Летна куќа

Како да изберете пумпа за циркулација во системот за греење на селска куќа

Системот за греење на селска куќа е затворена јамка во која е циркулирана вода, загреана во еден момент. Колото вклучува циркулациона пумпа што поддржува движење на течности. Секоја свиткана цевка, стеснување, инсталирана на линиските уреди, создава хидрауличен отпор. Температурната разлика не е доволна за движење на течноста за ладење во разгранета шема и во двокатна куќа. Употребата на пумпата овозможува да се инсталира котел за греење не само во подрумот.

Уредот и принципот на работа на циркулационата пумпа

Циркулационата пумпа е електричен мотор сместен во челична обвивка. Неговиот ротор ја пренесува ротацијата низ вратилото до работното коло. Ротацијата на работното коло создава вакуум на влезната цевка, цртајќи во течноста за ладење. При вртење, работното коло ја исфрла течноста под притисок v во колото заради центрифугална сила. Се создава притисок, што е движечка сила на циркулацијата во колото за греење.

Циркулационата пумпа за системите за греење е корисна, водата присилно го забрзува движењето, малку се лади, товарот на котелот се намалува, батериите во сите простории се загреваат подеднакво. Заштедува до 30% гориво за загревање просторија со правилно дизајнирано коло.

Дизајнот на системот за греење, изборот на јазли, мора да му се довери на специјалист.

Постојат многу пумпи за циркулација, но дизајнирање на "влажни" и "суви" типови се користат во термички кола. Ако роторот е одвоен од течноста со поделба на о-прстените, структурата се смета за суво. За време на работата се формира воден филм помеѓу прстените, кој го запечатува електричниот дел поради затегнатост на површината. Како што прстените се носат, тие се влечат од контролната пролет. Во зависност од изгледот на структурата, постојат:

 • конзола;
 • вертикална
 • блокада.

Пумпите се користат во системите со голем проток и се користат во котлите што загреваат неколку згради. Тие имаат добра ефикасност - 80%, но бараат професионална услуга.

Кај уредите од типот „влажен“, само статорот е изолиран од водниот медиум. Пумпата работи со мал шум, не бара одржување, се користи во мали кола, и покрај ефикасноста од околу 50%. Потрошувачката на енергија на пумпата е мала, потрошувачката на енергија на час со периодично вклучување е 50-200 вати. Пумпите имаат тристепена контрола на оптоварувањето.

Критериуми за избор на циркулациона пумпа за греење

Важно е да се избере вистинската циркулациона пумпа за греење според параметрите. Вредноста има:

 • греење област;
 • температурни услови на просториите;
 • температурна разлика помеѓу снабдувањето и враќањето;
 • функционални карактеристики на грејачот;
 • притисок во циркулациониот систем,
 • мрежна карактеристика;
 • користен носач на топлина.

Резултатот од правилниот избор на опрема ќе биде удобна температура во зградата.

Изборот на моќност на пумпата зависи од областа на просторијата, барањата за температура и колку степени се загрева носачот на топлина во котелот. Постојат формули за пресметка на топлинско инженерство. Поаѓаме од просечните индикатори, пресметувајќи ги карактеристиките на циркулационата пумпа:

 1. Перформансите на пумпата се поставуваат врз основа на температурна разлика од 30-35. Силата на котелот за греење е поделена со разликата, тие го добиваат трошокот, тоа е продуктивноста.
 2. За 10 m должина на цевката, потребно е 0,6 m притисок. Вредноста регулирана за пумпата е прикажана во пасошот, измерена во метри вода.
 3. Пумпата обезбедува циркулација во сите радијатори, почнувајќи од 5 делови на 10 m2. Се смета за брзина на проток на течноста за ладење во системот според перформансите на котелот. Котел од 25 kW се загрева 25 л / мин, на радијаторот од 15 kW му треба проток од 15 л / мин.
 4. Дијаметарот на цевките за греење мора да одговара на пресекот на цевките за приклучување на пумпата. Прифатено, една пумпа ќе обезбеди пумпање на 80 m од колото.

Колку подолго е циркулационата јамка и колку е поголема делот за цевки, толку е помоќна циркулационата пумпа за загревање на куќата. Ако течноста за ладење не е вода, повеќе вискозна, пумпата бара зголемена моќност.

Ако системот има една бустер пумпа, тој мора да биде избран со резерва за напојување. Периодично прилагодување на притисокот во системот може да се изврши со помалку моќен апарат.

Изборот на марка на пумпа за греење зависи од можноста на купувачот. Добро познатите брендови се скапи, работат тивко и не бараат ревизија со години. Овие брендови вклучуваат пумпи на европски производители. Кинеските уреди се неколку пати поевтини, но нивниот работен век е краток, има реакција, бучава и моторот изгорува. Руските модели припаѓаат на средната класа, нивната цена е 2 пати поевтина од познатите производители.

Локација на циркулационата пумпа

При инсталирање на пумпата, важно е да се обезбеди бесплатен пристап за негово одржување. Оптимално е да се инсталира опрема на повратната линија пред котелот. Ова придонесува за:

 • униформа снабдување со вода за добиточна храна во системот;
 • пумпата ќе работи подолго на помалку топла вода;
 • воздушните приклучоци нема да бидат создадени во котелот.

Колото на пумпата е инсталирано хоризонтално, работи под заливот.

Пумпата е поставена само на бајпас, што треба да биде пресек помал од главната линија со задолжително вклучување на вентил за проверка. Ова ќе обезбеди циркулација на течноста за ладење по главната линија во отсуство на електрична енергија. Бајпасот мора да биде исклучен така што пумпата може да се санира.

Уред за пумпа за циркулација на Grundfos

Според експертите, најдобрата е пумпата за циркулација на Grundfos. Во светската потрошувачка, 50% од сите системи за греење се опремени со пумпи од овој бренд. Отворена е подружница на данскиот концерн „Грундфос“ под градот Истра во Русија.

Машини за сув и влажен ротор се достапни. Сувите системи се опремени со дополнителен вентилатор за ладење на моторот, тие се бучни, инсталирани во котлите. За домашната мрежа, системот за влажен ротор на UPS-от е достапен. Овие уреди се достапни само во Германија и Србија. Постојат многу знаци со кои може да се открие лажен. Вистинска пумпа од производителот не може да биде поевтина од 130-150 долари.

Уредот работи до 10 години без поправка, предмет на режимот на работа. Кога сами го инсталирате уредот, треба да го одржувате во просторијата најмалку 24 часа. Монтирајте ја циркулационата пумпа само на хоризонтален дел од цевководот. Трифазна врска, од посебна линија.

Линијата на производи за подобрување на домот нуди мултифункционални пумпи на Magna со различни капацитети и пумпи за автоматско подесување на алфа. Самиот уред се прилагодува на наведениот режим, ги намалува параметрите во текот на ноќта, и кога нема жители во куќата, заштедува енергија.

Опис на Wilo пумпа

Пулсовите за циркулација на Wilo, направени во Германија, се користат за транспорт на течности во водоводите, системите за греење и техничките процеси.

Моделите на пумпи за системи за греење се склопуваат во серија и обезбедуваат потреба, тие се произведуваат во суви и влажни верзии. Ние ги наведуваме сериите што ги нуди производителот:

 • Starвезда, модификации RS, RSD, Z;
 • ТОП - З, Д, С;
 • Јонос - Пико, Макс;
 • Стратос - Пико, Еко-Св.

Опремата не е инфериорна во однос на квалитетот од Данската, но може да работи во температурен опсег од 120 до -100 C. Една инсталација може да циркулира греење коло од 750 m2. Пумпите создаваат притисок од 2,2 - 12 метри. Во зависност од моќноста, уредот тежи 2,2 - 8 кг. Уредот работи тивко.

Вило пумпите се погодни за системи за греење со радијатори, за снабдување со топла вода. Lifeивотот на опремата без поправка е прогласен за 8 години за влажно работење. 

Погледнете го видеото: 30 полезных автотоваров с Aliexpress, которые упростят жизнь любому автовладельцу Алиэкспресс 2019 (Април 2020).