Друго

Hippeastrum - трансплантација и третман на скапани светилки

Здраво драги градинари, градинари и градинари! Денес ќе зборуваме за хиппеаструм.

Кандидат за земјоделски науки Николај Фурсов

Hippeastrum е огромно семејство, огромно, некаде околу 80 видови се вклучени во неговиот состав. Огромен број не само видови, туку и сорти, природно, поради што нема само цвеќиња за боење. И бургунд, црвена, портокалова, црвена, црвена, бела и розова, малина и во лента, скоро во кутија токму таму.

Набавивте такво растение, на пример, не во посебен пакет, но веќе засадени. Тие го доведоа дома и ја најдоа следната состојба, што се случува многу често. Погледнете, почнавте да инсталирате цвет или сакавте да го пренесете на друг капацитет, но откривте дека нема корен систем. Ова растение, види, да?

Знаци на распаѓање на корените и светилките на hippeastrum

Само истури. Во продавниците, тие ја истураат оваа фабрика, што во никој случај не треба да се направи. Како да му помогнеме на ова растение? Па, пред сè, ние мора, сигурно, да ги отстраниме овие скриени скали, кои, гледате, да, тие дури изгниеа, само скапани. Затоа, тие треба внимателно да се отстранат во добри размери. Види, а? Веќе се појавија добри снегулки. Тоа е начинот да се подготвиме за слетување.

Ние ги чистиме гнилите скриени снегулки на сијалицата на hippeastrum Гнипната сијалица на колкот се чисти во добри размери

Оставете да се исуши малку откако ќе погледнеме на дното и ќе одлучиме што се случува на дното. Па, дното, според мое мислење, сè уште не се распаѓало целосно, што значи дека сепак може, може да даде нови корени. Значи, ние ги чистиме овие стари корени. Патем, на оние светилки што се продаваат во продавници во сува состојба, ние исто така треба да го сториме тоа - отстрани ги сите стари корени. Гледате, тука ткаенините се добри, здрави, силни, светли. Па добро е, корените ќе одат. Засега педанџата ќе се храни со соковите од самата сијалица. Сè додека не дојде до цветни, се формираат и корени.

Ги чистиме скапаните корени на дното на сијалицата на hippeastrum Ние го чистиме гниењето на коренот на сијалицата на hippeastrum до здраво ткиво

Така, кромидот последователно ќе започне да се развива правилно. Значи, еве го исчистивме кромидот. Сега земи го тенџерето. Па, во принцип, во принцип, во таков тенџере содржи прекрасен цвет што ќе ве воодушеви со неговиот цветни месец, добро, само грев. Затоа, дури и да купивте такво растение, пренесете го во поголем тенџере, малку повеќе. Значи, да земеме тенџере со оваа големина.

Да се ​​дојде до трансплантација на Хипеаструм

Неопходно е, императив, како и сите светилки, да се истурат овде ... Сијалиците не сакаат водата од почвата, затоа мора да истураме дренажен материјал до дното на садот. Па, ајде да земеме проширена глина. Доста е околу 3 см проширена глина. Понатаму, за да може проширената глина да ја одигра својата улога, мора да ја одделиме од земјата. Земете барем таква салфетка од неткаен материјал и ставете ја. Или малку повеќе може да се земе и да се стави на дренажниот слој.

Потоа истураме малку почва, плодна, дише - ова е такво, гледате, каква е добра почва. Немојте да бидете премногу дебели, во секој случај. Сега се продаваат различни почви. Вклучувајќи дури и посебни почви за hippeastrum и amaryllis, како тие се блиски роднини. Ако хипестармите потекнуваат од Јужна Америка и Централна Америка, тогаш имаме вонземјани од Јужна Африка. Разликата во изгледот е мала, но температурата се третира поинаку. Така, истуривме почва.

Ние ја ставаме проширената глина на дното на садот На проширената глина постави слој за раздвојување на неткаен материјал Истурете почва

Ние се обидуваме со кромид, како ќе изгледа со нас. Ние треба да го попрскаме кромидот со оваа нова почва на околу половина од неговата висина, половина од висината. Се обидуваме, додаваме малку повеќе земја, а вие, во принцип, можете да ја засадите. Но, се додека е повреден, ние дефинитивно ќе го третираме со средство за искоренување. Само може да го посипете вака. Затоа посипете на дното. Таму одиш Ова можеше да се стори и порано, пред да се обидеме на тоа.

Ние го обработуваме дното на сијалицата на hippeastrum со средство за засадување

Испорачуваме, испорачуваме во центарот. Според правилата, помеѓу центарот на тенџерето и сијалицата треба да има растојание од околу 2 прсти. Еве, погледнете, видете? Така е. Ова е идеално уредување на растението во тенџере. Тој има доволно храна и воздух.

Ја поставуваме сијалицата на колкот на растојание од два прста од рабовите на садот

И сега само треба да посипете уредно, вака. Земјата треба да биде лабава, да содржи многу песок. Гледате, овде има перлит во оваа почва. Не акумулира многу влага, но добро го поминува воздухот, па дури и се ослободува од вишокот на влага. Така ја истуривме почвата. Сега е правилно запечатено, како што треба да се запечати. Сијалицата исто така се притисна таму правилно, така што имаше контакт на почвата со дното. Па, тоа е сè. Останува само да попрскаме грст почва. Таму одиш Тоа е сè, засаден е кромидот.

Посипете го засадениот кромид на колкот со земја до половина од висината, смачкајте ја почвата, фиксирајќи го кромидот

Сега само треба да го напоиме. Водаме многу внимателно, по можност вака на theидот со малку вода, а не на самата сијалица. Таму одиш

Наводнување на трансплантиран хиппеаструм

По обилното наводнување, откако ќе извадите вода од чинијата, можете да ја покриете површината на почвата, така што таа да биде убава. Можете да користите некој вид украсни камчиња, можете да користите школки. На пример, сакам да користам мов од сфагнум. Погледнете колку е убава. Уште еднаш, нема да треба да произведувате наводнување, бидејќи мов ја задржува влагата. И погледнете, само извонредна убавина.

Распоредете сфагнум мов на врвот

Драги мои, растат овие цвеќиња дома и, мислам, тие се долги, многу децении ќе го украсуваат.

Николај Фурсов. Доктор по земјоделски науки