Градината

Карактеристики на таблети за саден кокос

Денес, производите од тресет веќе не се популарни, тие се заменуваат со таблети од кокос за садници. Овој производ е цеден кокос во форма на таблети, кој е заситен со специјални ѓубрива.

Овој производ се состои од 70% кокос тресет и растителни влакна, 30% се состојат од кокос.

Овие таблети се користат за ртење на семе. Тие придонесуваат за брзо искоренување на сечи, како и садење. Благодарение на употребата на кокос таблети за садници, развиен коренски систем се појавува во засадени растенија. Првата жетва започнува, како по правило, една до две недели порано од оние растенија на кои се применувале тресет и минерална волна.

Прегледи на таблети за расад од кокос укажуваат на подобрување на физиолошките и биохемиските својства на почвата.

Покрај тоа, кокос производ за градинарство ги има следниве карактеристики:

  • својства на аерација;
  • својства за спроведување на топлина;
  • структурни својства;
  • задржување на влага;
  • недостаток на патогени и плевели;
  • отпорност на распаѓање заради продолжена употреба.

За да ја подготвите почвата, потребни ви се 40 ml топла вода, која треба да се полни со таблета. По ова, треба да почекате некое време додека водата целосно не се апсорбира.

Не е реткост со резултат што таблетите од кокос и брикети од кокос даваат, минерална волна се купува за садници. Сепак, тие не можат да се споредат во однос на ефективноста, бидејќи може да се рециклира само лек за расад од кокос.

Бидејќи таблетите имаат порозна структура и, според тоа, се заситени со воздух, за разлика од тресет, тие не се решаваат, апсорбираат влага за краток период без да формираат кора на површината.

Високото ниво на кислород е важен фактор за почвата, бидејќи виталноста на растенијата зависи од тоа. Ако кислородот не е доволен, се појавуваат токсични соединенија кои не само што ги влошуваат физичките својства на почвата, туку и негативно влијаат на нивото на хранливи материи. На крајот на краиштата, со недостаток на кислород, развојот на растенијата значително забавува.

Со помош на кокос брикети за садници и таблети, оптималниот баланс на кислород е 20%.

Со други зборови, производите од кокос ви овозможуваат да одгледувате разновидни растенија без да го поплавите нивниот корен систем, обезбедувајќи совршен баланс на хранливи материи и кислород во почвата.

Кокос брикети за садници и дејство на подлогата

Бидејќи прегледите за таблети од кокос за садници се позитивни, кокосовата подлога е исто така побарувачка. Сите растенија погодни за хидропоника можат да се одгледуваат на таков супстрат, бидејќи тој всушност е универзален материјал.

Може да се процени дали има корист од кокос супстрат за садници по неговиот состав, каде што главната компонента е земјата од кокосовите влакна.

Има голем број предности во однос на алатките што се купуваат за слични намени:

  • Содржината на елементи корисни за растението;
  • Поседување антибактериско дејство, кое обезбедува заштита на кореновиот систем од штетници, како и патогени;
  • Подлогата од кокос е само-лекувачки производ;
  • Овозможува бесплатна заситеност со кислород и потребната количина на влага.

Важен параметар на подлогата е нивото на киселост, која се движи од pH = 5 - 6, 5. Покрај тоа, овој подлога го промовира одгледувањето на еколошки производи.

Придобивките од кокосовото влакно за садници

Честопати, градинарите избираат кокосово влакно за садници, кое е направено од кратки влакна и прашина од кокос. Бидејќи е вклучена голема количина лигнин, распаѓањето на оваа структура се одвива екстремно бавно.

Кокосовото влакно останува постојано лабаво, што значи дека не се смирува по одреден период, што не може да се каже за тресет.

Овој градинарски материјал ја отстранува потребата за дренажа. Капиларниот систем промовира умерена и рамномерна распределба на влагата во почвата.

Се препорачува да се користат кокосови влакна за садници на растенија како што се антуриум, азалеа и фуксија. Тие можат да се користат како готов подлога на почвата, или како една од компонентите на почвата.

Нивото на киселост на производот на кокосово влакно е pH 6 и е статично. Не содржи патогени габи, затоа, подлогата, таблетите и кокосовите влакна се погодни за бери, цвеќиња, овошје, зеленчукови култури, кои се одгледуваат и на затворено и на отворено.

Карактеристиките на оваа алатка за садници траат од 3 до 5 години. Неспорен доказ за тоа дали кокос супстрат е корисен за садници е недостатокот на потреба за отстранување при одгледување на земјоделски култури на отворено, бидејќи станува одлично ѓубриво и прашок за пециво за почвата.

Погледнете го видеото: Детский планшет Q88H с не детскими характеристиками! (Февруари 2020).