Друго

Ние го кршиме местото и планираме слетувања во однос на сонцето

Неодамна стекнато летна куќа од 15 хектари. Ја има само самата куќа, нема насади. Планираме да поставиме мала градина и мала градина во земјата. Кажи ми, кој е планот за садење градина и дрвја во однос на сонцето, што друго треба да се земе предвид?

Секој што има барем мала парцела мора да го засади со нешто - било да е тоа градинарски кревети или мала градина. Во случај кога страницата се стекна со веќе дефинирани места за садење разни култури (распределено е постојано место за градина и градина, има повеќегодишни насади), ништо не треба да се промени многу. Освен ако не ја надополнете градината со нови дрвја и грмушки и не ја набудувајте „ротацијата на земјоделските култури“ во градината.

Повеќе среќни за оние кои планираат да ја опремат само градината и зеленчуковата градина. На крајот на краиштата, тие имаат можност правилно да го испланираат планот за садење градина и дрвја во однос на сонцето. Како што знаете, достапноста на доволно сончева светлина е клучот за добра жетва во иднина. Сепак, сè уште има важни фактори што треба да се земат предвид при планирањето кујна градина.

Што треба да се земе предвид при развивање на шема за слетување?

Кога планирате шема за садење градина и дрвја, пред сè, треба да размислите на која страна на сонцето ќе растат растенијата.

За успешно одгледување зеленчук, тие треба да издвојат нај сончево место на локацијата, по можност од јужната страна.

Сенките места под куќата, во близина на ограда или високи дрвја може да се остават за кромид расте на пердуви (може да расте во делумна сенка). Или засадете неколку билки таму.

Кога се прави дијаграм за садење, важно е да се земат предвид не само локацијата на земјоделските култури во однос на сонцето, туку и следниве фактори:

  1. Големината на заплетот. Со оглед на вкупната големина на земјиштето, утврдете колку простор може да се резервира за градината. Ако вкупната површина е мала, и пред сè задача е да се постави градина, нема смисла да се засадат многу овошни дрвја. Тие можат да „заземат“ место од други култури, бидејќи на едно возрасно дрво со широка круна потребни се најмалку 4 кв.м. област.
  2. Општо олеснување. Идеален терен е рамен или мал наклон. Избегнувајте места каде водата стагнира - и зеленчукот и градинарските култури таму ќе се чувствуваат лошо.
  3. Состојба на почвата. Секоја култура, зеленчук и овошни дрвја, има свои барања за состојбата на почвата, сепак, тие имаат еден заеднички услов - почвата мора да биде плодна.
  4. Присуство на ветрови. На отворено подрачје, треба да создадете засолниште за насади од ветрот, што може да донесе штета на идната култура.

Упатства за садење

Најчеста е квадратната или правоаголна форма на садење, во која се утврдува бројот на кревети во градината во зависност од големината на парцелата.

Во близина на градината можете да засадите грмушки од Бери. За садење црвени рибизли и огрозд, добро осветлени суви места се распределуваат, а црните рибизли може да се стават на влажно место. На сонце, но одделно од другите грмушки, засадени се малини, бидејќи многу растат и е во состојба да ги удави соседните насади.

Секоја група (дрвја, грмушки, зеленчук) треба да го заземе своето место, не ги мешајте. Одгледувањето дрвја на крајот ќе ја одземе целата сончева светлина од зеленчукот или јагодите што растат под нив, и тие ќе престанат да произведуваат култури. Затоа, градината е отпуштена од градината.

Погледнете го видеото: Кога сме сами (Февруари 2020).