод на одгледување лубеница

На средина, на пример, во не-черноземските области, како и за време на студената пролетна пролет во јужните региони, лубениците можат да се одгледуваат на отворено преку садници. Од времето на сеење до трансплантација на млади растенија во земјата обично трае од 25 до 35 дена. Најпогодно е да се користат садови за тресет со дијаметар од околу 10 см за сеење, кои се полни со мешавина од еднакви количини:

 • хумус;
 • земја на трева;
 • тресет.

Семето се закопува во влажна почва за 3-4 сантиметри, по што садовите се оставаат под филмот додека пукањата не се појават на температура од најмалку 20-25 ° C, само во текот на ноќта температурата може да се спушти до 18 ° C.

Кога ќе се појават зеле над земјата, садници се префрлаат во поладна просторија. На температура од околу 17-18 ° C, садници од лубеница ќе треба да останат од 3 до 4 дена, што ќе ви овозможи да добиете силни зеле и да ги спречите истегнување. Потоа, во текот на денот повторно се враќа температура од околу 22-25 ° C.

Редовното наводнување се изведува со топла вода, обидувајќи се да не се качи на лисните плочи. Една недела по изведување на зелјето, садници под корените се хранат со ѓубриво од азот и фосфор.

Бидејќи тиквата се топли и фотофилни култури, добро осветлени топли простории или оранжерии се избираат за млади растенија лубеница, но мора да се зацврсти една недела пред садници да влезат на отворено. За да го направите ова, расадните кутии се изложени на отворено, прво за 2-4 часа, а потоа времето постепено се зголемува. Во почетокот на јуни или крајот на мај, садници од лубеница се засадени на кревети.

Избор на локација и почва за одгледување лубеница во земјата

За да добиете добра култура од лубеница одгледувана во земјата, важно е областа наменета за садење:

 • беше добро осветлен;
 • затворен од студени ветрови;
 • обезбеди растенија со соодветна исхрана.

Најдобрата почва за тиква е лесна, плодна и лабава. Оптимално е ако на летни колиби песочна и песочна глинеста почва, збогатена со хумус или други, добро презреени организми од есента.

Најдобри претходници за лубеници се мешунките, расипнички култури, вклучувајќи зелка и ротквица, како и компири и домати.

Пред да одгледувате лубеници на отворено, треба да се внимава да ги подготвите сртот и да ја оплоди почвата. На метар пролет во пролет направете:

 • 24-35 грама амониум сулфат;
 • 40-45 грама суперфосфат;
 • 15-25 грама ѓубрива поташа.

1-2 растенија се засадени во претходно навлажнети бунари лоцирани во интервали од 1-1,5 метри или се потопени во една тресет чаша, така што лисјата од котледон остануваат над почвата. По садењето, креветот е преполн со песок, а растенијата се засолнети од сонцето. Слично на тоа, кога се појавуваат пука, ако лубениците на отворено поле се одгледуваат од семе.

Во првата недела, додека процесот на аклиматизација е во тек, лубениците се напојат со топла вода.

Карактеристики на наводнување и хранење лубеници

Невозможно е да се одгледува лубеница во земјата без да му се обезбеди на растението соодветно наводнување и врвно облекување. Без вода, тешко е да се зборува за сочноста на слатките бобинки, но не треба да претерувате ниту, инаку нема да добиете толку слатка пулпа за сите. Пред да се појават цвеќињата, лубениците се напои ретко, а кога ќе се појави јајник на трепките - повеќе дарежливо.

На местото на вилата за лубеници, погодно е да се користат системи за наводнување капка по капка, со кои можете да извршите редовна исхрана на растенијата.

Расте лубеници во земјата, треба да запомните дека културата сака ретко, но обилно наводнување, што е исклучително неопходно во жешката сезона, во услови на недостаток на природна влага. Удобното ниво на влага во почвата за лубениците е 85%. На песочна почва, слабо задржувајќи ја влагата, креветите се напои почесто, а поретко на чернозем и глинеста почва. Кога се истураат бобинките, а нивното зреење започнува, наводнување се врши поретко, а потоа тие целосно престануваат.

Распоредот на хранење на лубеници одгледувани на дача вклучува три постапки, за време на секоја од нив треба да има околу 2 литри течно ѓубриво во фабриката. Една недела по слетувањето во земјата, лубениците се напојат со раствор од 10 литри вода:

 • 40-50 грама суперфосфат;
 • 30-35 грама амониум сулфат;
 • 15-20 грама соли на калиум.

Кога растенијата почнуваат активно да растат трепки, лубениците треба да добијат втор врвен облекување со половина од концентрацијата на ѓубрива од фосфор и калиум. Со почетокот на формирањето на јајниците, се врши уште едно облекување, воведувајќи решение врз основа на:

 • 20-25 грама сулфат на амониум;
 • 10 грама суперфосфат;
 • 35 грама соли на калиум.

Воведувањето на хранливата смеса се изведува во бразда претходно наредена на растојание од 15-20 см од грмушките.

Намалувањето на процентот на ѓубрива со азот е поврзано со можноста за акумулација на нитрати во пулпата на бобинки. Исто така, оваа мерка ќе ги натера растенијата да не добиваат зелена маса, туку да зреат.

Грижа за лубеници одгледувани во земјата

Грижата за лубениците кои растат на отворено е:

 • при редовно олабавување на почвата под растенијата;
 • во наводнување и хранење намирници;
 • при отстранување на плевелите;
 • во борбата против штетниците и растителните заболувања;
 • да ги заштити трепките и јајниците од замрзнување.

Почвата под растенијата е олабавена до длабочина од 7 см, не само по садењето, туку и по наводнување и дождовите, се додека трепките и зеленилото не ги затворат просторите помеѓу одделните грмушки.

За да ги заштитите јајниците и пукањата од ветрот, корисно е да ги поправите трепките на земја со жични иглички или да ги посипете деловите од стеблото со влажна почва.

Ако постои опасност од стагнација на влага или недоволна светлина во пределот каде што растат лубениците, се градат шари за растенијата и кога започнува растот на трепките, пукањата се пренесуваат од земја на силни вертикални потпори. Истата техника е корисна ако нема доволно простор во селската куќа да одгледува лубеници на традиционален начин на диња. Како што растат, пукањата се дистрибуираат по должината на шарата или се поставени на земја, така што едниот треп не го замаглува другиот.

Ако лубеницата во земјава се одгледува на шари, се препорачува да се остави само една главна каша, на која по цветни, во зависност од сортата и климата, треба да се вршат 3 до 6 овошја. Оставете ги преостанатите пука во раните фази на раст, а потоа, кога јајниците достигнале големината на монета од пет руба, се отстранува врвот на плодното стебло.

Кога одгледувате лубеници на отворено земја на начин на диња, закачете ги сите пука по 3-6 јајници, извадете ги стеблата што се појавуваат од axils на лисјата и женските цвеќиња.

Интересно е што исечените странични трепки можат да бидат вкоренети и исто така да се добиваат од нив, иако доцна и мала, но квалитетна култура.

Ако постои опасност од мраз на парцелата каде што растат лубениците, растенијата се заштитени со картон или специјален материјал за покривање.

Кога да се соберат лубеници?

Дозревањето домати е лесно да се препознае по нивната изменета боја. Со краставици и тиквички - главната работа не е да ја одложувате колекцијата, така што зеленчукот да не ја изгуби својата соковност и корисни својства. И кога да се соберат лубеници, како да се разликува зрела Бери од онаа што сè уште треба да ги загрее страните на сонцето?

Најраните сорти на лубеница во централниот дел на Русија можат да произведат култури само до средината на август. Во исто време, тие не вршат масовно собирање во нивната летна куќа, освен кога мразовите се закануваат со бобинки на диња. Додека трае топлата сезона, зрелите лубеници се сечат од трепките:

 • со сјајно густа кора;
 • со досаден, звучен звук кога се прислушува;
 • со мазна дршка без својствени зелени јајници на влакната;
 • со сува брада и мустаќи во основата на листот.

Сите овие знаци на зрелост мора да се земат предвид заедно и само тогаш да се соберат лубеници, во спротивно, можно е исечениот Бери да биде незрел.

Меѓутоа, кога лубениците се користат за складирање или превоз, најдобро е да се земат бобинки неколку дена пред да созреат. Таквите лубеници, да се наоѓаат во сува и топла просторија, можат да зреат без да изгубат никакви корисни својства, вкус или арома. Но, за да се добие семе, погодни се само лубеници собрани во целосно зрела состојба.

Погледнете го видеото: Kukuli Summer Time . NEW EPISODE. Kids Cartoon (Февруари 2020).