Растенија

Домашна нега на домови на хомаломена Репродукција на хомеломена Болести и штетници Фотографии од видови и сорти

Како да се грижиме за хомеопатијата дома

Homalomen (Homalomena) или Gomalomen - тревни растенија од семејството на Aroid. Се сметаат околу 150 видови. Природното живеалиште е тропските предели на Америка и Азија.

Фабриката има моќен коренски систем: Хомаломената добро се гранува, рапидно расте, формира бујни базални розети. По изглед, наликува на Диефенбахија, само малку пониско. Плочите во форма на срце се прикачени на долги ливчиња. Листовите се кожени, цели, вената е изразена, бојата е обична или привлечна.

Цветни - пајажина опкружена со превез.

Домашна домашна нега

Хомеломена фотографија

Избор на локација и осветлување

Осветлувањето е неопходно светло, но дифузно. Во засенчување, стапката на раст забавува, бојата згаснува; кога се изложени на директна сончева светлина, листовите стануваат жолти. Најдоброто место би биле источните или западните прозорци. Други опции се можни: обезбедете засенчување на јужната страна и дополнително осветлување со фитолампчиња од северната страна.

Температура на воздухот

Хамаломенот е термофилен. Оптималната температура на воздухот ќе биде во опсег од 21-27 ° C. Во лето, ако е можно, ставете го садот со растението на отворено, избегнувајќи директна сончева светлина и врнежи.

Наводнување и влажност

Вода на таков начин што почвата е постојано малку влажна. Не дозволувајте стагнација на вода, за да не предизвикате закиселување на почвата, полн со развој на габични инфекции.

Неопходно е да се одржи висока влажност. Во лето, испрскајте го растението наутро или навечер. Со почетокот на системите за греење, самото прскање не е доволно. Периодично ставете го садот со растението на палета со влажна експанзирана глина, камчиња или мов. Користете овлажнители.

Користете вода за наводнување за наводнување и прскање.

Почва

Почвата бара светлина, со малку кисела реакција. Можете да купите специјален подлога за ароид во цвеќарницата или сами да ја подготвите мешавината на почвата. Измешајте во еднаква пропорција лист, зимзелена земја, тресет и груб песок. Бидете сигурни да поставите дренажен слој на дното на резервоарот за слетување што го штити коренскиот систем од вишок на влага.

Врвно облекување

Оплодувањето не е потребно често: на секои 2-3 месеци, нанесувајте минерални ѓубрива за микроорганизми или украсно-листопадни растенија.

Трансплантација

Како да се подели хомоном грмушка и да се трансплантира цветна фотографија

Трансплантација на растение колку што е потребно: кога садот станува затнат. Може да трансплантирате во текот на целата година, но најповолна во пролет.

Болести и штетници

Болниот изглед на растението е предизвикан од недостатоци во грижата:

  • недоволната влажност доведува до сушење на лисјата;
  • од светло премногу светли лисја на осветлување се жолти, на нив се појавуваат дамки;
  • од недостаток на осветлување, лисјата се бледи, растението слабо се развива како целина;
  • недостаток на хранливи материи, тесна тенџере влијаат на бавниот раст, лисјата се помали;
  • постојаното заладување на почвата доведува до распаѓање на основата на петилите. Неопходно е да се запре наводнување, да се исуши земјената грутка и да се изврши итна трансплантација. Погодените области мора да бидат отстранети. Може да се третира со фунгицид.

Ако долните стари лисја се исушат и паѓаат, ова е природен процес.

Штетници на растението се пајаци грини, бели светилки. Неопходно е да ги измиете со вода со сапуница, да исплакнете под проточна вода и да се третирате со инсектицид.

Репродукција на хомоломен

Поврзани приклучоци хомоном фотографија

Хамаломен се размножува вегетативно: со придружни розети или поделба на ризом.

Излезот на ќерките мора внимателно да се отсече од мајчиното растение и да се стави во вода сè додека не се појават корените. Потоа засадете во сад со подлога за растенија за возрасни.

Како да се подели фотографијата со корен од хомоном

За време на трансплантацијата, поделете го ризом. Извадете ја грмушката од тенџерето, поделете го ризомот на делови.

Репродукција на хомоломен со поделба на ризомската фотографија

Садници се засадени во посебни садови со земја погодна за Homalomene. За поволно засадување, чувајте на топло место со мало засенчување.

Видови и сорти на хомомони со фотографии и имиња

Хомоломен црвеникава Homalomena rubescens

Хомоломен црвеникава Homalomena rubescens фотографија

Фабрика висока околу 1 m. Петиолите имаат црвеникава нијанса, листовите на лисјата се обилно зелени. Фабриката е скромен во грижата, расте добро во светла светлина и во делумна сенка.

Хомаломен Валас Homalomena wallisii

Фотографија на хомоломен Валас

Тоа е компактен грмушка. Лесните плочи се долги 20-25 см, главната боја на листот е светло зелена со потемни дамки, задниот дел има црвеникава нијанса. Црвеникави напивки се скоро половина пократки од листната чинија.

Популарни сорти

Фотографија на „Камуфлажа“ на хомоломената камуфлажа Homalomena wallisii

Khomalomena Harlequin (Harlequin) - разновидност од горенаведените видови. Петиолите се кратки, малку свиткани, имаат црвеникава нијанса. Листовата плоча е овална, долга 15-20 см, површината е кадифена, мат. Насликана е во маслиново-зелена боја со дамки, точки, удари повеќе од светлосен сенка. „Старите“ лисја имаат заситена боја и изразена кадифеност.

Разновиден смарагд гем - фабриката има сјајни лисја, светло зелена боја.

Selby Сребрена сорта - лисјата се светло зелена, малку белузлава, централната вена е жолтеникаво-зелена, површината на листната плоча е покриена со темно зелени дамки.

Разновидност на камуфлажа - маслинови сенки оставаат со дамки од потемна боја.

Одделение лимон сјај - обични лисја од сенка на лимон.

Разновидност на соништата Pewter - темно зелените лисја имаат белузлава нијанса, лисните плочи се чини дека се восочни.

Одделение пурпурно срце - плоча во форма на срце, обоена во виолетова боја.