Цвеќиња

И краставицата е луда

Многумина сметаат дека ова растение е плевел заради својата непретенциозност и обилно самосеење. Народот го нарекува „луд краставица“, ботаничкото име е „ехиноциститис“, или „бодликаво овошје“. Името "ехиноциститис" исто така не е случајно. Преведено од грчки, „ехо“ значи „еж“, а „кистис“ - „меур“.

Ова е приталка од семејството на тиква, која расте многу брзо, исполнувајќи го со себе целиот околен простор. Во текот на само една сезона, нејзините пука може да достигнат до 6 m во должина. Затоа, на растението му е потребна поддршка, за што лесно се држи до антените.

Стагорн, или ехиноциститис или луд краставица (ехиноциститис)

Сепак, имајте на ум дека "лудата краставица" не е само оригинална, туку и чудна култура. Од друга страна, за многу кратко време, ќе ви помогне да создадете невообичаено декоративна зелена жива ограда. Покрај тоа, само-сеење е лесно да се бори со отстранување на непотребни зеле, првично слични на садници од тиква.

Овошјето - ежи долги 1-6 см се покриени со меки шила. Отпрвин, тие се водени, синкаво-зелени, а кога зреат, се исушат. Во дождливо време, многу влага се акумулира во внатрешноста на овошјето, поради што притисокот се зголемува таму, овошјето, како по правило, се одвојува од стеблото, а семето, заедно со слуз, летаат низ формираната дупка, понекогаш дури и неколку метри. Истата работа се случува кога ќе допрете зрело овошје. За оваа карактеристика, растението беше наречено „луд краставица“. Но, овој ефект се јавува главно за време на периодот на зреење, кога капакот на врвот на овошјето се отвора и од таму излегуваат семе.

Стагорн, или ехиноциститис или луд краставица (ехиноциститис)

Ехноциститис цвета во јули-септември. Цветовите се незабележителни, но миризливи, самите привлекуваат пчели. Плодовите зреат околу август - септември. Ехиноциститис претпочита сончеви места, но може да расте во делумна сенка. Секоја соодветна почва за садење, но не многу кисела. Фабриката е отпорна на штетници и болести. Отпорен на суша, но во сушниот период бара наводнување.

Пропагираат од семе што најдобро се сее пред зимата или мај. Кит трн не се плаши од мраз. Препорачливо е да го натопите семето пред садење. Дизајнерите на пејзажи веќе долго време го земаа ехиноцистисот во служба за вертикално градинарство, тие ги красат арбори, огради, wallsидови, веранди.

Стагорн, или ехиноциститис или луд краставица (ехиноциститис)

Погледнете го видеото: ALISIA - KRASAVITSATA SPYASHTA Алисия - Красавицата спяща (Април 2020).