Растенија

Колерија грижа за дома размножување со сечи и семиња

Колерија е еден вид растенија од семејството Gesneriaceae. Родното место на овој вид е Мексико. Околу 65 видови се наоѓаат во природата.

Колерија е задоволна со изобилство цветни. Кореновиот систем е претставен со клубени. Зеленилото е овално издолжено со мало pubescence. Нијансата во близина на листовите е светло зелена или темна маслинка со вени по должината на листот, црвена сенка.

Некои сорти на влакната на листовите можат да бидат црвени или бронзени. И кај хибридни лица, листовите имаат бронзена нијанса. Цветни се јавуваат почесто во неколку пупки и во исто време бојата може да биде многу различна. Фабриката го стекна своето име во чест на учителот Колер.

Сорти и видови

Колерија меки индивидуалноста на овој сортен вид е висината на растението, што достигнува до 45 см. Листовите имаат темна заситена зелена нијанса со црвена сенка на влакната на листовите. Цветовите имаат портокалова или црвена боја.

Колерија „Боготска“ висината на оваа сорта варира околу 60 см. На inflorescences има жолто-жешка нијанса со портокалови точки. Цветни трае од средината на летото до раната есен.

Колерија „Линден“ нејзината татковина е Еквадор. Висината на растението е околу 30 см. Стеблата на растението имаат мала, светла влакната. Листовите се овални. На педунчето се појавуваат неколку пупки.

Колерија „Варшевич“ има висина од околу 40 см. сенката на листовите е зелена со црвена граница. Оваа сорта е популарна по својата шарена и индивидуална боја во inflorescences. На заситена розова цевка видлива вили вили. Тој има ливчиња во боја на вар и бургундски точки.

Колерија „Црвена“ Оваа сорта е одамна вообичаена кај градинарите. Нијансата на цвеќето е богато црвена.

Колерија „Манчу“ тоа е мала фабрика со пубертес на листовите. Остава истури во светло зелена нијанса. Цветни се јавуваат во текот на целата година. Нијансата на цвеќињата е портокалова со бургунд пресек.

Колерија „Ронго“ - сенката на цвеќето е нежно виолетова, а однатре со бургундски точки. Зеленилото има маслинеста сенка со лесни ленти. Цветањето трае долг период. Оваа сорта се одгледува во 1974 година. Големи цвеќиња во форма на bellвоно. Бојата на ливчиња е сончева со портокалови ленти и црвени точки на ливчиња. Заминува со допир на лесни маслинки.

Колерија „Сонце“ Оваа сорта има компактни димензии и секогаш е угодна со изобилство цветни. Нијансата на цвеќињата е розова со пар потемни ливчиња. Површината на ливчиња е покриена со канелени точки. Листовите имаат темно зелена нијанса со pubescent површина.

Домашна нега во Колерија

Фабриката е скромен во грижата, па дури и најискусниот одгледувач може да го одгледува. Претпочита обилно осветлување, но без директна сончева светлина. Подобро е да ја поставите бојата на западната или источната страна на собата.

Со недоволно осветлување, растението ќе одбие да цвета, а лисјата ќе се водат и ќе се претворат бледи. Со недостаток на светлина, можете да користите вештачка дополнителна светлина, ова е значајно во зима.

Фабриката претпочита висока температура на воздухот, бидејќи доаѓа од топли земји. Во лето, добро ќе толерира 30 степени, а во зима температурата не треба да биде под 18 степени. Нацртите треба да се избегнат, тие се фатални за растението.

Наводнување за растението е неопходно ретко, бидејќи растението е подложно на прекумерна влага во почвата. Треба да се напои еднаш на секои 7 дена. Водата за наводнување треба да биде мека и топла на собна температура.

Фабриката претпочита поголема навлажнување од 55%. Затоа, не е препорачливо да се прска, бидејќи pubescent лисјата може да почнат да изгниет. Подобро е да поставите овлажнител во просторијата или да ставите влажни камења во палетата.

Колерија има потреба од врвен облекување за време на периодот на активна вегетација. Fубрива се погодни со додавање на минерали, можете да земете готови за Saintpaulia или затворен цветни растенија. За зимно време, врвниот облекување мора да се отстрани целосно, и како алтернатива, да живее под почвата со биохум, така што растението може да расте повеќе зеленило. Но, таквите преливи треба да се воведат пред да се појават пупките.

За време на почетокот на студеното време, фабриката може да започне да презимува. Потоа лисјата почнуваат да бледнеат, се смета за природен процес. Цветот треба да се помогне и исеченува до основата на корените. Таквите растенија треба да бидат поставени на темно место и да ја навлажнуваат почвата на секои 30 дена за да се одржи коренскиот систем. И среде зима, вашата ладна ќе започне да се осеќа и ќе оживее.

Ако вашето растение стои и не го изгуби својот изглед, тогаш градинарски не е потребно. Сувите и исушени стебла и цвеќиња треба да се отстранат по потреба.

Кржењето треба да се направи пред сезоната на растење, обликувајте го растението според вашите желби. Подобро е да се ножици, и да се отсече врвот, за да се добие бујна фабрика во иднина. Или, ако претпочитате ампула грмушка, не треба да градите и пукањата ќе паднат со текот на времето, и ќе одговараат на вашата желба.

Koleriy треба да се пресади бидејќи коренскиот систем го исполнува резервоарот во кој се наоѓа. При пресадување на растение, земјена грутка се пренесува во голем капацитет, а местата што недостасуваат се исполнети со свежа земја.

Состав на почва за боја

Секој одгледувач може самостојно да ја сочинува почвата за шемата на бои. Можете да го набавите готовиот производ во продавницата. Погодна почва за Сентпулија.

Или можете да измешате бусен почва, груб песок, хумус и лиснато почва. Сите компоненти се мешаат во еднакви делови. Неопходно е да се организира дренажа за да се избегне стагнација на вода.

Одгледување

Фабриката се шири со сечи, семиња и раздвојување на кореновиот систем.

Семето треба да се сее во втората половина на зимата. Почвата за сеење мора да биде мешана лист и песок. Семињата не се попрскаат, туку лесно се притискаат, навлажнуваат и се покриваат со полиетилен. Периодично проветрување. По појавата на пука, извадете го полиетилен, а по појавата на првиот пар лисја, треба да нуркате садници во посебни садови.

За да се пропагира растението со сечи, неопходно е да се земе пука долга околу 8 см и да се искорени подлогата од песок и хумус. Обезбедете греење на дното. Ова ќе му помогне на растението да се вкорени побрзо. Треба да го покрие растението со филм сè додека не се појават корените.

Со делење на кореновиот систем, растението се размножува во пролетта, пред почетокот на сезоната на растење. Откако ја извадивме растението од контејнерот, ние го делиме кореновиот систем на еднакви делови со пупки и добри коренот.