Цвеќиња

Бонсаи - дрво на послужавник: карактеристики на грижа и одгледување дома

Според легендата, кинескиот император решил да ја набудува својата земја со свои очи, за што господарите на Средното Кралство морале да создадат ситни копии од куќи, луѓе и секако дрвја. Бонсаи, дрво во минијатура, пред скоро петнаесет века, прво ја освои Јапонија, а денес оваа неверојатна уметност го освои целиот свет.

Како и пред многу векови, целта на еден цвеќарник ентузијаст бонсаи е да ги репродуцира креациите на самата природа. Намалените копии од дабови, јавори, бор, сакура или фикус имаат реални размери, тие живеат според рутина утврдена од природата. Ако листопадно дрво се одгледува во тенџере, цвета, станува лиснато и остава за зимско застој.

Бидејќи вештачката сличност на вистинско дрво се формира рачно, одгледувањето и грижата за бонсаи е макотрпна, одземаат многу време задача која бара знаење, трпеливост и разбирање на потребите на вашето зелено милениче.

А сепак, сè повеќе новодојденци ентузијастички ја преземаат тешката, но многу возбудлива работа. Како да растеме бонсаи дома и да се грижиме за мала копија на вистинско дрво?

Меѓу неупатените во сложеноста на античката земјоделска технологија, постои мислење дека јапонските бонсаи дрвја се растенија добиени од нивните специјални семиња. Ова не е така. Искусните одгледувачи на цвеќиња се добро свесни дека минијатурното смрека, бор, јаболко или вистерија потекнува од обични семиња, а само човечките раце можат да ги присилат да го умерат нивниот раст и да ја променат формата.

Како да растете Бонсаи дома: Вообичаени начини

Ако градинарот само што започна да се интересира за бонсаи, најлесен начин е да купите веќе формирана фабрика, на пример, од фикус или цитрус. Тоа ќе помогне да се совладаат сите методи на нега од обично наводнување до градинарски и прилагодување на обликот на трупот и гранките. Акумулираното искуство ќе ни овозможи да преминеме на посложени задачи.

Постојат неколку начини за одгледување на бонсаи куќи:

 • преку сеење семе на култура што ви се допаѓа и последователно „образование“ на расад;
 • со користење на вкоренета рачка;
 • формирање на расад од расадник или животински свет;
 • пренесување во тенџере и корекција на веќе израснат културен или див примерок.

Најбрзиот од овие методи е формирање на систем на круни и корени на едно или двегодишно садници. Таквата фабрика веќе има развиени корени, додека нејзиниот копнен дел дава простор за имагинација и може да се модифицира, според плановите на одгледувачот.

Ентузијастите заинтересирани за тоа како да одгледуваат бонсаи од семе треба да знаат дека оваа патека е најдолга, но и благодарна. Тука, едно лице има контрола над растението буквално од моментот на прицврстување на семето, и полесно е да се промени формата на пука и корени заради нивната флексибилност.

Не е неопходно да се избере егзотична раса на дрво или грмушка. Главната работа е дека растението има мали лисја и мал годишен раст, во спротивно ќе биде многу потешко да се "скроти" идното дрво на бонсаи.

Избор на вистинското дрво од бонсаи

Кои видови растенија се погодни за бонсаи, јапонско дрво? За брзо да добиете привлечно дрво, можете да обрнете внимание:

 • Затворени сорти на цитрус, на пример, каламин или обичен лимон;
 • на џуџест гранат;
 • неверојатно вообичаен и скромен фикус на Бенџамин;
 • на украсни сорти на јаболкници;
 • на врба;
 • на недоволно големи борови;
 • на најразличните видови јавор.

Изборот на дрвја погодни за бонсаи е неверојатно голем, а многу од нив се домородни жители на Русија и се наоѓаат во градините, парковите, градските плоштади и шумите. Одлични композиции се добиени од берберис и берберис, глог, багрем и бреза, старец и липа, еунонимус и даб.

Пред да пораснете бонсаи, засновано на видот на растението, утврдете ја неговата идна висина и стил.

Како да растеме бонсаи од семе?

Семињата на дрвјата и грмушките погодни за бонсаи се поделени на два вида. Некои култури се веднаш подготвени за ртење, но „програмата“ на многу видови по еволуција содржи период на хибернација кога зеле чека на студената сезона. Дома, стратификацијата ќе помогне да се симулира зимата.

Семето на дрво за јапонски бонсаи за 3-5 месеци се става во влажен песок или молец од сфагнум, по што садот се става во фрижидер. На мала позитивна температура во влажна околина, семето се подготвува за раст. Кога се пренесува на топлина, микроб брзо се буди. За зимзелени видови и растенија со семе кои имаат особено силна обвивка, топлината или температурниот контраст се користат за будење.

Сеење семе се врши од пролет до рана есен. Садници добиени во втората половина на летото веќе треба осветлување, што е едноставно незаменливо во есен и зима.

За ртење и првите месеци од животот, садници користат лесен подлога од песок-тресет или натопени и навлажнети таблети од тресет. Сè додека не се појави зеле на површината, садот треба да биде во темница под филмот. Температурата на воздухот е избрана во зависност од одгледувањето бонсаи.

За да се избегне кондензација и гниење, стаклена градина се емитува. Кога пукањата се појавуваат внатре, тие обезбедуваат мал пристап до свеж воздух и пренесуваат садници на светлина. По потреба, садници се напои и се оплодуваат со комплексни соединенија. Кога растението достигнува висина од 10-12 см, се пресадува.

Во оваа фаза, главниот корен е скратен за една третина за да се спречи вертикалниот раст на дрвото. Веднаш продолжи со формирањето на идното стебло, за што користат бакарна жица.

Избор тенџере и почва за бонсаи

Дрвото на бонсаи не е залудно наречено расте на послужавник. За да се ограничи растот на миленичето, тој е засаден во намерно мал и плиток сад, истовремено формирајќи и отсекувајќи дел од кореновиот систем.

При изборот на тенџере со бонсаи, треба да земете предвид дека со текот на годините дрвото станува тешко и, особено ако е неправилно, наклонето или каскадно, може да ја изгуби стабилноста. Затоа, за бонсаи, со мерење од неколку сантиметри до 9 метри, традиционално се произведуваат масивни, честопати керамички садови, чинии или контејнери со различни форми и стилови.

На дното на резервоарот треба да има дренажна дупка, а не една. Тие се користат не само за одводнување вода, туку и за прицврстување на растенија.

За да се заштити растението и да се заштити од габично оштетување на кореновиот систем, ќе помогне да се третираат тенџерето со бонсаи со топол раствор на калиум перманганат или лушпа со вода што врие.

Почвата за бонсаи не само што е дизајнирана да му обезбеди на растението исхрана и да ја задржи влагата, треба да им помогне на корените да добијат основа во релативно мал обем на тенџерето. Затоа, за минијатурни копии од вистински дабови, липи, лимони, јавори и други дрвја, се користи специјален подлога.

Во Јапонија, за многу векови, таквата мешавина заснована на одредени видови глина се нарекува акадама. За поголема исхрана и ронливост, плодната почва и песокот се додаваат во зрнестата супстанција:

 1. За листопадни видови на бонсаи дрвја, се препорачува подлога со 7 акции земја од трева и 3 делови од голем измиен песок.
 2. Цветни култури се одгледуваат на мешавина од 7 делови земја од трева, три дела песок и 1 дел од многу хранлив хумус.
 3. На четинарите, најпопуларни меѓу loversубителите на бонсаи, им треба особено лабава почва, за која одземаат 3 делови почва од трева и 2 дела измиен песок.

Пред да го наполните тенџерето, почвата за бонсаи се сортира, отстранувајќи ги необичните подмножества што можат да ги оштетат корените, сито и стерилизирани. На дното на резервоарот, е поставен дренажен слој за да се исцеди вишокот на влага.

Грижа за бонсаи дрво дома

Не е доволно да се добие минијатурно дрво, да се добие млад расад или да се искорени сечињата на расата што ви се допаѓа. Важно е да знаете како да се грижите за бонсаи дрво.

Постојано ограничување на растот, формирање круна и растење на бонсаи во мал тенџере, едно лице целосно го менува животот на дрво или грмушка. Затоа, грижата за таква култура е неверојатно различна од грижата за другите растенија во затворен простор.

Главната задача на одгледувачот е да воспостави наводнување на бонсаи, што е тешко да се справи со мала количина на почва и плитко тенџере исполнето со корени.

Претходно, градинарите имаа на располагање само посебна форма на конзерва за наводнување или можност да потопат тенџере со бонсаи во сад со вода за да ја навлажни почвата одоздола. Денес, активно се користи наводнување на растенијата или наводнување капка по капка, што овозможува дозираната почва под бонсаи да се дозира и без ризик од замаглување.

За наводнување земете само мека, стопена или стоена вода. За време на сезоната на растење, на растенијата им треба повеќе влага, со почетокот на есента и приближувањето на заспаниот период, наводнувањето се намалува и поретко, фокусирајќи се на состојбата на подлогата.

Врвниот облекување се изведува со фреквенција од 2-3 недели, користејќи ги нивните мешавини за различни култури и сезони. За јапонските бонсаи дрвја, има минерални ѓубрива со база на алги.

Не можете да оставите растенија без храна, но подеднакво е важно да не го претерате бонсајот. Затоа, кога се грижите за бонсаи дрвја дома, ѓубрење се врши многу внимателно:

 • во пролетта, со максимална стапка на раст, вклучително двојно повеќе азот во ѓубриво од калиум и фосфор;
 • во лето, пропорциите се оставени исти, но концентрацијата е преполовена;
 • поблиску до есента, особено за листопадни култури, калиумот и фосфорот се дуплираат, а азотот, напротив, се намалува.
 • цветни и плодни дрвја и грмушки треба повеќе калиум, што оди до формирање на пупки и јајници.

Со доаѓањето на зимата, ништо не се менува за егзотични зимзелени дрвја, но зимзелени и листопадни дрвја мора да се подготват за зимување. Како да се грижиме за бонсаи дрво во зима? Ако климата дозволува, тие се оставени на улица или се донесени на незагреани тераси. Кореновиот систем во мал тенџере со бонсаи може прво да страда, па затоа е дополнително покриен, а почвата е малку исушена. Со почетокот на пролетта, растението се буди и повторно има потреба од наводнување, врвно облекување и формирање на круна и корени, што е задолжително за бонсаи.

Погледнете го видеото: Paradise or Oblivion (Април 2020).