Растенија

Грини - штетници на растенија

Крлежите обично се мали (0,2 до 0,4 мм) членконоги од класата арахнид. Ова е најголемата група во часот: во моментов се опишани околу 50 илјади видови. Во оваа статија ќе зборуваме за крлежи кои ги оштетуваат култивираните растенија.

Сувиот воздух и висока температура, а во некои случаи и прекумерна влажност, се поволни услови за развој на крлежи. Тие раса многу брзо, од положување на јајца до појава на возрасен, може да поминат само 7 дена. Поради нивната мала големина, тешко е да се детектираат навремено. Во подоцнежните фази на лезијата не останува ништо друго освен да се ослободиме од растението. Мерките за борба против сите типови крлежи се скоро слични.

Ајде да разгледаме некои вообичаени крлежи и како да се справиме со нив.

Сорти

Пајаци грини (Tetranychinae)

Пајаци грини се семејство на крлежи од супериорд Акариформите. Тие се наоѓаат во сите региони, вклучително и Антарктикот. Повеќе од 1270 видови, 95 родови. Мали грини, долги помалку од 1 мм. Окото е два пара, нозете се составени од 5 сегменти. Хербиворите (вклучувајќи опасни штетници на култивирани растенија) лачат мрежа. Најпознатиот член на семејството заеднички пајак Мите (Tetranychus urticae) е сеприсутен.

Мите од пајакот е опасен штетник на овошни и бери култури. Ги штети лисјата од малини, јагоди, рибизли, огрозд и други растенија.

Грините се многу мали. Енката е зеленикаво во лето, портокалова и црвена во пролет и есен. Јајца во форма на топка, транспарентни, мали. Спуштајќи се на долната страна на младите лисја и ги покривате со пајажина, крлежите ги цицаат соковите од нив и предизвикуваат кафеава боја, коагулација и сушење во рок од 2-3 дена.

Растенијата се целосно заплеткани во пајажина. Во присуство на храна и топлина, крлежите се размножуваат до средината на септември, особено силно при суво и топло време. Дождовите и свежината се депресивни на крлежот.

Заеднички пајак Мите. © illилс Сан Мартин

Контролни мерки. Во случај на оштетување, се користи распрскување со акарициди: Санмајт, Нисоран, Аполо, Агравертин, Акарин, Оберон. Ако штетата на растението е мала, можете да пробате да ги избришете лисјата и стеблата со раствор од сапун.

Рамни крлежи (Tenuipalpidae)

Рамни крлежи се многу мали крлежи со должина на телото од 0,25 до 0,4 мм. Телото на крлежот е овално, жолто или тула. Најчести Црвен рамен крлеж (или портокалова рамен крлеж) Brevipalpus obovatus, како и Рамен крлеж на кактус Brevipalpus russulus. Карактеристики на кактуси, агруми, фикуси, ауки и други растенија во затворен простор. Овие многу мали штетници се многу тешко да се детектираат, покрај тоа, тие не формираат пајажина. Знак за појава на овие штетници е бавното венење на лисјата, а во иднина - смртта на растението. Платните грини се исто така опасни затоа што на обична собна температура од 18 до 24 ° C тие можат да се одгледуваат во текот на целата година.

Не го мешајте со црвен пајак што не ги формира пајажина што ја јаде крлежот и неговите ларви.

Контролни мерки. Во случај на оштетување, се користи прскање со акарициди.

Црвен рамен крлеж. © Патрик Маркез

Bryobia (Bryobia)

Познати претставници Cитарска браубија (Bryobia graminum)исто така Детелина крлеж (Bryobia praetiosa) Bитарската браубија е прилично тешко да се забележи на растението, иако не е толку мала: долга е околу 0,8-1 мм. Нејзиното тело е црвеникаво, широко овално, со долги нозе. Bитарската браубија е многу подвижна и брзо се движи низ растението. Таа лежи големи портокалови јајца по должината на вените на горната страна на листот. Матка на детелина со помали големини - до 0,6 мм, има овално тело со кафеава или зелена боја. Поставува сферични темноцрвени јајца на лисјата.

Знак за појава на овие штетници се бели или жолтеникави дамки-удари кои се појавуваат на површината на листот. Кора на листовите умира и пукнатини, листовите се деформирани и искривени. Штетата предизвикана од bryobia е многу слична на трипс, но за разлика од последната bryobia, тие оставаат јајца на горната страна на листот. И покрај фактот дека bryobia не се толку вообичаени штетници, тие сепак можат да му наштетат на затворен растенија со влегување во куќата од улица или со удирање на растенија изложени на градината за летото.

Контролни мерки. Со сериозно оштетување, се користи прскање со акарициди.

Детелина крлеж. © Рајан Леман

Корен крлеж

Матните грини се потешки за откривање, бидејќи откривањето бара вадење растение од земја. Корените крлежи вклучуваат неколку различни видови, што го комбинира фактот дека тие ги оштетуваат подземните делови на растенијата. Меѓу корените крлежи почести Луковичен крлеж на корен (Rhizoglyphus echinopus) и Крлеж со сијалица (Steneotarsonemus laticeps) Овие грини првенствено им штетат на луковични растенија (гладиоли, зумбули, лалиња, орхидеи, итн.).

Сијаличниот крлеж на корен е приближно 0,5 - 1 мм, има широко овално тело со светло жолта боја, стеснет до крајот и четири пара нозе.

Сијаличниот крлеж е малку поголем - долг до 1,5 мм, има овално тело и четири пара нозе. Тие грави кромид ткиво, оставајќи јајца во огромен број таму - околу 300 јајца од еден женски корен од кромид. Во исто време, во почетната фаза на лезијата, грини и пасуси на крлежи се видливи, сепак, крлежите постепено се мачкаат низ целата сијалица. Оштетената сијалица лесно може да се распадне во ваши раце или да се скрши, сите внатрешни ткива се изедени, останува само бела прашина и крлежите не се видливи со голо око.

Грините за корен активно се размножуваат и се развиваат во широк опсег на температурата - од 10 до 25 ° C, па дури и повисоко, кога условите се менуваат, тие не умираат, туку спаѓаат во состојба на дијапауза. Грините за корен се размножуваат особено со висока влажност. Затоа, една од мерките за спречување на појава на коренови крлежи е складирање на клубени, луковици и коренови култури на ладно суво место, со влажност не повеќе од 60%.

Контролни мерки. Пред садење, внимателно проверете ги светилките. Промовира појава на грини од корен, како што е веќе забележано, услови на зголемена влага во почвата. Во овој случај, не е неопходно да се напојува растението помалку отколку што бара, потребно е само да се спречи стагнација на вода во корените, т.е. направете добра дренажа и исцедете ја водата од тавата.

Зафатените светилки и корените на растенијата се чуваат или напојат со раствор на акарицид.

Грини на циклама

Грини на циклама (Phytonemus pallidus) се микроскопски грини што не можат да се видат со голо око. Големината на возрасниот женски крлеж Цикламен е во просек 250 м (микрони), а јајцата не се повеќе од 150 м.

Една женка лежи до три јајца дневно, вкупниот број јајца во спојката е од 12 до 16. Јајцата созреваат за три до седум дена, потребни се уште 3-4 дена за ларвите да се развиваат пред кученцата, Мите не трошат повеќе од една недела во кантата, а потоа е готово до репродукција.

Циклама крлежот е штетник на многу украсни цвеќиња и грмушки, како што се циклама, темјанушки, бегонија, геербери, бршлен, хризантеми, гераниуми, фуксија, делфиниум, петунија, snapdragon и други. Исто така, влијае на јагоди. Во овој поглед, тој има синоним - крлеж од јагода.

Цикламенскиот крлеж, како по правило, живее во точките на раст на млади пука, и пупки што се раѓаат. Високата влажност и топлината го фаворизира развојот на цикаламен грини, намалувајќи го развојот на нови генерации на две недели.

Надворешни знаци на оштетување. Во погодената фабрика растот запира, рабовите на листовите се навиваат нагоре, стеблата се вртат, пупките избледуваат. Оваа лезија придонесува за зголемена влажност. Се чини дека тешко погодено растение е покриено во слој прашина.

Контролни мерки. Растенијата погодени од штетници мора да бидат изолирани или растојанието помеѓу соседните садови мора да се зголеми. Грини на циклама не толерираат сув воздух, затоа, за борба против нив, неопходно е да се прекине прскањето на лисјата и да се намали бројот на наводнувања. Сите засегнати делови се отстрануваат од растението; може да се користи повторено прскање со лекови за групата авермектин, како крлежот јајца е заштитен со школка која е непропустлива за повеќето хемикалии. Можете исто така да спроведете термичка обработка. За ова, растението се потопува 30 минути во топла вода од 43,5 ° C.

Како се справувате со овие штетници?

Погледнете го видеото: How mites can save trees from bark beetle outbreaks (Февруари 2020).