Градината

Готвење топол кревет во есен

Топлите кревети обично имаат двојна намена: прво, тие можат да се ослободат од потребата за одгледување садници (тоа е, семето може да се сее мирно на отворено), и второ, топлите кревети им помагаат на жителите на постудените региони кога е можно да сее семе. и да се засадат садници на отворено, без страв дека ќе умре.

Топол кревет во кутијата

Топли кревети се лесни за производство и целосно не се лесни за употреба. Доматите можат да се одгледуваат на топли кревети, под услов да се постави дополнителен експандиран глинен слој во самата основа на топлите кревети, како и краставиците (во овој случај, неопходно е да се обезбеди слој кој ја задржува влагата, на пример, слој од мов, а исто така и зеленчук, ротквици, тиквички и тиква ( во случај на тиквички и тикви, природно е неопходно да се зголеми големината на самите топли кревети, да речеме, за 35% во однос на краставицата).

Секој градинар сака да изгради топла градина на својата парцела на таков начин што ќе се состои од она што се фрла годишно или wallидано со години и е целосно непотребно на фармата. Ова е она што пред сè ќе го имаме во предвид кога создаваме топли кревети (тоа е да се биде „ефтин и весел“).

Што е топол кревет?

Не треба да мислите дека топол кревет е исклучиво масовна конструкција во градината. Многумина едноставно се плашат од тоа и не ги градат само затоа што се плашат од излевање на вода во градината за време на наводнување, неможноста да се задржи градината во првобитна форма и да се одржува во текот на целата сезона. Тоа е само за такви луѓе постои втора опција за топол кревет - под површината на почвата, да се грижи за таков кревет, иако не многу, сепак е полесно.

Кратки информации

Пред да започнеме да ги фалиме топлите кревети и детално да го опишеме редоследот на нивната конструкција, би сакал да ви кажам многу кратко за природата на самите кревети, опишете ги како во дел, за да сфатите дали ги имате сите материјали што се потребни за да се изградат топли кревети , или нешто треба да се купи. Прво на сите, ова е нужно заштитен слој на метална мрежа во основата и дренажен слој. Треба да бидат камчиња, ситно скршена тула или проширена глина; и запомнете дека рековме: за домат, овој слој е подобро да се направи повисоко, затоа што доматот не сака стагнација на влага.

Изненадувачки, многумина растат дури и компири на топли кревети. Значи, и оваа култура бара подебел (20% подебел) слој на дренажа. Патем, не знаат многу луѓе, но дренажниот слој може да се направи и од неразградливи материјали (на пример, кога ќе одлучите да изградите топол кревет на ова место за многу години), и од материјали што се распаѓаат, но исклучително бавно, што ќе трае само четири сезони (максимум живот во кревет). Затоа, поставете ги на густи гранки, исецкајте ги добро на стапчиња, кои можат рамномерно да се постават во основата и смело да градите топол кревет и со нивна помош исто така. Овие стапчиња исто така ќе изгниет и распаѓаат, но и тие многу бавно и топло ќе испуштаат (излегува, иако незначително, но сепак плус). Следно, методот на положување се користи во топол кревет, во кој слоеви на разни материјали што можат да "ја варат почвата" и да создаваат топлина се покриени со градинарска почва, која е покриена со пластичен филм одозгора.

Масовно топол кревет.

Предности на топол кревет

Значи, првата и, можеби, најважната предност на која било топла градина е раната приемот на сите видови на растителни производи и во исто време со поголеми плодови, а со тоа и поголема тежина.

  • недостаток на грижа за ѓубрење во првите три сезони (а можеби и четири, ќе откриете зошто подоцна) користејќи топол кревет, бидејќи „храната“ до коренскиот систем е сосема доволна за оној што го ставате во топол кревет за сите три сезони; вашата загриженост ќе биде само на наводнување и отстранување на плевелите;
  • екстремна леснотија на грижа: олабавување на почвата и отстранување на почвата кора е минимизирана, ѓубрење не е потребно, потребно е наводнување, но ограничено - сето ова е навистина погодно;
  • случајно споменавме плевел, и така, на такви кревети, како по правило, тоа не се случува или е екстремно мал, затоа бројот на плевелите е минимизиран;
  • не постои опасност од замрзнување на растенијата од враќање мразови, во секој случај, ако овие мразови не се премногу силни и продолжени; обично во овој поглед, креветот се справува добро.

Недостатоците вклучуваат дополнителни трошоци за работна сила, а понекогаш и многу мали материјални трошоци за организирање топол кревет. Изградбата на топол кревет е различна од едноставно копање на почвата и ѓубрење, што го правевте порано. Сепак, овој минус повеќе од тоа го компензира огромниот плус - тоа е враќање во форма на култура, приемот на голем и вкусен зеленчук и повеќе од нив, кои, на завист на соседите, ќе се појават на вашата маса многу порано од нивниот датум. Па, се разбира, ќе ја намалите работата на оние кои чистат ѓубре, или ќе ја спасите потребата да запалите огнови на страницата, да ги запалите сите остатоци од растенија, гранчиња, трева, полупасивно овошје, бобинки, зеленчук.

Важно! Топол кревет ќе биде особено корисен за оние кои имаат тешки, на пример, глинест, кисел (различен степен на закиселување), мочурливи или високи нивоа на подземните води на заговор на земја.

Како да се создаде топол кревет?

Постојат многу начини да се формира. Сепак, обично, градинарите кога создаваат топли кревети неопходно се фокусираат на климатските карактеристики на нивниот регион на живеење. Willе се обидеме да им помогнеме на сите веднаш, иако е тешко. Ако во вашиот регион сезоните обично се влажни, т.е. ладни и со многу дожд, тогаш вашиот кревет може да почне да станува мочуришен, заситен со влага. Тогаш креветите треба да бидат високи, да ја срушат кутијата од табли (подобро импрегнирани со водоотпорен состав). Ако градите кревет во нормална клима, на пример, во средната зона, тогаш може да биде делумно потопен во почвата, не треба да има преовладување. Ако ги земете студените климатски услови на Урал и Сибир, тогаш треба да го комбинирате продлабочувањето во почвата, односно да ископате ров и да тропате кутија од табли - ова е најдобрата опција за таква клима.

Во студените региони, па дури и во нашиот центар, ако се приближуваат силни мразови мразови, не е забрането да ставате обични лаци од тврда жица над топли кревети и да повлечете пластичен филм над нив, тогаш можете со сигурност да ги заштитите насадите и земјоделските култури на топол кревет од студ ветер, и од силен мраз.

При изборот на место под градинарски кревет, што, патем, спаѓа во категоријата на неговото правилно производство, исто така треба да бидете претпазливи. Јасно е дека најдобрата опција не е сенка, а не делумна сенка, туку најотворена и максимално заштитена од место во сенка. Ако во вашата градина едноставно нема повеќе отворена површина, тогаш проверете дали креветот е осветлен од сонцето најмалку пет часа (можеби ќе треба да елиминирате голема грмушка, на пример, рибизли или да исечете голема гранка на јаболкница). Но, тоа воопшто не значи дека остатокот од денот креветот треба да биде во длабока сенка, светлината треба да биде, но прифатливо е ако е расфрлано.

Обидете се да го изберете највисокиот дел од вашата градина под топол кревет, додека се фокусирате на фактот дека креветот е под постојана заштита од источната, западната и северната страна со високи грмушки со густа круна (да речеме, ирга), како и куќен wallид, ограда или која било друга зграда (но ова не е предуслов, туку само желба).

Ориентирајте ја локацијата на топлите кревети од исток кон запад, така што ќе се загрее од зраците на сонцето. Ова е предуслов.

Важно! Во никој случај не правете топли кревети под дрвјата, дури и ако има многу слободен простор. Запомнете три едноставни правила - издигнување, многу светлина, заштита од север.

Отстранување трева на градилиштето на топол кревет Копа ров под топол кревет Израмнување на основата на топол кревет

Видови топли кревети

Ровот

Овој вид кревети е најсоодветен, најпрво, за растенија кои сакаат вода (тиква, краставици), и второ, ваквите кревети можат да се градат на почви каде што нивото на подземните води е на ознака не поблиску од два метра до површината на почвата и не постои закана од продолжување стагнација на топена вода, дожд или вода за наводнување.

Значи, пред сè, треба да го отстраниме копното и да го тргнеме настрана. Дебелината на запленетиот слој треба да биде доста голема - 45-60 сантиметри, а ако живеете во северниот регион, тогаш - еден метар. Што се однесува до ширината, за погодност да се грижите за креветот и за да се произведат не толку заморни земни работи, во кој било климатски регион, ширината од половина метар е сосема доволна.

Првиот слој ви препорачуваме да се постави најтрајната метална мрежа, ова ќе биде еден вид ограничување на креветите и до одреден степен ќе го спасиме од доделување, како и навлегување на глувци и молови, но нема да ја задржи влагата. Понатаму, дренажниот слој, како што веќе рековме, може да биде камчиња, скршени цигли, проширена глина или гранчиња, малку или многу расипани табли, парчиња картон со различни дебелини, густа хартија или прилично големи ѓубре што може да се распаѓа со текот на времето. Обично, висината на дренажниот слој е приближно 18-22 см, а за доматите можете да направите неколку сантиметри повисока. Потоа го поставуваме слојот на почвата, сосема е можно да се земе оној што останува од копањето на самата дупка, висината на овој слој треба да биде околу три сантиметри. Следната фаза е поставување на најразлични остатоци од растенија, вклучително и обична трева (да речеме после косење на тревникот или на друг начин), плевел (само без формирано семе на нив), расипано или почнувајќи да изгние зеленчук, овошје и овошје, отпад од кујната ( пилинг на компир, итн.). Овој слој треба да биде еднаков на околу 14-16 см. Од горе повторно поставете слој на почва дебела шест или осум сантиметри. Згора на овој слој, ќе биде неопходно да се постави слој на хумус, по можност не целосно расипан, но околу половина, неговата висина треба да биде околу 9-12 см. Ако нема рака на половина зрел хумус на рака, тогаш може да се користи слој од полузрело ѓубриво, а ако не е, можете да користите повторно слој од остатоци од растенија, како што е косена трева (иако ова не е најдобрата опција) со иста дебелина.

Згора на нашата подуена „торта“ можете да ставите секаква свежа градинарска почва без коренски плевели, дебели 25-30 см (за коренови култури - 40 см). Сè што останува е да се изедначи добро и да се прелива со дожд, одмрзнати или решени вода на собна температура и да се покрие со пластична обвивка.

Говорејќи за филмот: кога точно да го покриеме филмот со топол ровов за кревет - во есен или во пролет? Повеќето се склони кон есенско засолниште, но со еден услов - во пролетта, филмот треба да се отстрани од градината што е можно поскоро, така што ќе почне брзо да се загрева.

Е важно! Не обрнувајте премногу внимание на висината на слоевите наведени во материјалот, може да биде приближна и зависи од количината на овој или оној материјал што ви стои на располагање, и секако, од големината на ровот (колку е потесен слојот, толку е поголем слојот и обратно). За да ги забрзате процесите на загревање (природна обработка на отпад), можете да користите лекови кои се специјално за оваа намена и се произведени од индустријата, на пример, Бајкал М1. Тоа значително ги стимулира процесите на распаѓање. Но запомнете дека ваквите лекови се препорачуваат да се применуваат на добро истурен кревет.

Следната верзија на креветот е рефус

Оваа опција за топол кревет е идеална за растенија кои сакаат умерено количество влага (исти домати), како и за региони со пониски летни температури и висока влажност во комбинација со дожд. Теоретски, најголемиот дел од креветот можете да го опремите со соодветна вештина и трпеливост дури и во мочуришна област која претходно беше целосно неупотреблива или во оние региони каде постои закана од мразови на враќање или значителни падови на температурата.

Означете мали гранки и остатоци од дрво на дното на топол кревет Поставување слој на зелена маса во топол кревет Груб обележувач на дрво

Прво, одберете место, како што е опишано погоре, а потоа ставете го првиот слој на ова место, односно дренажа: сите исти со ист слој (околу два десетина сантиметри). Покриваме разновиден растителен отпад со дебелина од околу 12-16 см на овој слој.Ставете го овој слој со градинарска почва. Згора на почвениот слој, потребно е да се прелива хумус или негови замени (како што напишавме погоре) со дебелина од 9-11 см. И тогаш, скоро најважно - сите овие слоеви треба да бидат покриени чисти од плевелите, по можност свежа и добро одморена градинарска почва со дебелина од 55-60 см. Потоа, сè е покриено со филм, во овој случај подобро е да се покрие со филм во есен.

Единствено што останува е да се изгради околу овој кревет кутија со свежи штици заситени со соодветен материјал од брзо распаѓање, така што креветот не се распаѓа.

Е важно! Во голема мерка, и составот на топлата кутија за кревет и составот на топол ровов за кревет се исти. Во овие кревети, исто така е сосема прифатливо да се воведат лекови за да се стимулира побрзо распаѓање, од кои едниот го дадовме како пример. Што се однесува до зајакнување на wallsидовите на топол градинарски кревет, покрај плочките можете да користите чеша, но со табли сето тоа ќе изгледа естетски пријатен и сигурен.

Комбинирана кутија за ровови со топол кревет

Всушност, тој е погоден за какви било растителни култури и за огромното мнозинство на климатски зони. Со сигурност можеме да кажеме дека ова е универзално топол кревет, кој ги комбинира сите предности на топол ров за кревет и топол кревет за кревети.

Започнуваме со отстранување на слојот на почвата, но помалку - до 25-35 см, не повеќе. Следно, можете да поставите метална мрежа за да се заштитите од глодари, или можете, ако не се плашите од нивното навлегување, тогаш поставете табли на страните, точно по должината на профилот на добиениот ров, така што тие ќе испакнат околу половина метар над површината на почвата.

Слоевите се исти - дренажа, секој растителен отпад, потоа слој на хумус и на врвот - градинарска почва. Не заборавајте да го посипете секој слој со земја. Откако креветот е подготвен, треба да се пролее во основата и да се применат подготовки за да се забрза распаѓањето, и да се затвори сè со филм до пролет.

Е важно! Не заборавајте дека секој топол кревет "работи" околу четири години, тогаш тој се исцрпува колку што е можно и најдобрата опција е да го уништите и да се шири во рамномерен слој низ градината, правејќи нов според еден од нашите "рецепти".

Означете во топол кревет на слој од легло од лисја Пополнување на сите слоеви на топол кревет со земја Инсталација на дрвена кутија над топол кревет

Ротација на култури на топли кревети

Со цел одгледувањето на зеленчук во топлите кревети да биде целосно, мора да се почитува ротација на земјоделските култури. Ова не секогаш успева ако има еден кревет, затоа, ако е можно, треба да направите неколку топли кревети на страницата (па дури и да експериментирате со кој е поефикасен: ровот за кревет, кутија за кревет или комбиниран кревет).

Во првата сезона од креветот, одгледувачите на зеленчук препорачуваат садење тикви насади на неа, а потоа, за втората сезона, можете да засадите краставици, како и тикви, bellвонче, домати и модар патлиџан.

Следната, трета година на користење топол кревет - тука можете да засадите моркови, трска од цвекло, компири, кромид и ротквици.

Во четвртата, последна година од постоењето на топол кревет, препорачливо е да се засадат какви било мешунки кои формираат нодули, акумулира азот и кога ќе ги раширите креветите околу парцелата, ја оплоди почвата со максимален достапен азот.

Важно! Ако воопшто не ви требаат мешунки, но не би одбиле домати и краставици во последната година од креветот, тогаш наесен, додадете 5-6 кг полузрело ѓубриво или компост над креветите и внимателно ископајте го. Во пролетта, истурете го креветот со нитроамофос по стапка од една лажица по квадратен метар кревети.

Кога да сее семе на топол кревет?

На југ - ова се првите денови од април, север - кон средината на април, но строго под филмот, во центарот - околу средината на април, но филмот воопшто не е неопходен; а потоа во мај, првите зеле ќе се појават на само-изградени топли кревети.

Карактеристики на напуштање на топол кревет

Приказната за создавање топла градина би била целосно нецелосна, без неколку зборови за тоа како да се грижите за растенијата во градината што всушност е постојано „пламна“ некаде внатре. Напишавме погоре дека наводнување е потребно, но ограничено. Значи, ова ограничување е дожд, и ако не е таму, тогаш во градината сè уште му треба наводнување. Во никој случај почвата на топол кревет не треба да се исуши.

Следно, можете да користите термометар за мерење на температурата на почвата: ако е повеќе од 50 степени (што всушност е можно само на покриени кревети), тогаш засолништата треба да се отстранат или емитуваат. Но, обидете се да ги направите овие процедури во текот на денот, а не во вечерните часови, така што нема значителни падови на температурата. За да ја намалите температурата на почвата, ако користите кревет со засолниште во ладни северни услови, лутрасил ќе може. Тоа е неткаен материјал што слободно минува влага и воздух, за разлика од филм. Ги штити и растенијата од жешкото сонце.

Топла кутија за кревет, покриена со плодна почва.

Во принцип, не плашете се да експериментирате во вашата градина, особено кога станува збор за топли кревети. Многу е веројатно дека вашето искуство ќе биде успешно, а вие ќе добиете свежи производи многу порано отколку што сопственикот на соседната страница ќе го добие. Ве советуваме да направите неколку топли кревети на страницата, тогаш едноставно нема да има проблеми со ротирање на земјоделските култури, а почвата можете да ја користите според сите правила за "градина".

Погледнете го видеото: Diaries of children in war. Daybooks. 1941-1945. Subtiteled (Април 2020).