Летна куќа

Трева за тревникот: сорти и карактеристики на избор

Во обид да заштедат време и пари, многу сопственици на домови се обидуваат да создадат тревник од постојната вегетација. Но, без оглед колку вложен труд е вложен, во таква ситуација не е можно да се постигне рамномерност на облогата, ниту неговата мекост и издржливост.

Која е тајната на специјалните мешавини од трева за тревниците, чија сеидба обезбедува пријателски пука и формирање на густ зелен тепих што ја зачувува убавината неколку години без многу проблеми. Очигледно, решението лежи во изборот на растенија и квалитетот на семето на трева за тревникот, како и во надлежната грижа за облогата. Како да се пристапи кон изборот на растителни видови и какви својства треба да имаат ваквите билки, прочитајте ја статијата.

Неопходни квалитети на трева за тревник

Подобро од другите земјоделски култури, товарите што се тестираат на тревници издржуваат на треви. Тие се скромен, репродуцираат не само со сеење, туку и вегетативно, лесно толерираат фризура, а со соодветна грижа брзо растат и создаваат рамномерна покривка од трева.

Но, од целата маса на житарки, далеку од сите се погодни за сеење на зелен тревник. За да бидат дел од тревна мешавина за тревник, растението мора да исполни голем број на барања:

 1. Како прво, се посветува внимание на декоративните квалитети на тревата, неговата мекост и способноста да се задржи осветленоста долго време.
 2. Во услови на средна зона, мразот отпор на културата е исклучително важен.
 3. Најдобрите треви за тревникот формираат разгранет корен систем кој обезбедува исхрана и развој на растенија на кој било вид почва.
 4. Растенијата за создавање тревник лесно треба да толерираат косење со рака или косилки и брзо да се опорават после тоа.

Повеќегодишни треви за тревникот доминираат во составот на специјализирани мешавини, што значи дека една година по сеидба на сопственикот на локацијата нема да мора да продолжат со обложување.

Најдобрите видови во една сезона формираат густа трева, а обновата на капакот се должи на формирањето на нови пука од постојните растенија.

Таквиот тревник се грижи за себе. Корените на тревата се толку испреплетени што не дозволуваат да се пробиваат видови плевели, а нови набрзина се појавуваат на местото на мртвите места. Покрај тоа, пријатно и безбедно е да се оди на тревник што е добро избран, толерира неповолни временски услови и интензивна употреба безболно.

При изборот на семе од трева за тревник, не заборавајте да размислите:

 • целта на креираното покритие;
 • климатски карактеристики на употребата на тревникот;
 • локални фактори на животната средина, како што се услови на осветлување, типот на почвата, локацијата на подземните води, па дури и засадената површина.

Денес, тревните мешавини за тревници вклучуваат околу дваесетина растителни видови. Но, не сите од нив можат да издржат руски услови за работа.

Видови на повеќегодишни треви за тревник

Најчесто, семенските култури се избираат сорти на синосака, полевола и феска. Во мешавините на големите производители може да се забележите 'рж, хибридни житни култури специјално создадени за употреба на тревниците, како и други билки кои обезбедуваат посебни квалитети на зелената обвивка.

Како да изберете од постојната сорта за давање на таа трева за тревник што ќе украси место за многу години?

Меѓу тревите тревници, ливадската ливада од трева е најпопуларна. Ова е повеќегодишна билка, чија висина не надминува 20 см, а за време на цветни 80 см. Во Русија, културата е лесно да се најде не само на тревникот, туку и во дива форма, а тревата:

 • претпочита почва богата со хумус;
 • формира моќен коренски систем;
 • не се плаши од интензивно одење на зелениот капак;
 • започнува рана вегетација;
 • лесно се спротивставува на топлината;
 • брзо се обновува по косењето.

Оваа повеќегодишна трева за тревници има свој недостаток. Во полна сила, облогата базирана на сина боја се појавува само една година по сеидбата.

Ако меѓу семето на трева за тревник bluegrass е наведено, тоа значи дека зелената обвивка нема да страда од летните горештини, ќе издржи засенчување и нема да го изгуби декоративниот ефект по долг период на дождови.

Како и bluegrass, разни видови на фескус се скромен растенија на житни култури кои се наоѓаат насекаде во природни услови. Црвениот фекаш, отпорен на мраз и суша, честопати се користи како трева за тревник. Фабриката не се разликува во стапката на раст, но се чувствува одлично дури и на лошата почва за исхрана.

Во колибата, тревата за тревникот може да стане таква достапна и крајно скромен во грижата за тимота на ливади. Theитарката, карактеристична за многу региони на северната хемисфера, достигнува висина од 30-80 см, брзо формира еластични розети, пријатни за допир, ефтина и многу привлечна.

Полевоснаја е позната по густината на формираната обвивка и можноста да толерира ниско косење. Тревата има прекрасна боја, лесно се здружува со другите видови житни култури и е стабилна во различни временски услови.

Пред да засадите трева за тревник, треба внимателно да ги земете предвид неговите својства. Во мешавини на странски производители често се наоѓаат култури кои не се во можност да го дадат ефектот што го покажуваат дома.

Пример е пасиштето на пасишта, кое понекогаш не издржува руски зими и умира на температури под -15 ° C и недоволно снежно покритие. Како резултат на тоа, веќе во втората сезона, бујната обвивка откако сее значително се распаѓа.

Не ја мешајте ливадата со нејзината годишна роднина. Брзо растечката трева за тревникот ја репродуцира само семето. Во првата година, таков тревник активно ќе прерасне во зелена боја, но со редовно косење нема да произведе потомство и ќе ја изгуби својата убавина по зимувањето. И ваквите вообичаени билки како овчарски фешус, штука штука и тимска еж го менуваат пејзажот некое време по сеидбата, формирајќи забележителни испакнатини на рамномерен тревник.

Сеење единствена култура или мешавина од трева за тревник?

Бидејќи сите растенија, освен позитивните квалитети, имаат слабости, да се создаде висококвалитетна зелена обвивка на парцелата, често се користат тревни мешавини за тревници, кои во зависност од намената и условите за сеење може да се поделат:

 • на брзо растечки, односно, дозволувајќи минимално време да добиете ново покритие или да се врати изгубената;
 • толерантен на сенка, без губење на декоративноста и густината на капакот што пренесува култивирање во сенка;
 • да биде отпорен на суша, останувајќи привлечен и свеж на светла сончева светлина и недостаток на соодветна влага.

Во универзалните мешавини на семето за тревникот, креаторите се обидуваат да ги комбинираат сите овие квалитети и да му дадат можност на градинарот да добие пристоен резултат во какви било услови.

Што се однесува до рекламните ветувања, дека смесата содржи трева за тревникот што не бара косење, во повеќето случаи ова е само гајле. Без оглед колку биле зашеметувани житарките, за време на цветниот период тие исфрлаат цветно дрво, многу повисоко од нивото на зеленило.

Затоа, за да се зачува надворешната привлечност и рамномерност на капакот, потребно е, иако не честопати да се косе. Само сорти на тревник како што се ливада и мавритански не се косени, каде житарките, повеќегодишните и годишните цветни култури се наоѓаат во слободен раст.

За да можат растенијата да ја покажат својата најдобра страна, семето за тревникот мора да има голема ртење, а сеидбата се изведува рамномерно и во согласност со прифатените земјоделски техники. Правилниот избор на мешавината ви овозможува да ги потенцирате предностите на индивидуалните растенија и да ги израмните нивните недостатоци, така што добиениот тревник ќе биде повеќе рамномерен и поубав во секое време, на која било почва и со минимална грижа.

Погледнете го видеото: NYSTV - Real Life X Files w Rob Skiba - Multi Language (Февруари 2020).