Друго

Растеме дома садници од гејера

Минатата година, еден сосед ми сподели со исечоци. Јас веќе долго време сонував за такво растение, но проблемот е во тоа што сечињата не зедоа корен, туку безбедно скапани во чаша. Во есента, веќе ги зедов цветните семе, можеби барем можам да добијам неколку грмушки од нив. Кажи ми како да одгледуваш исцедок од семе?

Меѓу тревни едногодишни повеќегодишни градини, потекнувач привлекува внимание заради неговиот спектакуларен декоративен изглед. Неговите шарени лисја, насликани во скоро сите бои на виножитото, изгледаат многу убаво на цветниот кревет и се фокусираат на мали, но убави грмушки.

Лисјата на Хајчера личат на лисја од гераниум во нивна форма, само тие се погусти и не монофонични, туку насликани со различни обрасци и дамки. Можеби од оваа причина цветот се нарекува и "забележан гераниум".

Хајчера пропагира и вегетативно и со семе. Првиот метод се користи главно за сорти со примерок, бидејќи новите растенија ги задржуваат сите родителски карактери. Сепак, размножувањето на семето, исто така, дава добри резултати: иако сортите не се зачувани, можно е да се добие нов хибрид со индивидуална боја.

Одгледување Хајчера од семе може да се изврши и со сеење на отворено во мај, и во рана пролет на садници. Последниот метод е подобро, затоа што кон крајот на пролетта, кога семето се сее само на цветно легло, садниците веќе пораснаа, созреваат и се подготвени за пресадување во почвата.

Подготовка на почва

За да одгледувате садници heichera, можете да набавите готов универзален супстрат и да го мешате со мала количина песок (10: 1). Ако има желба, сосема е можно сами да ја направите мешавината на почвата со мешање:

  • 2 дела од трева земја;
  • 1 дел тресет;
  • половина песок;
  • некои пепел.

Домашната подлога мора да се калцинира во рерната или да се пролее со калиум перманганат за да се дезинфицира. На ист начин потребно е да се обработи песок, кој се додава во почвата од продавницата.

Подготовка на семе и сеидба

За да се забрза ртење, подобро е да ги натопите семето пред да засадите неколку часа, а потоа оставете ги да се исушат, така што тие не се лепат заедно.

Кога купувате саден материјал, треба внимателно да го разгледате времето: семето хеикера, спакувано во хартиени кеси, да ја задржите ртење само 6 месеци. Семињата во фолија може да се чуваат подолго една година.

За да растат садници во прилично висок капацитет (најмалку 5 см високи) истурете дренажа и пополнете ја со земја скоро до врвот. Измешајте исушено семе со мала количина песок и слободно расејувајте ја на површината, попрскувајќи со тенок слој песок на врвот. Добро е да ги навлажнете посевите, да ги покриете со филм и да ставите светла прозорец.

По ртење на семето, филмот може да се отстрани и да се одгледува садници на овој начин, а кога формираат 3 лисја - нуркајте во посебен сад. Од втората половина на мај садници мора постепено да се навикнуваат на свеж воздух. Зачинет плејметар е засаден на цветница во почетокот на летото.