Фарма

Одгледуваат, се грижат и се хранат со пилешко колиби

Зборувајќи за бројлери, тие значат кокошки од месо, кои се карактеризираат со високи стапки на раст, големи димензии и одлични, погодни за пржење месо.

Како да се организира одгледување, грижа и хранење на пилешки пилешки производи е интересно за зголемениот број на живинари. И ова воопшто не е изненадувачки.

За само 7-8 недели, птицата расте на 1,5-2,5 кг, што со правилен пристап за топлата сезона, дури и во мала фарма, ви овозможува да одгледувате 1-2 многу кокошки.

Карактеристики на одгледување кокошки од бројлери

За кокошки од раси на бројлери и крстови да живеат според нивната цел, потребна им е компетентна нега и внимателно избрана диета. Ако птицата нема да се користи за репродукција, тогаш кокошки од бројлери дома обично растат не подолго од 70 дена. Потоа, телесната тежина физиолошки се намалува кај птицата, но внесот на добиточна храна останува на исто ниво, што значи дека придобивката од таквиот добиток паѓа нагло.

Фокусот на одгледувачот на живина при одгледување на пилешки колички е грижата и хранењето на живина. И тоа, и друго, потребно е да се утврди уште од првиот ден на престој на пилиња во економијата, бидејќи одложувањето често станува причина, ако не и смрт, па слабеење, заостанување на растот и морбидитет на добитокот.

Во економијата на домашни услови, бројлери се сместуваат во живинарски куќи на длабоко легло или се користи содржина на клетки.

Во првиот случај, просторијата за количка треба да биде заштитена од надворешни временски фактори, а подовите треба да бидат топли и суви. Најпогодно е да се користи пилевина како легло, кои претходно се добро исушени. Можете да земете други материјали кои обезбедуваат постојана сувост, чистота и ронливост на капакот на подот.

Пред да се населат кокошки:

 • изврши чистење, дезинфекција и сушење на куќата;
 • подот е покриен со слој на гасена вар со брзина од 0,5-1,0 кг на метар квадратен;
 • истурете пилевина на врвот со слој до 10 см;
 • создадете услови за одржување на влажноста на воздухот на ниво од 60-65%;
 • обезбеди постојана вентилација на просторијата;
 • одржување на температурата на воздухот 26 ° C;
 • обезбедете деноноќно осветлување за дневни пилиња.

Со овој метод на одгледување пилешки колички, не треба да има повеќе од 12-18 птици на метар квадратен.

Додека бројлери се мали, а нивната терморегулација е несовршена, потребна им е покачена температура на воздухот од околу 26-33 ° С. По 20 дена, воздухот во куќата може да се олади на 18-19 ° С. Во исто време, важно е да се осигури дека птицата е пријатна, инаку премногу ладен и претерано топол воздух негативно влијае на растот и благосостојбата на пилињата. Занемарување на правилата за живина се заканува дека ќе се запознаат со симптомите на заболување од пилешко месо и третман на слабо растечко стадо.

Растењето во кафези, особено повеќеслојниот дизајн, може значително да ја зачува областа на куќата, да ја поедностави нејзината хигиенска обработка и да го контролира хранењето пилиња. Во овој случај, условите на температура и влажност, како и просечната дневна потрошувачка на добиточна храна се слични на содржината на легло.

Растењето, грижата и хранењето на пилешки колиби е многу под влијание на осветлувањето на клетките или куќата. Во текот на денот, птицата активно јаде и се движи. Колку е потемна просторијата, толку понездраво е растот на пилињата.

Затоа, во рок од 14 дена од моментот на раѓање, гнездоците организираат деноноќно осветлување, а потоа постепено преминете во природниот режим.

Кокошки за хранење брокери дома

Сепак, не е доволно да се создадат соодветни услови за кокошки и да им се обезбеди соодветна количина на добиточна храна. За да добиете голема, добро хранета птица што е можно поскоро, важно е да изберете избалансирана, диетално ориентирана.

Како да се хранат пилешки од бројлери? Овој проблем е најрелевантен за сите почетници и искусни земјоделци од живина, кои претходно не наидоа на одгледување таква птица. Во парцелите за домаќинства, често се практикува употреба на влажни и суви добивки од нивна подготовка.

Првите недели од престојот на пилињата во фарма се хранат со влажни печурки засновани на варени јајца, просо, мелени овес и пченица, кои сочинуваат нешто повеќе од половина од вкупниот внес на добиточна храна. Од 3-годишна возраст, варен компир се внесува во менито, заменувајќи ги со не повеќе од една петтина од житото.

Не смееме да заборавиме на храната со протеини, која опфаќа активен раст на мускулната и коскената маса. За таа цел, на птицата му се дава урда, јогурт, обратна и други млечни производи. Од 10-годишна возраст, изворот на животински протеини е риба и месо и јадење од коски. Овие производи треба да се даваат прво на 5-7 грама на ден по глава, а потоа да се удвои внесот.

Хранење кокошки од бројлери дома вклучува употреба на растителна храна богата со протеини, вклучувајќи багаса од семки од сончоглед, секаков вид оброк, сецкани семе од мешунки.

Од возраст од три дена, потребна е зелена храна за пилешки од пилешко месо. Во пролет и лето, тоа е сочна трева, врвови на градинарски култури, сецкани моркови 3-5 грама по пилешко. Во студената сезона, кога нема доволно свеж зеленчук, не повеќе од 2-5 грама оброк од трева и садници од јачмен или други житарки се воведуваат во исхраната.

Вишок на оброк од трева во добиточната храна може да предизвика дијареја кај кокошки од пилешко месо, чие лекување вклучува задолжителна корекција на менито, употреба на антибиотици и други лекови.

За да се спречат проблеми со варењето, бројлери се даваат:

 • секој втор ден, како пијалок, розов раствор на калиум перманганат;
 • фин чакал со дијаметар не повеќе од 5 мм, што ги активира цревата и го подобрува варењето на житото и другите добиточна храна за пилешки пилешки.

Од 5 дена на птицата му се дава кршен школка, но не и песок, и креда по стапка од 2-3 грама по кур. Минералната храна и чакалот не се мешаат со другите компоненти на диетата и се истураат во посебни контејнери што постојано се наоѓаат во куќата.

Чиста собна температура на водата во куќата треба да биде константна. За да се исклучи развојот на патогената флора и развојот на цревни и други инфекции, садовите редовно се мијат и дезинфицираат.

За подобар раст и како превентивна мерка, на младите кокошки им се дава витамин додатоци при првите симптоми и третман на заболувања од пилешко месо. Почнувајќи од петтиот ден, менито практикува употреба на нафтени раствори на витамини А, Д и Е, избегнувајќи предозирање на употребените лекови.

Колку пати на ден и како да се хранат пилешки од бројлери дома? Во текот на животот, птицата не треба да има помалку храна. Првите 7 дена, кокошките треба да добиваат храна најмалку 8 пати на ден, а потоа птицата се храни на секои четири часа. Во третата недела, бројот на оброците е донесен на четири, а од еден месец старите бројлери се хранат наутро и навечер.

Сите влажни извори од пилешко месо се подготвени на таков начин што птицата ги јадеше во рок од 30-40 минути.

Ако миксерите остануваат подолго топло, можно е:

 • производи за киселост;
 • оплодување со јајца од инсекти;
 • развој на патогена микрофлора.

Сите овие фактори најчесто предизвикуваат појава на дијареја кај пилешко месо, чие третирање ја ослабува залихите и ја намалува стапката на раст.

Користење на добиточна храна за пилешки од пилешко месо

За да го интензивираат зголемувањето на телесната тежина, денес користат готови и домашни соединенија, кои целосно ги задоволуваат физиолошките потреби на птицата. Ваквата диета дава особено добри резултати во првите четири недели.

Подготвените гасови за пилешки колиби се разликуваат по големината и составот на честичките. Најчесто се прибегнуваат кон тристепен систем на добиточна храна, кој е дизајниран за сите возрасти кокошки од раѓање до колење.

Иако ваквите мешавини се поскапи од домашните миксери, тие значително ги подобруваат перформансите на растечко стадо, ја поедноставуваат грижата за пилешки од бројлери, нивно одгледување и хранење, а исто така ја контролираат потрошувачката на храна.

Во почетната фаза, добиточната храна помага во зајакнување на имунитетниот систем, создавање на сите предуслови за добро здравје и брз раст на живина. За таа цел, се зголемува количината на минерални адитиви во исхраната, диетата се заснова на лесно уредени компоненти.

За време на активниот раст, добиточната храна за пилешки колиби е извор на протеини, калциум, витамини и масти, обезбедувајќи брз раст на коските и раст на мускулите. Пред колење, користете завршни мешавини за да ја зголемите маснотијата.

Расте пилешки колиби во кафези - видео

Дел 1

Дел 2

Дел 3

Дел 4

Дел 5

Дел 6

Погледнете го видеото: Димитровски одгледува над 200 видови на кактуси (Април 2020).